İçeriğe atla

Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Türk dili tartışmaları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayınız.
Sonuç: SAS tartışması sonucunda sayfanın silinmesi yönünde karar verilmiştir.--yabancım 21:12, 24 Eylül 2012 (UTC)

Türk dili tartışmaları[kaynağı değiştir]

tartışma sayfasındaki konular tam anlamıyla çözülmemiş. kaynaklara rağmen özgün araştırma gibi durmakta. --kibele 21:03, 17 Eylül 2012 (UTC)

Hayır, onlar Vikipedi'den aynen kopyalamışlarmış. Ama durun daha, izini sürüyorum. Azadagaoglu (mesaj) 19:31, 18 Eylül 2012 (UTC)
Emin olmamakla (ya da kanıtlara sahip olmamakla diyeyim) maddeyi oluşturan kişi muhtemelen (maddenin altındaki bağlantıya bakılırsa) Hacettepe Ün.'den bir doktor. imzanın sonundaki "so" da buna işaret ediyor olmalı. Türkoloji okumuş biri olarak maddeye ilişkin görüşlerimi kısaca sıralamak isterim:
Maddenin özgün araştırma olup olmadığı konusu: Bence özgün araştırma sayılmamalı. Yani Türkçenin içinde bulunduğu durumun kısa özeti. Ya da şöyle de diyebiliriz: Yılların birikimiyle oluşan kanaatin kısaca ifade edilişi. Fakat birileri, "kanaatin" sözcüğünün önüne "kişisel" sıfatını ekleyerek maddenin ansiklopediklikten uzak olduğunu iddia ederse, buna karşı tutarlı bir savunma geliştirmek güç olur.
Maddenin taraflı olup olmadığı konusuna gelince, bence taraflı değil, biraz öfkeyle yazılmış bir madde. Yani kasıtlı bir şekilde taraflı değil, fakat yazar kendince "düzelmesini" çok istediği bazı hususları fevri bir şekilde ifade etmiş olabilir.
Maddenin kaynaklarına gelince, bunların çoğunun çeşitli sözlükler olduğu ortada. Yani makaledeki örnekleri destekler nitelikte şeyler, fakat sözlüklerde böyle tartışmaların yapılmadığı açık. Yani yazar bildiğini/inandığını yazmış ve örneklerini desteklemek için sözlüklerin tanıklığına başvurmuş. Bu durumda söz konusu kaynakların "kaynaklık" işlevini ne derecede yerine getirdiği şüphelidir. Geri kalan birkaç kaynak da yazarın endişelerini paylaşan, hemen hemen aynı vadide yazılar. Zaten böyle bir yazıya ne kaynak göstereceksiniz?
Bir de maddenin kapsamı sorunu var ki, adı "Türk dili tartışmaları" olduğu halde madde kapsam itibariyle çok dar kalmıştır. Zira Türkçe tartışmaları çok daha kapsamlı bir konudur, maddede işaret edilenden daha eski bir zamanda başlamıştır. Oldukça geniş (ve de ağırbaşlı) bir kadronun iştirak ettiği bu tartışmalar zaman zaman çok hararetli bir şekilde sürmüştür üstelik.
Dolayısıyla, ansiklopedik değil, kapsamlı değil. Fakat geliştirilmeye müsait. Yani ben "taraflı" ve "üslup" etiketleri kalmakla maddenin kalmasından yanayım. Azadagaoglu (mesaj) 20:05, 18 Eylül 2012 (UTC)
değerlendirme için teşekkürler. ayrıntılı yorumunuz, bunun bir özgün araştırma olduğu yönündeki düşüncemi pekiştirdi. geliştirilmesi değil, mevcut sorunlu metnin ne yapılacağı gibi bir meselemiz var. telifli olma ihtimali de cabası. etiketlerle kalma önerisi için de birşey söylemek isterim. bir süredir etiketleri yoketmeye çalışıyorum. ister üslup olsun, ister taraflı olsun çoğunun altından telif problemi çıktı. ve daha vahimi beş-altı senedir etiketli duran ve sadece botların uğradığı maddelerle karşılaşıyorum çokça. bu şekilde göz önüne gelmesi en azından bu etiketlerin yok edilmesi için bir fırsat olmalı. --kibele 21:07, 18 Eylül 2012 (UTC)
O zaman silinmesiyle yalnızca istatistiksel olarak 1 madde kaybederiz, başka birşey değil. Azadagaoglu (mesaj) 23:21, 18 Eylül 2012 (UTC)
oyunuzu netleştirirseniz kapatacak hizmetlilere yol göstermiş olursunuz. teşekkürler. --kibele 08:02, 22 Eylül 2012 (UTC)
  • Silinsin SilinsinAzadagaoglu (mesaj) 09:50, 22 Eylül 2012 (UTC)
  • Silinsin Silinsin gerekçede belirttiğim nedenlerle. --kibele 08:03, 22 Eylül 2012 (UTC)
  • Silinsin Silinsin. Gerekçeye ve Azadagaoglu'nun açıklamasına göre. esc2003 (mesaj) 08:19, 22 Eylül 2012 (UTC)



Yukarıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız.