Yunanistan'ın Sesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yunanistan'ın Sesi
Yunanistan'ın Sesi logosu
Yunanistan'ın Sesi logosu
Kuruluş1938
SahibiYunan Radyo Televizyonu
Eski adlarıERA 5
Websitesiwebradio.ert.gr

Yunanistan'ın Sesi (YunancaΗ Φωνή της Ελλάδας, romanizeİ Foni tis Elladas), Yunan Radyo Televizyonu'na bağlı bir uluslararası radyo kanalıdır. Kanal, 1938 yılında kurulmuş olup dünyanın 14 temel coğrafi noktasına kadar yayın yapmaktadır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk Yunan radyosu olan Atina Radyosu 1938 yılında kuruldu.

Kısa dalgalar halinde bir radyo yayıncılığı kurma girişimi, 1940 Ekim'inde Yunan-İtalyan Savaşı'nın başlamasından hemen sonra başlatıldı. Atina Radyosu'nun programları küçük bir vericiden cepheye ve Balkanlar'a yayınlandı. II. Dünya Savaşı'ndan sonra 1947'de Kıbrıs, Mısır, Balkanlar ve Sovyetler Birliği'ne programlar yapılmış ve Yunan denizciler için dört yayın yapılmıştır. Haber bültenleri daha sonra 12 dilde (Arapça, Almanca, Rusça, İspanyolca, Rumence, Türkçe, Sırp-Hırvatça, Bulgarca, Arnavutça, Fransızca, Lehçe ve İngilizce) yayınlanmaya başlandı.

1972'de Avlis'te vericilerin kurulması, beş kıtaya yayın yapılmasına izin verdi. 1975'te Albaylar Cuntası'nın yıkılmasından sonra Yunanistan'ın Sesi adını aldı oldu.

Kanal, Yunan Radyo Televizyonu'nun 2013 yılında ekonomik kriz sırasında kapanmasının ardından kapandıysa da[1] Yunan Radyo Televizyonu'nun yeniden açılmasıyla 2015 yılının ortalarında yeniden açıldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "ERT shutdown: European Broadcasting Union sets up makeshift studio". 24 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]