İçeriğe atla

İskenderiyeli Hairemon

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İskenderiyeli Chaeremon (/kəˈrmən, -mɒn/; Grekçe: Χαιρήμονος) Stoacı filozof, tarihçi ve betikbilimciydi.[1] Serapis Tapınağı'nda tutulan İskenderiye Kütüphanesinin bir kısmının şefiydi. Kutsal kitapların sorumlusu ve yorumcusu olarak görev yaptığı için rahipliğin üst kademelerine aitti. MS 49 yılında Egeli İskender ile birlikte genç Nero'nun öğretmeni olması için Roma'ya çağrıldı.

Chaeremon, Mısır tarihinde; kuyruklu yıldızlar, Mısır Astrolojisi, hieroglifler ve Pekiştirici Bağlaçlar(Grekçe: συνδεσμοὶ παραπληρωματικοί) hakkındaki bir filolojik çalışmanın yazarıydı.[1] Chaeremon, Mısır inanç sistemini doğaya tapınmanın bir alegorisi olarak açıklayan bir grubun şefiydi. Kitapları kesinlikle dönemin Mısırlı fikirlerini temsil edecek bir biçimde değildi; ana fikirleri, Antik Mısır'ın sembolik sırlarını ve kutsaniyetini açıklamak üzerineydi. Chaeremon'un çalışmaları şu an kayıp fakat Josephus[2] gibi sonraki yazarlar, onun eserlerinden atıfta bulunduğu için, bazı parçalar korunabildi.

  1. ^ a b  Chisholm, Hugh, (Ed.) (1911). "Chaeremon (philosopher)". Encyclopædia Britannica. 5 (11. bas.). Cambridge University Press. s. 788. 
  2. ^ Josephus, Against Apion, Kitap I, Kısım 32-33.