Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Kozan Katliamı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayınız.
Sonuç: SAS tartışması sonucunda bir fikir birliğine varılamamıştır.--Vito Genovese 09:07, 31 Mart 2013 (UTC)

Kozan katliamı[kaynağı değiştir]

tartışma sayfasına dayanarak.. --kibele 22:23, 1 Mart 2013 (UTC)

  • Silinsin Silinsin Google aramaları pek bir sonuç vermiyor. Hatta hiçbir sonuç vermiyor da denebilir. Madde silinebilir. --Vitruvian 22:38, 1 Mart 2013 (UTC)
  • Kalsın Kalsın madem tarihi olay ve de KD. kaynağa gelince bulunur. örneğin 10 dk. içinde netten şu kaynakları tespit edebildim:
  • şu kaynak eski tarihli bir kitaptır (önceki, sonraki sayfalar da görülebilir).
  • burada da kozan olayları ve kozan ilçe merkezindeki ermeni mezalimi anlatılmaktadır.
  • burası da var.
daha da bulunur aranırsa. net dışında da kaynaklar vardır mutlaka. ANADOLU (mesaj) 00:08, 2 Mart 2013 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Olayın varlığı dile getirilmekte ancak ansiklopedik kaynak sıkıntısı mevcut. esc2003 (mesaj) 09:06, 2 Mart 2013 (UTC)
  • Bu arada şu KT'de örnek olarak kullanmışım. Bahsi geçen sayfa ile kaynak konusunda benzerlikler mevcut. esc2003 (mesaj) 09:59, 2 Mart 2013 (UTC)
Öncelik olarak Anadolu'nun gösterdiği yazılara kısaca bir göz attım. Meselenin katliam boyutuyla alakalı yeterince ipucu verdiği net olarak söylenemez. Kozan'da karşılıklı çatışmalardan da bahsediyor, sonrasından düşmanın temizlenmesinden de. Esc, iki olayın benzer yanlarını bulmakta zorlandığımı söylemeliyim. Anadolu'nun verdiği bağlantıdaki yazılanları da okuduktan sonra (Zini Gediği) silahsız köylülerin öldürülüşüyle Kozan'da karşılık çatışmaların yaşandığı ve karşılıklı ölümlerin gerçekleştiği bu olay ile bir benzerlik bulamadığımı söyleyebilirim. Ayrıca maddede yazan birtakım bilgiler elde edilecek kaynaklarla birlikte mevcut kimi madde veya maddelere aktarılabilir. Kendimce bir noktayı daha ifade edeyim, Anadolu'nun yol haritasını kullanırsak karşılıklı çatışmaların o dönem pek çok yerde gerçekleştiğini ve karşılıklı kıyımların olduğunu göz önüne almaksızın hareket etmekle bir hayli katliam türetebilir fakat Vikipedi'nin ürünün olarak kalacaktırlar. --Vitruvian 00:42, 3 Mart 2013 (UTC)
Katliam konusu ele alınırken karşılıklı çatışma olup olmadığına dair bir etmenin göz önünde bulundurulduğunu sanmıyorum. "Ama onlar da yaptı..." benzeri söylemlere ciddiyetle yaklaşılmadığını hepimiz duymuş olmalıyız. esc2003 (mesaj) 17:06, 3 Mart 2013 (UTC)
Anadolu'nun yol haritasını kullanırsak karşılıklı çatışmaların o dönem pek çok yerde gerçekleştiğini ve karşılıklı kıyımların olduğunu göz önüne almaksızın hareket etmekle bir hayli katliam türetebilir Bugün bir kişinin ölümü (örneğin Sevag Şahin) bile madde oluyorsa, "karşılıklı" kıyımlar neden madde olamıyor? bunlardan çok var diye mi? kıyımlar "karşılıklıysa", maddeleri de "karşılıklı karşılıklı" açılsın o zaman. öte yandan kimseye yol haritası önermek gibi bir niyetim asla olmamıştır. buradaki herkesin yolunu kendi başına bulabilecek kadar aklıbaşında olduğunu sanıyor ve umarım bu hususta yanılmıyorumdur. sonra, madde taraflı mı değil mi diye tartışmaya açılabilir belki, ya da yeterli değilse, isteyen bulduğu bilgiyi ekleyebilir doğal olarak. ama kaynak yokluğundan silinmek istendiği için yukarıdaki kaynakları, üstte de ifade ettiğim üzere 10 dk.lık bir taramayla bulmuştum ve amacım kaynak olduğunu göstermekti. ANADOLU (mesaj) 17:40, 3 Mart 2013 (UTC)
  • Silinsin Silinsin
Öncelikle Anadolu'nun kaynak olarak gösterdiği Kozan Belediyesi resmî sitesi, herhangi bir kaynağa dayanmadan tarih yazdığından güvenilir kaynak olarak kabul edilmemelidir.
Maddede kaynak olarak gösterilen şu yazı incelendiğinde, akademik bir makale/yazıdan çok daha farklı bir biçimde yazdıldığı ve tarafsız olmadığı, hatta bunun da herhangi bir kaynağa dayanmadığı görülecektir.
Yine Anadolu'nun burada bilgi var dediği buradaki makale de, yukarıdaki siteler ile aynı kefede değerlendirilebilir.
Diğer yandan şöyle bir kitap mevcut. Yazarı Cezmi Yurtsever de bir tarihçi. Ancak şu, şu, şu gibi haberlere dayanarak kendisinin güvenilir kaynak kabul edilip edilmeyeceği büyük bir soru işareti.
Buradaki kitap aramasında da bu olayların ansiklopedik olduğunu ortaya koyacak yeterli bilgiye rastlayamadım.
Tüm bu dediklerime dayanarak silinmesi gerektiğini düşünüyorum.--RapsarEfendim? 09:29, 3 Mart 2013 (UTC)
  • Ek olarak, kalsın diyen arkadaşlar, sağlam kaynaklar sunabilir mi maddenin KD olduğunu ortaya koyacak?--RapsarEfendim? 20:08, 3 Mart 2013 (UTC)
Google Kitap'ta arama yaptım sağlam kaynaktan sayar mısınız bilmem ama Halaçoğlu'nun kitabında geçiyor. Fatih Altaylı'nın programında Sevan Nişanyan ile birlikte katıldıkları bölümde de bahsediyordu. Türklerde Ermenilerdeki gibi bir tarih anlayışının olmadığını, büyüklerinin çok sonra bu olaydan bahsettiğinden filan bahsediyordu. Şu kitapta da bahsediliyor olmalı. Bu da alakalı olabilir, kitabı bulup bakmak gerekiyor. esc2003 (mesaj) 07:57, 4 Mart 2013 (UTC)
  • Kalsın Kalsın - Daha iki gün önce bir kitapta konuyu okudum, "Viki'ye yazayım bunu bir ara" diye düşündüm. Kitapta da konu "Kozan katliamı" başlığı altındaydı, şu an adını hatırlayamadım. Celal Erikan'ın Kurtuluş Savaşı Tarihi ([1]) kitabında da bu konudan bahsediliyordu. Çatışmada ölenlere dek detaylı bilgi bu iki kitapta mevcut. Kesinlikle kayda değer bir konu.--Khutuckmsj 12:33, 4 Mart 2013 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Böyle maddelerin silinmesi çok mantıksız. Elde kaynak mevcut. Tarihimizdeki her katliamı böyle maddeleştirmeliyiz. Bu yüzden kesinlikle silinmemeli.--Türk Süvarisi ileti 14:33, 4 Mart 2013 (UTC)
  • ESC'nin ilk kaynağı dışında yeterli, bağımsız, güvenilir bir kaynak sunulmadı... Adı hatırlanmayan kitaplar, şunda bilgi olabilirlerle olmaz ki bu iş.--RapsarEfendim? 16:10, 4 Mart 2013 (UTC)
  • "Adı hatırlanmayan kitaplar" : Milli Mücadele Tarihi - Halil İbraim İnal, Nokta Kitap. Sayfa 226-229'da Kaç Kaç Olayı, 229-232'de ise Kozan katliamı bulunuyor. Celal Erikan'ın Kurtuluş Savaşı Tarihi kitabının 89 ve 104. sayfalarında da konudan bahsediliyor. Laf çakmakla olmaz ki bu iş... --Khutuckmsj 19:50, 4 Mart 2013 (UTC)
Esc'nin gösterdiği bir linkte şöyle deniyor: "Mesela Kozan'da fırınlarda yakılan insanlar var." Buna dayanarak Kozan Kaliam'ı diye tarihsel bir gerçeklik yaratmaya çalışırsak pek çok katliam oluşturulabilir. Bu sebeple diyorum ki, güvenilir kaynaklar kullanılarak meselenin kimi maddelere aktarılması doğru olandır. Ayrıca maddenin önemli bir kısmı teliflidir ve o telif sorunu olan kısımdaki bilgiler de kaynaksızdır. Doğal olarak çıkarılması gerekiyor. Bir diğer ilginç nokta ise, Anadolu'nun gösterdiği ve bahsettiği kısım telif sorunu yaratıyordu. İki ihtimali söyleyeyim: Ya gösterdiği linkteki yazıları okumamış olabilir ya da oy kullandığı bu maddeyi. Üçüncü ihtimali düşünmek istemem. İyi çalışmalar. --Vitruvian 17:12, 4 Mart 2013 (UTC)
Maddenin kaynak yokluğu iddiasıyla silinmesine karşılık o linkleri vermiştim. taraflı, yetersiz olabilir, ama kaynak yok denmesin, zira kaynak var demiştim. taraflı, yetersiz olan bir madde haliyle telifli de olabilir. ben illa bu haliyle kalsın demedim ki. kaynak var, kaynaksız diye silinmesin dedim. telifli madem, mevcut kaynakları kullanarak telif sorunu çıkarmayacak şekilde düzenlenebilir. eminim pek kişi böyle düzenlemek ister. kimin neyi ve ne kadar okuduğu sanıyorum şimdi daha iyi anlaşılmıştır. ihtimaller konusuna gelince, kendinizi kısıtlamanıza gerek yok, istediğiniz kadar ihtimal üzerinde durabilirsiniz. ben öyle yapıyorum mesela. ANADOLU (mesaj) 17:24, 4 Mart 2013 (UTC)
@Rapsar: "ilk kaynağı dışında yeterli, bağımsız, güvenilir bir kaynak sunulmadı" demişsin de. esc'nin ilk kaynağı yeterli, tarafsız ve bağımsızsa, tamamdır işte. kaç tarafsız, bağımsız, yeterli kaynak daha bulmak lazım maddenin kalması için, merak ettim. ANADOLU (mesaj) 17:27, 4 Mart 2013 (UTC)
Özgün araştırma sayfamızı okudun mu hiç? Veya gözüne çarptı mı? Tek bir kaynak, özgün araştırma oluyor.--RapsarEfendim? 16:43, 6 Mart 2013 (UTC)
İyi, ama kaynağı "yeterli" diye tanımlayan ben değildim. üstelik başka kaynaklar da varmış nihayetinde. neticeye bakacaksak. ANADOLU (mesaj) 17:29, 6 Mart 2013 (UTC)
Sayıca yeterli demek istedim :) Dediğim gibi, olabilirlerle, bu kitapta yer alabilirlerle, şurada bir cümleyle bahsedilmişlerle olmaz, adam gibi yazılar lazım. Yoksa, zaten ansiklopedik değerde değildir.--RapsarEfendim? 17:35, 6 Mart 2013 (UTC)
Khutuck, kitap adı ve konunun geçtiği sayfaları vermiş. Yoksalık bir durum var mı hala? esc2003 (mesaj) 17:44, 6 Mart 2013 (UTC)
@Rapsar: Birkaç kitabın (bunları güvenilir bulma lütfünü gösterirsen :) ) beherinde birkaç sayfada bahsedilmiş işte. ne yapalım ki şu türkler "bizi şöyle kestiler, böyle boğazladılar" diye sabah akşam ağlayıp sızlamamış, kütüphaneler dolusu kaynak üretmemiştir. elimizdekiyle idare edeceğiz artık. ANADOLU (mesaj) 17:50, 6 Mart 2013 (UTC)
Hangi kitaplar onlar?--RapsarEfendim? 18:15, 6 Mart 2013 (UTC)
* --esc2003 (mesaj) 18:30, 6 Mart 2013 (UTC)



Yukarıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız.