Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Acem (topluluk)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayınız.
Sonuç: SAS tartışması sonucunda sayfanın kalması yönünde karar verilmiştir.--Superyetkinileti 16:01, 16 Ekim 2011 (UTC)

Acem (topluluk)[kaynağı değiştir]

iş birliği projesi dahilinde interwiki eklemek için sayfaya girdim ve ekledim daha sonra Rapsar tarfından sayfanın Persian interwikileri ile olamayacağını söyledi ve ben translate e bakınca şu sonuçla karşılaştım[[1]] .--Kothreqer 14:55, 10 Ekim 2011 (UTC)

Aktarılsın Aktarılsın Vikisözlük'e aktarılmalı. Çünkü, Acem sözcüğü Arapça'da yabancı demektir ve aktarım yoluyla İranlılar için kullanılır.Kaynak 1 Ancak İranlılar için birçok kullanım vardır. Örneğin yabancıların Pers diye kullandığı kelime Doğu dünyasında Fars veya hafifletilmiş haliyle Fürs biçimleriyle kullanılır. Hatta İranca değil Farsça deriz. Buradaki önemli nokta şudur; İran köken olarak etnik bir ad olsa da daha çok coğrafi bir anlam kazanmıştır. Araplar ve Türkler de İranlılara Acem diye hitap etmiştir. Yani temelde İran halklarının temel etnik adı Fars'dır. Bunun için Acem, Fars, Pers, İranlı gibi ayrı maddeler açmak anlamsızdır. Bunlar birleştirilmelidir. Ama Acem kelimesi Vikisözlüğe aktarılmalıdır. Çünkü bu kelime aslen yabancı anlamına gelir; bugünün moda tabiri sambacılar (Brezilyalılar) tarzı keskin bir kalıplaşmanın ürünüdür. Yani ansiklopedik bir sözlük anlamı taşır. Saygılarımla... --Çalıştayileti 16:30, 10 Ekim 2011 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Bence yukarda bahsedilenleri de içine alabilen bir madde olarak kalmalı. Maddede kelimenin kim tarafından kullanıldığına göre anlam değiştireceğinden bahsediliyor, bu argümanlar açılarak madde genişletilebilir. Vikisözlükte kısaca bahsetmek yerine acem kavramının vikipedide daha geniş olarak anlatılmasını, açıklanmasını tercih ederim. Niye acem denmiş, kimlere denmiş, kimler demiş, toplumsal tepkileri nelerdir, İran'daki halklar buna ne diyor, başka nerede nasıl kullanılıyor...Bunu bir topluluk ismi gibi düşünmek yerine bir kavram olarak ele almak gerek, zaten madde metni de kavramı açıklamaya çalışmış, İran'da yaşayan acem denilen insanları değil, onlara neden acem dendiğini başka kimlere dendiğini kelime ve kavram kökenine inmeye çalışmış, tabi metnin bozukluğu ve kaynaksızlığı bu çabayı gölgelemiş...Madde ismi değiştirilerek "topluluk" eklemesi çıkartılmalı çünkü madde etnik bir topluluğu değil kavramı açıklama derdinde bu sebeple madde vikipedide gelişmeye açık bırakılmalıdır diye düşünüyorum...Vikiçizer 19:44, 10 Ekim 2011 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Geliştirilmesi gereken başka bir madde olarak görüyorum. Dil olarak taslak denmiş, topluluk denmiş kullanıcıda kafa karıştırıyor. Acem kavramını detaylı anlatan bir madde haline getirilmeli.--Tacci2023 21:50, 10 Ekim 2011 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Utku TanrivereMesaj 12:54, 11 Ekim 2011 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Maddeye biraz kaynak ve içerik ekledim, ve gördüm ki Vikisözlük'teki bir sözlük maddesinden ileriye gidebilen bir kavram var ortada. İran'da aşağılama olarak anlaşılması, asıl anlamı, Türkçede çeşitli sözcüklerin buradan nasıl türediği vs, sözcüğün kendisinden bahseden kaynaklar bence konuyu kayde değer yapmaktadır. --seksen 19:36, 11 Ekim 2011 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Arkadaşlar Arapça vikipedide Arapça yazarak yaptığım aramada bu ibareyi buldum. Ve Arapça viki yoluyla 8 vikide daha olduğunu keşfettim. Yani maddenin silinmesine gerek yok, İngilizce'de bu kelime Ajam diye yazılıyormuş. Ayrıca maddeye intervikileri de ekledim. Sorun kalmadı. Ayrıca İngilizce makale oldukça detaylı çevrilerek madde içerikli hale getirilebilir. --Çalıştayileti 18:51, 12 Ekim 2011 (UTC)

Yukarıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız.