Vikiproje:Anasayfa/Talimatlar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Proje Talimatlar Pratik Yapılacaklar Tasarımlar
(Tartışma)
Anasayfa
Tasarımları
GM Ön İnceleme GM Adaylık GM 2016 Takvimi GM elenenler

Yeni ana sayfada yer alacak seçkin madde, seçkin resim ve tarihte bugün sayfaları için uyulması gereken bazı yönergeler (talimatlar) bulunmaktadır.

Seçkin resim adayı gösterirken dikkat edilmesi gerekenler[kaynağı değiştir]

Vikipedi:Seçkin resim nedir? sayfasından alıntıdır.

Seçkin bir resmin sahip olması gereken özellikler şunlardır:

  1. Yüksek kalitede olmalı. Net ve göze hoş görünen bir renk dengesine, kontrasta ve parlaklığa sahip olmalıdır. Sıkıştırmanın sebep olduğu bozulmalar (JPEG dosyalarında olduğu gibi), ışıklı kısımların yanık olması, grenlilik (image noise) ve diğer dikkat dağıtıcı etmenler olmamalıdır.
    • Resmin az bulunurluğu ya da önemi, bu kuralın istisnasını oluşturur. Resim ne kadar çok tarihi önem taşıyorsa ya da içeriği ne kadar nadirse, kalitesinin düşüklüğüne o derece izin verilir. Örneğin tarihte çekilmiş ilk fotoğraf oldukça düşük kalitededir, ancak türünün tek örneğidir. Tam tersine NASA birçok yüksek kalitede fotoğrafı elinde bulundurmaktadır.
  2. Yüksek çözünürlükte olmalı. Resim, kaliteli çoğaltmalara izin verecek kadar iyi çözünürlükte olmalıdır. Genelde daha büyük resimler tercih edilse de, resimler tarihi bir önem taşımadıkça ya da animasyon içermedikleri sürece genişlik veya uzunluk olarak en az 1000 Piksel çözünürlükte olmalıdır. Resim büyüklüğü hakkında bilgi için bakınız.
  3. Vikipedi'nin en iyi çalışmalarından biri olmalı. Vikipedi'nin en iyi çalışmalarından biri olarak örnek teşkil edecek bir fotoğraf, diyagram, resim ya da animasyon olmalıdır.
  4. Özgür lisanslı olmalı. Kamu malı veya farklı bir özgür lisansa sahip olmalıdır. Adil kullanım resimlerine izin verilmemektedir. Belirli bir resim etiketinin hangi kategoriye ait olduğunu bulmak için Vikipedi:Resim telif etiketleri listesine bakınız.
  5. Maddeye değer katmalı ve okuyucuların maddeyi algılamalarına diğer resimlerin yapamadığı bir şekilde yardımcı olmalıdır. Resmin ansiklopedik değerine öncelik verilmeli, artistik ve estetik değeri ikinci planda tutulmalıdır. Siyah beyaz, sepya (kahverengi tonlar veren fotoğraf baskı kâğıdı), aşırı doyma (oversaturation) gibi efektler ve aykırı görüş açıları görsel olarak hoş kabul edilse de, resmin tasvir bütünlüğünün değerini düşürür.
  6. Doğruluk. Maddedeki olgularla veya resim sayfasındaki referanslarla desteklenmelidir.
  7. Gözü okşaması. Konusunu en iyi tanımlayan şekilde çekilmiş veya yaratılmış olmalıdır. Resim, okuyucuyu konuyu okumaya teşvik etmelidir.
  8. İyi bir resim altı yazısına sahip olmalı. Resim, tanımlayıcı, aydınlatıcı ve eksiksiz bir açıklama ile sunulmalıdır. Resmin sayfası, Ana Sayfada gösterilmeye uygun bir resimaltı yazısına sahip olmalıdır.
  9. Tarafsız olmalı. Resim belirli bir politikayı ya da bakış açısını ileri sürmemeli, tam tersine konuyu tarafsız ve nesnel bir şekilde tasvir etmelidir. Özellikle haritalar, tarafsızlıklarında ve gerçeklere dayanan doğruluklarında çelişkisiz olmalıdır (bakınız Vikipedi:Tarafsız bakış açısı).

Seçkin madde adayı gösterirken dikkat edilmesi gerekenler[kaynağı değiştir]

Vikipedi:Seçkin madde nedir? sayfasından alıntıdır.
  1. İyi yazılmış, kapsamlı, doğru, tarafsız ve kalıcı.
    • (a) "İyi yazılmış", metnin akıcı ve hatta göz alıcı biçimde hazırlanması anlamına gelir.
    • (b) "Kapsamlı", maddenin konuyla ilgili önemli bilgileri göz ardı etmeden detaylı bir biçimde hazırlanması anlamına gelmektedir.
    • (c) "Doğru", maddede iddia edilenlerin güvenilir kaynaklardan doğrulanabilir olması ve yayımlanmış bilginin ilgili kısmını doğru bir biçimde sunması anlamına gelir. İddialar spesifik kanıtlarla ve dış kaynaklarla desteklenmelidir (Bkz: doğrulanabilirlik ve güvenilir kaynaklar). Kaynakların açıklandığı bir "Referans" bölümü ve uygun olması durumunda madde içinde alıntıların işaretlenmesi gerekmektedir. Ne zaman ve nasıl geniş ölçüde referans kullanılacağıyla ilgili bilgi ve biçim referanslarıyla ilgili tavsiyeler için Vikipedi:Kaynak gösterme sayfasına bakabilirsiniz. Dipnot kullanılan listeler için meta:kaynak yöntemi tavsiye edilir.
    • (d) "Tarafsız", maddenin belirli bir görüşü ısrarla savunmadan, adilane bir dille yazılması anlamına gelmektedir (bkz: tarafsız bakış açısı). Ancak maddeler azınlık görüşlerine eşit şekilde yer vermek zorunda değildir (bkz: yersiz önem verme).
    • (e) "Kalıcı", maddenin süregelen değişiklik savaşlarına sebep olmaması ve içeriğinin günden güne değiştirilmemesi anlamına gelmektedir. Vandalizm nedeniyle geri almalar ve geliştirme amaçlı değişiklikler bu durumun istisnaları arasında gösterilir.
  2. Vikipedi:Biçem el kitabında ve ilgili VikiProjelerde belirlenmiş olan standartlarla uyumlu olmalıdır. Bunlara aşağıdakiler de dahildir:
    • (a) tüm konuyu özetleyen ve okuyucuyu sonraki bölümlerde karşısına çıkacak yüksek seviyede detaya hazırlayan kısa bir giriş bölümü.
    • (b) yeri geldiğinde, uygun bir hiyerarşik başlık sistemi.
    • (c) detaylı, ancak sıkıcı olmayan bir içindekiler bölümü.
  3. Uygun telif hakkı statüsüne ve resimaltı yazısı veya alternatif metnine sahip, konuyla ilgili resimlere sahip olmalı.
  4. Yeterli uzunlukta olmalı ve gereksiz detaylara girmeden ana konuya odaklanmış bir biçimde yazılmalıdır.

Tarihte bugün sayfaları için uyulması gerekenler[kaynağı değiştir]

Vikipedi:Tarihte bugün sayfasından alıntıdır.

Yılın her gününde birçok önemli olay yaşanması nedeniyle, tarihte bugün listelerine seçilecek olaylar için subjektif kıstaslar getirilmiştir. Bağlantısı olan maddenin kalitesinin yanında şu kriterler de gözetilir:

  1. en fazla 10 olay, 5 doğum ve 5 ölüm (her zaman -di'li geçmiş zamanda) eklenebilir.
  2. listeye girecek olayın diğer adaylara göre tarihî etkisinin daha fazla olması gerekmektedir.
  3. bağlantısı olan maddelerin tarihte bugün sayfasında verilen bilgiden yoksun olmaları durumunda, bu maddeler güncellenmelidir.
  4. maddelere bağlantı verilirken taslak maddeler yerine, geniş içeriğe sahip maddeler seçilmelidir.
  5. seçilen konular belli bir konuya veya Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına/olaylarına odaklanmış olmamalıdır.

Resimler[kaynağı değiştir]

  1. Herhangi bir gün için sadece bir adet resim eklenebilir. Ancak resim, ilgili gün de dahil olmak üzere, istenildiği zaman değiştirilebilir.
  2. Resim 100 px genişlik ve 150 px yükseklikten daha büyük olmamalıdır.
  3. Sadece tavsiye niteliğinde olsa da; eğer sola dönük bir kişi resmi ve sağa dönük bir kişi resmi arasında tercih yapmanız gerekiyorsa, sola dönük olanı tercih ediniz. Bu tür bir seçim okuyucunun ilgisini ilgili metne yönlendirecektir.
  4. Ana sayfaya sadece özgür lisanslı resimler (Kamu malı, GÖBL, Creative Commons vs.) resimler eklenebilir. Adil kullanım resimlerine izin verilmemektedir.

Resim kodu: [[Resim:Resim-dosyasının-adı.jpg|right|100x150px|Resim alt yazısı]]