Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Şablon:Türk savaşları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayınız.
Sonuç: SAS tartışması sonucunda sayfanın silinmesi yönünde karar verilmiştir.--Vikiçizer 18:56, 15 Haziran 2010 (UTC)

Şablon:Türk savaşları[kaynağı değiştir]

Objektif degildir. Neye göre önemli ? Neye göre önemsiz ? Kategori:Selçuklu savaşları, Kategori:Osmanlı savaşları, Kategori:Türkiye'nin savaşları yeterlidir. Takabeg ileti 17:41, 20 Mayıs 2010 (UTC)

  • Silinsin Silinsin Takabeg ileti 17:41, 20 Mayıs 2010 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Tüm savaşları kapsaması imkansız...--Rapsar 18:13, 20 Mayıs 2010 (UTC)
  • Silinsin Silinsin--a[.]med»»ileti 19:20, 20 Mayıs 2010 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Eğer şablon silinirse bulunduğu maddelerden de kaldırılmalıdır.--Drlp ileti 17:02, 21 Mayıs 2010 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Takabeg doğru söylüyor ama bu şablon oldukça önemli. Maddelere büyük bir katkı sağlıyor. Neye göre önemli olduğuna gelince; bu savaşların sonucunda dönemin Türk İmparatorlukları gerek ekonomi, gerek siyasi vs. açılardan büyük ölçüde etkilenmiştir. Şablonda bazı değişiklikler yapılabilir. İstenen şablonları yazdığım için, şablonun silinmesi yönünde kararımı değiştiriyorum.--Berm@nyaİleti 19:04, 27 Mayıs 2010 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Şablonlarda yeterli veya yetersiz diye bir kıstas yok. Sonuçları ya da nedenleri yüzünden önemli sayılmış olunabilir.--Boyalikus 20:51, 21 Mayıs 2010 (UTC)
  • Silinsin Silinsin- Sablonun ismi ile iceriginin ortusmedigini dusunuyorum. Turk savaslari cok genis kapsamli olucaktir. Bu daha cok yakin zamani kapsiyor ustelik. Citrat 21:16, 21 Mayıs 2010 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Hangi kıstaslar ele alınarak oluşturuldu? Neye göre oluşturuldu? Subjektif bir şablon.--Muratsahinileti 23:53, 21 Mayıs 2010 (UTC)
  • Yorum Yorum Yanlışım varsa düzeltin ama zaten burada 1081-1974 arasındaki savaşların tamamı yok mu? (Türklerin içinde bulunduğu savaşları kastediyorum) Yani şablonun adını değiştirip 1071-1974 arası savaşlar yapsak sorun çözülmez mi?--Reality 10:57, 23 Mayıs 2010 (UTC)
Yorum Yorum Liste hiçbir şekilde tamamlanamaz o zaman. O yıllar arasında irili ufaklı onlarca, belki de yüzlerce savaş olmuştur...--Rapsar 11:11, 23 Mayıs 2010 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Kategorilerin yeterli olduğunu düşünmüyorum, kategorilerin işlevi farklı şablonların farklı. Bu şablonun değerli olduğunu düşünüyorum. En çok da, bu tip liste, şablon vb.ne karşı çıkarken "nesnel olduğu ve neye göre oluşturulacağının belli olamayacağının" iddia edilmesidir. Maddelerin varlığının kayda değerliğine karar verebiliyoruz, madde içeriğindeki bilgilerin kayda değerliğine karar verebiliyoruz, hangi muharebenin önemli olduğuna neden karar veremeyelim. İlk etapta şöyle bir uygulama da yapılabilir: Eksik gördüğümüz sadece çok önemli savaş ve muharebeleri ekleyelim. (Elbette maddesi olmayan muharebe şablona alınmasın.) Bu arada linklerde hata var, silinmeyeceğini umarak şimdiden düzelteceğim. --iazak 13:58, 23 Mayıs 2010 (UTC)
Yorum Yorum Bu şablonun silinmesi, gerek maddeler, gerek Vikipedi için büyük bir kayıp olacaktır. Bu savaşların her birinin hakkında bilgim vardır, ansiklopedilerde Türk tarihi için dönüm noktası olarak tanımlanır bu savaşlar. Önce de söylediğim gibi, asla da göreceli değil. Bu savaşlar sonucunda, Türkler ekonomi, idari, siyasi vs. bakımından değişim geçirmiştir. Bu savaşlarda birçok kayıp verilmiştir. Yani bu şablon, silinmemelidir. Sevgiler... --Berm@nyaİleti 20:53, 23 Mayıs 2010 (UTC)
şablonun son haline bakıldığında fazlasıyla kalabalık ve düzensiz olduğu anlaşılıyor. Türk savaşı tanımı zaten tartışılmalıdır. Safevilerin savaşlarının hatta Afşarların savaşlarının Türk savaşı olduğunu düşünenler de var. Bu şablondaki tanımı görünce Nihal Atsız'ın "Türk Ordusunun İftihar Levhası" makalesi aklıma geldi.

Atsız, makalede Cihan tarihinde en çok savaşan millet Türkler olmuştur .... Artık bu listeye bakarark Türk çocukları kimin dost, kimin düşman olduğu hakkında hükümlerini versinler. diyor. Atsız da Safeviler, Afşarlar v.s. Türkiye Cumhuriyeti'nin resmî tarih anlayışının mainstream 'in dışında kalanları eklemedi, kendi listesine. Durum böyleyken bu şablonun başka bir sakıncalı unsuru da {{sö-devlet}} olması demektir. Evrensel ve tarafsız ansiklopedi için zararlıdır.

Şablon:Selçuklu savaşları, Şablon:Safevi savaları, Şablon:Osmanlı savaşları, Şablon:Türkiye savaşarı v.s. yapılırsa objektif olma şansı daha yükselecektir. Takabeg ileti 01:25, 24 Mayıs 2010 (UTC)

Cevap Cevap Takabeg'in düşünceleri doğru. Şablon, Türkiye Cumhuriyeti tarihiyle ilişkilendirilebilir. Önce de dediğim gibi, değişiklikler yapılabilir. Ama silinmesi doğru olmaz. iyi vikilemeler, sevgiler... --Berm@nyaİleti 10:58, 24 Mayıs 2010 (UTC)
Yorum Yorum - Takabeg'in son görüşü önemli. Devletlere göre bölünmeyi yapmazsak, hem sö-devlet söz konusu olabilecek, hem bu dört devletin dışındakilerin seçilmesinde uzlaşmak zorlaşabilecektir. Fakat Türk kavmi olarak yalnız Karluklarla ilgili olsa da, Talas Muharebesi'ne Şablon:Türk savaşları ekleyebilmenin önemi büyük. Yalnız Karlukları değil, sonraki tüm Müslüman Türk devletleri için önemli. Takabeg'in önerdiği minimum dört şablonu üretmek kesinlikle yararlı olacaktır. Ama bu şablonun da bir süre daha yaşamasına ve sö-devlet veya önemli muharebe seçiminde yoğun çelişkiler çıkması gibi sorunlar olmazsa kalmasını yeğlerim. --iazak 08:18, 24 Mayıs 2010 (UTC)
  • Yorum Yorum Sanırım bu şablon silinecek. Ben bir kopyasını aldım haftasonu devletler ayıracağım. Böylece daha objektif bir liste olur.--Reality 20:02, 25 Mayıs 2010 (UTC)
Bunun ayırılmasıyla objektif bir listenin yapılacağını düşünmüyorum. Kategori:Selçuklu savaşları, Kategori:Osmanlı savaşları, Kategori:Türkiye'nin savaşları katateoriler ve kaynaklara dayanarak yapabiliriz. Mesela {{Pasifik Savaşı}} ve {{Napolyon Savaşları}} tarzında bir {{Osmanlı savaşları}} şablonunun oluşturulması mümkün. Ben şu an {{Türkiye savaşları}} oluşturmaya çalışıyorum. Selçuklularınki biraz zor. Zira güzel kaynaklar bulamıyorum. Takabeg ileti 05:15, 27 Mayıs 2010 (UTC)
İstek yapıldı Yapıldı Sevgili Takabeg ve Reality'nin de istediği gibi şablondaki savaşları devletlere ayırdım: Osmanlı devletinki, Selçuklu devletininki ve Türkiye cumhuriyetininki olarak uygun şekilde Türk devletlerine ayrıldı. O halde, bu şablona artık ihtiyaç kalmamıştır. Artık silinebilir. İyi vikilemeler, sevgiler... --Berm@nyaİleti 19:04, 27 Mayıs 2010 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Gerekli şablonlar yapıldı, düzenlendi. Bu şablona artık ihtiyaç yoktur. İyi vikilemeler, sevgiler... --Berm@nyaİleti 19:05, 27 Mayıs 2010 (UTC)
  • Yorum Yorum - Sadece mevcut şablonu bölmekle objektif olmuyor. Mesela hâlâ önemli ibaresi duruyor. Takabeg ileti 02:37, 28 Mayıs 2010 (UTC)
  • Yorum Yorum Evet, önemli ibaresi kalkmalı, aksi halde yine taraflı olmakta. Bir de "xxx savaşları" deniyorsa, o devletin yaptığı irili-ufaklı bütün savaşlar eklenmeli.--Rapsar 09:21, 28 Mayıs 2010 (UTC)
Cevap Cevap Dikkat ederseniz, bu savaşlarda binlerce kişilik ordular savaşmış, büyük kayıplar verilmiş, sınırlar değişmiş/ekonomide devrim olmuş/yönetim değişmiş/bölgede çalkantılar vs. başlamıştır. Ayrıca Osmanlı Devletinin, birkaç birlikle yaptığı savaşlar da vardır. Onlar sizce çok önemli midir? Türkiye Cumhuriyeti, operasyonarlar/harekatlar yapıyor bazen. Onlar, bu şablondakiler kadar büyük değişim yaratmış mıdır? İşte bu nedenle, tarafsızlık konusunda sorun olmadığını düşünüyorum. İyi vikilemeler, sevgiler... --Berm@nyaİleti 09:52, 28 Mayıs 2010 (UTC)
Yorum Yorum Osmanlı şablonu eksik. Zamanla harredelim. Aslında Türkiye'nin askerî harekâtları, özellikle PKK ile mücadeleleri de şablona eklemek istiyorum. Ancak Savaş değil, İç savaş değil v.s. tepki gösterileceğini de öngörüyorum. Ve yine gereksiz tartışma :) Bunun dışında dar anlamla askerî konu sayılmayanları da ekliyorum. Yine bölünmüş şablonlar için burda değil tartışma sayfalarında konuşalım. Takabeg ileti 10:09, 28 Mayıs 2010 (UTC)
Cevap Cevap Tamam, buyurun tartışma sayfasında tartışalım. İyi vikilemeler, sevgiler... --Berm@nyaİleti 23:01, 28 Mayıs 2010 (UTC)
Önemli muharebeleri, savaşları seçmekte sanıldığı kadar zorlanmayacağımız konusunda ısrar ediyorum. 'Önemli' ibaresi kaldırılırsa, özellikle Osmanlı devletinki o kadar büyür ki, yararı kalmaz. Çünkü en meraklıları dışında kimse incelemez. Bu arada Bermanya'ya da şablonlar için eline sağlık diyelim. --iazak 15:20, 29 Mayıs 2010 (UTC)
Hmm. O zaman Şablon:Osmanlı savaşları mega-büyük mü ? Takabeg ileti 05:55, 10 Haziran 2010 (UTC)

Yukarıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız.