Vikipedi tartışma:Kayda değerlik (müzik)

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yönergede ayrıca en:Wikipedia:Notability (songs) bölümüde bulunmalı.--Machiavelli' msj 18:06, 7 Mayıs 2007 (UTC)

Merhabalar,

Vikipedi'nin müzik konusundaki kriterleri büyük larus ya da benzeri ansiklopedik kaynaklardan farklı olmalı diye düşünüyorum. Vikipedi her şeyden evvel özgür bir kaynaktır. Sanat dalında kayda değer olmama gibi bir durum söz konusu olmamalıdır. Bunu örneğin botanik ya da fizikte yapabilirsiniz. Ancak sanatta bu bahsettiğiniz şey oldukça zor bir şey. İnterneti sanatçılar için cazip kılan olgu da bu zaten. Bence kayda değerlik konusu müzik konusunda oldukça sıkıntılı. Eğer tam anlamıyla kayda değerlik uygulanırsa sadece burada medyatik şahsiyetleri görebiliriz. Bu da vikipedi'nin özgürlükçü yaklaşımına ters düşer diye düşünüyorum.

Teşekkürler --Bretagno 23:00, 27 Aralık 2009 (UTC)

  • buradaki kriterler, böyle öznel düşüncelerle belirlenmiyor. vikipedi klasik basılı ansiklopedilerden farklıdır ama sonuç olarak bir ansiklopedidir. şu bağlantıya bir göz atabilirsiniz. internette yer aldığı için onu herhangi bir internet sitesiyle aynı yere koyamayız. "İnterneti sanatçılar için cazip kılan olgu da bu zaten." deyişinizden bu ayrımı gözardı ettiğinizi görüyorum. burası kişilerin ya da toplulukların kendilerini tanıtmaları için bir alan değil, ki sanal alemde bu tarz çokça yer bulunuyor zaten. ansiklopedi, kaydadeğer bulunmuş olanları kaydeder. bu da her zaman sizin söylediğiniz gibi medyatiklik anlamına gelmez. vikipedide bunun yüzlerce örneğini bulabilirsiniz. ama bugünlerde rastladığım, üstelik müzik alanından bir biyografiyi örnek vereyim. müzik ya da sanat konularının bilim başlıklarından niye ayrı tutulması gerektiğini ise anlamak mümkün değil. nasıl ki evinde buluşlar yapan şahane insanları burada tanıtmıyorsak, kendi kendine resim yapan, müzik yapanları da tanıtmak gibi bir işlevimiz yok. vikipedi'nin özgürlük sloganı, herkesin katılabilmesini, değiştirebilmesini anlatır, herşeyin yer alabileceğini değil. selamlar. --ki bl 10:45, 28 Aralık 2009 (UTC)

Dördüncü Madde Nesnel Değil[kaynağı değiştir]

  • 4- Ünlü bir müzik yayın şirketi aracılığıyla en az iki albüm yayınlamış olmalı. Müzik şirketinin ünlü olduğu tartışmalı ise bu şirketin en az birkaç yıllık bir geçmişi olmalı, önemli sayıda sanatçının albümünü yayınlamış olmalı ve bu kişilerin pek çoğu da kayda değer olmalıdır. en:Wikipedia:Notability (music)'den tercüme edilen bu madde istismara açıktır. Türkyie'de müzik endüstrisinin durumu şirketleri ölçüt almayı zorlaştırıyor. Maddi kuvvet ile ünlü olmak bizde sıkça görülen bir durum. İstediğiniz şirket ücretini karşıladığınızda albüm çalışmanızı yapabiliyor. Bunun yanında etnik ve dini ayırım da kayda değer sanatçıları yayımlayan firmaların kayda değer olmayan taraftarlarına destek kaynağıdır. Bizde bu maddenin aynen uygulanamayacağı kanısındayım.--Kafkasmurat- 11:43, 17 Ağustos 2016 (UTC)
  • Şimdi bu madde şöyle istismar edilebiliniyor. Bir müzisyen ya da müzik grubu "ünlü" (hangi kritere göre?) bir müzik şirketi aracılığıyla en az iki albüm yayınlayamıyor. Bunu geçebilmek için dördüncü maddenin devamına geçiliyor. Mesela müzik şirketi için madde oluşturuluyor. Kişi maddesi olan etnik ya da dini müzik grupları da buna ekleniyor ve bir bakıyoruz en az bir kriter karşılanarak müzisyen veya grup KD oluyor. Burada çok fazla bilinmeyen var. Müzik şirketinin ünlülüğü ile başlıyoruz, ünlülüğü tartışmalı müzik şirketinin önemli sayıda sanatçının (önemli sayı nedir mesela?) albümünü yayınlaması, bu sanatçılarında pek çoğunun (pek çoğu nedir mesela?) kayda değer olması gibi sorularla karşılaşıyoruz. Bunun için burada acaba 10 ana kriterden en az biri mi yoksa daha fazla kriterin mi sağlanması sorusu tartışmak faydalı olacaktır diye düşünmekteyim.--Muratero 16:38, 27 Eylül 2016 (UTC)

Müzisyen ve müzik grubu kriterlerinden kaç tanesinin karşılanması hakkında[kaynağı değiştir]

Bir üst maddedeki tartışmanın devamı olarak bu başlığı açtım. "Müzisyen ve müzik grubu kriterleri" nin karşılanmasında "Vikipedide bulunan müzisyenler veya müzik gurupları aşağıdaki kriterlerden en az birini sağlıyorsa kayda değer oldukları kabul edilir:" şeklinde bir ifade var. 10 tane madde var ve en az biri karşılanırsa müzisyen ya da müzik grubu maddesi KD oluyor. Bu nedenle Türkçe vikipediada bir sürü içi boş, kaynaksız ve ansiklopedik olmayacak maddelerle karşılaşıyoruz. Yukarıda 4. maddenin ne kadar muğlak olduğu ve kişiden kişiye değişen bakış açısıyla yorumlanabileceği örneklerle verilmektedir. Diğer maddeler hakkındaki görüşüm ise;

1. maddede " Konunun birçok kez güvenilir ve müzisyen/gruptan bağımsız olarak yayınlanmış kaynaklarda (haber yazıları, radyo/TV programları, vb.) geçmiş olması" deniliyor. Türkiye'de malum bazı eğlence programları kıvamında müzik yarışmaları nedeniyle sabun köpüğü gibi parlayan sonra esamesi okunmayan ancak o dönem reyting beklentisi nedeniyle basın yayın organlarında gündemden düşmeyen müzisyen veya müzik grubu sırf bu sayede KD olabiliyor.

2. maddede "Ulusal müzik listelerine geçmiş bir eserinin olması" şeklinde belirtilmiş. Burada da hangi ulusal müzik listesi ya da kaç tane ulusal müzik listesi konusu tartışmalı.

6. maddede "Kayda değer bir müzik stilinin veya belli bir yöre veya kentte mahalli eğlence tarzının önde gelen bir temsilcisi olmalı." ifadesi de açık olmayıp, kişiden kişiye değişebilecek görüşlere göre değişebilir.

7. maddede "Önemli bir müzik yarışmasında ödül kazanmış olması;" denilmektedir. Mesela vikipediaya kısa bir bakış attım. Eurovision Şarkı Yarışması önemli bir yarışma. Angela Farrell İrlanda seçmelerini kazanmış ve 1971 yılındaki yarışmada da 11. (Onbirinci) olmuş. Kişinin sonraki sanatsal yaşamına bakıyoruz 1971 yılında single çalışmalar ağırlıklı ve 1972 yılındaki son çalışmasıyla da müzik kariyeri noktalanmış oluyor. 11. olan şarkısı için bile madde var. Bunun gibi Türkiye ve diğer ülkeler içinde bir sürü örnek olabilir. Bu nedenle bir paragraflık maddeler karşımıza çıkabiliyor.

8. maddenin ilk cümlesi ile ikinci cümlesi birbirinden farklı yönlere maddeyi götürmekte.

10. maddede "Müzisyenin veya grubun ulusal bir televizyon veya radyo yayınında en az yarım saat işlenmiş olması." ifadesi de ayrı bir sıkıntı. Türkiyede gelişen teknoloji sayesinde ulusal yayın yapan bir sürü kanal bulabiliriz. Bu kanallarda da müzisyen ya da müzik grupları 30 dakika rahatlıkla işlenebilir.

Burada çeşitli açıklamalarda bulundum. Benim şahsi görüşüm, yapılmış bu düzenlemeyi ufak dokunuşlarla düzenlemekle birlikte KD kriterini karşılama kriterlerininde arttırılması şeklindedir. Bu kapsamda bir müzisyen veya müzik grubunun KD olması için, belirtilen 10 maddeden en az 3'ünü karşılanması gerekir ifadesinin yer alması şeklindedir. İlk bakışta biraz ağır gelebilir ancak KD müzisyen ve müzik grubu zaten bir çırpıda en az 5 maddeyi karşılar.--Muratero 17:25, 27 Eylül 2016 (UTC)

