Witan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Witan'ıyla birlikte bir Anglo-Sakson kralı. Resimli Eski İngilizce Heksatök'ten (11. yüzyıl) bir İncil sahnesi, Firavun'u baş fırıncı ve baş saki hakkında karar verdikten sonra mahkeme oturumunda tasvir ediyor.

Witan (çev.'bilge adamlar'), yedinci yüzyıldan 11. yüzyıla kadar Anglo-Sakson İngiltere'de kralın konseyiydi. Hem dini hem de seküler önde gelen kodamanlardan oluşuyordu ve konsey toplantılarına bazen Witenagemot deniyordu.[not 1] Birincil işlevi, kanunların ilanı, yargı kararları, arazi devrine ilişkin sözleşmelerin onaylanması, anlaşmazlıkların çözümü, başpiskopos ve piskoposların seçimi gibi ulusal öneme sahip diğer konularda krala tavsiyelerde bulunmaktı. Witan ayrıca yeni bir kralın atamasını yapmak ve onaylamak zorundaydı. Üyeleri ealdormanler, thegnler ve kıdemli din adamları da dahil olmak üzere en önemli soylulardan oluşuyordu.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ /ˈwɪtɪnəjəˌmt/ WIT-in-ə--MOHT şeklinde telaffuz edilir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel

Genel

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Roach, Levi (2013). Kingship and Consent in Anglo-Saxon England, 871–978: Assemblies and the State in the Early Middle Ages. Cambridge, UK: Cambridge University Press. ISBN 9-781-10703-653-6.