Türkiye'de yabancı dil öğretimi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yabancı dil, Türkiye’de ilköğretim, lise ve üniversitede Türkçe dışında öğretilen dillere verilen genel isimdir.

Türkiye'de uzun yıllar yabancı dil olarak öğretilen İngilizce bu statüsünü korumaktadır. Türkiye'de İngilizce öğretimi Fransızcanın etkisini kaybetmeye başladığı dönemde atılım yapmıştır. Bir zamanların soylular dili olan Fransızca önemini yitirmiş ve II. Dünya Savaşı sonrası artan Amerikalı etkisiyle İngilizce, Türkiye'de ve dünyada önem kazanmıştır.

Sekiz yıllık ilköğretim yasasından sonra İngilizce, ilköğretim ikinci sınıflara kadar çekilmiştir. Genel liselerin dört yıla çıkmasıyla beraber hazırlık sınıfı kavramı ortadan kalkmış, İngilizce derslerinin haftalık ders saati artırılmıştır.

Pek çok üniversite, liselerde hazırlık sınıfı okunmuş bile olsa öğrencilerini bir yeterlilik sınavından geçirerek İngilizce seviyelerini ölçmektedir. Ön koşullara uymayan öğrenciler bir yıl süreyle hazırlık sınıfında yoğun İngilizce programlarıyla yeterli seviyeye getirilir. İngilizce öğretmenliği programlarında da bu yeterlilik sistemi uygulanmaktadır. İngilizce öğretmenliği programları -hazırlık sınıfı dâhil edildiğinde- beş yıl, on yarıyıldan oluşmaktadır. Yeterlilik sınavını veren öğrenciler; sekiz yarıyıl boyunca İngilizce okuma ve konuşma becerileri, İngilizce dil bilgisi, yazma becerileri ve bu becerileri öğretme yöntemleriyle ilgili dersler aldıkları gibi İngiliz edebiyatıAmerikan edebiyatı ve İngiliz dilinin tarihi ve yapısıyla ilgili yoğun olmayan dersler alırlar. Ayrıca günümüzde İngilizcenin önem kazanmasıyla birlikte çok sayıda dil eğitim siteleri kurulmuştur. Aynı zamanda İngilizcenin bilgisayar ortamında öğretilmesiyle ilgili Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığının çeşitli projeleri bulunmaktadır. Ancak İngilizce, Türkiye'de resmî işlerde kullanılmamaktadır.

Okullarda yabancı dil[değiştir | kaynağı değiştir]

İlkokullarda yabancı dil eğitimi olarak İngilizce, ikinci sınıfta başlamaktadır. Dersler İngilizce öğretmenleri tarafından verilmektedir. Dördüncü ve beşinci sınıflarda da haftalık ders saati üçtür.

Ortaokulda ise yabancı dil ders saati dörttür. Öte yandan özellikle özel okullarda 14 derse kadar çıkmaktadır.

Ortaöğretimde yabancı dil zorunlu olmakla beraber okul türlerine göre çeşitlilik göstermektedir. Anadolu liselerinde dokuzuncu sınıflarda haftalık ders saati altı iken ve kimi okullarda ek olarak iki saatlik video dersi okutulur. Düz liselerde yabancı dil ders saati üçtür. Ayrıca Anadolu liselerinde ikinci yabancı dil olarak Almanca ve seyrek olarak Fransızca da okutulmaktadır.