Destek Destek 1'nci maddede çekimser kalıyorum, onun dışında Muratero'un geri kalan yorumalarına tamamaen katılıyorum. – Amillians (mesaj) 06.13, 5 Aralık 2016
Destek Destek "KD'lik kriterlerinin genel olarak" (yalnız bu değil veya burada yalnız bu kadar değil) "ağırlaştırılmasına yönelik her öneriye destek". Yoksa VP çöp kutusuna dönecek diye korkuyorum. --E4024 (mesaj) 07:29, 5 Aralık 2016 (UTC)
Şartlı destek Birinci maddede sorun görmüyorum, aynı kalabilir. Güvenilir kaynaklarca konu edilmiş, köpekbalığı kıyafeti giymiş bir dansçı bile kayda değer olabiliyorken müzisyenler niye olmasın? Diğer yorumlarınıza katılıyorum.--Emir Özen mesaj 12:02, 19 Mart 2017 (UTC)

Yayımlanmamış materyaller için kayda değerlik[kaynağı değiştir]

İngilizce Vikipedi'de yayımlanmamış materyallerin kayda değerliği ile ilgili bir yazı var ama bu Türkçe Vikipedi'de henüz tartışılmamış. Bu tür materyallerin kayda değerliği için önerim şu:

"Kayda değer bir müzisyen tarafından kaydedilen, varlığı ve müzik şirketi genel olarak kabul görmüş ve kanıtlanmış, bir veya birden fazla güvenilir kaynak tarafından konu edilmiş materyaller yayımlanmamış olsa da kayda değerdir. Yayımlanmamış bir materyalin maddesi taslaktan öteye geçebilmelidir. Bu kriterleri sağlamayan yayımlanmamış materyaller uygun biçimde müzisyenin maddesiyle birleştirilmelidir.

Henüz yayımlanmamış fakat ileride yayımlanacak bir materyalin kayda değer olması için aşağıdaki kriterleri sağlaması beklenir:

  1. Kayda değer bir müzisyen tarafından kaydedilmiş olması,
  2. Varlığı, adı ve yayımlanma tarihinin müzik şirketince onaylanmış olması,
  3. Bir veya birden çok güvenilir kaynak tarafından konu edilmiş olması.

Bu kriterlerin üçünü de sağlayan ve henüz yayımlanmamış olan bir materyal için ayrı bir madde açılabilir."

Yorumlarınızı bekliyorum.--Emir Özen mesaj 11:15, 19 Mart 2017 (UTC)

Aslında böyle ne kadar örnek buluruz ki diye düşündüm biraz ama kabaca bakınca 1, 2 gibi çeşitli örneklerine rastlanıyor. Bence öneri uygun.--Muratero 21:08, 19 Mart 2017 (UTC)

albüm kriterleri[kaynağı değiştir]

"Albümleri yapan kişi/grup yukarıdaki tanınmışlık kriterlerini sağlıyor ve Vikipedi'de bulunabiliyorlarsa, albümlerinin de tek başlarına maddeleri açılabilir" kısmı ingilizcede "An album requires its own notability, and that notability is not inherited and requires independent evidence. That an album is an officially released recording by a notable musician or ensemble is not by itself reason for a standalone article. Conversely, an album does not need to be by a notable artist or ensemble to merit a standalone article if it meets the general notability guideline. Album articles with little more than a track listing may be more appropriately merged into the artist's main article or discography article, space permitting" olarak geçiyor. sanırım güncellememiz gerekiyor. kitaplarda ve diğer eserlerde olmayan bu ayrıcalığın albümlerde olması mantıklı değil zaten.. --kibele 21:02, 1 Nisan 2017 (UTC)

Haklısınız, @Kibele. Bence de bu güncellenmesi gereken bir kriter. ~ Z (m) 20:59, 8 Nisan 2017 (UTC)

