İçeriğe atla

Vikipedi:Seçkin resim adayları/European bee eater.jpg

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bu, bir seçkin resim adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı resmin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.
Bu resmin "seçkin resim" statüsüne alınması konusunda, Vikipedi topluluğunca fikir birliğine varılamamıştır.--İnfoCan 22:11, 3 Ocak 2010 (UTC)

Avrupa arı kuşu (Merops apiaster)[kaynağı değiştir]

Ağaç dalına konmuş Avrupa arı kuşları (Merops apiaster). Adından anlaşıldığı ve fotoğrafta da görüldüğü gibi Avrupa arı kuşları en çok arılarla beslenir ve günde yaklaşık 250 arı yerler. Yemeden önce, arıyı defalarca sert bir yüzeye vurarak iğnesini çıkarırlar. Avrupa arı kuşları, Doğanın Korunumu için Uluslararası Birlik örgütü tarafından soyu tükenme tehlikesi asgari endişe düzeyinde olan canlılar arasında sayılmaktadır.
Gerekçe
Seçkin resim kriterlerini karşılayan, oldukça kaliteli ve ansiklopedik bir fotoğraf. Çözünürlüğü yeterli. Kuşun, ağzında arıyla görüntülenmesi de hoş bir ayrıntı. Daha önceki adaylığında zaman sınırı nedeniyle bazı oylar geçersiz sayıldığı için seçkin resim seçilememişti.
Resmin dahil olduğu maddeler
Türkiye direyi
Türkiye Türler Listesi/Kuşlar (Aves)
Avrupa arı kuşu
Üreten
Raúl Baena Casado
Aday gösteren
.dsm.

Destek Destek.dsm. 17:43, 26 Aralık 2009 (UTC)

Karşı Karşı - Geçen SRA'da karşı oy vermiştim. Bu sefer de. Renkleri güzel. Fakat ne yazık ki, netlik sorunu söz konusu. Netlik sorunu derken arkaplanındaki bokeh'yi kastetmiyorum, bence (de) çeken kişi kasten yapmıştır. Mesele kuşlardaki netsizlik. Mesela ayaklarının netsizliği belli. Takabeg ileti 00:48, 27 Aralık 2009 (UTC)

  • Çekimser Çekimser Tarayıcımın, bilgisayarımın ayarından mıdır bilmem ama bende netlik sorunları çıkıyor. Fakat resim o kadar güzel ki... --Captain BradleyMesaj Sayfam 05:52, 27 Aralık 2009 (UTC)
  • Karşı Karşı Odak sorunu dolayısıyla. --Manco Capac 08:08, 28 Aralık 2009 (UTC)
  • Karşı Karşı Netlik sorunu var.--82 ~ 145 12:22, 31 Aralık 2009 (UTC)
  • Destek Destek Renkler, ışık ve kompozisyon çok güzel; netliğe dair belirtilen sorun anladığım kadarıyla arkaplandaki bokeyi yaratmak için kullanılmış olan alçak alan derinliği... bu yüzden, odaktaki bazı kısımlar oldukça net olsa da (kuşlardan birinin gözü, bazı dallar vs.) kuşların hemen arkasına doğru gelen bazı kısımları oldukça net değil. Bununla birlikte bu netlikteki azalma kesinlikle resmi daha az anlaşılabilir kılmadığı gibi, fotoğrafın konusunun ansiklopedikliğinden de bir şey götürmüyor. Evet, Commons'ta olsaydık bu tip bir alan derinliği ayrıntısına takabilirdik, ama becen Vikipedi'de buna takmaya gerek yok. Ben ayrıca, bu ufak netlikteki düşüş sayesinde yakalanmış olan arkaplandaki muhteşem bokenin fotoğrafa çok şey kattığını düşünüyorum; eğer daha yüksek bir alan derinliği kullanılsaydı ve arkaplan da kuşlar kadar net olsaydı (ve kuşların tüylerinin her biri), kesinlikle gözü daha yorardı ve ilgi fotoğrafın ansiklopedik konusu olan kuşlardan öteye kayabilirdi... Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon א mesaj 07:57, 1 Ocak 2010 (UTC)
  • Destek Destek Noumenon'a büyük ölçüde katılıyorum ve bunun yanında çok büyük bir sorun görmedim...--вяí¢αи76ileti 16:33, 1 Ocak 2010 (UTC)
  • Yorum Yorum -- Tekrar inceledim. Yukarıda bokeh'yi kasten yaratığını yazdım fakat aynı kişinin çektiği aynı kuşların farklı fotoğraflarıyla kıyasladığımda belli olmadığı anlaşıldı. Bu fotoğraftaki bokeh, çeken kişinin telefoto lensi kullanmasından kaynaklanıyor. Telefoto lensi kullanmak da bokeh'yi yaratan üç yöntemden biridir. Yani kasten bokeh'yi yaratıp yaratmadığını öğrenmek için kendisine sormamız lazım. Bu durumda odaklama çok zor oluyor. Bu dosya başka bir meseleyi (yani Kırınım) anlatmak için hazırlanmış bir dosyadır. Fakat fotoğraftaki kuşlarında yaşanan sorunu anlamak için de faydalıdır. Hem de netlik derinliği alçak olunca daha sorunlu oluyor. Bakınız: Depth of field diagram. Neticede diğer kullanıcıların da bahsettikleri odaklama sorunu çıktı. Kanaatimce bu odaklama sorununu fazla belirtmemek içindir çözünürlüğü normalden düşük yapıldı. Bu sebeplerden dolayı SR seçilmemelidir. Takabeg ileti 04:31, 3 Ocak 2010 (UTC)


Bu, bir seçkin resim adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı resmin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.