İçeriğe atla

Vikipedi tartışma:Kullanıcı adı/Arşiv 1

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bugünlerde tercümesini yaptığım için farkındalığım arttı :) Meğerse kullanıcı adları ile ilgili sıkı kuralları var-MIŞ Vikipedi'nin... Örneğin, az önce bir editini gördüğüm B5.101.222.187, ve ayrıca Che, Simon Bolivar, Ateist, Patron, Toplumdusmani, Hayvanherif, 24.39.183.178‎, IIIIIIIII, Oğuz aral, God is a DJ, Skype, Fuckinpedi, Dr.Robotnik vb. adlara sahip kullanıcılarımız var. Bu konuda fikirleri olan arkadaşlar? (açık çek: kendi adımın da sizlere sakıncalı gelen bir tarafı varsa, eleştirileri dinlemeye hazırım). Metal Militia 08:21, 7 Eylül 2006 (UTC)

  • Bence Che ve Simon Bolivar isimlerinin sakıncası yok, çünkü proje sayfasında belirtilen, tanınmış ve yaşayan kriterine uymuyor. Ayrıca kullanıcılar bu isimleri aşağılamak veya yermek için almamışlar, tersi bir durum söz konusu. Ateist için ise konu biraz yoruma açık, ama sonuçta o da kimseyi tahrik ya da taciz etmiyor, ben kötü niyet içerdiğini düşünmüyorum . Ama IP adresine benzeyen kullanıcı adı proje sayfasında da belirtildiği üzere kesinlikle uygunsuz.Syg.--renegademsj 09:01, 8 Eylül 2006 (UTC)
  • Bence Che kullanıcı adı "tanınmış ve yaşayan" kriterine uymasa da (Che guevera değil çünkü), simon bolivar "tanınmış" kriterine uyuyor. Sadece simon olsaydı o da uymazdı. Toplumdusmani, Hayvanherif ise bence tanrik ve nefret içeren isimler: Özellikle hayvanherif başlıbaşına küfür.--Zeynepmsj 13:13, 14 Eylül 2006 (UTC)
  • Zeynep'e katılıyorum. Ya resmen IP no'su (ya da "gibi" görünen) adlara ne demeli? 24.39.183.178 az önce kendisine bir sayfa yarattı. Metal Militia 13:18, 14 Eylül 2006 (UTC)
  • Bence che ve simon bolivarda sorun yok çünk tanınmı ve yaşayan deniliyor. ama digerleri tahrik edici olarak algılanabilir.Delamorena 13:23, 14 Eylül 2006 (UTC)

Ufak bir yanlış anlaşılma olmuş burda. Orijinali şöyle aslen:

Names of well-known living or recently deceased people (e.g. Chuck Norris, Ken Lay) unless you are that living person. If you are, say so on your user page.

Yani Che ve Simon Bolivar bu kapsama girmiyor. Recep Tayyip Erdoğan gibi bir kullanıcı adı yasak, yoksa bunlarda sorun yok. Ateist'e gelince; bu isimden rahatsız olabilecek bir sürü insan var maalesef, kurallar da şöyle diyor:

If enough people complain about your user name (through talk pages or the mailing lists or Meta-Wikipedia), the bureaucrats will change it. Neither complaints nor name changes should be arbitrary, but user names that are offensive to a significant number of people will be changed, not without notice, but without appeal.

Yani bir kullanıcı isminden rahatsızlık duyuluyor ve bir çok kullanıcı tarafından yüksek sesle dile getirilmeye başlandıysa o isim tartışmasız değiştirilir ama sonradan itiraz hakkı vardır.

Toplumdüşmanı da dahil olmak üzere Metal Militia'nın yazdığı kullanıcı adlarının hiç birinin herhangi bir saldırı amacı taşıdığını düşünmüyorum, Hayvanherif de dahil. Bu kişinin kendi mizah anlayışının ürünüdür ve başkalarına hakaret etmediği sürece kimseyi bağlamamalıdır (Daha üst seviyede argo terimleri tenzih ediyorum elbette)

Sadece "Oğuz Aral" adı engellenmeli ne yazık ki, kurallar bunu söylüyor.

Vito Genovese 15:22, 21 Eylül 2006 (UTC)


Metalmilita ateist adindaki problem ne? Ne yanlisimi gordunuz? Ne zarari var size? Musluman isimli nicki secseydim yine burada yazarmiydiniz merak ediyorum --Ateist 20:29, 24 Eylül 2006 (UTC)

Merhaba Ateist, durun hemen öfkelenmeyin lütfen. Ne problemim olabilir ki sizin kullandığınız nickle? Bir yanlışınızı da görmüş değilim, bana bir zararı da yok. Bu sayfayı incelerseniz siz de göreceksiniz neden sizin nickinizi de oraya yazdığımı. Peygamber nickini alan bir kullanıcı görsem onu da yazardım elbette. Tamamen Viki prensiplerine aykırı düşmeme endişesidir, yoksa şahsınızla ilgili değil şüphesiz. Saygılar, iyi çalışmalar. Metal Militia 20:57, 24 Eylül 2006 (UTC)

Pardon Ateist, ama kullanıcı adınız bazı müslüman kullanıcılarında hoşuna gitmiyebilir. Lütfen bunu dinlere saygısızlık olarak algılamayın. --King <3 Qwer 17:31, 18 Haziran 2007 (UTC)

Kullanıcı:Metal Militia, benim eski oturumum engellendi. Neden engellendiğini biliyorum. Uygunsuz kullancı adı (Halen yaşamakta olan birinin ismi) olduğu için engellendi. Buna bir itirazım yok. Ama başka bir şeye itirazım var, başka bir kullanıcının nick ismine itirazım var. Kullanıcı:Ateist'in halen neden engellenmediğini merak ediyorum. Çünkü onun nickide dinsel bir isimdir, onun için engellenmesi gerekir. Yukarıdaki mesajınızda onu resmen övmüşsünüz ama bana hakaret edilmişti. Eğer bu konuda birşeyler yapmazsanız ben elimden gelen herşeyi yapacağım. Bunda hiç şüpheniz olmasın! --ELİF 18:52, 8 Ekim 2007 (UTC)

ticari marka/kurum/kuruluş[kaynağı değiştir]

  • uygunsuz isimlerdeki ticari marka maddesine ya da ayrı bir başlık olarak kurum/kuruluş ibaresini eklemekte yarar var. --kibelemesaj 07:49, 25 Ekim 2007 (UTC)

Merhaba Arkadaşlar,
Ben Starone 30 yaşındayım. Ana dilim hariç 3 dil konuşabiliyorum. İyi seviyede ingilizce ve almanca biliyorum ayrıca rusça okudum. Bunu belirtmekteki maksadım nickimden kaynaklanıyor. Benim çok sevdiğim ve severek kullandığım nickim HerrGeLLe ve bugün daha vikiye kayıt olur olmaz nickimin süresiz sayın Metal Militia tarafından bloke olduğunu öğrendim. Almanca Herr, Bay demek. Yani aslında almanca Bay gelle ve (tükçe) hergele anlamalarıyla yapılmış basit bir kelime oyunundan başka birşey değil. Müstehcen değil kimseyi tahrik etmek veya karalamak için kullanılmamış, benden önce bilinen kötü şanlı bir nick olduğu inancında da değilim. Tam aksine bence sevimli. Arkadaşlar kendi nickimle sesimi duyuramadığımdan affınıza sığınarak Starone nicki ile yazıyorum. Sayın Metal Militia buraya yazı yazmanız aslında isabet olmuş. Nickimi değiştirmem için beni uyarsaydınız kendimi savunabilirdim veya viki için yazma hevesim kırılmamış olurdu. Aşağıdaki yazınızı gıpta ile okuyorum ve kendime soruyorum neden bir çeviri yapmamı beklemediniz? Viki için çeviri yapmayı düşünmüyorum artık teşekkürler. HerrGeLLe
Nickim olmadan aslaa ;)

İmzalar hakkında[kaynağı değiştir]

İmzalarda, küçük resim veya yazı olarak kışkırtıcı olabilecek siyasi, dini veya benzeri simgelerin kullanılmaması yönünde bu politikaya bir ek yapmamız gerekli sanırım. Yeterli fikir birliği oluşursa politikaya ekleyelim. Khutuckmsj 15:52, 9 Nisan 2008 (UTC)

Son zamanlarda benim de gözüme çok çarpmaya başladı. Böyle bir ek iyi olacaktır. Vikipedi:İmza kullanımı sayfasına da eklenebilir, isteğe göre :)--Machiavelli' msj 18:15, 9 Nisan 2008 (UTC)
  • iyi olur. ayrıca, uygunsuz olduğu için engellenen kullanıcı adlarının imza olarak kullanılmasına yönelik bir ek de iyi olur. --kibelemesaj 10:47, 10 Nisan 2008 (UTC)
  • Görüşlerinize katılıp, dediklerinizin altını imzalıyorum.. Levent Abi ileti 10:49, 10 Nisan 2008 (UTC)
  • Hemfikirim, destekliyorum. --Metal Militia ileti 10:57, 10 Nisan 2008 (UTC)
  • Herkesin imzasını ona biz yazıp verelim. Böylesi özgür ansiklopediye daha uygun olur :)) kirkorbirnumaraenbüyük!!! 16:57, 10 Nisan 2008 (UTC)
biz yazıp vermeyelim, kurallar çerçevesinde kendileri seçsinler. mesela, kurallara aykırı olduğu için engellenen adlarını daha sonra imza olarak kullanarak böyle bir kural ihlali yapmasınlar, illa da birilerinin onları uyarmasını beklemesinler.. di mi? --kibelemesaj 06:20, 22 Nisan 2008 (UTC)
  • Çizgileri iyi çizersek, yararlı bir ek olur. Aksi hâlde gereksiz gerginliklere ve tartışmalara mahal vermiş oluruz. Önemli olan belirtmek istediğimizi net bir biçimde sunmak. -- Dsmuratileti 10:28, 23 Nisan 2008 (UTC)
  • Kullanıcı adı alınırken dikkat edilmesi gerekenlere imza açısından da dikkat edilmeli. Şu anda kurallar açısından bir boşluk var. Yapılacak ek, mümkün olduğunca net ifadelerle ortaya konulmalı bence. Düşünen ve emek verenlere teşekkürler. --Yabancımsj 10:53, 11 Haziran 2008 (UTC)
  • İmzalarda resim kullanımı zaten yasak. Bunun dışında yazı karakterlerinin (unicode karakterlerinin mesela) kullanımı mümkün. Bunların kışkırtıcı bir şekilde kullanılabileceğini sanmıyorum ama istenirse ilgili yönergeye ek bir ifade katılabilir: "kışkırtıcı mesajlar içermeyecek şekilde olmalarına özen gösterilerek Unicode karakterleri gibi karakterler kullanılabilir" tarzı... Ama genel olarak tüm Vikipedilerde neredeyse imzalarda resim kullanımı yasak ve bizde de aslen yasak; sadece çok eskiden tartışılmıştı ve uzlaşma imzalara ilişkin yönergenin çevirisi ve hazırlanması tamamlanmadığı için bir yere yazılmadı o kadar. İlgilenenler için şu anda ben dahil bazı arkadaşların çevirmeye ve tamamlamaya çalıştığı ilgili yönerge sayfası şudur: VP:İmza. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 12:58, 11 Haziran 2008 (UTC)

Kullanıcı adları...[kaynağı değiştir]

Kullanıcı:Şşşşşiiiitttt bu kullanıcı adı sanırım shitin okunuşu olduğu için engellendi. Ama ben burada bunu göremiyorum malesef. Bu Türkçe'de bir seslenme ünlemi olarak da düşünülebilir. Kullanıcı adıyla ilgili yönergelere ve politikalara ters düşen bir durumu da yok.Kullanıcı yeni kayıt olmuş ve herhangi bir katkısı yok. Bu tür kullanıcı adlarının yukardaki ifadelere dayandırılarak bir süre takip edilmesi gerektiğine inanıyorum. Yukarda ELİF ve Hergelle'nin açıklamalarını okuduktan sonra bazen hatanın mümkün olduğunu görmemek mümkün değil. Kişiler madem öyle bunu da engelle diyorlar. Vikipedi:Şikayet sayfasında Kullanıcı:Kibele hakkında bir şeyler yazılmış. en:wiki'de Cybele ismiyle kayıtlı değil. Daha önce benim tr:wikide Vito Genovese için açtığım dava var, aynı dava geçen sene en:wikide bir yönetici tarafından açıldı. Kullanıcı isimleri çok hassas bir konu, fakat ben bunu shit olarak anlıyorum diyip engellemeyi hoş karşılamıyorum hele hele ben öyle gördüm engelledim demeyi hiç hoş karşılamıyorum. Lütfen engellemelere biraz dikkat. İyi çalışmalar. --Boyalikus 09:02, 2 Mayıs 2008 (UTC)

Kullanıcı:Şşşşşiiiitttt bencede shitin okunuşu olduğu için engellendi. Türkçe'deki seslenme ünlemi şit değil de şişt şeklinde olmuyor mu? Kullanıcı:Kibele'ye gelince bu isim eski dönemlerde bir Tanrı ismi olarak kullanılmaktaydı. Bu konuda şikayet edenler haklı olabilirler ancak Kibele ismi Türkiye'de nadir de olsa bir bayan adı olarak kullanılmaktadır. Şimdi birileri Rahim veya Samed isimleri ile kullanıcı olmak isteseler (belki bu isimleri kullanan kullanıcılar var) onlarda engellenmeli o halde. Çünkü bu isimler Allah'ın 99 isminden birkaçıdır (tıpa tıp aynı harflerle yazılmayabilir, belki a'ların üzerinde şapka vardır (â) ama o çağrışımı yapmaktadır). Ama aynı zamanda Türkiye'deki birçok erkeğin ön adıdır. Bu yüzden Kibele ismi bu kadar sorunlu görülmemeli. Hizmetli Kullanıcı:Levent Abi'nin bu engellemesini ben şahsen destekliyorum. Teşekkürler ve iyi çalışmalar. Mızrakmsj 09:27, 2 Mayıs 2008 (UTC)

Kullanıcı:Şşşşşiiiitttt 'i siz Shit diye algılamış olabilirsiniz. Ve bir hizmetlide bu şekilde anlamış olabilir. Burada sizin yada hizmetlinin ne anladığı değil, topluluğun ne anladığı önemlidir. Yaklaşık 2 ay önce üye olmuş , bir tek katkısı olmayan bir kullanıcıdır bu bahsedilen... Eğer 2 ay önce engellenmediyse,yani anında, bir zaman sonra engellenecekse topluluğun fikri alınacak. Bununla ilgili daha önce engellensin mi kalsın mı oylamaları mevcuttur, geçmiş tartışmaları inceleyin. Şişştt olarak, Şittt olarak, şşşşşş, olarak okunur Türkçe'de bunun bir kalıbı yok, günlük konuşma dilinde :) Bu konu ile ilgili verilen bir örnektir. Bu tür kullanıcı adları engellenmeden önce topluluğun fikri alınmalıdır. Kibele'yi neden bu kadar çok savunduğunuzu anlamadım.. Kibele ile ilgili bir durum değil bu..Yada diğer nicke sahip kişiyle alakalı da değil. Kibele bir Tanrıça ismi bu isim benim dinime göre benim tanrıçam diyebilecek insanlar çıkacaktır ve çıkmıştır. Eğer burada "ama sen öyle anlıyorsun bence öyle değil" derseniz bende size şşşitti shit anlamışsınız öyle değil deme hakkına sahibim. Ayrıca Allah'ın adları konusunda bahsini ettiğiniz kısım Argumentum ad ignorantiam'a giriyor. Kişilerin Rahman Samed, Gafur olarak kaydolmasında bir sakınca yok, bir kişinin 99 adı olamaz. Bir kişinin nicki Kullanıcı:Fettah Gafur Gani Hakem Hakim... gibi uzar giderse o zaman buna itiraz edilir. Kibele tek bir ad ve bir Tanrıçayı tanımlıyor. Ki kullanıcı adı politika ve yönergelerine göre bu kişi hakkında topluluktan bir ses yükselirse bile engellenemez, geçmiş katkıları vs dikkate alınarak topluluğun fikri alınır.Fakat bu tür isimlerde hoş karşılanmaz.Tekrar ediyorum benim kullanıcı:şşşit meselesinden bahsetmem sadece bir örnektir, bu tür birkaç kişinin öyle anlamayacağı bir kaç kişinin ise böyle anlayacağı kullanıcı adı durumlarda engelleme öncesi topluluğun fikri alınmalıdır. Kişinin nicki bariz bir biçimde kullanıcı:shit olur amenna...--Boyalikus 18:04, 3 Mayıs 2008 (UTC)

Merhabalar. Kullanıcı adları hakkında kişilerin düşünceleri oldukça önemli bence. Yani bir isim hakkında yanlış anlaşılma olabilmesi söz konusu ise, bu yanlış anlaşılmalar oluşmadan kullanıcı adının engellenmesi çok yerinde bir karardır diye düşünüyorum. Ayrıca ben şiiiiitttt diye bir ünlem duymadım bugüne kadar. Bu spesifik konu için de engellemenin uygun ve yerinde olduğunu düşünmekteyim. Mitolojik tanrılar konusundaki problemler ise gerçeklikten uzak ve böyle iddiaları olan kişilerin VP:EP 10'a aykırı hareket ettiğini düşündürten durumlardır(bugüne kadar olanlardan bahsediyorum, birkaç örnek var). Saygılar.Sağlamcıileti 18:15, 3 Mayıs 2008 (UTC)
Merhabalar, Şittt bir örnek, eğer google.com'a aynı ifadeyi ararsanız birkaç yerde çıktığını görürsünüz kullanılmamış bir ifade değildir. Ve dediğim gibi sadece örnek. Benzer kullanıcı adlarında topluluğun fikri önemlidir. Hatta Şiit nicki alan kişi gerçekten Shit demek istemiştir, bunu da bilemeyiz ama diğer türlüsünü de bilemeyiz. En:wiki'de tartışmalara bakabilirsiniz. Ayrıca buraya gelip kullanıcı adı yönergelerini okuyan yeni bir kullanıcı buna itiraz edebilir VP:EP #10 bu durumda pek bariz değil. Benim söylediklerim birebir yeni kullanıcılar içindir. Kuklalar ya da bunu gündelik sorun haline getirip topluluğu oyalamaya yönelik işler yapanlar için değildir. en:Wiki'de en:User:Zeus var , Kibeleye benzer. Ana hatlarıyla: Yeni kullanıcı olmuş, hemen hiç katkısı olmamış, üye olmasından itibaren bir zaman geçmiş kullanıcı hesapları ve özellikle Kısaltmalar vb. engellenirken daha dikkatli olunmalıdır. iyi çalışmalar. --Boyalikus 18:46, 3 Mayıs 2008 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Açıkcası şit'in için de pek emin değilim... Şit diye isim de var sonuçta... Bununla birlikte Kibele ismine dair argümanı uygunsuz buluyorum. Bizim şikâyet sayfamızda açılan şikâyet bariz bir şekilde VP:Troll sayfasında da geçen yöntemleri kötüye kullanmanın bir örneğiydi, Kibele ile sorunu olan birkaç kullanıcı bunu kullandı. İngilizce Vikipedi'yi bir kenara bırakın, tüm Vikipedilerde ve viki projelerinde mitolojik figürlerin büyük bir çoğunluğu kullanıcı adı olarak kullanılmaktadır ve bu sorun yaratmamaktadır, nitekim bu figürlerin çoğunluğu bugün kitlesel şekilde müntesibi bulunmayan antik inançlara aittir. Nitekim en azından Kibele örneğinde kitlesel anlamda Kibele'ye tapınmanın şu an var olmadığı bilinen bir gerçektir. Durum böyleyken Kibele gibi bir ismi Allah gibi bir isimle bir tutmamız doğru olmaz. Açıkça ifade etmem gerekirse ben bu Kibele ismi mevzusundan rahatsız olmaya başladım; bu mevzunun nasıl ortaya çıktığı belli, tamamen mitolojik bir figür olması dolayısıyla başka Vikipedilerde de benzerlerinin ve kendisinin kullanıldığı da belli... İngilizce Vikipedi'de mitolojik figürlerden esinlenen kullanıcı adı sayısı milyonları geçer; Kibele'nin orada hesabı var, Cybele diye de başka birinin hesabı var yanılmıyorsam. Kibele tanrıdır bundan kullanılmamalıdır kuralları baz alıyorsak absürd bir argüman oluyor. Ama yine de şu anki kural ifadesinin bu açıdan muğlak olduğu düşünülüyorsa gözden geçirip daha iyi ifade edebiliriz bu tip isimleri kapsamadığını vurgulamak adına.
  • Vito'nun ismiyle ilgili mevzu ise daha önce konuşulmuştu. Ben o konuyu yeniden açmaya niyetli değilim. Sadece şunu ifade etmek isterim: İngilizce Vikipedi'de dava bir anonim IP tarafından başlatılmıştır, bir admin veya kayıtlı kullanıcı tarafından değil. Vito'ya burdan hasedi olan birisinin gidip orada o davayı Kibele örneğindeki gibi kasten açmadığını nereden bileceğiz? Ben iyi niyet olduğunu varsayıyor, bunun İngilizce Vikipedi'ye anonim katkıda bulunan bir anonim IP olduğunu varsayıyorum. Bakalım İngilizce Vikipedi'de dava incelendiğinde karar ne olmuş: "The result was: allow GDonato (talk) 20:06, 14 September 2007 (UTC)" - GDonato İngilizce Vikipedi'de bir admin yani hizmetli. Sonuç olarak orada bu karar çıkmışken, bizim kullanıcı adı politikamız İngilizce Vikipedi'ninki bazlıyken, tekrar Vito meselesini açmak bence şu noktadan sonra gereksizdir.
  • Bu kullanıcı adı meselesinin muğlak olmadığı anlamına mı gelir? Hayır gelmez. Kabul edelim bazen cidden çok zor oluyor bir ismin nasıl anlaşılacağını karar vermek. Sonuçta birimizin uygunsuz bulduğunu diğerimiz uygun bulabiliyor. Bariz olanlar dışında engellemeden önce birkaç kişiye danışmak bu sebeple bence yapıcı ve uygun bir davranış olabilir. Tabii bu sadece bir rica... Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 15:51, 4 Mayıs 2008 (UTC)
Yazmayacaktım ama yazmak ihtiyacı hissettim son yazılanlardan dolayı.. Ben bu tür kullanıcı adlarının engellenmesini hoş karşılamıyorum. Diğer insanlarında burada kayıtlı olup herhangi bir sorun olmayan isimleri öne sürerek benim nickimde şu yüzden yapıldı,şu anlama geliyor diye açıklamalar yaptırmaya itiyor. Dolayısıyla yeni kullanıcılarda bunu yaptığı ve "dakika 1 gol 1 olduğu" için Trolle girmiyor sürekli başka başka isimler söylüyor çünkü bu tür şeyleri... Devamında yazılan şeylere gelirsem öncelikle ,orada IP 10 Eylül'de açmış Gdonato 14 Eylül'de sonlandırmış, gözümden kaçmış.."Hased" mevzusunda iyi niyet varsayılmadığını görüyorum. Ve dolaylı olarak kendi üzerime alınıyorum Vikipedi'de Vito konusunu Potansiyel olarak saldırgan görünebilecek, herkes tarafından tanınan bir kişinin politikasını, inanınşlarını destekleyen ya da karşı çıkan herhangi bir ismi kullanmaktan kaçınmalarını tavsiye eder. gerekçesiyle ben açtım. Eğer oradaki davayı benim açtığım vurgulanıyorsa, kayıtlı olduğum kullanıcı ismimle açardım, ben açmadım :) Kibele konusunda en:wikiden Zeus örneğini verdim ve Cybele'nin orada olmadığını söyledim (başka wikileri kontrol etmedim) , benim kişisel fikrimce Kibele adında bir problem yok. Son olarak Noumenon'un yazdığı son bold cümle aynen anlatmak istediğimdir. İyi çalışmalar.--Boyalikus 21:34, 5 Mayıs 2008 (UTC)
  • Merhabalar,
Üzerinize alınmanıza gerek yoktu... sadece anonim IP ile açılmış olmasının o tip olasılıkları da barındırdığını, her ne kadar bizim bunu bu şekilde ele almamamız gerekse de o olasılıkları da aklımızın bir köşesinde tutmamız gerektiğini ifade etmek istedim; sağlıklı bir karar vermek için. Yoksa sizin açtığınızı düşünmüyordum o lafı yazarken; kastım ve aklımda olan ara sıra uğrayan zamanında kuklacılıktan şundan bundan süresiz engellenmiş anonim IP'lerdi (sıklıkla Vikipedi'ye de anonim olarak gelip zamanında kendilerine engelleme verenleri takip ve rahatsız ettikleri bilinen bir gerçektir - geçen Kibele ve Metal Militia hakkında benzeri sayfalar açtı birkaç IP mesela...). Nitekim bence de eğer siz açmış olsaydınız anonim IP ile değil kullanıcı adı alarak açardınız - en azından bugüne kadar tanıdığım tarzınız bunu gerektirirdi ^_^ Ama dediğim gibi zaten sizin açtığınızı düşünmüyorum. Yine de eskiden sorunlu olan süresiz engelli bir kullanıcının IP olarak girip şikâyet etmesi olasılığını göz önünde bulundursak da doğru olan iyi niyetle açılmış gibi düşünerek karar vermektir ki o şekilde karar versek de pek olası durmuyor.
Ben de kullanıcı adları konusunda sıkıdan ziyade esnek bir tarzı benimseme taraftarıyım; ırkçı, millî veya dinî hassasiyetleri büyük oranda zedeleyici ve küfür çağrışımı olanlar müstesna... Bununla birlikte bu şitin küfrü çok yoğun bir şekilde çağrıştırmadığı kanısındayım yine de sorunlu da görmüyorum engeli. Birilerine sormak iyi bir fikir olabileceği gibi kararsız olmakla birlikte engellemeye yakınsa tavrımız ilgili kullanıcıya kibar bir mesaj atıp durumu kibarca açıklayıp yeni bir isim seçip seçmek istemediğini sormak da hoş olabilir... evet bunlar biraz zaman-götürücü bürokratik tavırlar fakındayım ama burayı anti-patik kılmamak için gerekli de olabilirler ^_^ Bunlar sadece benim görüşlerim tabii ki... Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 21:55, 5 Mayıs 2008 (UTC)

Sayın Boyalikus ben kesinlikle ve kesinlikle burada safsata yapmıyorum. Size öyle gelebilir ama öyle değil. Bakın siz ne yazmışsınız Kullanıcı:Şşşşşiiiitttt bu kullanıcı adı sanırım shitin okunuşu olduğu için engellendi ben ne yazmışım evet bencede o yüzden engellenmiş. Ben Kibele ile bugüne kadar yazıştığımı hatırlamıyorum. Yani hiç konuşmadığım birisini ne diye savunayım, bunu da anlamadım. Burada bir kişinin 99 isimli olabileceğini yazdığımı da göremiyorum. Hepimiz burada ciddi bir şekilde birşeyler yapmaya çalışıyoruz. Ama Kullanıcı:Şşşşşiiiitttt ismine bakın lütfen. İsimde topu topu üç harf var (Ş.İ.T.) ama kullanıcı ne yapmış harfleri uzattıkça uzatmış. Ciddi olan, aktif olan, Vikipedi'ye benim, sizin ve diğer birçok arkadaşımız gibi çıkar amaçlı olmadan emek veren kullanıcı isimlerine bakınız hangisinde böyle ciddiyetten uzak isimler görülmekte? Bir chat sayfasında böyle bir isim görsem ya bu ne biçim bir isim demem. Ama burada bu tip isimleri görünce buna da eyvallah diyemem. Yukarıda engellensin mi kalsın mı oylamaları mevcuttur ifadesini kullanmışsınız. Mümkünse burada, siz veya bilen başka bir kullanıcı bu sayfaya bir bağlantı verebilir mi? Artık orada da fikirlerimi belirtmek isterim. Herkese teşekkürler ve iyi çalışmalar. Mızrakmsj 00:40, 8 Mayıs 2008 (UTC)

Not: Bir keresinde Kibele ile yazışmışım. Az önce farkettim. Mızrakmsj 01:01, 8 Mayıs 2008 (UTC)
  • Merhabalar,
  • İki ana hususta güncellemeye başladım; bu hususlarla ilgili itirazı olan varsa güncelleme tamamlanınca belirtebilir; buna göre iyileştirmelere gideriz hep birlikte. Bu değişiklikleri yaparken baz aldığım özgün politika sayfası şudur: [1]. Bu iki husus şunlar:
    1. Latin harfleri kullanmayan kullanıcı adları artık yasaklanmış değil... zira artık SUL'a geçildi yani kişiler global tek bir hesapla birçok Vikipedi'de oturum açabiliyorlar. Bu sebeple birçok kullanıcı ana hesaplarının bulunduğu Vikipedi'deki isimle diğer Vikipedilerde kullanıcı adı alıyor. Bu da şu demek kısa bir süre içinde birçok Arap harfleri, Çince ve Japonca karakterler vs. içeren kullanıcı adları göreceğiz. Eskiden İngilizce Vikipedi ve diğer Vikipedilerde bizde olduğu gibi Latin harfi dışındaki isimlere müsade edilmiyordu (nitekim bizim bu politikamızda başta İngilizce Vikipedi olmak üzere büyük Vikipedilerin politikalarından uyarlanmıştır). Bununla birlikte artık büyük Vikipedilerde bu doğru değildir; ilgili kurallar değişmiş, Latin harfi dışındaki karakterlerden oluşmuş kullanıcı adlarına izin verilmektedir. Bununla birlikte bu kullanıcıların, karakterlerin diğer kullanıcılara gözükmemesi olasılığı sebebiyle, Latin harfleri kullanan imzalar kullanmaları önemli rica olunmaktadır. İlgili kısmı bu şekilde değiştirdim.
    2. Benzer kullanıcı adları şu anda İngilizce Vikipedi'de sadece hizmetliler tarafından oluşturulabiliyor ve var olan bir kullanıcı adının benzerini almak istiyorsanız başvuru yapıyorsunuz. Bu başvuru hizmetliler tarafından değerlendiriliyor... İngilizce Vikipedi'de bu özel bir sistemle yürütülüyor. Bizde bunun yerine gene bir istek sayfası ve onaylanan isteklerin kullanıcılar tarafından açılabilmesi/onayı veren hizmetli tarafından açılması uygun olabilir gibi geldi... bu hususta fikirleriniz nedir? Bu hususta gelen önerilere göre bu kuralı ayrıntılı şekilde ekleyeceğim.
  • Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 15:25, 9 Haziran 2008 (UTC)

Yasaklanmis isimler ve buna bagli engellemeler[kaynağı değiştir]

Birinin bana tr.wikipediada kullanici isimleriyle olan bu takintiyi anlatmasi lazim. Gercekten anlayamiyorum. Sorularimi su sekilde cevaplayabilirseniz sevinirim.

