Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/İslam'da kutsal kitaplar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayınız.
Sonuç: SAS tartışması sonucunda sayfanın kalması yönünde karar verilmiştir.--kibele 07:57, 5 Eylül 2012 (UTC)

İslam'da Dört Kitap[kaynağı değiştir]

Maddenin silinmesi gerektiğini düşünüyorum. İslam inancına göre değiştirilmiş 3 kitap vardır. Tevrat (Yahudilik inancı tarafından değiştirilmiştir), Zebur (Yahudilik tarafından değiştirilmiştir), İncil (Hristiyanlık tarafından değiştirilmiştir). Değiştirilmeyen tek kitap ise Kur'an'dır. yazılı ilk satırdan sonrası her başlık altında yazılanlar bu ilk satırın tekrarı ve kalanı da madde başlığı ile ilintisiz. Ayrıca anlatımda TBA sorunu mevzu bahis. Kanımca bu hali ile taslak veya madde olması zor, taslak olması için uğraşmak gerekir.--~Tarkovsky~ 18:56, 24 Ağustos 2012 (UTC)

  • Kalsın Kalsın Örnek olarak kendimi vereyim. Bu tür şeyleri hep kulaktan dolma bilirim. Bu nedenle argümanınızın online açık kaynak ansiklopedi olan Vikipedi'de ekleyeceğiniz kaynaklar ile bulunması daha doğru olmaz mı? --inc.еle. vposta 19:06, 24 Ağustos 2012 (UTC)
Doğrudur. Vikipedi'de bu başlıklı bir madde olsun ama bu madde o madde değil. Toparlamak için harcanacak mesai yerine yeniden yazılsın derim. Bu arada (konuda uzman sayılmam ama) bu konuda bu maddeye yazıcaklar ve TBA arasındaki sınır biraz bulanık olacaktır.~Tarkovsky~ 19:23, 24 Ağustos 2012 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Maddede tamamen müslüman bakış açısıyla yazılmış. Madde başlığına bakarak "başka ne beklenebilirdi" şeklinde bir savunma da geçerli olmaz, içeriğin de tarafsız olması gerekli. Verilen bilginin de fazla olmadığı ve kaynak gösterilmediği de göz önüne alınarak, silinmesi daha pratik olur. Filanca 13:58, 26 Ağustos 2012 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Diğer dillerde aynı konuyu ele alan maddeler bulunuyor.
esc2003 (mesaj) 13:50, 28 Ağustos 2012 (UTC)

~

Aslında yukarıda da anlatmaya çalışmıştım. Maddenin olup olmamasına ilişkin değil hızlı silme şablonunun nedeni, birbirinin aynı cümleleri hem de taraflı olarak yineleyerek oluşturulmuş bu madde vikide olmamalı. İlk yazdığım tümcede ısrarlıyım düzenlemek için uğraşılacak vakit yerine ilgili birinin baştan yazması yeğdir. ~Tarkovsky~ 19:05, 29 Ağustos 2012 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Madde geliştirilebilir. Kaynaklar var. TBA olabilir ama iyileştirilebilir. --Boyalikus (mesaj) 12:17, 29 Ağustos 2012 (UTC)
Maddede tek bir kaynak yok, tarafsız cümle az, "Yahudilikte İncil:Yahudi inancı İncil'in Tanrı tarafından İsa'ya indirildiği inanılır. Ancak değiştirildiğine inanılmaz." gibi hem sığ hem hatalı ifadeler var. Bunlara rağmen, elbette birisi emek verip bunların hepsini düzeltirse, yani yeni baştan yazarsa silinmesin. Şimdiki hâliyle yayında kalması için neden görüyor musunuz? Filanca 18:31, 29 Ağustos 2012 (UTC)
Filanca, kaynaksız ve taraflı yüzlerce madde var. Ayrıca yukarda içeriğinin tarafsız olması gerektiğini söylemişsin. İslam'da dört kitap islam bakış açısıyla yazılır. Hristiyanlıkta kutsal kitaplar da ise buradakiler olacaktır. Ya da tek başlık yapılıp kutsal kitaplar halinde hepsine, görüş karşı görüş şeklinde yer verilir. Ama silinmesi için açık bir neden göremiyorum. --Boyalikus (mesaj) 00:27, 30 Ağustos 2012 (UTC)
Değişikliğe/düzeltmeye başladım. --Boyalikus (mesaj) 00:48, 30 Ağustos 2012 (UTC)
Hiç bir madde, bu dahil, İslam veya başka bir bakış açısıyla yazılmamalıdır. Maddeler ancak İslam'ın bakış açısından bahsedebilir, ki bu çok farklı bir şeydir. "İncil tahrif edilmiştir" ifadesiyle "İslam inancına göre İncil tahrif edilmiştir" cümleleri arasındaki fark gibi. Maddeye el attığınız için teşekkürler. Silmeyip koruduğunuz az sayıdaki cümle sorunlu olmaya devam ediyor. Maddenin adında da sorun var aslında, onu da değiştirip "İslam'a göre kutsal kitaplar" gibi bir isim vermeye ne dersiniz? Filanca 12:15, 30 Ağustos 2012 (UTC)
  • Yorum Yorum Bence başlık "İslam'da kutsal metinler" olsa daha iyi olur. Diğer dillerdeki karşılıkları da öyle zaten: "Livres sacrés de l'islam" veya "Islamic holy books" şeklinde. Böylece sunufları da içerir. İslamiyette sadece 4 kutsal kitap yoktur, sayfalar anlamına gelen suhuflar da kutsal metinler olarak kabul edilir.Sargonileti 12:08, 30 Ağustos 2012 (UTC)
Diğer peygamberlere inenlere kitap değil de suhuf denmekle birlikte Meryem Suresi'nde Yahya'ya "Kitab'a kuvvetle sarıl" deniyor, buna dayanarak Yahya'ya da kitap vahyedildiği söyleniyor, yani etti beş kitap. Zaten "Dört Kitap" diye büyük harfle yazmak da hatalı. "İslam'da kutsal metinler" güzel bir başlık gibi görünüyor ama "kutsal metin"e hadislerin de girdiği unutulmamalı. Filanca 12:19, 30 Ağustos 2012 (UTC)
Mümkün oldukça düzeltmeye çalışacağım. Ama isim konusunda dedikleriniz haklı.. Zaten yan taraftaki şablonda da "kutsal kitaplar"a tıklayınca bu sayfa açılıyor. İsmi değişebilir. --Boyalikus (mesaj) 17:17, 30 Ağustos 2012 (UTC)

Yorum Yorum madde içeriğinin taraflılığı konusundaki enidşeler gideriliyor sanırım. isim değişikliğini ayrıca konuşalım. --kibele 07:56, 5 Eylül 2012 (UTC)



Yukarıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız.