Vikipedi:Kaliteli madde incelemesi/Mustafa Kemal Atatürk: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
Akhilleis (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Mimar77 (mesaj | katkılar)
28. satır: 28. satır:


Bahsettiğiniz fotoğrafı o dönem Sofya'da ateşe olarak görev yaptığı bölümün anlatıldığı başlığın altına taşıdım. Yorum içeren kısmı da çıkardım. Ancak yabancı Atatürk biyografilerinde bile (mesela Lord Kinross'un Atatürk kitabı) bu kıyafetin büyük hayranlık uyandırdığından bahsedilir. Yerli yazarlar Atatürk sevgisinden yapıyor desek yabancılar neden hayranlık uyandırdığını söylesin ki? Demek ki gerçekten hayranlık uyandırmış olmalı.--<span style="font-family:Viner Hand ITC;"> &mdash;[[Kullanıcı:Akhilleis|<font color="#87cefa">''' Akhilleis '''</font>]] [[Kullanıcı mesaj: Akhilleis |<sup><font color="#4EEE94">'''ileti'''</font></sup>]]</span> 16:58, 25 Mart 2017 (UTC)
Bahsettiğiniz fotoğrafı o dönem Sofya'da ateşe olarak görev yaptığı bölümün anlatıldığı başlığın altına taşıdım. Yorum içeren kısmı da çıkardım. Ancak yabancı Atatürk biyografilerinde bile (mesela Lord Kinross'un Atatürk kitabı) bu kıyafetin büyük hayranlık uyandırdığından bahsedilir. Yerli yazarlar Atatürk sevgisinden yapıyor desek yabancılar neden hayranlık uyandırdığını söylesin ki? Demek ki gerçekten hayranlık uyandırmış olmalı.--<span style="font-family:Viner Hand ITC;"> &mdash;[[Kullanıcı:Akhilleis|<font color="#87cefa">''' Akhilleis '''</font>]] [[Kullanıcı mesaj: Akhilleis |<sup><font color="#4EEE94">'''ileti'''</font></sup>]]</span> 16:58, 25 Mart 2017 (UTC)

* {{yorum}} Madde oldukça kapsamlı ve güzel yazılmış. Ancak yukarıdaki yorumlar doğrultusunda güncellenmesi gerektiğine katılıyorum. Ek olarak şu değişikliklerin yapılması gerektiği kanısındayım:
:# di'li geçmiş zaman kipi kullanılmış ancak ''başlatmıştır'' gibi yazının akışını bozan fiiller de düzeltilmeli.
:# Giriş kısmı halen yeterince kapsamlı değil.
:# Alt başlıkların ikincil alt başlıklarla irtibatlandırılması lazım. Örnek vermem gerekirse I. Dünya Savaşı'nda Mustafa Kemal'in Çanakkale Savaşı, Kafkasya Cephesi ve Sina ve Filistin Cephesi'nde bulunduğu belirtilmeli. Bu üçünün birbiriyle bağlantısı anlatılmalı sonra alt başlıklarda bunlar detaylı açıklanmalı.
:# Erzurum Kongresi, Sivas Kongresi, TBMM'nin açılışı gibi birçok alt başlıkta yeterli bilgi yer almıyor, bunlar geliştirilmeli.
:# Cumhuriyetin İlanı kısmı geliştirimeli. Bu ilana tepkiler bir alt başlıkta anlatılmalı.
:# Yapıtları doğru bir tanım gibi gelmedi. Bu alt başlık düzenlenmeli.
:# Hakkında basılan yayınlardan seçmeler, Hakkında yapılan filmler, diziler, vs gibi kategoriler eklenmeli
:# Hakkındaki eleştiriler alt başlığı eklenmeli
:# Özel Hayatı başlığı altında Siyasi Görüşü alt başlığı eklenmeli
:# Galeri kısmı zaman dizinine göre düzenlenmeli ve alt kategoriler eklenmeli.
[[Kullanıcı:Mimar77|Mimar77]] ([[Kullanıcı mesaj:Mimar77|mesaj]]) 15:57, 12 Nisan 2017 (UTC)

Sayfanın 15.57, 12 Nisan 2017 tarihindeki hâli

Mustafa Kemal Atatürk

Bu maddeyi okuyan herkes bir inceleme yapılma zamanının gelip geçtiğini görebilir. En çok okunan maddelerimizden birinin kötü bir hâlde olması üzücü. Maddenin incelenmesini, bu incelemede bir yol ilerleyemezse kaliteli madde olmaktan çıkması gerektiğini düşünüyorum.

