Yeon Namsaeng

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yeon Namsaeng
Hangıl
Hanja
Latin harfleriyle yazımıYeon Nam-saeng
McCune-ReischauerYŏn Namsaeng

Yeon Namsaeng (연남생, 淵男生) (634-679) Goguryeo Dae Magniji (대막리지, 大莫離支; en yüksek rütbeli memur veya diktatör;[1] "başbakan") Yeon Gaesomun'un (603?-665) en büyük oğluydu. 665 yılında Yeon Namsaeng babasının yerine geçti ve Goguryeo'nun 2. Dae Magniji'si oldu.

Dae Magniji[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeon Namsaeng'in, Yeon Gaesomun'un ölümünden bir süre önce Dae Magniji olduğu ve Yeon Gaesomun'un görevinden istifa ederek Dae Magniji'nin onursal pozisyonunu aldığı söylenir.

Babasının ölümünden sonra Yeon Namsaeng, Tang ile savaşa hazırlandı ve Yodong'daki sınır kalelerini ve krallıktaki diğer kaleleri teftiş etmek üzere yola çıktı. Ayrılmadan önce kardeşleri Yeon Namgeon ve Yeon Namsan'ı Pyeongyang'dan sorumlu bıraktı. Namgeon ve Namsan kardeşlerinin yokluğundan faydalanarak Pyeongyang'ın ve Kraliyet Mahkemelerinin kontrolünü ele geçirdiler. Namsaeng'i haksız yere hainlikle suçladılar ve Kral Bojang'ı Namsaeng'in tutuklanmasını emretmeye zorladılar. Gidecek başka yeri olmayan Namsaeng, amcalarının elinden ölümden kurtulan oğlunun teşvikiyle Tang Çin'ine kaçtı. Namsaeng Tang'a kaçtı ve Tang ordusunda yüksek bir mevki elde etti.

Koguryo'nun çöküşü ve ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Oradan, iktidarı yeniden ele geçirme umuduyla Goguryeo'ya Tang destekli bir askeri sefer düzenlenmesine yardım etti. Bu sefer sonunda 668 yılında Goguryeo yok edildi. Goguryeo'nun 668'de yıkılmasının ardından Pyongyang'da kurulan ve eski Goguryeo topraklarını yönetmeyi amaçlayan Çin yönetimi olan Tang'ın kurduğu Doğu'yu Yatıştırma Genel Koruyuculuğu veya Andong Duhufu (安東都護府) topraklarında öldü. Namsaeng, Tang'ın doğu başkenti Luoyang'daki Mang Dağı'na gömüldü.

Namsaeng'in mezar steli, kardeşi Namgeon'unki ile birlikte keşfedilmiştir. Namsaeng'in biyografisi (Quan Nan Sheng 泉男生傳) Xin Tangshu (Yeni Tang Tarihi), 110. kitapta yer almaktadır. Namsaeng'in soyadının Çince çevirisi Yeon (淵) yerine Cheon'dur (泉, Çince Quan), çünkü Yeon (Çince, Yuan) Tang'ın kurucusu ve ilk imparatoru olan Tang İmparatoru Gaozu'nun (Li Yuan 李淵) soyadıydı ve Çin geleneklerine göre bir başkasına verilmesi tabuydu.

Popüler kültürde[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Jeong Su-il (2016). "Yeon Namsaeng". The Silk Road Encyclopedia. Seoul Selection. ISBN 9781624120763. 

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Önce gelen
Yeon Gaesomun
Koguryo Batı Eyaleti Daedaero'su

(642 - ?)

Sonra gelen
Yeon Namgeon
Önce gelen
Yeon Gaesomun
Koguryo Magniji'si (Başbakan)

(665–665)

Sonra gelen
Yok
Önce gelen
Yeon Gaesomun
Koguryo'nun Dae Magniji'si (Büyük Başbakan)

(665–665)

Sonra gelen
Yeon Namgeon