Merhaba herkese. Kayda Değerlik(Müzik) Şartlarının değişmesi hakkında birkaç elzem önerilerim var. Türkçe Vikipedi'de müzik grupları ve bu grupların üyeleri hakkında madde eksikliği var. Ansiklopedik değeri olanları açıyorum/açmaya çalışıyorum ama kaynak ikna sıkıntısı çekiyorum. Öncelikle şunu belirteyim; müzik gruplarının medya kültürü bireysel karakterli şarkıcılara göre farklı işler. Milliyet, Hürriyet, Cumhuriyet vs. gibi ana akım basında müzik grupları hakkında bilgi elde etmek güçtür. Bu tür ana akım kaynaklar bireysel şarkıcılara odaklıdır. Müzik grupları hakkında kaynak ya dergilerde ya da müzik içerikli web sitelerinde vardır. İşte ben dergi ve müzik sitelerini kaynak vermeye çalışsam kullanıcıları ikna edemiyorum. Bu medya kültürü globalde de böyle işler. Örneğin Metallica gitaristi Kirk Hammett'ın ingilizce sayfasına bakarsanız kaynağın büyük kısmı dergiler ve müzik siteleridir. The Guardian gibi gazetelerde Kirk Hammett hakkında ansiklopedik bilgi bulunmaz. Ben problemi Yüksek Sadakat grubunun bas gitaristi Kutlu Özmakinacı'nın maddesini açmaya çalışırken yaşadım. Ana akım medyada da bilgi var. Müzik sitelerinde ise yığınca bilgi var. Ben bu adamın maddesini açamadım. Kaynağı yetersiz buldular. Ben bu maddeden sonra grup üyelerinin maddelerine bulaşmadım. "Kutlu Özmakinacı'yı ikna ettiremediysem diğer grupların üyelerinde hiç edemem" dedim. Özetle; Kayda Değerlik(Müzik) Şartları'na müzik grupları ve üyeleri için dergi ve müzik sitesi şartı verirseniz daha sağlıklı olur. Aksi durumda türkçe vikipedi müzik grupları ve üyeleri olarak çok zayıf kalır. Oysa ki ingilizce vikipedi'de yabancı grupların üyeleri hakkında yığınca bilgi var. Hepsinin kaynağı da dergiler ve müzik siteleridir. --Metakafa (mesaj) 21.40, 1 Mart 2021 (UTC)[yanıtla]

Metakafa, usul açısından bu tartışmayı politikamızın tartışma sayfasında yapmak daha doğru olacaktır. Duyurmak açısından bu başlıktan bağlantı verebilirsiniz. --justinianus | mesaj 08.04, 2 Mart 2021 (UTC)[yanıtla]
Dergileri kaynak göstermekte herhangi bir sorun yok. Dergi kaynakları kabul ediliyor. Müzik sitelerinden kasıt önemli. bloglar vb. müzik sitelerini hiçbir koşulda kabul edemeyiz bence, ama edebiyat alanında ya da sinema alanında kabul gören gazete dışı siteler hatırlıyorum sanki?Örnek olarak hangi siteler kabul görmedi?----anerka'ya söyleyin 13.03, 2 Mart 2021 (UTC)[yanıtla]
Anerka açtığım Kutlu Özmakinacı maddesi önce silinmeye aday gösterildi. Savunma yaptım, Kriterlerden sadece 1 tanesini karşılaması yeterliydi. Kayda değerlik kriterlerinden Madde 2'yi net karşılıyordu. İlgili şahsın 2011 eurovision parçası müzik listelerine girmiştir. Kanıt: ingilizce vikipedi: https://en.wikipedia.org/wiki/Live_It_Up_(Yüksek_Sadakat_song)
kriterlerden 1 tanesini net karşılıyordu ek olarak gazetelerden de kaynak verdim yine yetersiz görüldü.

dergi kaynağı gösterdim yine fayda etmedi.

Maddede birleştirilme kararı alındı. Sonuçtan sonra duraksadım. Eğer her maddede böyle birleştirme kararı alınırsa, her hangi bir grup üyesinin maddesini açamayız.

Grupların kendi maddesinde grubun geneli hakkında detay verilir. Üyeleri hakkında detaylar, üyelerin kendi maddesinde verilmeli. --Metakafa (mesaj) 20.18, 2 Mart 2021 (UTC)[yanıtla]
Örnek 2; Zeki Çağlar Namlı maddesi tarafımca açılmadı ama silinmemesine dair kaynak gösterdim. Bir kullanıcı kaynakları beğenmeyip maddenin silinmesini önerdi.

Roxy Müzik Günleri Yarışması[kaynağı değiştir]

Öneri madde 7; "Önemli bir müzik yarışmasında ödül kazanmış olması.." ile ilgilidir. Roxy müzik yarışması 1995-2017 arası faaliyette olan bir yarışma etkinliğiydi. Teoman, Kurban, Hayko Cepkin, Ceylan Ertem, Aylin Aslım gibi sanatçı ve gruplar bu yarışmalar sayesinde ün kazanmıştır. Şebnem Ferah gibi ünlü simalar bu yarışmaya jüri olarak katılmışlığı vardır. https://newsanat.com/rocco-ile-20-roxy-muzik-gunleri
Vaktinde bu yarışmaya katılıp ilk 3'e giren grup ve müzisyenler Kayda Değer sayılır mı? Bu imzasız yazı Metakafa (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 12.39, 5 Ağustos 2021 (UTC)[yanıtla]