Vikipedi:Vikiproje Konseyi/Puan tablosu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Vikipedi:Vikiproje Konseyi tarafından bütün Vikiprojelerde uygulanan standart puan sistemidir. Puanlama tüm Vikiprojelerde yapılan katkıları kapsamaktadır.

Ödüller için bu sayfaya göz atın.

Puan tablosu[kaynağı değiştir]

Öncelikle Ahmet Turhan'ın emeğine teşekkür ediyorum.

  • Puan alımını byte-kaynak ilişkisiyle düzenlemek çok yerinde. Oranlar da doğru, belki byte dilimleri az daha büyüyerek ilerleyebilir. Böylece kaynaklandırma özendirilmiş olacak. Tebrik ediyorum Ahmet Turhan.
Öneri Yalnız yeni maddeyi oluşturmayı özendirmek adına, başlangıç noktasını biraz daha önemseyip her dilime ikişer puan eklemek, yani ilk kriter sağlandığında 4 puan ile başlayalım derim. İstek yapıldı Yapıldı
Öneri Bir de 11.000'de durmayalım, Ama aynı aralıklarla değil de bu seviyeden sonra her 3 bin byte ve 2 kaynak için 2 puan artacak biçimde ilerleyelim. İstek yapıldı Yapıldı
  • Her bir şablon oluşturulması için 10 puan mantıklı olmamış. Biri diğerinin 20 katı büyüklüğünde şablonlar var.
Soru Nasıl bir sistem yapabiliriz, aklıma şablonla büyüklük ölçütünde bir puanlama sistemi gelmiyor :) --Ahmet Turhan (mesaj) 07:50, 2 Ağustos 2017 (UTC)
Öneri Şablonlardaki grup sayısının çokluğu misal, bu tür bir kıstas olur mu sizce? Beyaz Deriili (mesaj) 12:37, 2 Ağustos 2017 (UTC)
Cevap Cevap 3 ay önceki Mayıs (1) şablon oluşturma işbirliği projesinde kurallarını yazmıştım. Mükemmel demiyorum, o gün aklıma geldiği biçimde yzmıştım, ama bir benzeri uygulanabilir, önerilere açığım. iazak (mesaj) 14:24, 2 Ağustos 2017 (UTC)
Öneri İlk öneriyi kendim yapayım bari. Şablon için 10, her bağlantı için yarımşar, şablon ana görseli için 1, ikincil görseller için yarımşar, her bir kategori için 1, bağlantısı verilen maddeye şablonun eklenmesi için yarımşar puan verilsin. Ayrıca şablon oluşturulduğunda, (varsa) interviki bağlantısı oluşturulması zorunlu olsun. iazak (mesaj) 14:24, 2 Ağustos 2017 (UTC)
Soru Şablon puanlaması için daha somut örnekler olsun, açıkçası kafam karıştı :) Şablondan kastımız ne, dolaşım şablonu mu, taslak şablonu mu, madde kenar şablonu mu vb? Bağlantı, görsel vb den kastımız ne ben hala anlamadım :) Ayrıca @Beyaz Deriili, dediğini anlamadım "Şablonlardaki grup sayısından" kasıt ne? --Ahmet Turhan (mesaj) 16:47, 2 Ağustos 2017 (UTC)
@Ahmet Turhan şu maddede kaynağı incelersek grup şeyi var ama diğer arkadaşların önerileri daha iyi, onların yanında bu kadar acemice bir şeyden bahsetmek komik kalıyor. Beyaz Deriili (mesaj) 16:56, 2 Ağustos 2017 (UTC)
Estağfurullah ne komiği, her türlü puanlama şekli önerisi şuan yoruma açık, nitekim bir standart yakaladık mı çok iyi olacak. Sizin bahsettiğiniz dolaşım şablonu, buna yönelik somut bir puanlama önerisi olursa onun üzerinden konuşalım derim. --Ahmet Turhan (mesaj) 17:05, 2 Ağustos 2017 (UTC)
Kusura bakmayın @Beyaz Deriili ve @Ahmet Turhan. Kafamdakini "şablon" diyerek fazla genel ifade etmişim, sizi de yordum. Sadece dolaşım ve kenar şablonlarını kasdediyordum tabii. (Diğer şablonlar başka hikâyeler, onları düşünmeyelim şimdi.) Yukarıda yazdığım da yalnız bu iki türde şablon hazırlanmasındaki puanlandırma kriterleri. Ona göre okuyup değerlendirin, istediğiniz öneriyi yapın lütfen.iazak (mesaj) 19:33, 2 Ağustos 2017 (UTC)
@İazak rica etsem taslak bir puanlama şablonu oluşturup o şekilde bir öneride bulunur musunuz? --Ahmet Turhan (mesaj) 20:34, 2 Ağustos 2017 (UTC)
İstek yapıldı Yapıldı Yukarıda yazdığımı tablonun 3. satırına ekledim.iazak (mesaj) 20:50, 2 Ağustos 2017 (UTC)
Elinize sağlık @İazak gayet güzel olmuş. Peki puanlamaya kattığınız ana görsel ve ikincil görsel olayı nedir? --Ahmet Turhan (mesaj) 21:20, 2 Ağustos 2017 (UTC)
Cevap Cevap Her şablonda dosya yok, ama olduğunda şablonu zenginleştiren örnekler çok. (Daha önce puanlandıran olmamışsa telifi benimdir!) Örneğin Alman Konfederasyonu'nun eyaletleri şablonunda bir ana dosya kullanılmış, 1 puan. Lüksemburg hükümdarları şablonunda 3 noktada 2 ayrı ana resim kullanılmış, Bunlar için2x1=2 puan. Günümüzdeki Bağımsız Devletler Topluluğu liderleri şablonunda ise 10 adet bayrak ikonu konmuş, 10x0,5=5 puan. Bir de karma örnek, Prusya hükümdarları şablonunda 1 ana 2 ikincil dosya var, 1+2x0,5=2 puan... Şimdi puanlandırılmış örnekleri incelediğimde (özellikle bayraklar nedeniyle) ikincil dosyalar için yarım puanın bile fazla olduğunu gördüm, çeyrek puana indiriyorum hemen.iazak (mesaj) 07:07, 3 Ağustos 2017 (UTC)
Şimdi şablon oluşturma puanlandırmasını (kendi içinde oranları makul olsa da) diğerleriyle karşılaştırdım, yüksek kaldığı çok açık, kendi yazdıklarımı yarıya indirdim hemen. iazak (mesaj) 07:19, 3 Ağustos 2017 (UTC)
  • Öneri Seçkin veya kaliteli madde oluşturulduğunda, ilgili dönemde yukarıdaki diğer kurallara göre alınacak puanlara göre, toplam puanı katılımcılara bölüştürebiliriz. İstek yapıldı Yapıldı
  • Öneri Bir İBP öneri yapıp onaylandığında 4+20=24 gibi İBP 2.liğine denk puan almak fazla olmuş. Özendirmeye varım, ama biraz fazla önemsemiş oluruz, bir miktar azaltılabilir. İstek yapıldı Yapıldı
  • Öneri Proje alanlarımızın İngilizce ile karşılaştırıldığındaki darlığı, toplam madde oranımızdan da kötü. Dolayısıyla şablon ekleyerek projeye katmak ve önem sınıf değerlendirmesiyle bölümlemenin önemli olduğunu düşünüyorum. En azından bir süreliğine 0,75 puan olabilir. Zaman içinde bakılır. iazak (mesaj) 23:05, 1 Ağustos 2017 (UTC)
İstek yapılmadı Yapılmadı Bence bu puan yerinde (aslında hatta fazla da), örneğin 100 maddeye şablon yerleştiren bir kullanıcı 50 puan alacak, bu da çok iyi bir madde oluşturan bir kullanıcıdan kat kat fazla. --Ahmet Turhan (mesaj) 07:50, 2 Ağustos 2017 (UTC)
Teşekkürler Ahmet Turhan, eline sağlık. Yapmadığın ve farklı değerlerle yaptıkların da gayet makul, benden kabul.iazak (mesaj) 14:19, 2 Ağustos 2017 (UTC)
  • Öneri Her kategori ekleme veya oluşturma için 1 puan falan verilebilir. --TmѰ e12 12:18, 5 Ağustos 2017 (UTC)
Yeni kategori oluşturma 0.5 puan şu an. --Ahmet Turhan (mesaj) 12:20, 5 Ağustos 2017 (UTC)