İçeriğe atla

Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Akna (İnuit)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayınız.
Sonuç: SAS tartışması sonucunda sayfanın silinmesi yönünde karar verilmiştir.--kibele 19:31, 9 Haziran 2012 (UTC)

Akna (İnuit)[kaynağı değiştir]

Yeterli sayıda kaynak olmaması ve tartışma sayfasından aşağıya aktartıklarım üzerine KD olmadığını düşünüyorum.--RapsarEfendim? 08:49, 16 Mayıs 2012 (UTC)

İngilizce vikideki Akna (Inuit mythology) maddesinin tanımı (In Inuit mythology, Akna ("mother") is a goddess of fertility and childbirth) ile Akna (Maya mythology) maddesinin tanımı (Akna ("mother") is the name of a goddess of motherhood and birthing in Maya mythology.) şaşırtıcı biçimde benzerdir ve ben İnuitlerde (ve de Yupiklerde) "Akna" terimine benzer bir adlandırma bilmiyorum. İnyupikçe aana "grandmother", Doğu Kanada İnuitçesi anaana (ᐊᓈᓇ) "mother", Yupikçe aana "mother" anlamına gelir. --Kmoksy (mesaj) 19:42, 13 Mayıs 2012 (UTC)

İnuitler Kanada dolaylarında yaşamışlar; ancak tartışma sayfasında Meksika projesine bağlantı verilmiş. Maya mitolojisiyle ilgili maddenin açılışı 19 Nisan 2012 gibi yakın bir tarihe geliyor. BU sayfaya iki yerde bağlantı verilmiş; bir buradaki anlam ayrımı sayfasında bir de bu listede. İki maddedeki bağlantı da, Maya mitolojisindeki maddeyi açan kullanıcı tarafından eklenmiş. Arama sonucumuz bu. Academic Dictionary Of Mythology başlıklı kaynağa bakılırsa Meksika ve kutuplarda kullanıldığı gözüküyor. Burada da acna olarak geçtiği de söylenmiş ve Meksika'ya bağlanmış. İki mitolojide de geçiyor, benim buradan çıkardığım sonuç bu.--RapsarEfendim? 21:10, 13 Mayıs 2012 (UTC)
Şu da Maya dilindeki bazı kelimelerin yer aldığı bir sayfa. Annenin karşılığı na'}, bayağı benzerlik gösteriyor akna ile.--RapsarEfendim? 21:14, 13 Mayıs 2012 (UTC)
Grönland İnuitçesindeki aanak/aanaq "grandmother" anaana "mother" verilerini de ekleyelim. Elimdeki bütün Eskimoca (İnuit ve Yupik) sözlüklere baktım ve "Akna" mitolojisine uyacak bir ad (olası varyasyonlarıyla: akna, aqna, aakna, akana, aqana...) bulamadım. Bana göre Eskimo dillerindeki "mother" ya da "grandmother" olarak kullanılan "aana" kelimesinin "anglicization" yazımı olmalı "Akna" imlâsı. Dediğin gibi Mayaca (aslında Yukatan Mayacası) "mother" anlamında na’ kelimesi var, fakat bu da "Akna" formunu yeterince açıklamıyor. Mayalar (Orta Amerika'da yaşayan Pasifik kökenli Kızılderilileredir) ile İnuit Eskimoları arasında "herhangi bir dil ya da kültür benzerliği" bulmak "sıfırın altında sıfırdır". Akna mitoloji maddeleri bana biraz "atmasyon" gibi geliyor, fakat verdiğin Google taramasında "Diane Tuft, William L. Fox - 2009" kitabında geçen "Akna's Embrace" and "Sedna's Refuge" (titles based on Inuit mythology) cümlesi teyide muhtaç bir bilgi. --Kmoksy (mesaj) 21:37, 13 Mayıs 2012 (UTC)
Fransızca ve Portekizce Vikideki maddelerde her iki mitolojiye yer verildiğini de not düşeyim bu arada. Hakkında sağlam ve kesin kaynak olmadığı gerekçesiyle silinebilir bu madde belki. Ama araştırmaya değer.--RapsarEfendim? 21:41, 13 Mayıs 2012 (UTC)

Eskimolarda (hem Yupik hem de İnuit) "tanrı" inancıyla örtüşen tek şey var o da Yupiklerin "Ellam yua" İnuitlerin "Sillap inua" dedikleri "Evrenin insanı" inancıdır. Bunun dışında Eskimo inancında "tanrılar" ve "tanrıçalar" yoktur. Facebook'ta "Yup'ik language" diye bir grup var ve ben de bu gruba üyeyim. Burada sık sık "ciddi" fikir alışverişleri yapılıyor zaman zaman. Ben de "Is this true? ENGLISH WIKIPEDIA: Akna = In Inuit mythology, Akna ("mother") is a goddess of fertility and childbirth." diyerek vikinin bu maddesine link vermiştim ve Iñupiaq AANA "grandmother", Inuktitut ANAANA (ᐊᓈᓇ) "mother", Yup'ik AANA "mother", Kalaallisut AANAK/AANAQ "grandmother" ANAANA "mother" demiştim. Sonra birisi "inupiatun: aaka 'mother'" yorumunu yaptı. Daha sonra da grup yöneticisi olan şahıs "There were no 'Gods or Godesses' amongst Inuit Religious beliefs. It's Europeans who manifested these on us" yorumunu yaptı. Gerçekten Avrupalılar Eskimoların "iç dünyasını" anlamıyorlar ve onları kendi "Avrupaî" bakış açılarına göre şekillendirmeye çalışıyorlar. --Kmoksy (mesaj) 07:53, 16 Mayıs 2012 (UTC)

Silinmeye aday gösterdim maddeyi. Orada fikir belirtebilirsin.--RapsarEfendim? 08:47, 16 Mayıs 2012 (UTC)
  • Silinsin Silinsin--RapsarEfendim? 08:49, 16 Mayıs 2012 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Doğmayan çocuğa don biçilmez, olmayan bir şeye de var denmez. Eskimo şamanizminde Yunan tanrı ve tanrıçaları gibi "tanrılaştırılmış kişiler" yoktur (bakınız Yupikler maddesindeki Şamanizm bölümü). Eskimo mitolojisinde var olduğu söylenen "Akna" tanrıçası üzerine elle tutulur gözle görülür bir bilgi kırıntısı bulunmuyor ve tamamen Avrupalıların yanlış gözlemi sonucudur diyebilirim. Çok ciddi kaynak sorunu vardır ve KD değildir. Eskimolarda olmayan bir kavram için resmen Batılılarca "yanlış gözlem sonucu" oluşturulan bir tanımlamadır. --Kmoksy (mesaj) 09:16, 16 Mayıs 2012 (UTC)
  • Silinsin Silinsin yukardaki yorumlara göre Boyalikus (mesaj) 11:28, 4 Haziran 2012 (UTC)
  • Silinsin Silinsin--Vikiçizer (mesaj) 17:44, 4 Haziran 2012 (UTC)



Yukarıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız.