İçeriğe atla

Kredili sistem

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kredili sistem, eğitimde benimsenmiş bir ders seçme yöntemidir. Buna göre öğrenci dersleri alırken önüne konulan belli dersleri almak zorunda değildir. Mezun olmak için de gereken şart, tüm dönemleri başarıyla geçmiş olmak değil, zorunlu olan kredi miktarını almış olmaktır. Yani başarıyla mezun olmak için dönemlerden değil, derslerden tek tek başarılı olmak gerekir. Her ders birbirinden bağımsız olduğundan, başarısız olunan bir ders tüm dönemin tekrarını değil, sadece o dersin tekrarını gerektirmektedir. Böylece öğrencinin eğitim takvimi aksamamaktadır. Bu sisteme göre öğrenci belli derslere ve programa bağlı kalmaz, özgürce derslerini alabilir, seçmeli - laboratuvar - bölüm dışı dersleri de alıp eğitimine çeşitlilik katabilir.[1]

Bu sistem sayesinde okul süresinin de azaltılması mümkündür. Üst dönemlere ait dersler önceki dönemlerden itibaren alınıp başarılı olunursa kredi sayısı sağlandığı anda öğrenciye mezun olma seçeneği sonuna kadar açılmıştır. Geçtiğimiz yıllarda liselerde kullanılan kredili sistem, şu anda üniversite ve yüksekokullarda aktif olarak kullanılmaktadır.

Sistemin İşleyişi

[değiştir | kaynağı değiştir]
  • Dersler, yıl hesabına göre düzenlenir. Kredi değerleri, ön koşulları ve yıllara göre dağılımı Fakülte Kurulu kararı ve Senatonun onayı ile belirlenir.
  • Bir alt sınıftan başarısız dersi olan öğrenciler, bulundukları sınıfın üstündeki sınıflardan ders alamaz. Bulunduğu sınıftaki derslerin en çok ikisinden başarısız olanlar, bir üst sınıfın derslerine kaydedilir, başarısız ders sayısı ikiden fazla olanlara üst sınıflardan ders verilmez.
  • Her ders için en az bir ara sınav, bir yıl sonu ve bir bütünleme sınavı yapılır.
  • Herhangi bir nedenle sınavları geçersiz sayılan öğrenciler, bu ders veya derslerden sıfır almış kabul edilir. Kopya nedeniyle sınavları geçersiz sayılan öğrenciler, kopya olayının gerçekleştiği sınav dönemini izleyen ilk sınav döneminde hiçbir dersin sınavına giremez.
  • Sınavlarda değerlendirmeler 100 üzerinden yapılır.
  • Başarı notu, yıl içi notları ile yıl sonu veya bütünleme sınav notunun katkılarıyla hesaplanır.
  • Senatoca belirlenen haklı ve geçerli nedenler dahil her ne sebeple olursa olsun, sınavlara katılmayan öğrenciler için telafi sınavı açılmaz. *Öğrenciler katılmadıkları sınavlardan sıfır almış kabul edilir.[2]
Harf Notu Katsayı Not Aralığı Durum
AA 4,00 84-100 GEÇTİ
AB 3,70 77-83 GEÇTİ
BA 3,30 71-76 GEÇTİ
BB 3,00 66-70 GEÇTİ
BC 2,70 61-65 GEÇTİ
CB 2,30 56-60 GEÇTİ
CC 2,00 50-55 GEÇTİ
CD 1,70 46-49 ORTALAMA
DC 1,30 40-45 ORTALAMA
DD 1,00 33-39 ORTALAMA
FF 0,00 0-32 KALDI

Durum hesaplamalarına tekil dersler için Çan eğrisi dahil edilmemiştir.

  1. ^ "http://iibf.anadolu.edu.tr/doc/sorular/kredili_sistem.pdf". 9 Nisan 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2014.  |başlık= dış bağlantı (yardım)
  2. ^ "http://www.aofadalet.com/kredili-sistem-nedir-neler-getiriyor/". 23 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2014.  |başlık= dış bağlantı (yardım)
  3. ^ "http://www.mebpersonel.com/yer-degistirme/aof-kredili-sistem-ders-gecme-harf-notu-not-araligi-aciklamasi-h49409.html". 4 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2014.  |başlık= dış bağlantı (yardım)
  4. ^ Her okul, öğrenci geçti/kaldı durumunun hangi nota bağlı olduğunu kendisi belirler.
  5. ^ "http://www.personelmebhaber.net/bakanlik/mebden-not-girisleri-aciklamasi-h102905.html". 29 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2014.  |başlık= dış bağlantı (yardım)