Yohakim'in Tapınaktan Kovulması

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Siboryum biçiminde bir tapınak içinde dua eden rahip (SALT Araştırma, Harika-Kemali Söylemezoğlu Arşivi)

Yohakim (İmran)'in Tapınaktan Kovulması mozaiği (veya Yohakim'in sunusunun reddedilmesi mozaiği), günümüzde Kariye Camii olarak kullanılan Azize Kurtarıcı Hora Manastır kilisesinde iç narteks (esonarteks) bölümünün kuzey kubbesinde kuzey pandantifte yer alan mozaik sahnedir.

Kuzey kubbede Meryem ve Ataları'nın tasvir edildiği kubbe dilimlerinden sonra sıralanmış olan Meryem'in hayatının anlatıldığı mozaik sahnelerin ilkidir. Bu sahnelerdeki diğer Meryem öyküleri gibi burada tasvir edilen olay da Kutsal Kitap'ta yer almaz; Aziz Yakup'un Apokrif İncil'inde geçen bir olaydan esinlenilmiştir.[1]

Yohakim'in (İmran'ın) Tapınaktan Kovulması sahnesinde Anna (Hanne) ve Yohakim'in sunularının rahip tarafından çiftin kısırlığından dolayı reddedilişi anlatılır. Diaspora yaşamından ötürü Yahudiler için çoğalmak önemliydi ve çocuğu olmayan kimseler tapınakta kurban kesmekten mahrum edilmişti. Mozaikte, yalnızca Yohakim'i kovan rahip tapınakta dua ederken gösterilmiştir. Çocuk özlemi içinde olan bu aile sürekli dua etmekteydi ve çocukları olursa onu dindar bir kişi olarak yetiştirmek için tapınağa vereceklerine dair kendilerine söz vermişlerdi.[2]

Mozaikte siboryum biçiminde bir tapınak içinde dua ederken gösterilen rahip, Başrahip Zekeriya olarak teşhis edilmiştir.[3] İki yana yayılmış mimari detaylar ve ağaçlar görülür. Arka plan altın sarısı renktedir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Keykubatlı, Sercan. "İkonlarıyla Khora Manastırı Katholikonu". Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi seminer ödevi, Antalya, 2018. 30 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2020. 
  2. ^ "Kariye Müzesi İç Narteks Mozaikleri". Sanatinyolculuğu.com sitesi, 16 Aralık 2018. 7 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2020. 
  3. ^ Jolivet-Lévy, Catherine. "Konstantinopolis'te Bizans Sanatının son pırıltıları: Hora Manastırı'nın (Kariye Müzesi) bezemeleri". İstanbul Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü, 2011. 3 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2020.