Tartışma:Azeriler/Arşiv 3: Revizyonlar arasındaki fark

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
Takabeg (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Fmmetin (mesaj | katkılar)
Yeni başlık: öneri :Azerbaycan için geçmişten çok bugün önemli ve fonksiyoneldir.
540. satır: 540. satır:


Kısaca herşey [[Kullanıcı:Qarapapaq]]'ın '''taraflı''' yaklaşımlarından kaynaklanıyor, maalesef. [[Karabağ Savaşı]] maddesinin taraflı olmasının sebebi de yine aynı taraflı yaklaşımın. Lütfen tarafsız ve objektif antiklopedi yapmamıza '''yardımcı''' olun. [[Kullanıcı:Takabeg|Takabeg]] [[User Talk:Takabeg|<sup><u>ileti</u></sup>]] 14:50, 20 Haziran 2009 (UTC)
Kısaca herşey [[Kullanıcı:Qarapapaq]]'ın '''taraflı''' yaklaşımlarından kaynaklanıyor, maalesef. [[Karabağ Savaşı]] maddesinin taraflı olmasının sebebi de yine aynı taraflı yaklaşımın. Lütfen tarafsız ve objektif antiklopedi yapmamıza '''yardımcı''' olun. [[Kullanıcı:Takabeg|Takabeg]] [[User Talk:Takabeg|<sup><u>ileti</u></sup>]] 14:50, 20 Haziran 2009 (UTC)

== öneri :Azerbaycan için geçmişten çok bugün önemli ve fonksiyoneldir. ==

Geçmiş ve bugün olmak üzere iki açıdan ele alınmalıdır.Önemsenecek olan ise bugün olmalıdır, çünkü en azından uzak geçmişte Azeri yok.Azeri kelimesini Azeri yapan son zamanlardır( bu "son zamanlar"ın 100 yada 200 yada 300 yıl olmasının çok anlamı yok, ama isteyen tartışır, yasak da yok).Son noktada ise millet yada ulus adı olarak Azeri kelimesi en uygunu görünüyor.Yanlız alt yapının silinmeye çalışılmaması önemlidir, bileşenlerini yazarken hata yapılmamalıdır.Dilde ise kesinlikle Türkçe görünmelidir, "Azerbaycan yada Azeri Türkçesi".Her ne kadar çok fazla Farsi olsa da yapısal tarafı tamamen Türkçedir.

Söylemek istediğim şu ki, Azeri kelimesi Türk değilse değildir, zorla yapmaya çalışmayın.Sadece bileşenlerinin oransal dağılımında anlaşılmaya çalışılmalıdır.Türkiyedeki Türkmen görünen ve yaklaşık 40 milyon olduğu ileri sürülen kesimin önemli bir bölümü Türk olmayıp İrani ve/veya Hazari'dir ve sonradan Türkmenleşmiştir (Türkiyedeki Türkmenlerin şii, alevi, caferi, bektaşi, tahtacı, abdal gibi parçalı ve tümünün Ali ile ilgili olması gereğinden fazla kanıttır).Dolayısı ile Türkiyede bile aslında bu kadar yokken, hem 30-50 milyon Azeri olduğunu hem de bu kadar çok insanın Türk olduğunu söyleyemezsiniz.Aranızda belge savaşı yaparken kendi soylarınızın antipatisini yaymaktan başka bir iş göremiyorsunuz.Size gerçek dışı belgelerinizden birini daha söyliyeyim;kafkasya ve İranda Azeri ağzıyla konuşanların 15 milyonunun aslında Terekeme olduğunu yazıyorsunuz.Bu gülünç iddiadan ne kazandığınızı merak ediyorum.Buradaki 7 milyona ek olarak orada da 15 milyon Terekeme olsaydı Osmanlıyı da Rus çarlığını da dağıtırlardı, kendilere ayrık devlet kurarlardı, Azerbaycan diye bir şey var olmazdı, diğerleri Türkmenleşeceğine Terekemeleşirdi...Zira Terekemeler, fıkralarında Azerilerin Türk olmadığını işleyip laf atmaktadırlar.Şu fıkra en az 25 yaşındaki bir kitaptan alıntıdır;

Komutan--Asker söyle bakalım sen nesin?
Azeri Asker--Esgerem gomutanım.
Komutan--Lan asker olduğunu biliyoruz.Daha önce nesin sen?
Azeri Asker--Haa anlamışam gomutanım, men Azeriyem.
Komutan--Lan daha önce, daha önce.Yani aslında nesin sen?
Azeri Asker--??????(sessiz kalır, cevap veremez)
Komutan--Türksün sen Türk.
Azeri Asker--(hafif arkasına gönerek, arkadaşına ve gülerek) A Mehemmed Alı havahtan beri Türküh biz?

Özetle '''Azeri ulusu''' ve '''Azeri Türkçesi''' dışındakilerin geleceğe yönelik hiç bir işlevi yok.

Sayfanın 12.09, 21 Haziran 2009 tarihindeki hâli

GENETİK HARİTA

[1]

Haritada “Azeri ve Turkish” isimleri var. Azeri ve Turkish isimlri Anadoludaki ve Azerbaycandaki sözde Türkleri temsil ediyor ve bu isim yeşil bölgededir fakat Orta Asyadaki gerçek Türkler ise kırmızı renkdekilerdir. Yani Anadoluda ve Azerbaycanda kendine Türk diyenlerle Orta Asyadaki gerçek Türklerin alakası yok, hatta genetik olarak Anadoludaki halklar ve Azeriler en çok Orta Asyalılara uzak.// Şu genetik harita geyiklerini kesiniz artık. Türkler oraasyadan anadoluya geldiklerinden genetik haritalarını koruyamamaları gayet normal. Önemli olan kişinin kendisini ne hissettiğidir. Hemen sana bir örnek. Somalili Araplar ve Moritanyalı zencidir. Öteki Araplar ise esmerdir. Ama bugün somali, Sudan ve moritanya arapları kendilerini Arap olarak tanımlıyorlar. Yani bu heriflerin Araplarla uzaktan yakından bir ilişkisi yok ama kendilerini Arap tanımlıyorlar. Beyfendi siz kendinizi Türk olarak sayın, ve yunanlı biriyle evlenip çocuk sahibi olduğunuzu varsayın. Eğer iyi bir Türksen çocğunun Türk olarak yetişmesi için çaba sarfadersin. Çocuk büyüdüğünde ise kendisini Türk olarak görür ve yunanlı anası olduğunu hatırlamaz bile. Şuj gerizekalı batılı bilimadamlarına bu konularda lütfen inanmayın. onlara göre halide edip adıvar travesti, fatih sultan mehmet eşcinsel. ve tüm bunların kaynağı yokkkkkkk. Sİz olsanız inanır mısınız bu cinsel içerikli araştırma yapan bilim!!adamlarına GENETİK HARİTADA KIRGIZLARLA RUSLARI VE TACİKLERİ AYNI GENETİK AİLEDE GÖSTERİYOR. SENCE SENİN O EMPERYALİSTÇİ KAFAN ALABİLİYOR MU BUNU //bu harita tam bi saçmalık türklerin ve iranlıların kökeni aynıymış ama orta asyalı türkler bizden çok farklı bi şekide türmişmiş.m yani bir yerden sonra ayrılmada değiliz. en başındak beri ayrıydık ve iranlılarla türkler tekti birleşikti bu haritaya göre. kürtler çok seviyor böyle şeyleri. ama yazık size türkleri bölemezisiniz. birleşmelerine engel olamazsınız.

Azeriler Türktür

Senin cahil bir zaat olduğun yazdıklarından belli.Kardeşim Azerilerin Türk olmadığını bu zamana kadar kim söylemiş? Azeriler Türktür ve 2000 yıl önce şimdiki Azerbaycana yerleşmişlerdir.Peki azeriler neden TÜrkçe konuşur bunu düşündünmü? Genetik araştırmalar sonucunda azerilerin Türk olduğu zaten ıspatlanmıştır.Azerilerin zaten kendileride Türk olduklarını söylerler.Sadece rus komünizminden etkilenmiş Azeriler biz Türk değiliz der.Türkiyede yaşayan azeriler örneğin Erzurumlu Dadaşlar azınlık olarak algılanmaz.Lafımızı bilelim ve öyle konuşalım.--Kür Sad

Azerbaycanlılar Sovyet döneminde bile milli bilinçlerine ve tarihleri hakimdiler.Bu konuda çeşitli eserler verdiler.Özellike güney azerbaycanlılarda da milli bilince rastlanır.

Dinin tamamı islam değil,belirteyim dedim.--Nihan 17:44, 3 Mayıs 2006 (UTC)

Oğuz Erleri Türktür

Azeriler'in Türk olmadığını öne süren çok bilmiş kişiler önce Azeri sözcüğünün nereden geldiğini öğrensinler. 'Oğuz Eri' nasıl Azeri olmuş bunu uslarına iyice yerleştirsinler..

05/11/2006

Sovyetlerin bitmek bilmez suçları..

"Sovyet döneminde yapılan propaganda lar nedeniyle bazı Azeri Türkleri Türk halkı ve Türk dili yerine Azerbaycan halkı ve Azerbaycan dili terimlerini kullanırlar. Aslında Türktürler." bu tabirin kaldırılmasını talep ediyorum. Bu millet, ırk her ne ise, kendini türk olarak hissetse idi ülkesinin ismine koyardı, diline türkçe derdi, kendine türk derdi. Ama bu insanlar kendilerini Azerbaycan olarak tanımlıyor. Kendi kendimize gelin güvey olmanın lüzumu yok. Akrabadır diyebiliriz. Dillerimiz benzeyebilir ama bu yeterli değil. Bu gün ukrayna dili ve rus dili arasında da türkçe ve azerbeycanca dili ile aynı benzerlikler var ama kimse Ukraynalılar rustur demiyorlar. Yok değilse bu propaganda ile ilgili kanıt göstersin, arkadaşlar kaldıralım şablonu.--Devrimdpt 19:27, 20 Mart 2007 (UTC)

  • Ne kadar kabulleniyosunuz.Aynı mantıla gidersek, mübadelede giden selçuklu hristiyanlarıda aslında yunandı saçmalamayalım.--''Uannis'' 19:33, 20 Mart 2007 (UTC)
    • Cümlenden bir şey anlamadım kusura bakma. Açar mısın biraz. --Devrimdpt 20:15, 20 Mart 2007 (UTC)
  • Evet.Devrimdpt haklı.Sovyetler bildiğim kadarıyla öyle bir propaganda yapmadı.Haa azeriler türktür o ayrı.--Simon Bolivar 20:07, 23 Mart 2007 (UTC)
    • Bence bu bölümü kaldıralım yeterli, kaynaksız bir anti sovyet propagandası. Azerilerle akrabağlığımız ortada ve yeterince vurgulanmış zaten.--Devrimdpt 13:00, 7 Nisan 2007 (UTC)

MEHMET CEM

Fuzuli, Azarbeycan'ı hiç görmemiştir. O Bu gün kuzey ırak dediğimiz yerde yaşamış bir Türkmen şairidir. Ama Bakü'de Fuzuli'nin heykellerini gördüm. Onu çok seviyorlar. Problem yok. Ama doğrusu o bir azeri değil Türkmendir. Ayrıca devrimdpt kodlu kullanıcı yanılıyor. Ukraynalılar, Rus ve Hazar türklerinin karışımıdır. Ben ve eşim orada yıllarca yaşadık (Hen Kiev hem de Baku'de) O kadar çok Türkçe kelime kullanıyorlar ki şaşırırsınız. Neyse onlar kendilerine Rus demese de kökenlerinde Ruslarla akrabalıkları vardır. (tabii bizimle de) Azarilere gelince Özbekler de kendilerine türk demeselerde Türktürler. Azeriler kendilerine ne derse desin Türktürler ve Türkçe konuşmaktadırlar. Bir milletin kökenini en iyi dili belli eder.

Fuzuli Güney Azerbaycanda doğdu

Fuzuli 1498 - de Güney Azerbaycanın Marağa kentinde doğdu . 21 yaşınadek (1508) Tebrizde yaşadı ve okudu . Daha sonra Şah I İsmayıl Hatayinin Marağada bulunan Bayatları Kuzey İraka yerleştirmesi sebebiyle akrabalarının arkasınca İraka yerleşti . Siz iyice araştırmadan ahkam kesmemelisinz !

  • Asparuh Bulgar

TÜRKİYE NE KADAR TÜRKSE, AZERBAYCAN O KADAR TÜRKTÜR

Azerbaycanlılar Türk'tür. Bir Türk'e, sen Türk değilsin, deme cüretini ve hakkını kendinizde nasıl buluyorsunuz? Simon Bolivar adlı Latin Amerika devrimci özentisi ile devrimdpt adlı kişi, eğer ideolojilerini bilseler idiler, SSCB'nin "etnogenez" uygulaması ile her kabile, boy, vb. yapılanmayı ayrı millet gibi sunmaya çalıştığını bilirlerdi.

Azerbaycanlılar, Oğuz Türküdür. Dolayısıyla Türkmendirler. Fuzulî'nin Azerî değil, Türkmen olduğunu söyleyen kişi, önce Fuzulî'nin diline bakmalıdır. Şiirlerinin birçoğunu Türkçe'nin Oğuz lehçesi Azerbaycan ağzı ile yazmıştır.

Azerbaycan, Güney ve Kuzey olmak üzere iki bölümdür. Güney Azerbaycan, bugün İran işgali altındadır. Kuzey'de yüzyıllar Rus işgali altında kalmıştır. Rusların yaptığı zulmü, anti-Sovyet propaganda olarak görenler, Sovyetleri "tarafsız" ve de "karşı taraf"tan bir incelesinler...

Türkistan ile Türkiye'dekiler genetik ve dil açısından aynı kökene mensuptur. Gerçek Türk, sözde Türk gibi uydurmalar, birtakım kötü niyetli kişilerin uydurmasıdır...

Peki burda neden Islam ulkesi oldugu yazmiyor. Ve Azerbaycan'in 80% Sia olduklari yada bu ulkede 6.276.480 Sia yasadigini.. Bunlar burda neden yazmiyor, soriyorum size..?


Kuzeyden yani Bağımsız Azerbaycandan haberim yok ama şu anda İran sınırları içinde olan Güney Azerbaycanda, "Azeri" halkın neredeyse yüzde yüzü kendinden bahsederken Türk, diline (Azeri Türkçesine) "Türki" yani Türkçe demekte ve hatta Farslar da Azerileri aşağılamak istediklerinde onlara "Türke hér" yani Farsça "aptal (eşek) Türk" diye hakaret ederler, Türk düşmanı Farslar bile Azerilerin Türk olduğunu inkar etmiyorsa Türkiyeliler nasıl bu gerçeği görmezden gelir?— Bu imzasız görüş 88.233.157.133 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.


Azerbaycanlı veya Azerbaycan Türkü olmalı

Bu konuda yazmak zaten artık sıkmaya başladı.Nedense Azerbaycanla ilgili her maddede tarafsızlık adı altında guya siyaseten uzak milliyetçi duyğulardan arınmış bir görüntü sunmaya çalışırlar.İşlerine geldiğinde 'Azerbaycanlılara türk diyemeyiz çünki onlar kendilerine öyle demiyor' derler.Ama nedense Azerbaycanlıların kendilerini Azeri adlandırmadığını da görmezden gelirler.Azerbaycan devletinin ülke içi veya ülke dışı resmi yazışmalarında azeri kelimesi kesinlikle kullanılmaz.Sovyetler döneminde bile kullanılmadı.Tarihte böyle bir durum yok.Ama Türkiye vikipedisinde var. Ha bide 'zaten madde içinde türk oldukları belirtilmiş' denir.e artık bi zahmet onu da yapın demi:) --Qarapapaq 20:37, 25 Eylül 2008 (UTC)


Azerbaycan Türkcesi ve ya Azeri?

İranda azerbaycanin kullalinan dilini Azerbaycan türkcesi taniyorlar. ve azerbaycan türkcesi seslendiriyorlar. Azeri dili farslar arasinda tam ayri bir tarifi var. azericeni fars diline ayit bir dil biliyorlar ki farslarin deyişinca azerbaycanin türkceden önceki dilidir. ama türk kaynaklarinda azerbaycan dilini azeri belirletiyorlar!!! aslinda azeri kelemesi (hesaba basdi deyirmanindan gelmiş!) yani, bu ifade 70~80 yildir ki fars ve önceki soviyet devletleri tarafinden kullanir ve kullanibdir. bunun nedenide Azerbaycanlilari öz türkculuklerinden ayirmak. Daha siz Azeri demeyin! Farslar Azerbeycan Turklerini TURKLER arasinda bolukculuk yapmak icin AZERİ adlandirmisdilar.--Turk oğlan 23:05, 17 Kasım 2008 (UTC)

Kuzey Azerbaycanda Azeri sözcüğü anlamı

Tarihte Azeri diye ismi geçen bir türk halkı olmamıştır . Türkiyede Azeriler yahud Azeri türkleri adlandırılan halk kendisine sadece türk , yahud seçmek anlamında Azerbaycan türkü derler (Sovyetler zamanı 1926-da (etnik kökene göre) ilk nüfus sayımı şimdiki Azerbaycan Cümhuriyyetinde Azerbaycanlı adlandırılan türk halkı son kez kendi ismiyle-sadece Türkler olaraq resmi belgelerde kayıtlara geçmiştir . Daha sonra 1937 yılında Azerbaycanda Sovyetler başkanı İosif Cukaşvili Koba Stalinin emriyle Azerbaycan türküne katliam uyqulanmış 70 binlik (hoca , doktor , şair , mühendis ,müzisyen , bestekar , yazıcı ve diger dallara mensup) türk güllelenmiş , daha fazla Azerbaycan türkü ise sürgün olunmuş - ezziyyetlere ve baskıya katlanamayan Azerbaycan türkleri ise Türkiyeye ve diger ülkelere göç etmişdir . Neticede Azerbaycan türklerinin Sovyetlerdeki nüfusu bi hayli azaldı . Bu sayıyı kapatmak , Azerbaycan Türklerini kendi kökünden-milli düşünceden ayırmak ve de ülkeyi yönete bilecek hainleri yerli milletin mensupları içinden çıkara bilmek için ümumi Azerbaycanlı adı düşünüldü ve uyqulandı . O zamandan beri Azerbaycanı yönetenlerden kim ben (milliyyeti anlamında) Azerbaycanlıyım diyorsa o yüzdü yüz Türk değildir-ya talışdır ,ya kürtdür ya da ki tat-farsdır .).


Azeri(Terekeme)

Bunu geri alıyorum çünkü yeteri kadar ayıplı bir şeydir.Terekemeler Azeri değildir, eğer olsaydılar Terekeme diye bir şeyden bahsediyor olamazdık.Tıpkı "Türk(Laz)" yada "Türk(Gürcü)" gibi ifadeler olamayacağı gibi..Bu yanlışı ısrarla buraya yazan kişi ispat ve maksatlarını da yazarsa sadece kendisi değil dünya da öğrenirdi.

Türklük Dertleri Yok Deyip! Şiilikten Bahseden ve "Azeri" Sözcüğünü kullananlara!!!)

Azerbaycan Anayasasının hiçbir yerinde "Azeri" ve "Azerice" yazmaz (...), Azerbaycan Dili ve Azerbaycanlı yazar. Azerbaycanlı'da, M.Kemal Atatürk'ün Türklük tanımı gibidir; Türkiye Cumhuriyetini kurmuş olan herkese "Türk" denir ve vatandaşlığı temsil eder kanı değil! Azerbaycanlı'da birleştirici unsur olarak kullanılmıştır, kullanılması doğru veya yanlış tartışılır. Azerbaycanlılar Türk'ür. Bazı arkadaşlar Azerbaycanlıların Türklük derdi yok diyor! Onlara soruyorum; Elçibey'i, Abil Abbas'ı, Bahtiyar Vahabzade'yi, M. Emin Ruesulzade'yi, Kanire Paşayeva'yı, Tanzile Rüstemhanlı'yı, N. Nerimanov'u, Ahmed Cevad'ı, Hanım Halilova'yı hiç tanıdın mı, hiç okudun mu ? Bir bakın bakalım bu kişilere hangi yazılarında "Azeri" sözcüğünü kullanmışlar ? Bir bakın bakalım tek dertleri birlik olmak değil mi ? Yoksa şiilikten mi bahsediyorlar sizin gibi !!! — Bu imzasız görüş Enes Orhan (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.


"Azerbaycan Türkleri" denildiğinde Azebaycan'daki diğer Türkleri de kapsar. "Azerbaycan Türkçesi" denildiğinde Azerbaycan'da konuşulan Azerice (Azerbaycan'da Azercaycanca denir) Türkçeleri de kapsar. Ahmet Caferoğlu da bunu kullanmıştır. Vikipedi ansiklopedi olduğu için kategorize de önemlidir. Azerbaycan'daki diğer Türkler ve Türk dilleri yok saymamak için Azeriler ve Azerice terimleri yerindedir. Madde zaten taraflı. Tarafsızlaştırırsak iyi olur. Takabeg ileti 20:47, 11 Mart 2009 (UTC)

Dünyada türk deyincə fikirlərə türkiyə geliyor ve buda türkiyə türklərinin türk adını kapsamaqdan kaynaklanıyor. güney azerbaycanda azeriler hep özlerini türk belirletiyorlar.türkiyə türklerinede istanbul,osmanlı veya türkiyə türku deyirler.ve özlerinede sadece türk diyorlar.bu kadar. azeri falan fakat fars kaynaklarında vardır.azerinin iranda başka anlamı var.--Turk oğlan 20:44, 12 Mart 2009 (UTC)

"Azerbaycan Türkçesi" için Azerbaycandakı diğer Türk boylarını da kapsar diyenlere.Azerbaycan'da Ahıska Türkleri dışında farklı bir Türk halkı yoktur.Onların adı da zaten bellidir.Herkes Azerbaycan Türkü dendiğinde ahıskalıların kastetilmediğini bilir.Daha iyi bahane bulmanızı önerir ve bu konuda verimli çalışmalar dilerim. (...) --Qarapapaq 17:21, 13 Mart 2009 (UTC)

Bu konuda ısrar etmiyeceğim.Sadece belge sorunu var.Azerbaycan Cumhuriyeti "azerbaycanlı" dediği için,sovyet döneminde de türklüğü inkar eden çalışmalar yapıldığı için kaynak bulmak biraz zor.şimdilik.--Qarapapaq 17:27, 13 Mart 2009 (UTC)

Azeriler

Selam. Şu cümleler sorunludur:

Bugün "Azeriler" ismi "Azerbaycanlılar" ismine eşittir ve millet değil halk anlamını bildiriyor. "Azeri Türkleri" anlamı ise Azebaycan Türkleri anlamına eşittir.

Neden eşit? Nasıl eşit? Azerbaycan Cumhuriyeti'nin günümüzdeki politikasına göre mi eşit? Takabeg ileti 18:46, 16 Mart 2009 (UTC)

Bence kaldırılmalı. Takabeg ileti 18:47, 16 Mart 2009 (UTC)

türkiyede kökeni ne olursa olsun azerbaycan uyruklu herkes "azeri" olarak kabul edilir.resmi kayıtlarda da.bu da azeri kelimesinin net bir türk halkı belirtmediğini gösterir.EN azından Türkiye Cumhuriyeti öyle kabul etmiyor.--Qarapapaq 19:06, 16 Mart 2009 (UTC)

Kaynak nerede? Aslında resmî belgede Azerbaycanlılar için Azerbaycan vatandaşları terimi kullanılıyor. Birde araştırmalarda "Azeri Türkleri" terimi "Azeriler" adlı bir etnik grup için, "Azerbaycan Türkleri" ise sadece Azeriler için değil, Azerbaycan'da yaşayan Türk halkları için kullanılıyor. Takabeg ileti 19:25, 16 Mart 2009 (UTC)

azerbaycan türklerinin belli bir halkı belirtmediğini iddia ediyorsun. sürekli kanyak gösterdiğin tdk bile azerice= azerbaycan türkçesi demiş.senin dediğin şekilde "az.türkleri" kelimesi bölgedeki diğer türk halkarını da kapsasaydı azericeye azerbaycan türkçesi denemezdi.değil mi?--Qarapapaq 19:33, 16 Mart 2009 (UTC)

  • Araştırmalarda Azerbaycan Türkleri terimi Azerbaycan'da oturan diğer Türk halkları da kapsamaktadır. Türkiye Türkleri, İran Türkleri, Rusya Türkleri v.s.'de (gerç bu tavirleri pek sevmiyorum. Türkiye'deki Türkler, İran'daki Türkler v.s. daha yerindedir) de olduğu gibi. Bugün "Azeriler" ismi "Azerbaycanlılar" ismine eşittir... demek yanlıştır. Eğer devlet politikasına göre eşit ise kaynaklar ile birlikte politika gereği diye eklenmelidir. Eğer ortada kaynak yoksa o cümle kaldırılmalı. Takabeg ileti 19:43, 16 Mart 2009 (UTC)

Türkiye Türkleri maddesinde "etnik gruptur" deniyor."Etnik gruplardır" denmiyor.Eğer onu emsal olarak alırsak "azerbaycan türkleri" diye belli bir etnik grubun varlığını da kabul etmen gerekir.Ama nedense azeri kelimesinde ısrar ediyorsun.--Qarapapaq 20:14, 16 Mart 2009 (UTC)

Israr etmiyorum. TDK'nin tercihi olduğu için Vikipedi kuralına göre uygun olduğunu gösteriyorum. Şimdi kaynak eklersen iyi olur. Ancak Karapapaklar maddesinde yaptığın gibi kaynaklara kendi yorumunu katarak metinleri yazmayın. Çok dikkat etmen lazım. Takabeg ileti 20:19, 16 Mart 2009 (UTC)

tdk da resmi bir kurumdur,tek kaynak değil.hemen şimdi kütüphaneye gider gecenin bu saatinde bi kaynak bulurum hiç sorun değil.sonra metni keyfine göre düzenleyiverirsin.biraz bekleticem:)--Qarapapaq 20:30, 16 Mart 2009 (UTC)

TDK tek kaynak değildir. Fakat Vikipedi'nin adlandırma kuralına göre bazı seçenekler varsa TDK'nın tercihine bırakılıyor. Takabeg ileti 20:34, 16 Mart 2009 (UTC)

Kaynaklara başvurulsa bile bugün "Azeriler" ismi "Azerbaycanlılar" ismine eşittir.. cümlesini ispatlamak imkansızdır. Mesele "eşittir" ifadesidir. Takabeg ileti 20:43, 16 Mart 2009 (UTC)

Fotoğraflar

fotoğraftakiler 100 yıl önce yaşamış kişiler bile değil.Azerbaycan türklerinin tarihi 1 asırdan öteye gitmiyormuş gibi görüntü veriyor.kafanıza göre tarih yazmayın.--Qarapapaq 10:41, 17 Mart 2009 (UTC)

Tarih

İngilizce vikiden çevrilince tarafsız,türk kaynaklara dayanınca taraflı olmaz.Şuan azerbaycan türklerini aslen irani ve 19.yüzyılda oluşmuş yeni bir halk gibi göstermek iran rejminin resmi olarak tarih derslerinde öğretmeye çalıştığı şeydir.Bunun türkiyedeki kürtlerin tarihi ile oynayıp türkmen asıllı gibi gösterenlerden bir farkı yoktur.İngilizce vikideki kaynakların çoğu iran ansiklopedisine,iran üzerine yoğunlamış tarihçi görüşlerine dayanmaktda.İçlerinde yeterli türkolog bile yok.Üstelik uzun süre kendi devleti olmamış ve bu alanı tamamile fars tarihçilere,irani halkları araştıran tarihçilere,sovyet akademisyenlerine terketmiş bir milletin geçmişi ile oynamak daha kolay ola biliyor. Ha bundan bahsetmeği sevmem ama ak-kara ayırmadan batılının yazdığı doğrudur sloganıya madde üzerinde değişiklik yapanlar kendi kendine "bak nasıl objetkifim,milliyetçiliye geçit vermedim,ben neymişim ulan" moduna giriyorlar. Türk tarihçilerin de görüşleri yazılacak.--Qarapapaq 12:07, 17 Mart 2009 (UTC)

Türk kaynaklara dayanınca derken hangi cümleleri kastediyorsun? Sadece kaynaksız yorumlar vardı. Takabeg ileti 19:55, 17 Mart 2009 (UTC)

Şah İsmail

Şah İsmail'in Azerbaycan tarihinde de önemli yer vardır. Fakat Azeri midir? Şah İsmail maddedesinde bile Azeri oluğu yazılmamaktadır. Şah İsmail'in Azeri olduğu ispatlayamadığımıza göre burda yer almamalıdır. Bunu ekleyerek maddeyi taraflı etiketi eklemektense o resim kullanmayalım. Takabeg ileti 19:53, 17 Mart 2009 (UTC)

değil şah ismail o resimdekilerin hiçbirisi kendini azeri olarak tanımlamadı.öyle olduğunu gösteren kaynakların varsa yaz biz de görelim. azeri diye bir türk halk hiçbir zaman var olmadı.hala da yok.şah ismail de Azerbaycan türküdür.bu kadar basit. şimdi ister şah ismailin azeri olduğunu gösteren kaynakta diretirsin ki o zaman diğerlerinin de kendini azeri olarak tanımladığını gösteren kaynakları buraya koyman gerekecek. ya da sadece bu halkı doğru ismiyle kabul edersin.--Qarapapaq 14:59, 18 Mart 2009 (UTC)

I. İsmail maddesinde Azeri olduğu yazılmamaktadır. Azerice şiirleri yazmış olmakla etnik olarak Azeri olmak ayrı meseledir. Fuzuli için de aynı şey söylenebilir. Azerbaycan Cumhuriyeti'nin I. İsmail'e sahip çıkmak ile etnik olarak Azeri olmak da ayrı meseledir. Azerice kaynaklarda I. İsmail'in Azeri olduğu yazılıyor olabilir. Dünya bu insanları Azeri olarak tanıyor mu? Hayır. Diğerin çoğunluğu zaten maddede Azeri olduğu yazılıyor. Vikipedide güvenilebilen bilgileri sunmak zorundayız. Fakat Tartışmalı ve belirsiz bilgiler gerçekmiş gibi göstermek yanlıştır. Hep taraflı ve abartlı olan bu maddeyi de normal hale getirmemiz gerekiyor. Kısaca bir devletin politikasına göre maddeler yazılamaz. Takabeg ileti 03:20, 19 Mart 2009 (UTC)

etnik azeri diye bir şey yok.hadi diyelim ki var.diğer hepsinin kendini azeri olarak tanımladığını gösteren kaynakları açıkla bilelim.vikipedi maddesini kaynak olarak gösterme.--Qarapapaq 12:50, 19 Mart 2009 (UTC)

Etnik grup olarak Azeri midir değil midir? Mesele budur. Faruk Sümer I. İsmail'in Azeri olduğunu yazıyor mu? Yazmıyor. Bekir Kütükoğlu yazıyor mu? Yazmıyor. Fuzuli Bayat boyundan olablir. Bayat eşit Azeri midir? Hayır. Mesele ortada. Takabeg ileti 22:43, 19 Mart 2009 (UTC)

bişey anlatmanın fayası yok.azerbaycan türklerinin tarihi 1-2 asırlık değil.tarih bölümü değiştirilecek.--Qarapapaq 18:24, 20 Mart 2009 (UTC)

  • {{Yanlış}} hale getirmeden katkıda bulunabilirsin. Burasi bir ansiklopedidir. Güvenilmeyen bilgiler ile doldurulmamalıdır. Yani sağlam kaynaklara dayanılmalıdır. Takabeg ileti 21:27, 20 Mart 2009 (UTC)

Acaba İrakda yaşayan türklerin yaklaşık %80-nin Güney Azerbaycan Türkcesine çok yakın şivede konuşması sizi tedirginmi ediyorda benim yerleştirdiğim linkleri siliyorsun Takabeg ? --85.132.64.99 13:19, 8 Nisan 2009 (UTC)


Azeri diye Hint-Avrupa kökenli bir millet yoktur

Azeri diye Hint-Avrupa kökenli bir millet (halk) yoktur . Hiçbir zamanda olmamıştır . Sizin gerçek bir Azeri halkı olarak takdim etdiyiniz İranda bazı köylerde yerleşik olan etnik qrup menşece (kökence) Talişdir (Talysh) ve Taliş dilinin ağızlarını kullanıyorlar (buyurun bakın - http://www.ethnologue.com/show_language.asp?code=hrz , http://www.ethnologue.com/show_language.asp?code=shm ) . --85.132.64.99 12:46, 8 Nisan 2009 (UTC)

{{taraflı}} ve {{düzenle}}

Selamlar. Maddeye Azerbaycan'a Türklerin ilk gelişi MÖ.VII. yüzyılda olmuştur. ile başlayan ilginç ama ansiklopedik sayılmayan araştırmalar eklenmiştir, ne yazık ki. Dolayısıyla maddeye tekrar taraflı şablonu eklemek zorunda kaldık. Birde bu cümleler tarihî sıraramasını da bozmuştur. Dolayısıyla düzenle şablonu eklemek zorunda kaldık. Teşekkür ederim. Takabeg ileti 16:13, 14 Nisan 2009 (UTC)

ikinci cümlenin sonuda kaynak var zaten.dolayısıyla taraflı değil--Qarapapaq 16:18, 14 Nisan 2009 (UTC)

{{yanlış}}

Yanlış şablonu eklemeyi unuttum. Yeni eklenen bilgileri doğrulamak mümkün değildir. Vikipedi özgür kürsü olmadığına göre bu tür tezlerin kaldırılması gerekmektedir. Teşekkür ederim. Takabeg ileti 16:18, 14 Nisan 2009 (UTC)

İskitler

saka tezinin geçersiz olduğunu söyleyen kaynaklar?

not:bu tezi hemen buracıkta çürüten vikipedi kullanıcısı kaynak olarak kabul edilmiyor.hayır deha olarak kabul etmediğimizden değil,vikipedi politikaları izin vermiyor:)--Qarapapaq 17:40, 14 Nisan 2009 (UTC)

Benim kişisel görüşüme göre değil dünyaca kabul edilen bilgilere aykırı olan bilgilerin yer almasından kaynaklanıyor. Zeki Velidi Togan'ın bazı tezlerinin tamamen geçersiz olduğunu bilmediğin için mi ekledin, yoksa bilerek mi ekledin? Takabeg ileti 17:42, 14 Nisan 2009 (UTC)

not'u bir daha hatırlatır(çok önemli çünki) ve benim pskiolojimi çözmek yerine kaynak göstermeni öneririm:) hadi söyle geçersiz olduğunu söyleyen kaynak nerde?hadi söyle!(bu biraz sert oldu ama alınma)

sen dedin diye kaynak çürümez,çürükse referansını göster.--Qarapapaq 17:49, 14 Nisan 2009 (UTC)

Arıca Türk tezinde Adı geçen Kimerler, İskitler ve Sakalar İrani kavim olarak kabul edilmektedir. Tez hatalı değilse kavimlerin isimleri yanlış yazılmış olmalı! Düzeltilmesini rica ederim Ahıskalı 23:31, 14 Nisan 2009 (UTC)

Ne blog ne de forum

İskitlerin ve Sakaların İranî halk olduklarına dair kaynaklar eklenebilir. Fakat bu madde Azeriler hakkındadır. Azeriler ile alakasız konularıyla doldurmak doğru olamaz. Unutmayın ki burası bir ansiklopedidir. Ne blog ne de forum. kendi Azerbaycan Milliyeçi (Azerbaijani nationalism) forumlarında istediğin kadar yazabilirsin. En iyisi doğrulanmayacak bilgilerin kaldırılmasıdır. Bu yanlış bilgilerin kaldığı müdetçe {{yanlış}} şablonu kabul etmek zorundayız. Takabeg ileti 17:57, 14 Nisan 2009 (UTC)

hayır niye hemen celalleniyorsun ki cnm?:)hem bak ben öyle ermeni hayvanları felan da demedim.dermiyim hiç?desem taraflı olurdu çünki. o bilgiler gayet doğrulanabilir.gider açar faruk sümeri okursun.--Qarapapaq 18:05, 14 Nisan 2009 (UTC)

Kaynaklar

etiket yapıştırma konusunda pek başarılı bulduğumuz kullanıcıların gereksiz yere emek sarf etmemeleri rica olunur:) zira kaynaklar sağlamsa sırf sabote etmek için tarihçilerin dünyagörüşünü buraya yansıttığını söylemenin gülünç olduğunu bildiğim için o yetenekli kullanıcıyı rencide etmek istemem.Ama bizi sadece akademik olarak güvenilir bir tarihçi olup olmadığı ilgilendirir.yok türkçüymüş yok türk-islamcıymış gibi fantezi ürünlerinin konuyla ilgisi yok.o kişilerin kendi görüşüdür.seni kesinlike bağlamaz.başkalarının fikir dünyasına burun sokmak ve keyfi etiket yapıştırmak çok kötü bir davranış.sonra cehennem var zebaniler var ama değil mi?:) bir görüşü beğenmezsen farklı kaynaklardan kendi görüşünü desteklersin.o kaynağı suçlamazsın.zira ben de azerb.türklerinin antik irani halktan geldiğini söyleyen tarihçilerin taraflı olduğunu düşünüyorum ama bunu buraya yazmam.senin kişisel fantezilerin vikipediyi bağlamaz.beni de. şimdi uslu bir çocuk gibi yapıcı katkılarda bulunmanı tavsiye eder,başaracağına da canı gönülden inandığımı söylemek isterim.hadi bakalım.

Not:agresif olma.sinir insanı öldürür.allah muhafaza:)--Qarapapaq 11:06, 15 Nisan 2009 (UTC)

Etnik Gruplar

Etnik gruparla ilgili bilgiler büyük sovyet ansiklopedisinden aynen aktarılmıştır.Ve de "azeriler" maddesinden.kişisel faznteziler konusunu bi daha açmak istemiyorum:)--Qarapapaq 07:29, 17 Nisan 2009 (UTC)

takabeg vandalizm yapma.

kafana göre gereksiz etiket yapıştırıp durma.bunun yerine daha veimli katkılarda buluna bilirsin.--Qarapapaq 07:37, 17 Nisan 2009 (UTC)


Taraflı ve yanlış

Bu madde Azeriler adlı etnik grup hakkındadır. Karapapaklar, Şahsevenler v.s. Azeriler midir? Öyle diyenler olsa da ayreten maddeler mevcuttur. O halde SSCB dönemindeki etnik politikasına göre yani SSCB'deki alt etnik grupları rahatlıkla yönetmek için kasten yapılan kategorizelerden ziyade günümüzde geçerli olduğu kategorizelere dayanmamız daha mantıklıdır.

Tarih bölümünde son kullanma tarihi geçmiş eski tezler, özellikle Türkçü ve Türk-İslam Sentezci görüşlerine ait eski tezler kullanılmaktadır. Eğer illa bunları ekleyeceğim diyen varsa, Örneğin,

İskitlerinin Türk kökenli olduğunu iddia eden Zeki Velidi Togan'a göre,

gibi cümleyle birlikte eklenmesi gerekiyor. Teşekkür ederim. Takabeg ileti 07:44, 17 Nisan 2009 (UTC)


evet azeridir.Azeri olmadığını söyleyen kaynaklar getire bilirsin.Yapa bileceğin tek şey bu.Senin sovyetler konusundaki kişisel yorumların kimseyi bağlamaz.önemsizdir.

kaynaklarda da zaten tarihçinin ismi yazılıdır.ilave yoruma gerek yok.bu yazdıkların da senin kendi görüşlerin ansiklopedik değeri yok.kaynaklı bilgiyi keyfine göre silmeyeceksin.--Qarapapaq 08:37, 17 Nisan 2009 (UTC)

  • Merhaba, maddeyi biraz okuma imkanım oldu. Diğer çok sayıda Türkçe Vikipedi maddesi gibi sorunlu duruyor. Karapapaklar, Ayrumlar, Şahsevenler, Padarlar vb. etnik gruplar için Sovyet Ansiklopedisi dışında Azeri Türklerini oluşturan etnik gruplar olduğunu belirten kaynaklar var mı? Varsa ve doğrulanabilir, kayda değer bağlantılarsa eklenmesi en iyi karar olacaktır. Şuan kaynaklandırma sorunu olduğundan {{kaynaksız}} eklenmesi doğrudur. Ayrıca çoğu etnik grubun soyunun nerden geldiği konusunda tartışmalar vardır. Bu madde üzerinde ifade edilenlerde bu şekilde olduğundan ikililik yaratıyor. Direk "şu etnik grup Azeri Türküdür" yerine " .... kişiye veya kaynağa göre Azeri Türküdür" denilmesi daha yararlıdır. Kolay gelsin --Muratsahinmesaj 12:46, 17 Nisan 2009 (UTC)
    • Maddede {{kaynaksız}} bulunması gerektiği çok açık...Verilen bilgilerin kaynakla desteklenmesi istenmişse ve bu yerine getirilememişse, bu bilgilerin kaynaksız olduğuna dair internet okuyucusuna uyarı yapılması zorunluluktur. Muratsahan'ın yazdığı gibi farklı görüşler belirtilirken kaynağa atıf yapılarak bilginin sunulması önem taşıyor...Etnik grup/ırk tanımlayan maddelerde tartışmaların olması doğal olmakla birlikte, karşıt fikir ve araştırmaların bir arada ansiklopedik bir üslupla yer alabileceğinin unutulmaması gerekli...Net ve kesin ifadeler özellikle de kaynaksızsa ve tartışmalı ise maddenin güvenilirliğini zedelemekten başka bir işe yaramaz...Diğer yandan kaynaklandırılmamış ve tartışmalı kalmış bilginin, maddede yer almasından ziyade çıkarılması daha faydalıdır. Böylece bilgi kirliliğinin ve hatta yanlış bilgilendirmenin önüne basitçe geçilebilir...Vikipedist 23:07, 17 Nisan 2009 (UTC)

"Azerbaycanlılar"

Sovyet döneminde Stalin tarafından ve Azerbaycan Cumhuriyeti devletince "Azerbaycanlı" olarak kategorize edilen Türk halkları kısmında, İran'da "Azerbaycanlı" Azerbaycanlı olarak kategorize edilmeyen Afşarlar, Karapapaklar ve diğer Türk azınlıkları evrensel bir gerçekmiş gibi Azerbaycan Türkleri oluşturan etnik grupları diye yazılması maddeyi ciddi bir şekilde tarafsızlaştırmaktadır. Takabeg ileti 13:49, 18 Nisan 2009 (UTC)

İdeolojik tarih tezleri

İdeolojik tarih tezleri eklenmiştir (Ben ekledim.) Bu tezler akademik dünyada ideolojik terih tezler olarak kabul edilmektedir. O yüzden bunları ideolojik tezler olarak belirtmeden normal tezler gibi göstermek çok yanlıştır. Takabeg ileti 13:49, 18 Nisan 2009 (UTC)

tezler

Köken konusunda farklı tezlere yer verilmesi mantıklı.Demek ki doğru değişiklikler de yapmak mümkünmüş.Yalnız ingilizce vikiden çevrilen tarih bölümü de medya-atropatena tezine dayandırılan bilgilerdir.Bana kalırsa o bölüm de medya-atropatena tezine eklenirse daha tarafsız görünüm olur.--Qarapapaq 13:52, 18 Nisan 2009 (UTC)

Azerbaycan Cumhuriyeti'ndekı okullarda mantıklı tez olarak öğretiyor olabilir. Fakat senin mantıklı olduğuna inanman hiçbirşeyi değiştiremez. Benim mantıksız olduğunu düşünmem de hiçbirşeyi değiştirmez. Önemli olan kaynaklardır. Kullanılan araştırmalar bunların ideolojik tezlerden başka birşey olmadığını net bir şekilde yazıyor. İstersen başka bilimsel araştırmalara başvuralım mı? Ne olursa olsun, kaynaklara sadık kalmamız lazım. Bilim budur, işte. Aksi halde bu madde okuyucularımızı kandıran bir madde haline gelecektir. O zaman {{yanlış}} şablonu eklemek gerekecektir. Takabeg ileti 14:02, 18 Nisan 2009 (UTC)

Evet gerek duyarsam ideolojik olduğuyla ilgili kaynaklar talep edeceğim.Ama madde için şuan önemli olan sorun bu değil.Esas sorun ingilizce vikide sadece med.-atropaten görüşüne göre tarih bilgisinin yazılması ve senin de bunu türkçeye çevirmendir.Evet eğer illa ideolojik tez olarak yazacaksan o bölümü de eklemen tavsiye edilir.Aksi durum mantıklı değil,kaynak bulman gerekecek ve çifte standarda izin verilmeyecek.Maalesef:)--Qarapapaq 14:11, 18 Nisan 2009 (UTC)

{{Taraflı}}

Azeri Türkleri'ni Oluşturan Etnik Gruplar alt başlığı uygunsuzdur. Doğrusu SSCB ve daha sonra Azerbaycan Cumhuriyeti'nin devlet politikasına göre nüfus sayımlarında Azerbaycanlılar olarak (ne Azeri Türkleri ne de Azeriler ne de Azerbaycan Türkleri) sayılan çeşitli Türk halkları. Azerbaycan Cumhuriyeti'nin görüşünü evrensel gerçek gibi göstermememiz lazım. Nüfus sayımlarında Türkler kategorisi var. Bu da 1957'de Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nden Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne yerleştirilen Ahıska Türkleri'dir. Fakat Türkler yani Ahıska Türklerinden önce ve "Azerbaycanlı" adlı etnik grubun icat edilmeden önce zaten Azerbaycan topraklarında yerleşik Türk halkları ve Türk boylarının varlıklarını yok sayarak Stalin tarafından yaratılan sûni etnik grup adı olan Azerbaycanlılar kategorisine sokulmuştur, Stalin tarafından. Şimdi Azerbaycan Cumhuriyeti de bunu devam ettirmektedir. Stalin'in etnik politikasına göre "Azerbaycanlılar" olarak sayılan Türk halkları "Azeriler" kategorisine sokmak ve bunun sanki dünyaca kabul görmüş gerçek gibi göstermekle madde cidden taraflılaştırılmıştır. Takabeg ileti 14:32, 18 Nisan 2009 (UTC)

öncelikle yukardakilere cevap vermen gerekli.İkincisi de Büyük Sovyet Ansiklopedisinde "Azeriler" olarak aynen yazılıdır.Azerbaycan Hukumetinin olayla ilgisini çözemedim.ama uğraşıyorum:)--Qarapapaq 14:36, 18 Nisan 2009 (UTC)

{{Sistemik önyargı - devlet}}

Büyük Sovyet Ansiklopedisinde öyle. Zira Sovyet dönemin politikası, özellikle Stalin'in etnik politikasına göre icat edilen etnik kategorilerde öyle. Bunu belirtmek lazım. Aksi halde maddeye sadece {{yanlış}} değil, Şablon:Sistemik önyargı - devlet de eklenecektir. Herşey okuyucularımızı düşünerek... Birde Azerbaycan Cumhuriyeti Hükûmeti konusuna gelince de aynı kategorileri kullanıyor. Yani Stalin'in mirasçısı. Takabeg ileti 14:49, 18 Nisan 2009 (UTC)

cümlenin önüne "b. sovyet.anslp-e göre" ifadesi eklendiğine göre sorun yok.--Qarapapaq 14:51, 18 Nisan 2009 (UTC)


{{yanlış}}

Tarih bölümü yanlış bir şekilde karıştırılmıştır. Atropatene tezine olmayan cümleler oraya yerleştirildi. Eski Türk tezinin de dışında kalan cümleler de oraya yerleştirildi. v.s. v.s. Karman çorman oldu.:)) (Bunun Vandalizm sayılıp sayılmadığını incelemeye başladım açıkçası.) O yüzden {{yanlış}} eklendi. Takabeg ileti 14:55, 18 Nisan 2009 (UTC)

taraflı

"13. yüzyılda Azerbaycan'daki İranî dilleri konuşan nüfus Türkleştirilmiş ve böylece Şiilik ve Oğuz Türklüğüne dayalı yeni bir kimlik yaratılmıştır.[50] Azerilerin Türkleştirilmesi 19. yüzyılın sonlarında tamamlanmıştır"-cümleleri ingilizceden çevrilmiştir.Med-atropaten ideolojik görüşünü yansıtır.bu başlık altında yer almalı.--Qarapapaq 19:36, 18 Nisan 2009 (UTC)

Yetersiz kaynaklandırmalar

Bazı kaynaklarda yayın tarihi, yayıncısı, sayfası gibi önemli bilgiler eksiktir. Diğer kullancılar ve okuyucularımızın bilginin doğruluğunu incelebilmesi için bu tür bilgilerin yer alması gerekmektedir. Özellikle tartışmalı maddelerde şarttır. Yetersiz kaynaklandırmanın yapıldığı yerlere {{fact}} etiketi ekledim. Ve ekleyelim. Takabeg ileti 00:13, 19 Nisan 2009 (UTC)

gereksiz {fact} eklenmesi

Kaynak bütün paragrafı kapsarken her cümlenin sonuna fact eklemek saçma bir davranış.Tabi biz bu tür insanları da düşünerek aynı kaynağı her cümlenin sonuna koymak zorunda kalıyoruz.Ama hoşgörmek de bir yere kadar.--Qarapapaq 12:51, 19 Nisan 2009 (UTC)

Noktalardan sonra

Nokta işaretinden sonra bir boşluk bıraksak çok güzel olacak. Lütfen biraz özen gösterelim. Mızrakmsj 14:58, 19 Nisan 2009 (UTC)



Etnik grup,kaynak

terekemelerle ilgili kynak elendi zaten.etnik fruplarla ilgili yeni kaynaklar da eklenecek.--Qarapapaq 16:54, 19 Nisan 2009 (UTC)

Türk halkları ya da etnik gruplar

Karapapaklar v.s. Büyük Sovyet Ansiklopedisi 3. baskısının "Azerbaycanlı" maddesine göre öyledir. Bu Türk halkları ya da (Sovyetlere göre mi Azerbaycan Cumhuriyetine göre mi bilmem) "Azerbaycanlılar" (Büyük Sovyet Ansiklopedisi, Azeriler, Azerbaycanlı diyor ve Azerbaycan Türkleri demiyor. Kaynakları deforme etmemiz lazım.) etnik gruplar Azerilerin bir kolu olarak gösteren başaka kaynaklar da bulunabilir. Fakat onları burda değil Karapapaklar v.s maddelerde yapılmalıdır. Bu tür tartışmalı konuları buraya fazla taşımazsak iyi olur. Zaten tarih kısmı da tezler ile dolu. Sanki Azerilerin gerçek tarihi yok gibi görünüyor. Hipotezler, ideolojik tezler ve hikâyeler dışında Çağdaş tarihi kısmını zenginleştirerek bu durumu çözülebileceğini düşünüyroum. Gerç Azeriler adlı etnik grubun tarihi o kadar eskiye dayanmadığı için zor iş değildir. Takabeg ileti 01:53, 20 Nisan 2009 (UTC)

Rusça Vikinin Карапапахи (Karapapakhi) maddesindeki tanımının "группа тюркских племён, близкая азербайджанцам." yani "Azerbaycanlılara yakın Türk boylar topluluğu" olduğunu da gözönünde tutarsak Karapapakların sanki Azeri adlı etnik grubun alt kolu olarak göstermeye çalışmak doğru değildir. Sadece öyle düşünenlerin de varoluğunu aktarmamız yeterlidir. Dolayısılya maddenin etnik grupları bölümü fazla şişmemelidir. Yani kısa bir cümle yeterlidir. Ve yukarıda yazdığım gibi tartışmalar kendi maddelerinde yapımalıdır. Takabeg ileti 02:45, 20 Nisan 2009 (UTC)

yine takabeg vandalizmi

kaynakta "azerbaycanlı sayılıyor" yazmıyor."azeri"dir yazıyor.bir sorununuz mu var?--Qarapapaq 12:35, 20 Nisan 2009 (UTC)

Yanlış

Tercihler ve yorumlarına dayanalarak kaynaklarda yazıldıkları değiştirmek yanlıştır.

Büyük Sovyet Ansiklopedi (doğru olup olmadığını kenara koyuyorum:)) ne diyor?

Азербайджанцы, азербайджанлылар, азерилер,...

Yani

Azerbaycantsi, Azerbaycanlılar, Azeriler,... ansiklopedi metninde ne Azeri Türkleri ne de Azerbaycan Türkleri olarak yazılır.

Kaynak böyleyken isteklerine göre deforme etmek yanlıştır.

Ayrıca kendi hatalarını kabul etmediği zaman hep "Vandalizm, Mandalizm" diye bağlamak hiç hoş değildir. Takabeg ileti 12:45, 20 Nisan 2009 (UTC)

nevruz

nevruzu dini bayram olarak algılamak yanlıştır.doğa bayramıdır.dikkat edilmeli.--Qarapapaq 12:50, 20 Nisan 2009 (UTC)

"Azeri" Adının Kullanımı.

Maddedeki anlaşmazlıkların çoğu bu ada dayanmaktadır.Bu konuyla ilgili araştırmacıların düşüncesini zaten maddeye aktaracağım uygun zamanda.O yüzden şimdi bu adın yanlışlığını ispat emtek için kedi yorumlarımı yazmayacağım.Sadece sorunun neden kayaklandığını tartışmaya dışardan tanık olanların kavraması için bir iki şey söylemem gerekli.


Öncelikle bahsi geçen etnik gruplar Azerbaycan'da yaşamaktalar.Kimsenin onları "Azeri" yapma derdi yok.Ama bazı kullanıcılar konuyu saptırıp kendi düşüncelerini empoze etmekteler.Bu da tabi maddeyi taraflı yapar.