  1. Neye gore kelimeler yasaklaniyor? Kim hangi kelimenin yasakli olacagina karar veriyor?
  2. Bir dilde kufur sayilabilecek bir kelime baska bir dilde cok farkli anlama gelebiliyor. Hacker ornegini incelersek... Hacker ingilizcede "kabaca kesen bir şey" anlaminada gelebilir, "bilgisayar korsani" anlaminada. Kabaca kesen her seyi yasaklayacaksak "Kutuk" gibi kullanici isimleride yasakli durumuna dusuyor. Isin sakasi bir yana ark niyet aramamak yada iyi niyet varsaymak temel ilkemiz ise burada yapilan nedir? (Bu arada hackerin turkce anlamlarindan birisi ("bilgisayar korsani") yasakli bir kelime degil (ve olmamalidir, o ayri)). Bunu biraz acarsak...
    • Japoncada "baka" aptal demektir. Turkcede "Baka Baka" dediginiz zaman bambaska bir anlam vardir. (bakmak)
    • Ingilizcede "satan" seytan demektir. Turkece "Satan" dediginiz zaman bambaska bir anlam vardir. (satmak - satma isini gerceklestiren kisi)
    • Ermenicede "boz" fahise demektir. Turkcede "Boz" dediginiz zaman bambaska iki anlami vardir. (bozmak/gri)
    • Slovak dilinde "kokot" penis demektir. Turkcede "Kokot" dediginiz zaman bambaska bir anlam vardir. (bknz seslisozluk)
    • Bu mantika yasaklanmayan kelime kalmaz. Bu liste 5 dakikalik bir internet taramasinda buldukalimdir.
  3. Global kullanici isimlerinden (Single User Login - SUL) haberdarmisiniz?
  4. Turkce wikipediaya katki yapmak isteyen kullanicilara eziyet etmeyemi calisiyoruz? Vakti zamaninda "Editor at Large" (Kayip/kacak editor) adindaki bir kullanicinin engellenmesi bende saskinlik uyandirmisti. Bu kullanici wikimedianin en guvenilirlerindendir. Commonsda yoneticidir ornegin. Boyle bir kisilerin engellenmesi kime ne yarar/zarar getirir?

Demek istedigim kullanici adini duzenleyen kurallar fazla kati ve yapicili degil.

-- Cat chi? 18:11, 12 Temmuz 2008 (UTC)

Bu konuda, herkesin fikrini almak istiyorum.[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar merhaba, burada bir olayı belirtmek istiyor ve hepinizden yorum bekliyorum. Özellikle de bürokrat ve hizmetli arkadaşlardan.

Olayın Özeti: yaklaşık 5 gün once SiteAdı kullanıcı adı ile kayıt oldum. Kaydımın hemen ardından Takabeg tarafından engellenmeye aday şablonu yerleştirildi ve ardından Kibele tarafından da kullancı adı engellendi. Kibele ile konu hakkındaki yazışmamız şurada.

Dikkatinizi çekmek istediğim üç konu olacak.

  1. Hizmetli Kibele'nin , konu hakkında sormuş olduğum sorulara yanıt vermemiş olması, adeta sizi kaale almıyorum tavrı kabul edilebilir bir tavır mıdır?
  2. Sorup ta yanıt alamadığım soruyu burada sizler için yenilemek istiyorum.
  • Kullanıcı adı engellemesi ile ilgili kuralları okuyorum ve tek gördüğüm şu;
Belirli bir web sitesinin, şirketin, vs reklamını yapan (".... url'yi ziyaret edin/tıklayın" vb.) kullanıcı adları tavsiye edilmez ve bloke edilebilirler.

deniliyor..

Ve şimdi soruyorum, Ziyaret edin, tıklayın tarzında bir kullanıcı adımıydı engellediğiniz kullanıcı adı? Değil idiyse, yukarıdaki kuralda parantez içinde belirtilen durum nedir? niçin parantez içinde belirtilme gereği duyulmuştur?

(Lütfen ilgili linkteki savunmamı ve açıklamalarımı okuyunuz.

3. Belirtmek istediğim son ve en önemli olan konu ise şudur. Bir web sitesinin uzantısını dahi kullanmadan sadece ismini kullanıcı adı olarak secmek, engelleme sebebi oluyor. Bu kuralı koyanlara ve uygulayanlara Vikipedi nin çok değil 1 - 1,5 yıl önceki halini hatırlatmak istiyorum. O zamanlarda birçok gerek amatör gerek profesyonel web sitelerinden vikipedi'nin tanıtılması için yardım ve destek isteniyordu (ki halen isteniyor). Bu yardım çağrısına neredeyse tüm site sahipleri olumlu cevap verdi, ve vikipedi'nin tanıtılmasına katkıda bulundular ve bulunuyorlar.

Bakınız:

Fakat görüyoruz ki, vikipedi bu vefa borcunu sitelerin adını "kullanıcı adı" olarak kullananları dahi reklam yapıyorsun damgası vurup engelleyerek ödüyor.

Sizce de düşündürücü değil mi?

