Akasya Durağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Akasya Durağı
Dizinin logosu
FormatTelevizyon dizisi
TürAile
Komedi
SenaristResul Ertaş
YönetmenYaşar Seriner
Cankat Ergin
BaşrolZeki Alasya
Melek Baykal
Cezmi Baskın
Levent Ülgen
Onur Şan
Ayça İnci
Timur Acar
Berk Oktay
Kayhan Yıldızoğlu
Pınar Aydın
Tarık Ündüz
Evin Esen
Alp Kırşan
Arda Öziri
Aslı Altaylar
Sitare Akbaş
Suat Sungur
Ümit Yesin
Şeyla Halis
Erol Günaydın
Nilgün Belgün
İlyas Salman
Binnur Şerbetçioğlu
Gülay Baltacı
Pelin Sönmez
Ateş Fatih Uçan
Sema Aras
Balamir Emren
Sinem Ergin
Zeynep Dörtkardeşler
Tema müziği bestecisiAria
Ülke Türkiye
DiliTürkçe
Sezon sayısı5
Bölüm sayısı174 (bölümleri listesi)
Yapım
YapımcıTürker İnanoğlu
Mekânİstanbul
Gösterim süresi90 dakika
Yapım şirketiErler Film
Yayın bilgileri
KanalKanal D (2008-2011, 2012)
Star TV (2011-2012)
Görüntü formatı4:3 (SDTV)
Ses formatıStereo
Yayın tarihi14 Temmuz 2008 - 1 Eylül 2012
DurumuSona erdi
Kronoloji
İlişkili programlarÇiçek Taksi
(1995-2003)
Bizim Okul
(2013)

Akasya Durağı, 2008-2012 yılları arasında yayımlanan komedi ve aile türündeki Türk televizyon dizisidir. Yönetmenliğini Yaşar Seriner'in üstlendiği dizi, Erler Film tarafından yapılmıştır. 1995-2003 yılları arasında yayınlanan Çiçek Taksi dizisinin yenilenmiş uyarlamasıdır. Dizi, 14 Temmuz 2008'de Kanal D'de yayımlanmaya başladı ve 134. bölüme kadar (29 Ağustos 2011) Kanal D'de yayımlanmış, 135. bölümden (29 Eylül 2011) itibaren Star TV'de yayımlanmaya devam etmiş ve burada 7 Şubat 2012'de yayımlanan 152. bölümü ile final yaptı.[1]

4. sezonu (2011-2012) Star TV'de yayımlandı. 7 Nisan 2012 tarihinde ekrana gelen 153. bölümden itibaren yeniden Kanal D'de yayımlanmaya devam etti ve 1 Eylül 2012 tarihinde yayımlanan 174. bölümü ile 2. kez final yaparak sona ermiştir. Toplam 5 sezondan oluşmaktadır.

2020 yılından beri teve2'de tekrar bölümleri (4. sezon hariç) yayımlanmaya devam etmekteydi ancak dizinin kanalda 2023 Kahramanmaraş depremlerinin ardından bir süre yayınlanması durdurulmuştu. Şu anda ise yayımlanmaya devam etmektedir.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

1. sezon[değiştir | kaynağı değiştir]

Kemal Güneş (Zafer Ergin), zengin bir sanayicidir. Karısı Melahat Güneş (Melek Baykal) ve kızı Tuğçe (Zeynep Dörtkardeşler) ile birlikte güzel bir hayat sürerken şirketi iflas etmiş ve intihar etmiştir. Bunun üzerine Kemal'in 15 yıllık özel şoförü olan Nuri Bey (Zeki Alasya), Melahat'ın taşındığı evde onunla konuşarak, kurduğu Akasya Durağı'nda çalışmasını ister. Kızı buna karşı çıkar ama Melahat bunu kabul eder. Nuri Baba müstakbel eşi olan Madam Eleni ile tanışır. Eleni Yunan olduğu için pek çok kişi evlenemeyeceklerini düşünür ama evlenirler.

Levent Ülgen'in canlandırdığı Sinan karakteri, En Son Babalar Duyar'da canlandırdığı Kadir karakteri gibi, bir sahtekârlık ustası olarak portre edilmiştir.

Cezmi Baskın tarafından canlandırılan Osman Ağa karakteri Balkan göçmeni, eski bir pehlivandır. Rumeli ağzı konuşmasıyla komik sahneler yaratır. Hep "Avrupalıyım" diye geçinir fakat kimse onun öyle olduğunu düşünmez.

2. sezon[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu sezonda Nuri Bey'in arkadaşı Ramazan (Erol Günaydın) ve kızı Leyla (Ayça İnci) gelir ve babasının eli iş tutamayacağından Nuri Bey, Leyla'ya Akasya Durağı'nda çalışmayı teklif etmiş ve Leyla da kabul etmiştir. Akasya Durağı kredi borçları yüzünden kapanma noktasına gelirken Akasya Durağı'na katkıda bulunmak için Duran Ertürk (Ümit Yesin) Akasya Durağı'na ortak olur ve kredi açığını kapatır. Bu sırada Safiye (Gülay Baltacı)'nin kardeşi Hediye (Şeyla Halis) ve kızı Narin (Sinem Ergin), Avrupa'dan Osmanlara yerleşir. Duran, Hediye'yi görünce âşık olur. Ancak 7 yıl önceki sevgilisi Cemile, silahla Hediye'yi Duran'dan ayırıp kendine çekmeye çalışır ama başaramaz. Bu sırada Hediye Duran'dan hamile kalır ve bebeği Amerika'da doğurmak ister. Duran önce kabul etmez ama sonra ısrardan dolayı kabul eder ve Amerika'ya giderler. Bu sırada Eleni Hanım, 2 kapkaççı tarafından çantası çalınırken o sırada işsiz bekâr Arif adlı bir adam onu kurtarmaya çalışır, sonra polisler gelir ve Arif'in işsiz olduğunu öğrenen Nuri Bey, Akasya Durağı'na davet eder. Bir gün Leyla'nın taksisine, bir kapkaççıyı yakalamaya çalışan bir polis tarafından el konulur ve yakışıksız kıyafetle yol ortasında kalan Leyla polisler tarafından yakalanır ve karakolda bulur kendini. O sırada komiser muavini Tolga gelir ve anahtarı verir. O sırada Tolga, Leyla'ya âşık olur ve onu her dakika sıkıştırır, enteresan bir şirinlikler yapar. Mesela bir gün Leyla'nın arabasını çektirip güllerle donatır. Ve sonunda sevgili olurlar. Ancak aralarında sık yanlış anlaşılma olur ve en sonunda nişanlanırlar. Dilek ve Obayana hiçbir zaman evlenemediler. Arada bir durak sahibi Mazhar Bey taksicilerin canını sıkıp her seferinde durağı yıkacağını ve eşcinsel oğlu Olgay'a güzellik salonu açmak istediğini dile getirsede bunu hiçbir zaman gerçekleştiremez.

3. sezon[değiştir | kaynağı değiştir]

(Aradan 3 yıl geçmiştir ki...) Tolga ile Leyla nişanlı olmalarına rağmen hiç kimse anlaşamaz. Tolga'nın annesi ile Leyla'nın babasının anlaşmazlıkları yüzünden evlenemezler. Mehmet Hoca ve ailesi, köydeki çocukları okutmaya küçük bir kasabaya taşınmışlardır. Eleni ve Nuri Bey anlaşamadıkları için boşanmışlardır ve Eleni, Atina'ya dönmüştür. Nihayet Narin hamile kalmıştır. Fato Aney'e koca bulunamamıştır. Dilek ve Obayana hiçbir zaman evlenememiştir. Ayrıca Osman'ın kızları Busenaz ve Sudenaz, Seyit'in kızı Fatma Zehra büyümüşlerdir. Ve bir gün Aney izdivaç programına bakarken Harran Ovası'nın ağası Maho Ağa'ya rastlar. Nihayet Fato evlenir. Ancak bir süre sonra köyüne döner. Sinan çapkınlık yapıp yakalanmaya devam etmektedir. Arif ikide bir âşık olup evleneceğini söylese de her defasında vazgeçmektedir. Buna rağmen uzun süredir Merve isimli manken bir sevgilisi vardır. Yine Leyla ve Tolga arasındaki hadiseler devam etmektedir. Ve ikili tüm zorluklara birlikte göğüs gerip dünyaevine girerler. Nuri'nin oğlu Mert, Almanya'ya gider. Tolga'nın tayini çıkınca Leyla duraktan ayrılmak zorunda kalır. Gazeteci İpek (Pınar Aydın), tıp öğrencisi Emre (Tarık Ündüz)'ye arabayla çarpınca ikisi arasında kavga çıkar. Daha sonra Emre ev kirasını ödemek için Akasya Durağı'nda çalışmaya başlar. Aynı gün İpek gazeteci olduğu için duraktakilere çaktırmamak için haber yapacaktır. Emre'yi görünce aralarında bağırış çağırış olur. Dilek (Pelin Sönmez) kendisine Çınar adlı yeni bir sevgili bulmuştur. Fakat Osman yine buna karşı çıkar.

4. sezon[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu sezon Star TV'den devam etmiştir. İpek'in arkadaşı Duygu, Emre'yi görünce âşık olur. Duygu ve Emre'yi, Duygu'nun abileri zorla evlendirmeye çalışmıştır. Daha sonra Emre'nin annesi İstanbul'a gelir. İpek ve Emre evlenmiştir. Sonraları Mazhar Bey (Kayhan Yıldızoğlu), Emre'nin annesi Gülsüm Hanım ile evlenmek istiyordur. Oğlu buna karşı çıkar ama sonra vazgeçer ve ikisi evlenir. Emre, İpek, Emre'nin annesi ve Mazhar Bey evde beraber otururlar. Merve ve Arif evlenirler. Aynı gün Dilek ile Çınar evlenir. Sinan, Seyit, Arif zengin olur. Ali Kemal taksiye çıkar.

5. sezon[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu sezon tekrar Kanal D'den devam etmiştir. Sinan'ın kayınbiraderi üçkâğıtçı Güven (Sefa Tantoğlu), köyden kaçan Vakkas (Mehmet Kurt) ve Osman'ın sakar ve şakacı yeni damadı Hayri (Bican Günalan) gelir. Çınar, Dilek'i terk etmiştir. Aynı gün Hayri, Dilek'i istemeye gelir. Dilek onu ilk başlarda sevmese de daha sonra sevmeye başlamıştır. Hayri ve Dilek evlenir. Ali Kemal bir arkadaş bulur ve kimi kimsesi olmadığı için Akasya Durağı'nda çalışmaya başlar. Adı Vakkas'tır. Daha sonra Hayri, Akasya Durağı'nda çalışmaya başlamıştır. Ali Kemal (Ateş Fatih Uçan) çaycılığa geri dönmüştür. Tuncay (Yalçın Menteş) cezaevinden elinde bavuluyla çıkar. Kendine iş aramaktadır, fakat cezaevinden çıktığı için hiç kimse iş vermek istemez. Bu sırada Eleni'nin çantasını kapkaççı alır, kaçar Tuncay durumu fark eder ve hemen atılır. Eleni karşılığında bir şey yapmak ister. Tuncay işsiz olduğunu söyler. Eleni, Tuncay'ı işe alması için Nuri Baba'yla konuşur. Tuncay durakta işe başlar. Nuri Baba durağı başkasına devreder ama Akasya Durağı taksicileri bunu istemezler. Sonradan Nuri Baba durağa geri döner. Bütün şoförleri durağa ortak eder.