Sorun şurda.Şimdi Azerbaycan Türkleri olarak bu grupları sayar + Azeriler dersek yanlış olur.Ya Azeri denmeli,yada hiç bu terim kullanılmadan sadece Azerbaycan Türkleri olarak var olan Türk etnik gruplar sayılmalı.İkisi bir arada olmaz.Zira Azeri diye bir başka halk yok olanlar zaten bu etnik gruplar.Şimdi ister bunlara Azeri deyin ister de Azerbaycandaki Türkler deyin.Ama azeriler+türk etnik gruplar demek yanlış.

Bu durumda birileri Azeri diye önceden "tatar" adlandırılan bir halkın var olduğunu düşünüyor.Hayır bu tatar dediklerimiz de zaten terekmeler gibi farklı türk boyları.Sadece isimlerini ruslar genelleştirdi.

Bir not daha.Azerbaycan Hukumeti sadece bu maddede gösterilen etnik grupları değil Ahıskalılar dışındaki tüm türkleri yok saymaktadır.O yüzden Azeri asimilasyonu diye bir şey yok.Genel türk asimilasyonu var.Sırf burda insanları yanlış yönlendirip Azerilerin diğer türklere asimilasyon yaptığını söylemek bile taraflı ve iyi niyet taşımayan davranıştır.

Uzun yazı oldu ama bu konuda ısrar edenleri ikna etmek için değil.Zira bu konuda kaynaklar göstereceğim.Ve kimsenin düşüncesi önemli olmayacak.Sadece diğerlerinin yanlış yönlendirilmesini engelleye bilir.Kolay gelsin.--Qarapapaq 14:41, 21 Nisan 2009 (UTC)

Anlaşmazlıkların çoğu, adı üzerinde değil, Afşarların, Karapapaklar gibi Azerbaycan Cumhuriyeti'nde oturan Türk halklarını "Azerbaycanlı" sayan Sovyetler ve şu anki Azerbaycan Cumhuriyeti'nin görüşlerinin tek bir gerçekmiş gibi gösterilmesinden kaynaklanıyor. Takabeg ileti 05:04, 23 Nisan 2009 (UTC)

Madde Adının Değiştirilmesi

maddenin isminin "azerbaycan türkleri" olarak değiştirilmesi daha uygun olacak.maddedeki temel sorunları ortadan kaldıracaktır. Burda "Türkiye Türkleri" maddesi emsal teşkil eder.Zira Türkiye Türkleri de farklı türk boylarını kapsar.Türklerin yerleşmesi ve s. olaylar da paralellik gösterir.--Qarapapaq 17:24, 26 Nisan 2009 (UTC)

Hayır, ben buna çok karşıyım. Maddenin ismi "Azerbaycan Türkleri" olarak değişmesi taraflıdır, çünkü bazı teorilere göre Azeriler bir Türkî halkı değildir. Zaten Türkî ya da değil, "Azeriler" olarak kalırsa sorun mu var? Kıro-headmesajjj 19:35, 26 Nisan 2009 (UTC)

evet bayağı sorun oluşturuyor asıl azeriler tabi ki türk değildir.irani halktır.bunun için başka madde açıla bilir.Günümüzde asimile olmuşlardır.çok azı dillerini korumuş.İşte bu sorun oluşturuyor.Kavram kargaşasına sebebiyet vermektedir. Bu madde Azerbaycan Türklerinden bahsettiği için doğru olan da madde adının Azerbaycan Türkleri olarak değiştirilmesidir. İrani azari halkı hakkında yeni madde açıp geliştirebilirsiniz.kolay gelsin.--Qarapapaq 20:01, 26 Nisan 2009 (UTC)

Ne? Hayır, ben bütün Azerilerden bahsediyorum. Kıro-headmesajjj 20:15, 26 Nisan 2009 (UTC)
med-atropatena görüşünden bahsediyorsunuz.o konu zaten ideolojik tezler konusunda belirtilmiş.adı üstünde siyasi tezler.tarihi gerçeği değiştirmez.
Ayırca bu safsatayı ingilizce vikiden okuduğunuzu da tahmin etmek zor değil.ama türkçe vikipedide o rahatlığı bulmanız biraz zor olacak.tabi ingilizceden direkt çevirip KM veya SM yapma kolaycılığına kaçmak herzaman işe yaramaya bilir.
neyse.türkçe vikipedi iranın siyasi asimilasyon aracı değil.İdeolojik olmayan kaynakların çoğunluğu Türk olduğunu söylüyor.Bu konuda tonlarca kaynak ekleye bilirim.Ki bu sorun uzarsa zaten fazlasıyla kaynaklı bilgi ekleyeceğim.Ama bu maddeyi daha karmaşık hale getirecek,emin ola bilirsiniz.
Sonuç olarak madde ismi Azerbaycan Türkleri olursa tarih,etnik gruplar gibi sorunlar çözülecek.Doğru olan budur.Ve bir daha böyle uzun açıklamayacağım.zorluk çekerseniz tartışma sayfasını incelersiniz.--Qarapapaq 12:42, 27 Nisan 2009 (UTC)

Türkiye Türkleri maddesi zaten kaynaksız bir madde (eklenen kaynakların çoğu nüfus için). Maalesef seviyeli olduğu söyleneyez. Onun gibi olmasın. Adlandırma konusuna gelince, TDK'da Azeriler. Gereksiz tartışmaların yaşanmaması için faydalı yöntem. İranî halklardan Azeriler maddesini açmak isteyen Azeriler (İranî) olarak açabilir (Gerç İngilizce Vikide bile öyle madde yok. Azerice (İranî) var da.) Eğer açan varsa bu madde mantıken Azeriler (Türk) olabilir. Fakat ilk aklımıza gelen Azeriler de bu Azeriler olduğu için bu maddenin başlığı Azeriler (Türk) yapılmayacak ve Azeriler kalacaktır. Takabeg ileti 13:03, 27 Nisan 2009 (UTC)

  • Aslında Türkiye Türklerinin kendilerine sadece Türk demelerinden dolayı Azerilere, Azerbaycan Türkleri denilirse, anlamalarda hata olacaktır. Evet, doğru olanı Azerbaycan Türkleridir, Türkçe maddesi de Türkiye Türkçesi olması gerekirken, sadece Türkçe olması bu tür sorunların nedenlerinin ortak olduğu görülmektedir. Yaygınlık, ulaşılabilirlik gibi nedenlerden dolayı maddenin adının Azeriler kalması en uygunudur. --Hedda Gabler 13:08, 27 Nisan 2009 (UTC)

Madde konusu etnik bir topluma ait olduğunda tabii ki, Azeri Türkleri ve ya Azerbaycan Türkleri adı daha uygun. Eğer konu Azerbaycan Cumhuriyetinde yaşayan millete aitse, o zaman Azerbaycanlılar daha uygun. Bence sözkonusu olan madde bölgede (yani Kafkaslar'da, Iran'da, Türkiye'de ve dünyada) yaşayan etnik topluma ait, onun için Azeri Türkleri adı daha uygun gelir. Azeriler İrani diye ne etnik grub ne de milliyet yok. İranlı Azeriler kendilerini "türk" diye çağıryor. Azerbaycan Cumhuriyetinde yaşayan halk ise hiç bir zaman kendilerine Azeriler diye ad kullanmıyorlar. Atabəy 06:44, 2 Mayıs 2009 (UTC)

Selam dostlar.isterseniz maddenin adını değiştirmek konusunda oylama keçirek. nedersiniz?

bende maddenin adını değiştimekle razıyam olsun Azerbaycan türkleri. niye ki maddede etnik bir grupdan söz gedir.--Türk oğlan 18:15, 4 Mayıs 2009 (UTC)

Yanlış harita

Iran Azerpeoples.jpg adlı harita sorunludur. Kullanılmamalıdır. Orijinal haritada Azerbaijani olarak gösterilmeyen diğer Turkic group'u Azerilerin içine dahil edilerek deforme edilmiştir. Tamamen taraflı bir haritadır. Takabeg ileti 17:34, 4 Mayıs 2009 (UTC)

İlk harita Azerbaycanlılar ve ikinci ise iran etnic grup adlıdır ikisidə bir olamaz. bir az dikkat edin. ilkincidə daha dikkatli konuya yanaşılıb.--Türk oğlan 17:40, 4 Mayıs 2009 (UTC)

Birincisi derken laberli olan mı? Onu artık kullanmıyoruz. Sorunlu ise ikisi de kullanılmamalıdır. Bu deforne edilmiş harita da hemen kaldırılmalıdır. Takabeg ileti 17:43, 4 Mayıs 2009 (UTC)

Salam.Xerite hara qaynaqlıdır?Şahsevenler,afşarlar Azerbaycan türklerinden ayrı gösterilmiş.Şahsevenler hansı dilde danışır?--Qarapapaq 17:46, 4 Mayıs 2009 (UTC)

Takebeg sana ne olub öz dediyinide anlamıyorsan!!! dedim ki ilkin harita Azerbaycanlılar ve ikincisi iran etnik gruplarına aiddir. bunu anlamak sence çok zor? istersen o haritayı silib ve ayrı haritalar maddeye artırım! istermisin? özüde kaynaklı ve en inanılır kaynaklardan. harita yerindedir, zira ki en popülarlardandır.--Türk oğlan 17:55, 4 Mayıs 2009 (UTC)
kaynak olarak gösterilen dipnot no.36 yok. siteye erisim mümkün degildir. baska kaynak varmi? ayrica burdaki harita ve wikicommons'da kaynak olarak gösterilen harita arasinda cok farklar var.--KureCewlik81 18:05, 5 Mayıs 2009 (UTC)
Dipnot sorunu internet arşivi ile çözülebilir. Kıro-headmesajjj 18:55, 5 Mayıs 2009 (UTC)

Düzenlenmeler

Selamlar. Azerbaycan Cum. başta olmak üzere eski SSCB ülkelerinde (mesela bilgiğim kadarıyla Gürcistan'da Karapapaklar da Azeri sayılıyor, ancak nüfus sayımları siyasîdir. Nüfus sayımında sayılmadı diye o etnik grup yok edilmiş anlama gelmiyor.) kabul edilen alt etnik grupları bölümü özetlenmiştir. Şimdi tarih kısımından Hun İmp Mun İmp v.s. eski tezlerin de temizlenerek ve tarafsız bilgileriyle değiştirilmesi gerekir. Eğer illa eski tezlerin kalmasını isteyen varsa 1930'lu - 1940'lı yılların tezlerinden olduğu belirtilmesi gerekir. Böylece maddenin KM'ye yaklaşacağını düşünüyorum. Birde Azerilerin sadece Azerbaycan Cumhuriyeti'ndeki Azerilerden ibaret olmadığını unutmayalım. Teşekkür ederim. Takabeg ileti 01:35, 22 Mayıs 2009 (UTC)

Kaynaklı bilgilerin silinmesi

"Azeriler kendilerini sadece Türkî bir halk olarak değil gerçek birer Türk olarak kabul etmektedir.[28]" cümlesi ve diğer bilgiler muteber kaynaklardan alınmıştır.vandalizm kötü aışkanlıktır:)--Qarapapaq 23:12, 24 Mayıs 2009 (UTC)

Doğru kötü bir alışkanlıktır. 24 milyon yazan kaynağı 60 milyon yapmak gibi. :) Ortada farklı kaynaklar çelişkili olduğundan, Şu kaynağa veya bu kaynağa göre denilmesi en doğrudur. İyi çalışmalar.--Muratsahinmesaj 23:45, 24 Mayıs 2009 (UTC)

Öncelikle Azeriler kendilerini sadece Türkî bir halk olarak değil gerçek birer Türk olarak kabul etmektedir cümlesinin ne demek istediği anlaşılmıyor. Türk halkı ile Türk farklı mı? Ve bu bütün Azerilerin görüşüne uygun mu? Kaynağa bakıldığında Türkiye-Ermenistan ilişkinin iyileşmesi üzerine Azerbaycan'ın 7 Nisan görüşmesini iptal ettiğine dair yazı çıkıyor. Kısaca bilimsel açıdan bu cümle eksikk ve anlamsız. Birde maddeyi taraflılaştırdığı halde taraflı etiketi kaldırmak bariz vandalizmdir. Takabeg ileti 02:41, 25 Mayıs 2009 (UTC)

IP kuklaları

Şu IP kuklaları aynı kullanıcı mıdır acaba?

78.188.65.100, 78.190.74.96, 78.190.70.154, 78.190.76.34, 78.190.86.140

Takabeg ileti 02:41, 25 Mayıs 2009 (UTC)

Gereksiz etiketler

madde içinde sorun olmadığına göre anlamsız davranıştır.Olivier roy'un görüşü ideolojik tezler bölümünde olması gerektiği için biraz taraflı durmaktadır.bunun dışında sorun yok.uğraşmayın.top oynayın,misket atın,güzel havanın keyfini çıkarın:)--Qarapapaq 00:18, 26 Mayıs 2009 (UTC)


Maddede sorun var. Yukarıda da defalarca yazıyoruz. Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Azerbaycanlı tanımı, aslında SSCB döneminde yaratılmış tanımın sanki tek bir gerçek gibi gösterilmesi. Afşarlar ne zamandan beri Azeri oldu? Türkiye'de de (ülkücüler hariç:)) hiç bilimsel araştırma olarak kabul edilmeyen İbrahim Kafesoğlu'nun kitaplarının kaynak olarak gösterilmesi. Aynı şekilde Osman Turan'ın kitabının kaynak olarak gösterilmesi. Daha sıralayalım mı? Madde taraflıdır. Takabeg ileti 13:14, 26 Mayıs 2009 (UTC)


Maddede sorun var. Yukarıda da defalarca yazıyoruz. Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Azerbaycanlı tanımı, aslında SSCB döneminde yaratılmış tanımın sanki tek bir gerçek gibi gösterilmesi

-Tek gerçek olarak göstermekten kastın?Adı üzerinde "tez" diye yazılmış.Farklı gerçekler varsa "falancaya göre" diye ekleye bilirisin.Bilgileri keyfi silmek vandalizmdir.Sovyet olmayan kaynaklar da ekleniyor zaten.

Afşarlar ne zamandan beri Azeri oldu?

-Bu yargıya nerden vardın?Afşarlar azeri değildir,Azerbaycan halkının oluşumunda Afşarların da katkısı vardır.Azerilerin afşar kökeninin olması afşarları azeri yapmaz.Yazılan da budur.

Türkiye'de de (ülkücüler hariç:)) hiç bilimsel araştırma olarak kabul edilmeyen İbrahim Kafesoğlu'nun kitaplarının kaynak olarak gösterilmesi. Aynı şekilde Osman Turan'ın kitabının kaynak olarak gösterilmesi.

-Kime ve neye göre kabul edilmiyor?yada senin yorumuna göre mi kabul edilmiyor?

Daha sıralayalım mı? Madde taraflıdır.

-daha derken?--Qarapapaq 03:26, 11 Haziran 2009 (UTC)


Türk insanı "Azeriler" söylememeli

Türkiye Cumhuriyeti'nde geniş kullanılan “Azeriler” kelimesi Azerbaycan Cumhuriyeti'nde ve İran Azerbaycanı’nda yaşayan türklerin kendileri tarafından kullanılmaz.

Çünkü burada türk insanının bilmediyi tarihi bir nüans var. Zaman-zaman ister ruslar, isterse de farslar Azerbaycan türklerinin hiç de türk olmadığını isbatlamak için türlü gayretler göstermişler. Bu gün İranda fars milletçileri söyler ki, Azerbaycan İranın bir parçası ve burada yaşayan insanlar da etik açıdan türk değil iranlı.

Bu ise böyle bir sebebe dayanır. Tarihte Azerbaycan’da fars dilenden farklı bir dilde konuşan ateşe tapan azerilerin yaşaması hakta deliller var ve İranda bu azerilerin irandilli olduklarına inanılıyor. İran devletinde (hatta bugünkü islami İranın televizyonlarında bile) azerbaycanlıların türk deyil, hemin iranlı azeriler oldukları, onların sadece dillerini değişerek türkce konuştukları propagandası yapılıyor.

Bu sebepten türk insanı da “Azeriler” demekle bilmeden fars propagandası yapmış oluyor. --Melikov Memmed 05:17, 12 Haziran 2009 (UTC)

Türkçe Vikipedide madde başlıkları TDK'nın tercihne göre seçilir. O yüzden Azeriler. Eğer Azeriler başlığının sorunlu olduğunu düşünürsen doğrudan TDK'ya başvurabilirsin. Takabeg ileti 05:23, 12 Haziran 2009 (UTC)
Azeriler için gösterdiyin rusca kaynakda asıl Azerbaycanlılar keçiyor, TDK'nın tercihne göre "Azerbaycanlılar" kelmesi yok sanılırsa biz Azerbaycanlılar şimdiye kadar bundan habersiziz. Eğer Azerbaycanlılar başlığının TDK'ya göre sorunlu olduğunu bana ispatlarsan ben Azerbaycandan TDK'ya resmi itiraz bildirilmesi için harekete başlaya bilirim. Bence bizim Milli Meclis bundan habersiz.--Melikov Memmed 07:04, 12 Haziran 2009 (UTC)
Herşeyi siyasileştiriyorsun:)) Milli Meclisin işi değil. Bilim Akademisinin işi olabilir. Ona göre. Takabeg ileti 07:16, 12 Haziran 2009 (UTC)
Türkiye Cumhuriyeti'nde ve Azerbaycan Cumhuriyeti'nde Anayasa var ve bu tür adları düzenleyen kanunlar var. Kimse şimdi Osmanlı diye Türkiye Cumhuriyeti'nden söz ede bilmez, ister TDK, isterse de Azerbaycan Bilim Akademisi. --Melikov Memmed 07:48, 12 Haziran 2009 (UTC)

Azerbaycan, Devletin nüfus sayımı, 2004:

Əhalinin son siyahıyaalınmasının nəticələrinə görə ölkə əhalisinin 90,6 faizi azərbaycanlılar, 2,2 faizi ləzgilər, 1,8 faizi ruslar, 1,5 faizi ermənilər, 1,0 faizi talışlar, 0,6 faizi avarlar, 0,5 faizi türklər, 0,4 faizi tatarlar, 0,4 faizi ukraynalılar, 0,2 faizi saxurlar, 0,2 faizi gürcülər, 0,2 faizi kürdlər, 0,13 faizi tatlar, 0,1 faizi yəhudilər, 0,05 faizi udinlər, 0,12 faizi isə digər millətlərdir.[2]

--Melikov Memmed 09:01, 12 Haziran 2009 (UTC)

Evet bunları biliyoruz. Zaten Azerbaycan maddesinde yer alıyor. Azeriler sadece Azerbaycan Cumhuriyeti'nde yaşamadığını tekrar hatırlamak istiyorum. Azerbaycan Cumhuriyeti tarafından yapılan kategorize ve adlandırma ile TDK'ya dayalı Türkçe Vikipedidekininki her zaman aynı olmayabilir. Takabeg ileti 15:42, 13 Haziran 2009 (UTC)

Tartışmadan yapılan sinsice değişikler geçicidir.hoş değil.--Qarapapaq 14:15, 12 Haziran 2009 (UTC)

Kaynak göster: Azerbaycanlılar mı ve ya Azeriler mi

Madde başlığı tarihi nüanslar göz önünde tutularak Azerbaycanlılar için çok büyük öneme maliktir. Anlaşılan şu ki, kendi sübjektif fikirlerini esas alarak maddeye katkı yapmak dışında amaçları olduğunu düşünmeye sebep veren kullanıcı az bir kaynağa dayanarak büyük bir milletin kendi adını deyişmeye gayret etmektedir. Bu sebepten Vikipedi kurallarına dayanarak kaynak göstermenizi rica ediyorum:--Melikov Memmed 07:24, 14 Haziran 2009 (UTC)

Azerbaycanlılar:

  • Azərbaycanlılar:etnokulturoloji birliyin siyasi-ideoloji üfüqləri. Cəfərov N. Bakı, 2001.
  • "Azərbaycanlılara qarşı soyqırım gerçəklikləri". "Elmi". "Mehdiyev R." "Bakı", 2000
  • 1918-1920-ci illərdə Azərbaycanlıların soyqırımı. Şirinoğlu Vaqif. Bakı, 2001
  • Dünya Azərbaycanlılarına. Bakı, 1998.
  • Gürcüstan azərbaycanlılarının mənəvi mədəniyyəti. Əliyev Əsəd T.. Elm, Bakı, 1995.
  • Büyük Sovet Ansiklopedisi (Большая Советская энциклопеди. Азербайджанцы) [3]
  • Küçük akademik sözlük (Малый академический словарь. Азербайджанцы)[4]
  • Çağdaş Ansiklopedi (Современная Энциклопедия. Азербайджанцы) [5]
  • Rus dilinin İzahlı Sözlüyü (Толковый словарь русского языка. 1992) [6]

Azeriler:

  • TDK
Melikov, canım, burada anlamadığınız çok büyük birşey var - "Azerbaycanlılar" için gösterdiğiniz kaynaklar hepsi Azerice. Ama burası Türkiye Türkçesi Vikipedisi olduğu için Türkiye'de daha sıkça kullanılan terim kullanılmalı, ve "Azeriler" daha çok kullanılıyor; isterseniz Google.com.tr'de "Türkçe sayfalar" altında her iki terimi ara, ve görürsünüz ki sonuçlar şöyle:
      • "Azerbaycanlılar" için 10.300 sonuç,
      • "Azeriler" için ise 147.000 sonuç.

Raning-friciz-rulcall me, I'm yours 16:38, 14 Haziran 2009 (UTC)

Efendim, Vikipedi bir ansiklopedi, burada milletin kendi adı yazılar, sonra o nereye istenilir yöneldilir. Kimse bir söz demiyor ki. Bu çok kolay bir şey. Türk insanı zorla asimilasyon ne bilmez, onun üçün de anlaya bilmiyor ki, bu gibi çok anlamsız bir şeyler bir milletin kendi değerlerini korumak için ne kadar önemli ola bilir. Tek sorun şu. --Melikov Memmed 17:19, 14 Haziran 2009 (UTC)

Bilgilerin toplu şekilde silinmesi

Bu konuda yukarıda açıklama istense de gerekçe gösterilemedi.Bu durumda yapılan sürekli geri almalar vandalizm anlamına gelir.Şu cümle neden çıkarıldı??

- Azeriler kendilerini sadece Türkî bir halk olarak değil gerçek birer Türk olarak kabul etmektedir.Kaynak: Stratfor Araştırma Merkezi,6 nisan 2009, http://www.stratfor.com/memberships/135250/analysis/20090406_azerbaijan_expressing_ire_turkey Tüm basın organlarında ses getiren araştırma merkezinin makalesi önemli bir kaynaktır.Makalenin tamamı [7].

Azerbaijan and Turkey have long-standing and deep-running ties. The Azerbaijanis consider themselves not so much Turkic (of the same general cultural groups as the Turks), but actually Turkish.

Bu herkesçe kabul ediliyor mu ? Eğer öyle ise doğru çevirilip doğru iç bağlantılar verilmek şartıyla eklenebilir. Takabeg ileti 04:35, 20 Haziran 2009 (UTC)

-Bu dönemde etnik kimliğin adı "Türk"ten "Azerbaycanlı"ya,milletin konuştuğu dilin adı da "Türk Dili"nden "Azerbaycan Dili"ne değiştirilmiştir. Kaynak:Azerbaycanlı Genç Bilim Adamları I Semozyumu Bildirileri,2005,İstanbul,s.308. Yukarıdaki Elnur Ağaoğlunun görüşünü destekleyen bir cümle.Silinme sebebi?

Yoğun vandalizmin sonucu silinmiş olabilir. Takabeg ileti 04:35, 20 Haziran 2009 (UTC)

-Sovyetler döneminde neşr edilen Azerbaycan Tarihi (İstoriya Azerbaydjana) adlı eserde Sovyet Tarihçileri "Türk unsurunun çok eski zamanlardan beri Azerbaycan'da boy gösterdiği" ifade etmiştir. Kaynak: İstoriya Azerbaydjana,Bakü,1958,I,s.94-98</ref>.Silme gerekesi nedir?

çok eski zamanlardan derken somut olarak ne zaman? Takabeg ileti 04:35, 20 Haziran 2009 (UTC)

-Ayrum,Şahseven ve Padarları sub-etnik azeri gruplar olarak değerlendiren sovyet olmayan kaynak: An Ethnohistorical dictionary of the Russian and Soviet empires,J.S.OLson,L.B.Pappas,N.C.Pappas tarafından,s.60. niye çıkarıldı

Bilmiyorum. Yoğun vandalizmin sonucu silinmiş olabilir. Takabeg ileti 04:35, 20 Haziran 2009 (UTC)
Birde alt grupları ile ilgili kısımı uzatmak yerine ayrı maddelerin açılması uygundur. Takabeg ileti 05:11, 20 Haziran 2009 (UTC)
Zaten Gökçe Yörük Karadağlılar maddesini açtı. Takabeg ileti 05:13, 20 Haziran 2009 (UTC)

-Yukardakilerin dışında Zeki Velidi Togan ve İbrahim kafesoğlu kaynaklı bütün bilgiler hangi gerekçeyle silindi? --Qarapapaq ileti 19:08, 19 Haziran 2009 (UTC)

Defalarca anlatıldı. Takabeg ileti 04:28, 20 Haziran 2009 (UTC)

Azari language

Azari Language ile ilgili tezler maddenin başlangıcında değil uygun bölümde anlatılmalıdır. Zira günümüzde Azeriler Türk halkı olarak kabul edilir. Takabeg ileti 04:28, 20 Haziran 2009 (UTC)

Maddede Azerilerden konuşulur. Burada eskiden günümüzedek Azeriler kim olduğunu bilmek gerekir. Kimse Azerileri türk kabul ede biler, ancak çok ünlü bilim adamları onlar fars kabul ediyor. Tarihi kaynaklar da bunu göstermekte.--Melikov Memmed 04:51, 20 Haziran 2009 (UTC)

Tarih ile ilgili kaynaklar ve açıklamalar maddenin tarih bölümünde yer almalı. Takabeg ileti 04:53, 20 Haziran 2009 (UTC)


Bu herkesçe kabul ediliyor mu ? Eğer öyle ise doğru çevirilip doğru iç bağlantılar verilmek şartıyla eklenebilir.

-Vikipedide herkese sorma imkanı olmadığına göre önemli ve bağımsız kaynaklar referans alınır.

O zaman lütfen doğru çevir ve objektif yaz. Takabeg ileti 14:44, 20 Haziran 2009 (UTC)

Yoğun vandalizmin sonucu silinmiş olabilir

-Evet yoğun vandalizm.Bu bilgiler sadece senin tarafından silindi.

Yoğun vandalizm derken, belli bir inancına göre hareket eden kullanıcıların hep kendi sürümüne getirmeye çalışırken kaybolmuştur. Demin de yaptın. Diğer kullanıcıların katkıları hiçe mi saydın? Bu da mı kendi vandalizminden dolayı mı yaşandı? Takabeg ileti 14:42, 20 Haziran 2009 (UTC)

'çok eski zamanlardan derken somut olarak ne zaman?

-Cümle kaynaktan aynen aktarıldı.Sovyet tarihçilerine sormak lazım.Yine de daha detaylı inceleyeceğim.

Bilmiyorum. Yoğun vandalizmin sonucu silinmiş olabilir

-Doğrudan senin tarafından silidi.Vandalizm konusunda hemfikiriz.Bir dahaki sefere daha dikkatli olmalısın.

Yoğun vandalizm derken, belli bir inancına göre hareket eden kullanıcıların hep kendi sürümüne getirmeye çalışırken kaybolmuştur. Demin de yaptın. Diğer kullanıcıların katkıları hiçe mi saydın? Bu da mı kendi vandalizminden dolayı mı yaşandı? Takabeg ileti 14:42, 20 Haziran 2009 (UTC)

Birde alt grupları ile ilgili kısımı uzatmak yerine ayrı maddelerin açılması uygundur.

-Yeni maddeler zaten açılıyor.Bu maddede her etnik grup hakkında kısa özet bilgi verilmesinde sorun nedir?

Objektif yazılmalı. Ben objektifleştirebilirim. Takabeg ileti 14:45, 20 Haziran 2009 (UTC)

Defalarca anlatıldı

Tam olarak nerde anlatıldı?Yorumlar dışında bir açıklama bulamadım.--Qarapapaq ileti 14:18, 20 Haziran 2009 (UTC)

Demek ki bu sayfada yazılan diğer kullanıcıların yazılarını okumuyorsun :)) Takabeg ileti 14:45, 20 Haziran 2009 (UTC)

Kısaca herşey Kullanıcı:Qarapapaq'ın taraflı yaklaşımlarından kaynaklanıyor, maalesef. Karabağ Savaşı maddesinin taraflı olmasının sebebi de yine aynı taraflı yaklaşımın. Lütfen tarafsız ve objektif antiklopedi yapmamıza yardımcı olun. Takabeg ileti 14:50, 20 Haziran 2009 (UTC)

öneri :Azerbaycan için geçmişten çok bugün önemli ve fonksiyoneldir.

Geçmiş ve bugün olmak üzere iki açıdan ele alınmalıdır.Önemsenecek olan ise bugün olmalıdır, çünkü en azından uzak geçmişte Azeri yok.Azeri kelimesini Azeri yapan son zamanlardır( bu "son zamanlar"ın 100 yada 200 yada 300 yıl olmasının çok anlamı yok, ama isteyen tartışır, yasak da yok).Son noktada ise millet yada ulus adı olarak Azeri kelimesi en uygunu görünüyor.Yanlız alt yapının silinmeye çalışılmaması önemlidir, bileşenlerini yazarken hata yapılmamalıdır.Dilde ise kesinlikle Türkçe görünmelidir, "Azerbaycan yada Azeri Türkçesi".Her ne kadar çok fazla Farsi olsa da yapısal tarafı tamamen Türkçedir.

Söylemek istediğim şu ki, Azeri kelimesi Türk değilse değildir, zorla yapmaya çalışmayın.Sadece bileşenlerinin oransal dağılımında anlaşılmaya çalışılmalıdır.Türkiyedeki Türkmen görünen ve yaklaşık 40 milyon olduğu ileri sürülen kesimin önemli bir bölümü Türk olmayıp İrani ve/veya Hazari'dir ve sonradan Türkmenleşmiştir (Türkiyedeki Türkmenlerin şii, alevi, caferi, bektaşi, tahtacı, abdal gibi parçalı ve tümünün Ali ile ilgili olması gereğinden fazla kanıttır).Dolayısı ile Türkiyede bile aslında bu kadar yokken, hem 30-50 milyon Azeri olduğunu hem de bu kadar çok insanın Türk olduğunu söyleyemezsiniz.Aranızda belge savaşı yaparken kendi soylarınızın antipatisini yaymaktan başka bir iş göremiyorsunuz.Size gerçek dışı belgelerinizden birini daha söyliyeyim;kafkasya ve İranda Azeri ağzıyla konuşanların 15 milyonunun aslında Terekeme olduğunu yazıyorsunuz.Bu gülünç iddiadan ne kazandığınızı merak ediyorum.Buradaki 7 milyona ek olarak orada da 15 milyon Terekeme olsaydı Osmanlıyı da Rus çarlığını da dağıtırlardı, kendilere ayrık devlet kurarlardı, Azerbaycan diye bir şey var olmazdı, diğerleri Türkmenleşeceğine Terekemeleşirdi...Zira Terekemeler, fıkralarında Azerilerin Türk olmadığını işleyip laf atmaktadırlar.Şu fıkra en az 25 yaşındaki bir kitaptan alıntıdır;

 Komutan--Asker söyle bakalım sen nesin?
 Azeri Asker--Esgerem gomutanım.
 Komutan--Lan asker olduğunu biliyoruz.Daha önce nesin sen?
 Azeri Asker--Haa anlamışam gomutanım, men Azeriyem.
 Komutan--Lan daha önce, daha önce.Yani aslında nesin sen?
 Azeri Asker--??????(sessiz kalır, cevap veremez)
 Komutan--Türksün sen Türk.
 Azeri Asker--(hafif arkasına gönerek, arkadaşına ve gülerek) A Mehemmed Alı havahtan beri Türküh biz?

Özetle Azeri ulusu ve Azeri Türkçesi dışındakilerin geleceğe yönelik hiç bir işlevi yok.