Zhongjianichthys

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Zhongjianichthys
Yaşadığı dönem aralığı: 535-525 myö
Fanerozoyik-Kambriyen seri 2 
Bir sanatçının rekonstrüksiyonu
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Takım: Myllokunmingiida
Familya: Myllokunmingiidae
Cins: Zhongjianichthys
Tür: Z. rostratus
İkili adlandırma
Zhongjianichthys rostratus
Shu, 2003

Zhongjianichthys rostratus, yaklaşık 530 milyon yıl önce Kambriyen döneminde yaşamış soyu tükenmiş bir bazal kordalıdır. Bazen erken bir balık olarak kabul edilir ve bu nedenle ilk omurgalılardan biri olabilir. Zhongjianichthys, Çin'deki Zhongjian'ın adını almıştır.

Fiziksel özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Gözler antero-dorsal lobun arkasında yer alır ve ağzın bir çenesi olmadığı görülür. Pulları yoktu ve kalın bir derisi vardı. O zamanlar diğer kordalılardan daha kalın bir cilde sahip olduğu biliniyor, çünkü Myllokunmingia'nın aksine, miyomerlerinin hiçbir izlenimi bulunamadı. Karın yüzgecinin yüksekliği düşüktür ve vücudun uzunluğunun çoğunu kaplar..[1]

Zhonjianichthys, arkaya dönük gözleri ve daha kalın derisi nedeniyle akrabalarından daha gelişmiş görünse de, bu yakınsak bir evrim olabilir ve bu nedenle modern kordalıların atalarıyla özellikle yakından ilişkili olmayabilir.

Ekoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Zhongjianichthys'in azaltılmış yüzgeçleri, onun esas olarak dipte yaşadığını ve fazla yüzmediğini gösterebilir. Bu, yırtıcılardan korunmak için daha kalın bir cilt evriminde bir faktör olabilirdi..[1]

Konumlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Zhongjianichthys örnekleri, Çin'in erken Kambriyen Maotianshan şeyllerinde bulunmuştur.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "Palaeos Vertebrates : Vertebrata : Craniata". palaeos.com. 8 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2018.