Yeon Jayu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yeon Jayu (Hangul: 연자유, Hanja: 淵子遊, ?-?) Goguryeo'nun zayıflama günlerinde Magniji (Başbakan) idi ve düşüşünden önce Dae Magniji ve Goguryeo'nun diktatörü olan Yeon Gaesomun'un büyükbabasıydı. Yeon Ja-yu, Yeon Gaesomun'un babası Yeon Taejo'nun babasıydı ve Ja-yu'dan sonra Magniji oldu. Tarihi kayıtlar onun yaşam tarihini veya Magniji olarak yaptıklarını vermemektedir.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeon Ja-yu'nun geçmişi hakkında atasının "suda doğduğunun" söylenmesi dışında pek bir şey bilinmemektedir. Tarihçiler bu metni tercüme etmeye çalışmışlar ve Yeon'un atasının denizde veya bir nehir kenarında doğmuş olabileceğini tespit etmişlerdir. Ailesinin Goguryeo'da çok güçlü bir aile olduğu ve bilinmeyen sayıda nesil boyunca Goguryeo krallığının Doğu eyaletini yönettiği açıktır.

Miras[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeon Ja-yu'nun ölümünden sonra, en büyük oğlu Yeon Taejo, Goguryeo krallığının Doğu eyaletinin Magniji ve Daedaero pozisyonlarına onun yerine geçer. Yeon Taejo'nun ölümünden sonra, büyük oğlu Yeon Gaesomun, Goguryeo'nun diğer soyluları tarafından haklı pozisyonları reddedildi ve o sırada Kral Yeongnyu'yu deviren bir darbe yapmak zorunda kaldı. Gaesomun, Goguryeo tarihindeki ilk Dae Magniji oldu. Yeon Gaesomun'un ölümünden sonra oğulları kendi aralarındaki mücadelelerle krallığı darmadağın ettiler. Bunun sonucunda Goguryeo 668 yılında Tang Hanedanlığı ve Güney Kore krallığı Silla'nın eline geçti. Yeon Ja-yu'dan daha sonra büyük torunları Yeon Namsaeng ve Yeon Namgeon'un Stellerinde bahsedilmiştir.

Soyadı[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeon Namsaeng ve Yeon Namgeon Stelleri Yeon Ja-yu'nun soyadını "Cheon" olarak kaydetmektedir. Bunun "Yeon" soyadını "Cheon" olarak değiştiren Tang tarihçilerinin işi olduğu bilinmektedir çünkü Tang Gaozu'nun adı "Yeon" soyadıyla aynı telaffuza sahip olan Yuan'dı.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Önce gelen
?
Koguryo Batı Eyaleti Daedaero'su

(? - ?)

Sonra gelen
Yeon Taejo
Önce gelen
Chang Jo-ri
Koguryo Magniji'si (Başbakan)

(? - ?)

Sonra gelen
Yeon Taejo