  1. Görsel kirlilik mevcut özellikle Balkan Savaşları ve Dünya Savaşı kısmında. Burada kaynaksız ifadeler de var.
  2. Pek çok yer kaynaksız.
  3. Giriş kısmı yetersiz. Bugün bir pop sanatçısına bile dört paragraf giriş kısmı yazılabilirken, üzerine binlerce araştırma yapılmış bir devlet adamının girişi böyle olmamalı.
  4. Devrimler kısmı da yetersiz.
  5. Ekonomi, Atatürk döneminin öne çıkan alanlarından biri. Ancak en yetersiz kısımlardan biri de orası.
  6. Hatırası kısmı yetersiz ve buna rağmen gereksiz alt başlıklara bölünmüş.
  7. Suikast girişimi olmuştu kendisine. Bu da yok. Bunlar hep eleştiriler alt başlığında olmalı. Bilindiği gibi İslamcı kesimden eleştiriler var. Bugüne kadar tartışmaları süregelen Dersim İsyanı ve Zilan Katliamı gibi olaylar da maddede yok. Menemen Olayı da yer almamış aynı şekilde.

Maddenin sorunları saymakla bitmez. Bir ara tek başıma düzenleyip kotarmayı düşündüm ancak altından kalkabileceğim bir madde değil ne yazık ki. - Seyit mesaj 14:49, 13 Mayıs 2015 (UTC)

  • Kaynaksız olarak belirttiğiniz yerlere kaynak göster şablonu koyabilir misiniz, lütfen? Herkesin görebilmesi ve düzeltilebilmesi açısından güzel olur. Çünkü maddede 190 adet kaynak var. Bu, diğer KM ve SM sayfalarının çoğundan daha fazla. Alexandre M. 10:50, 25 Haziran 2015 (UTC)
Ne yazık ki buna ayıracak uzun bir vaktim yok. Ama örneğin Balkan Savaşları kısmında kaynak yok. 190 kaynak bu madde için oldukça az bir sayı.- Seyit mesaj 18:48, 25 Haziran 2015 (UTC)
Balkan Savaşları bölümü kaynaklandırıldı. Şahsi fikrim 190 civarı kaynak sayısı kaynak kirliliği bile olabilir. 20-30 küsür kaynaklı KM maddelerimiz mevcut. İngilizce viki gibi köklü vikilerle kıyaslamak yerine Türkçe KM'ler ile kıyaslamak daha sağlıklı olabilir. Kaynak eklerken siz daha deneyimlisiniz daha iyi bilirsiniz. Sadece, doğrulanabilirlik kuşkusu olan ve özgün araştırma içerdiğinden şüphelenilen kısımlara kaynak eklersek, kaynak kirliliğini gidermiş sade ve okunaklı bir KM elde etmez miyiz? Alexandre M. 17:08, 3 Temmuz 2015 (UTC)
  • Hatıralar kısmı tekrar düzenlendi. Dünya ve Balkan Savaşları kısmındaki görsel kirlilik giderildi. Alexandre M. 11:52, 25 Haziran 2015 (UTC)
  • Giriş kısmı konuyu özetleyen ve okuyucuyu sonraki bölümlerde karşısına çıkacak yüksek düzeyde detaya hazırlayacak şekilde güncellendi. Alexandre M. 12:33, 25 Haziran 2015 (UTC)
Teşekkürler ancak bu hâli de yeterli değil. Çağdaşı bir siyasetçinin maddesini örnek gösteriyorum. Böylece madde ne kadar eksik anlaşılır. - Seyit mesaj 18:48, 25 Haziran 2015 (UTC)
  • Her madde ufak eksiklikleri ifade ediyor. Yalnız kaliteli madde olmaktan çıkarılmasını gerektirecek neden yok. Bu söylenilenler hemen giderilecek sorunlar. Birçok kaliteli maddeden daha doğrulanabilir bir içeriğe sahip.--Kafkasmurat- 18:00, 25 Haziran 2015 (UTC)
Maddenin büyük eksiklikleri var. "Daha doğrulanabilir" dediğiniz maddeler neler, onları da inceleme sayfasına getirin lütfen. KM olmaları doğru değil. - Seyit mesaj 18:48, 25 Haziran 2015 (UTC)
Kendisi hakkında "tarihçiler" tarafından yazılan onlarca, belki de yüzlerce kitap ve akademik makale varken şöyle gazete haberlerine, şöyle köşe yazılarına -ki yazan kişiyi bir araştırın isterseniz- falan yer vermek kaliteli madde olmaması için başlıbaşına yeterli sebepler diye düşünüyorum ben.--RapsarEfendim? 18:08, 25 Haziran 2015 (UTC)
Belirtilen kısım tarafsızlaştırıldı. İkincil kaynaklar eklendi. Alexandre M. 16:26, 3 Temmuz 2015 (UTC)
  • AlexandreManette arkadaşımız pek çok eksiği gidermiş görünüyor. Kendisine teşekkür ediyorum. Ben de geçen sene İzmir Suikastı ve Menemen olayı bölümlerini maddeye eklemiştim. Bu durumda yukarıda belirtilen eksikliklerin büyük kısmının tamamlanmış olduğunu düşünüyorum.-- Akhilleis ileti 18:52, 6 Mart 2017 (UTC)
  • Bence hala iyi bir son okuma gerekiyor. Bir fotoğrafın altında "...kıyafeti ile gitmiş ve etrafında derin bir hayranlık uyandırmıştır." gibi yorum içeren bir cümle mevcut. Ayrıca bu fotoğrafın bulunduğu başlıkta çok alakasız bana göre.Sait71 18:49, 19 Mart 2017 (UTC)

Bahsettiğiniz fotoğrafı o dönem Sofya'da ateşe olarak görev yaptığı bölümün anlatıldığı başlığın altına taşıdım. Yorum içeren kısmı da çıkardım. Ancak yabancı Atatürk biyografilerinde bile (mesela Lord Kinross'un Atatürk kitabı) bu kıyafetin büyük hayranlık uyandırdığından bahsedilir. Yerli yazarlar Atatürk sevgisinden yapıyor desek yabancılar neden hayranlık uyandırdığını söylesin ki? Demek ki gerçekten hayranlık uyandırmış olmalı.-- Akhilleis ileti 16:58, 25 Mart 2017 (UTC)

  • Yorum Yorum Madde oldukça kapsamlı ve güzel yazılmış. Ancak yukarıdaki yorumlar doğrultusunda güncellenmesi gerektiğine katılıyorum. Ek olarak şu değişikliklerin yapılması gerektiği kanısındayım:
  1. di'li geçmiş zaman kipi kullanılmış ancak başlatmıştır gibi yazının akışını bozan fiiller de düzeltilmeli.
  2. Giriş kısmı halen yeterince kapsamlı değil.
  3. Alt başlıkların ikincil alt başlıklarla irtibatlandırılması lazım. Örnek vermem gerekirse I. Dünya Savaşı'nda Mustafa Kemal'in Çanakkale Savaşı, Kafkasya Cephesi ve Sina ve Filistin Cephesi'nde bulunduğu belirtilmeli. Bu üçünün birbiriyle bağlantısı anlatılmalı sonra alt başlıklarda bunlar detaylı açıklanmalı.
  4. Erzurum Kongresi, Sivas Kongresi, TBMM'nin açılışı gibi birçok alt başlıkta yeterli bilgi yer almıyor, bunlar geliştirilmeli.
  5. Cumhuriyetin İlanı kısmı geliştirimeli. Bu ilana tepkiler bir alt başlıkta anlatılmalı.
  6. Yapıtları doğru bir tanım gibi gelmedi. Bu alt başlık düzenlenmeli.
  7. Hakkında basılan yayınlardan seçmeler, Hakkında yapılan filmler, diziler, vs gibi kategoriler eklenmeli
  8. Hakkındaki eleştiriler alt başlığı eklenmeli
  9. Özel Hayatı başlığı altında Siyasi Görüşü alt başlığı eklenmeli
  10. Galeri kısmı zaman dizinine göre düzenlenmeli ve alt kategoriler eklenmeli.

Mimar77 (mesaj) 15:57, 12 Nisan 2017 (UTC)