Saygilar, iyi çalışmalar. 85.108.44.69 04:17, 22 Ağustos 2008 (UTC) (engellendiği için IP imzası atmak zorunda kalan kullanıcı)

  • bir iki noktayı belirtip, konuyu diğer arkadaşlarımın dikkatine bırakmak isterim. ilki, soruya iki kez cevap verdim. 'başka bir itiraz merci' sorulduğu noktada da diğer hizmetlilere sorulabileceğini söyleyip çekildim. ikincisi, uzantı meselesi teknik bir meseledir ve kullanıcı isimlerinin reklam içermesi için bu eke ihtiyaç olmadığı açıktır. bu şekilde değiştirilmesi daha önce de konuşulmuştu. uygulamalar da buna göre yapılıyor zaten. üçüncüsü, vikipedi'nin kimseye bir vefa borcu olduğunu sanmam. viki eklentisini kullanmak kimseye ayrıcalık kazandırmaz. son olarak da iyiniyet vehmetmeye çalışıyorum, ama bu itirazların da bu reklam amacına hizmet etmekte olduğunu düşünüyorum, daha önce de örneklerini gördüğümüz üzre.. --kibelemesaj 06:25, 22 Ağustos 2008 (UTC)
  • Benim konumla alakalı olmadığı halde size şu soruyu sormak isterim. iyinet diye bir kullanıcı adı sahibi var olsa, bu hangi sitenin reklamını yapıyor diyeceğiz? http://www.iyinet.com un mu yoksa http://www.iyinet.net in mi? ikisi farklı sitelerdir. site uzantıları siteleri birbirinden ayıran en önemli unsurların başında gelir. (tekrar belirtmek istiyorum benim konumla ilgisi yok, mantık hatası yapıldığı için dile getiriyorum)
  • Vikipedinin kimseye vefa borcu olmayacağı kadar diğer sitlerin de vikipedi den reklam beklentisi yoktur. Kullanıcı adı ile reklam ı bağdaştırma şeklini yanlış görüyorum. (velev ki reklam bile sayılsa vefa borcu o konuda devreye giriyor.)
  • Halen daha, buradaki durum degerlendirme isteğimi bile reklam olarak algılamanız ise taktire şayan. Bu sebeple yukarıda adı geçen ilgili kullanıcı adını reklam içermeyecek şekilde editliyorum. Saygılar. 85.108.44.69 06:56, 22 Ağustos 2008 (UTC)
  • Peki, 1-2 soru da benden: Bunca ısrarın nedeni, sitenizin reklamını yapabilmek değilse nedir hakikaten? Ali-Veli-Kırklareli diye rastgele bir ad almak neden bu kadar zor geliyor? İllâ da sitenizin adını almak zorunda mısınız? Buraya bu amaçla mı geldiniz, yoksa ansiklopedik katkıda bulunmak için mi? Sizin için birincil öneme haiz olan şey; aldığınız/alacağınız kullanıcı adı mıdır, yoksa buraya katkı yapmak mı? İlgili sayfadaki kuralların, satır aralarını, boşluklarını, virgüllerini, parantezlerini, vs. nasıl okurum/ederim de kendi lehime çeviririm diye çabalayıp vakit kaybetmektense, buraya 1-2 madde kazandırmayı düşünmez misiniz? Saygılar, --M. M. ileti 08:05, 22 Ağustos 2008 (UTC)
  • Bu ısrarın sebebi şudur, ilgili linkte Kibele ile yazışmamda da belirttiğim gibi. "... Zira cok onemli değil, şu günde dek kullanıcı kaydi yapmadan kullandım ben vikipedi yi, şu andan sonra da kullanırım. veya farkli bir kullanıcı adı kaydı yapmakta sorun değildir. FAKAT önemli olan şudur ki, bunu kendime hakaret ve haksızlık olarak görüyorum." Vikipediye katkı sağlamak için kullanıcı adı da şart değildir. Fakat "hadi kayıt olayım" dediğiniz anda, kullanici adınızın böyle bi sebepten dolayı engellenmiş olması rahatsiz edici bir durumdur bakınız:(ısırmayınız).
  • Kuralları noktasıyla virguluyle okumak hatamıdır? Nasıl kendi lehime çeviririm diye bir düşüncem yok. ilgili kuralda özellikle parantez içinde belirtilmiş, (tıklayın ziyaret edin..) diye, ki bu bir reklam hareketidir. Yerinde bir tespittir.
  • Benim için birincil öneme haiz olan şey haksızlık yapılmamasıdır. Vikipediye katkı sağlamadığımı düşündüren sebep nedir? Birçok kez rastladığım hataları düzeltmeye çalıştım (kullanıcı kaydı yapmadan).
  • Lütfen objektif yaklaşınız olaya. "Haksızlığa uğradığınızı düşünseniz dahi, boşverin, gidip yeni bi kullanıcı adı alın, kuralları irdelemeyin" kurallardan çok vicdanınızın sesini dinleyin lafını da es geçin.. diyor iseniz. Tabiki susarım. Saygılar. 85.103.123.183 08:47, 22 Ağustos 2008 (UTC)
Coca-Cola nın reklamını yapmak için ille de Coca-cola içiniz demek gerekmez. Coca-Cola diye bir kullanıcı gelse anında engellenir. Netice itibarıyla web sitesi de aynı coca-cola gibi bir üründür. Engellenmeniz çok normal. İyi günler--78.188.4.146 09:09, 22 Ağustos 2008 (UTC)