Yeon Namgeon

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yeon Namgeon
Hangıl
Hanja
Latin harfleriyle yazımıYeon Nam-geon
McCune-ReischauerYŏn Namkŏn

Yeon Namgeon (淵男建, 연남건) (635 ~ ?[1]) Goguryeo askeri lideri ve diktatörü Yeon Gaesomun'un (?-665) ikinci oğlu ve Goguryeo'nun son hükümdarı Kral Bojang döneminde Goguryeo'nun üçüncü Dae Magniji'siydi.

Koguryo'nun Düşüşü[değiştir | kaynağı değiştir]

Babasının 666 yılında ölümünün ardından Namgeon, ağabeyi Yeon Namsaeng ile iktidar mücadelesine girişti. Namgeon ve küçük kardeşi Namsan, Tang'a karşı savaşa hazırlanmak için Goguryeo'nun tüm kalelerini teftiş ettiği sırada ağabeylerine karşı bir darbe düzenlediler. Namgeon ve Namsan'ın darbesi Namsaeng'i Tang'a teslim olmaya zorladı ve sonuçta Goguryeo'nun yıkılmasına yol açtı. Namgeon kendisini Dae Mangniji (대막리지, 大莫離支) olarak atadı ve hükümetin kontrolünü ele geçirdi.

Tang'ın 668'deki müteakip işgali sırasında Namgeon, Amnok Nehri yakınlarında Çin kuvvetlerine karşı silahlı direnişe öncülük etti ve Pyongyang'a kadar Tang kuvvetlerine direnmeye devam etti. Goguryeo'nun yenilgisiyle Namgeon kendini savaş esiri olarak buldu ve Çin'e nakledildi ve daha sonra bugün Çin'in Siçuan eyaletinde bulunan Qianzhou'ya (黔州) sürüldü ve görünüşe göre burada öldü. Namgeon'un kardeşleri Namsaeng ve Namsan'ın mezar stelleri günümüze ulaşmıştır ancak Namgeon'un yaşamı hakkında hiçbir bilgi vermemektedir. Namgeon ve kardeşleri birleşerek birlikte çalışmış olsalardı, Goguryeo çok daha uzun bir süre varlığını sürdürebilirdi, ancak Şilla, kardeşler arasında bir çatlak yaratmaya çalışmak için casuslarını kardeşlerin yakın danışman çevresine gönderdi.

Popüler kültürde[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ 연개소문의 맏아들인 연남생이 634년에 탄생했고 막내아들인 연남산이 639년 출생했으므로 적어도 1년 이상 차이가 난다.
Önce gelen
Yeon Namsaeng
Koguryo Batı Eyaleti Daedaero'su

(666 - 668)

Sonra gelen
Yok
Önce gelen
Yeon Namsaeng
Koguryo Magniji'si (Başbakan)

(666 - 668)

Sonra gelen
Yok
Önce gelen
Yeon Namsaeng
Koguryo'nun Dae Magniji'si (Büyük Başbakan)

(666 - 668)

Sonra gelen
Yok