Bedi, Gölpazarı: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Asmaca (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
59. satır: 59. satır:
=== İklim ===
=== İklim ===
Köyün iklimi, [[Türkiye'de Marmara İklimi|Marmara iklimi]] etki alanı içerisindedir.
Köyün iklimi, [[Türkiye'de Marmara İklimi|Marmara iklimi]] etki alanı içerisindedir.


=== Turizm ===

Köyün turistler açısından dikkat çeken yerlerinin başında Hamamlar yer alır. Onun dışında Bedi Kayası, diğer dağlık ve kayalık alanlar, Eski Köy, köyün eski okuluda dikkat turistlik açıdan ilgi gören yerleridir. Ayrıca Harmankaya kanyonlarında dağcılık için [[Harmanköy, İnhisar]]'a gelen dağcılar Üzümlü köyü sınırları içerisinde de çadırlarını kurarak bir kaç gün Üzümlü köyünün güzelliklerini gezerler.


=== Nüfus ===
=== Nüfus ===

Sayfanın 23.30, 6 Eylül 2012 tarihindeki hâli

Bedi, Gölpazarı
Harita
Bilecik
Bilecik
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlBilecik
İlçeGölpazarı
Coğrafi bölgeMarmara
Nüfus
 • Toplam247
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0228
Posta kodu11750

Üzümlü, Bilecik ilinin Gölpazarı ilçesine bağlı bir köydür.

Web Sayfası

http://www.bedi-uzumlu.com/

Tarihi

Üzümlü Köyü'nün ataları Oğuzlar'ın Kayı boyu'nun Karakeçili aşireti'ne mensup olduğu bilinmektedir.

Köyün bilinen en eski adı Çiftli ki Bedi (1487-1521) ve Karyer-i Bedi, sabıka adı çiftlikliktir(1527). Ayrıca köyün diğer adının (Bedi) Oğuzların Beğdili boyu ile isim benzerliği vardır.

Köyün bilinen ilk vergi alımı şöyledir: Hamam Deresi 50, hayvanlardan alınan 15, bağ ve meyvelerden 12, kaynağı belli olmayan yerlerden alınan 65 akçe vergi alınmıştır. Hududunda hariçten ziraat edenlerden öşür vergisi alınır. Zahire ve başka gelirlerden 500 akçe alınmıştır.

Kaynakça

Osmanlı Tahrir Defterleri

Kültür

Köyümüzün kültür seviyesi, ortalama Türk-Osmanlı köy kültürünü yansıtır. Cumhuriyet dönemiyle birlikte aydınlanma ve eğitim seviyesinde döneme paralel olarak ilerleme gözlenebilir. Bilge kişiler mevcuttur. Köy Enstütülerinin ilk basamağı olan yatılı bölge okulu kurulmuş olup, akibeti zamanın yöneticilerince sona erdirilmiştir. Halen derslik, işlik, yatakhane ve öğretmenevleri harebe halindedir. Anlaşılacağı gibi köyümüz bir kilometre taşıdır. Bu nedenle birçok aydın insan yetişmiştir. Gelenek ve göreneklere gelince; doğum, yaşam ve ölüm abartıya kaçmadan sürdürülmeye çalışıldıysada sanayinin gelişmesiyle birlikte unutulmaya yüz tutmuştur. Köyümüz ikiyüzelli haneli ve üç mahalleden oluşmakta idi. Dini bayramlarda birer gün her mahallede toplanılır, oyunlar oynanırdı. Düğünler genellikle çalgılı ve kalabalık olurdu. Giyim ise kadınlarda; harmandallı, üçetek, belkuşağı, paçalıdon, yemeni, çarık vs. Erkeklerde ise,fes, takke, cepken, potur, çarık(varlıklılarda körüklü çizme)şeklinde giyim tarzı olduğunu büyüklerimizden öğrendik. Yemeklerde; başta tarhana ve bulgur(kaynatılarak yapılır), göce, arapaşı, üzüm pekmezi, höşmerim, keşkek, pekmezle yapılan dökme unhelvası, Mürdük çorbası günümüzde bilinmesede gelenekseldir ve bizi yansıtır.

Coğrafya

Bilecik iline 72 km, Gölpazarı ilçesine 27 km uzaklıktadır.

Köyden Fotoğraflar

Bu resim Asmaca tarafından Üzümlü (Bedi) Köyünde çekildi

İklim

Köyün iklimi, Marmara iklimi etki alanı içerisindedir.


Turizm

Köyün turistler açısından dikkat çeken yerlerinin başında Hamamlar yer alır. Onun dışında Bedi Kayası, diğer dağlık ve kayalık alanlar, Eski Köy, köyün eski okuluda dikkat turistlik açıdan ilgi gören yerleridir. Ayrıca Harmankaya kanyonlarında dağcılık için Harmanköy, İnhisar'a gelen dağcılar Üzümlü köyü sınırları içerisinde de çadırlarını kurarak bir kaç gün Üzümlü köyünün güzelliklerini gezerler.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2009 247
2000 249
1997 356

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Özellikle köyün en büyük geçim kaynağı üzüm bağları olmakla birlikte kirazın da büyük bir yeri vardır. Bu meyveler dışında elma, incir, şeftali, kayısı gibi meyvelerde çoktur. Bunlar dışında meyvelerde bulunmaktadır.Köyde ayrıca ipek böceği yetiştirilmektedir,geçmiş yıllarda köyün en büyük gelir kaynağı iken yanlış politikalar yüzünden kaybolma derecesine gelmiştir.Ancak devlet desteğiyle ayakta durabilmektedir


Üzüm Çeşitleri

Üzümlü (Bedi) köyünde en çok yetişen ürün üzümdür. En çok yetişen üzüm türleri:

  • Razaki,
  • Beylerce,
  • Çavuş,
  • Amerikan Siyahı,
  • Öküzgözü(siyah üzüm),
  • Çaltı,
  • Yalı'dır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2004 - Ömer Cengel
1999 -
1994 -
1989 -
1984 -

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı yoktur. Sağlık evi vardır ancak kullanılmamaktadır. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar