Yeon Taejo

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yeon Taejo (?-616?) (연태조, 淵太祚) Kral Pyeongwon ve Kral Yeongyang dönemlerinde Goguryeo'nun Magnijisiydi (Başbakan). Yeon Gaesomun'un babasıydı ve Mareşal Eulji Mundeok ile birlikte Sui Hanedanlığı'na karşı saldırgan bir tutum sergilediği bilinmektedir.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeon Taejo, önceki Magniji Yeon Ja-yu'nun oğlu ve Yeon Gaesomun, Yeon Jeongto ve bilinen tek kız kardeşlerinin babasıydı. Yaşamı boyunca Goguryeo'nun Batı eyaletinin Daedaero'su [1] ve babasının ölümünden sonra da Goguryeo'nun Magniji'siydi.

Koguryo-Sui Savaşları[değiştir | kaynağı değiştir]

Goguryeo'nun Sui Hanedanlığı'na karşı kazandığı zaferlerden sonra, Goguryeo Sarayı içinde çatışmalar meydana geldi. Sui'ye şiddetle karşı olan Kuzey fraksiyonu ve Sui ile barıştan yana olan Güney fraksiyonu, Goguryeo'nun Sui'nin Yang Xuangan'ın isyanıyla meşgul olmasından yararlanıp yararlanmaması gerektiği konusunda anlaşmazlığa düştü. Kuzey fraksiyonu Yeon Taejo, Eulji Mundeok ve askeri yetkililerden oluşurken, Güney fraksiyonu Büyük Prens Go Geon-Mu ve bilim adamlarından oluşuyordu. Güney grubu galip geldi ve Yeon Taejo mevkilerini büyük oğlu Yeon Gaesomun'a devretmeye çalıştı ancak diğer Daedaerosların protestolarıyla durduruldu. Bu durum Yeon Taejo'nun makamına uygun bir halef göremeden ölmesiyle sonuçlandı.

Miras[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeon Taejo'nun Magniji pozisyonu Eulji Mundeok'a ve nihayetinde Yeon Gaesomun'a verildi. Doğu eyaletinin Daedaero pozisyonu da en büyük oğluna verildi. Yeon Gaesomun daha sonra Goguryeo'nun 27. Taewang'ı olan Go Geon-mu'yu deviren bir darbeye liderlik etti. Yeon Gaesomun, 668 yılında Tang-Silla İttifakı'nın eline geçmeden önce Goguryeo'ya son bir ihtişam dönemi yaşattı.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Önce gelen
Yeon Jayu
Koguryo Batı Eyaleti Daedaero'su

(? - 616?)

Sonra gelen
Nihayetinde Yeon Gaesomun
Önce gelen
Yeon Jayu
Koguryo Magniji'si (Başbakan)

(? - 616?)

Sonra gelen
Eulji Mundeok