Oyuncu kadrosu ve karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Sürekli oynayan karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu Karakter Bölüm Açıklamalar
Zeki Alasya Nuri Yılmaz (Nuri Baba) 1-174 Eleni'nin eşi, Çiğdem ve Mert'in babası, durağın sahibidir.
Cezmi Baskın Osman Şentürk (Osman Ağa) / İsmail / Boris Safiye'nin kocası, Dilek, Busenaz ve Sudenaz'ın babası, Arif Şentürk'ün amcasının oğludur.[2] Şofördür. Balkan göçmenidir. Şeker hastasıdır. Adıyamanlı İsmail'in ve Rus Boris'in benzeridir.
Levent Ülgen Sinan Kaya / Yusuf / Kasım / Yaman Gülbin'in kocası, Can'ın babası, Şaziment'in damadı, Güven'in eniştesi. Şofördür. Üçkağıtçı ve çapkındır. Herkese, mafya ve tefeciye sürekli borçludur. Adanalı'dır. Yusuf'un ve Kasım'ın benzeridir. Yaman'ın ise ikiz kardeşidir.
Onur Şan Seyit Erdoğan (Türkücü Seyit) (Urfalı Pavarotti) Zeyno'nun eşidir. Şofördür. Fato'nun oğludur, Fatma Zehra'nın babası. Şanlıurfalıdır.
Aslı Altaylar Gülbin Özkaya Kaya Şaziment'in kızı, Sinan'ın karısı, Can'ın annesi, Güven'in ablası.
Gülay Baltacı Safiye Şentürk Osman'ın karısı, Dilek, Busenaz ve Sudenaz'ın annesi. Balkan göçmenidir.
Ateş Fatih Uçan Ali Kemal Yıldırım (Çaycı Ali Kemal) (Ali Kefal) / Ali İhsan Bener Narin'ın kocası, Şenol'un babası. Çaycıdır. Trabzonludur. İstanbullu gurme Ali İhsan Bener'in benzeridir.
Pelin Sönmez Dilek Şentürk Safiye ve Osman'ın kızı, Hayri'nin karısı, Çınar'ın eski kız arkadaşı.Sudenaz ve Busenaz'ın ablasıdır.
Erimşah Bora Can Kaya Gülbin ve Sinan'ın oğlu, Şaziment'in torunu, Güven'in yeğeni.
Kayhan Yıldızoğlu Mazhar (Kılkuyruk Mazhar) (Mazhar Bey) (Mazhar Baba) Durağın belasıdır. Sürekli duraktan attırır, Gülsüm'ün kocasıdır. Olgay adında eşcinsel bir oğlu vardır.
Tevfik Yapıcı Komiser Cemal Akasya Durağı'nın bütün olaylarıyla ilgilenen komiserdir.
Batuhan Çalık Serkan 51-174 Can'ın arkadaşı.
Timur Acar Arif Keser (Deli Arif) (Şair Arif)/Pierre Lambert/Rüstem Sarıefe 63-174 Merve'nin kocası. Şofördür. Deli ve akıl hastanesinde yatmış olmasına rağmen çok iyi niyetli ve kimseye bir kötülük yapamayacak kadar saftır. Evinde timsah, yılan besler. Fransız Pierre Lambert'in ve Rüstem Sarıefe'nin benzeridir.
Mina Bulutsuz Sudenaz Şentürk 84-174 Osman ve Safiye'nin kızı, Dilek'in kardeşi ve Busenaz'ın ikizidir.
Dila Bulutsuz Busenaz Şentürk Osman ve Safiye'nin kızı, Dilek'in kardeşi ve Sudenaz'ın ikizidir.
Pınar Aydın İpek Elif Aydın 126-174 Emre'nin eşi. Hem gazeteci hem de taksi şoförüdür.
Tarık Ündüz Emre Öztürk (Yeni Çocuk) İpek'in eşi, Gülsüm'ün oğlu. Üniversite öğrencisi ve şofördür.
Bilge Şen Şaziment Özkaya 2 153-174 Gülbin ve Güven'in annesi, Can'ın anneannesi ve Sinan'ın kaynanası.
Sefa Tantoğlu Güven Özkaya / Jack David Şaziment'in oğlu, Gülbin'in kardeşi, Can'ın dayısı, Sinan'ın kayınçosu. Eniştesi gibi üçkağıtçıdır. Jack David’in benzeridir. Almanya'dan İstanbul'a dönmüştür.
Bican Günalan Hayri Ördek (Avanak Hayri) Dilek'in kocası, Osman ve Safiye'nin damadı. Şofördür. Balkan göçmenidir.
Mehmet Kurt Vakkas Şeker (Çaycı Vakkas) Ali Kemal'in arkadaşıdır. Gazianteplidir. Akasya Durağı'nda Ali Kemal ile birlikte çalışmaktadır.
Yalçın Menteş Tuncay Ak 168-174 Şofördür. Hapisten yeni çıkmıştır.
Hayrullah Evrenöz Hüseyin Şentürk 172-174 Osman'ın babasıdır.
İlhan Daner Müfit / Talat 151, 174 Mazhar'ın arkadaşıdır. Nuri Baba, durağı ona devretmiştir. Duraktaki şoförler ondan nefret edip gitmesi için plan yaparlar ve şoförlerin vermiş olduğu korkuyla durağı terkeder. Aynı oyuncu dizide 151. bölümde Müfit rolüyle de yer almıştır.

Diziden ayrılan oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu Karakter Bölüm Açıklamalar
Sinem Ergin Narin Balkanlı 44-173 Safiye'nin yeğeni, Hediye'nin kızı, Ali Kemal'i sürekli döven eşidir. Balkan göçmenidir.
Ece Filiz Merve Şen 110-173 Arif'in eşidir. Mankendir. Çok iyi niyetli fakat çok saf birisidir.
Ayşegül Aslan Zeynep Erdoğan 2 (Zeyno) 135-173 Seyit'in eşidir. Şanlıurfalıdır.
Nilgün Belgün Eleni Yılmaz (Madam Eleni) 28-83, 126-172 Nuri Baba'nın eşidir. Yunandır.
Alp Kırşan Çınar Alagöz 127-152 Dilek'in eski erkek arkadaşıdır.
Arkın Gelenbe Fikret (Fiko) 84-103, 114-133, 152 Maho ve Hüso ağanın kahyasıdır. Şanlıurfalıdır.
Evin Esen Şaziment Özkaya 1 1-150 Gülbin'in annesi, Can'ın anneannesi ve Sinan'ın kayınvalidesidir.
Yasemin Taş Duygu Ünver 126-147 İpek'in iş arkadaşıdır.
Mahmut Gökgöz Yavuz İpek'in çalıştığı gazete şirketinin patronudur.
Fikret Urucu Tahir Yıkılmaz (Tahir Baba) (Kara Tahir) 126, 129-133, 136, 138 Mafya babasıdır buna rağmen iyi ve yardımsever birisidir.
Cansu Fırıncı Doğan Akıncı Kara Tahir'in adamıdır.
Derya Kurtuluş Cemile Yıldırım 40-134 Ali Kemal'in annesidir. Karadenizlidir.
Sema Aras Fatma Yılmaz 2 (Fato) (Fato Aney)/ Belgin 31-134 Seyit'in annesidir. Şanlıurfalıdır, Belgin'in benzeridir.
Sitare Akbaş Zeynep Erdoğan 1 (Zeyno) 1-134 Seyit'in eşidir. Şanlıurfalıdır.
Kubilay Penbeklioğlu Hüseyin Yılmaz (Hüso Ağa) 114-133 Fato Aney'in kocasıdır. Seyit'in üvey babasıdır. Şanlıurfalıdır.
Balamir Emren Mert Yılmaz 1-125 Nuri Baba'nın oğludur. Çiğdem'in abisidir.
Ayça İnci Leyla Caner 44-125 Akasya Durağı'nın Melahat'tan sonraki kadın şoförüdür. Tolga'nın eşidir.
Erol Günaydın Ramazan Caner (Ramazan Baba) Leyla'nın babasıdır. Aynı zamanda Tolga'nın kayınbabasıdır. Çiçek Taksi'nin eski sahibi. Alzheimer hastasıdır.
Arda Öziri Komiser Tolga Ay 61-125 Leyla'nın eşidir. Polistir.
İlyas Salman Mahmut Altındiş (Maho Ağa) 84-103 Fato Aney'in eski eşidir. Seyit'in eski üvey babasıdır. Şanlıurfalıdır.
Ali Tarık Fındık Stellio 96 Dilek'in Yunan sevgilisidir.
Aysel Bakar Çiğdem Yılmaz 84-93 Nuri Baba'nın kızıdır. Mert'in kız kardeşidir.
Armağan Aslıtürk Pınar Arif'in eski sevgilisidir.
Bahadır Hakim Wang 44-83 Dilek'in Çinli eski sevgilidir.
Max Bendo Obayana Yanayana (Cuma) (Kara Kızan) 13-83 Dilek'in Afrikalı eski sevgilisidir.
Suat Sungur Mehmet Güven (Mehmet Hoca) 1-83 Şoför ve Öğretmendir. Şükran'ın eşi, Nurten, Okan ve Hülya'nın babasıdır.
Binnur Şerbetçioğlu Şükran Güven Mehmet'in eşidir. Öğretmendir.
Cansu Gültekin Nurten Güven Mehmet ve Şükran'ın kızıdır. Okan ve Hülya'nın ablasıdır.
Serhan Alben Okan Güven 2 44-64 Mehmet ve Şükran'ın oğludur.
Özlem Balcı Işıl / Tuğçe[3] 57-63; 106 Mert'in eski sevgilisidir. Aynı oyuncu 106. bölümde dansöz Tuğçe rolünü oynamıştır.
Şeyla Halis Hediye Balkanlı 44-61 Duran'ın eşidir. Safiye'nin kız kardeşidir. Balkan göçmenidir.
Ümit Yesin Duran Ertürk (Duran Reis) (Duran Ağa) Akasya Durağı'nın ortağıdır. Hediye'nin kocasıdır.
Berk Oktay Murat Aydın 1-43 Şöför ve avukattır. Tuğçe'nin eşi ve Melahat'in damadıdır.
Zeynep Dörtkardeşler Tuğçe Güneş Murat'ın eşidir. Melahat ve Kemal Güneş'in kızıdır.
Ali Yalçın Okan Güven 1 Mehmet ve Şükran'ın oğludur.
Melek Baykal Melahat Güneş 1-42 Akasya Durağı'nın ilk kadın şöförüdür. Tuğçe'nin annesi, Murat'ın kayınvalidesi ve Kemal Güneş'in eşidir.
Ayşegül Yazmacı Hülya 1-31 Mehmet ve Şükran'ın kızıdır.
Kadriye Çetinkaya Fato Aney 1 1-30 Seyit'in annesidir. Şanlıurfalıdır.
Tarık Tarcan Levent 23-29 Melahat'a aşık biridir. Doktordur. İlk evliliği sonucu boşanmıştır.
Serhan Arslan Kasım 15-20 Nuri Baba'nın yakınının oğludur. Üçkâğıtçıdır.
Zafer Ergin Kemal Güneş 1 Melahat'ın eşidir. Tuğçe'nın babasıdır. İntihar ederek ölmüştür.

Yayın takvimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezon Yayın günü ve saati Sezon başlangıcı Sezon
finali
Çekilen
bölüm
sayısı
Bölüm
aralığı
Yayın
yılı
TV kanalı
1. sezon Pazartesi / Cumartesi 20.00 14 Temmuz 2008 27 Haziran 2009 43 1-43 2008-2009 Kanal D
2. sezon Cumartesi 20.00 5 Eylül 2009 26 Haziran 2010 40 44-83 2009-2010
3. sezon Cumartesi / Pazartesi 20.00 21 Ağustos 2010 29 Ağustos 2011 51 84-134 2010-2011
4. sezon Perşembe 20.00 / Cuma 20.00 / Salı 22.30 29 Eylül 2011 7 Şubat 2012
(1. Final)
18 135-152 2011-2012 Star TV
5. sezon Cumartesi 20.00 / 22.30 7 Nisan 2012 1 Eylül 2012
(2. Final)
22 153-174 2012 Kanal D

Bölümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ magazinmakinesi.com. "Akasya Durağı sona mı eriyor?". 23 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2012. 
  2. ^ "AKASYA DURAĞI 94. BÖLÜM 3952s". 8 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi – www.youtube.com vasıtasıyla. 
  3. ^ "AKASYA DURAĞI 106. BÖLÜM". 12 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2023 – www.youtube.com vasıtasıyla. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]