Vikipedi:Kategori tartışmaları/Rayonlar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki sayfa, tartışılan kategorinin veya kategorilerin arşivlenmiş sayfasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız. Bu sayfaya herhangi bir ek değişiklik yapılmamalıdır.

Yapılan tartışmalar sonucunda bir fikir birliğine varılamamıştır.--Vito Genovese 14:14, 22 Haziran 2012 (UTC)

Kategori:Rayonlar[kaynağı değiştir]

Gerekçe: Rayon adındaki yerleşim birimi her ülkede yok. Yine altta listelediğim eyalet, ilçe, il gibi yerleşim birimleri de hem her ülkede yok hem de ülkeden ülkeye farklılık gösterebiliyorlar (Türkiye'de il en üst seviye iken, başka bir ülkede ikinci seviyede olması gibi). Bu sebeple bu tip maddeleri bir kategoride toplamak doğru gelmediği gibi hem kategorileri düzenleyen hem de bu kategorilerde gezinenler için karmaşık ve kafa karıştırıcı olabiliyor. Silinmelerini öneriyorum. RapsarEfendim? 21:45, 21 Nisan 2012 (UTC)
Kalma sebebini anlayamadım? Bunlar farklı ülkelerde farklı kavramları ifade ediyor dediğim gibi. Türkiye'nin ili ile İngiltere'nin yahut Zambiya'nın ili bir değil ki.--RapsarEfendim? 20:18, 26 Nisan 2012 (UTC)
Diğer dillerde sorun edilmediğine göre burada da edilmeyebilir. Yönetimlerdeki farklılıklarla ilgili kaynağınız var mı? esc2003 (mesaj) 08:56, 29 Nisan 2012 (UTC)
Almanya'nın illeri, bir üst yönetim kategorisine bağlanmış. Yani en üst düzey yönetim birimi değil. Türkiye'de ise il, en üst düzey birim. Yine İspanya'daki iller, bir başka yönetim birimine bağlı. Bazı ülkelerde bizim il olarak adlandırdığımız yönetim birimleriyle, başka ülkelerdeki ilçe olarak adlandırdığımız yönetim birimleri denk.--RapsarEfendim? 09:31, 29 Nisan 2012 (UTC)
SSCB'den kopan devletler ve Bulgaristan gibi birçok ülkede rayon birimi var. Kalması için yeterli bir durum. Tüm dünyayı kapsaması gerekmiyor. Birden çok kategoriyi aday göstermişsiniz fakat yukarıda belirttiğiniz karmaşıklık hepsi için mi geçerli? Bunların hepsi ayrı ayrı incelenmeli. Sorunlu olduğuna kesin gözüyle bakılanlara öncelik verilmesi rahat karar verebilmek açısından da olası yanlış bir kararın önüne geçebilmek açısından da iyi olur. esc2003 (mesaj) 10:20, 29 Nisan 2012 (UTC)
Rayonlar da başka yönetim birimleriyle denk çünkü. ABD'nin state dediği şeye Rusya rayon der, Almanya x der, Nijerya y der. Yani bizim yaptığımız şey bu. Mevzu bahis Almanya olunca Frankfurt x'i diyoruz mesela ve bu maddeyi Almanya'nın x'leri, onu da x'ler kategorisine alıyoruz. Nijerya olursa söz konusu, Abuja y'si diyoruz madde adına, Nijerya'nın y'leri kategorisine ekliyoruz ve bunu da y'ler kategorisine ekliyoruz. Ama aslında x=y, bunlar bir kavramın, diğer bir dildeki karşılığından başka bir şey değil. Somut bir örnek vermek gerekirse İran ile ilgili yerleşim birimlerinde bahş gibi bir adlandırma kullanmışız mesela. Ama il (yahut ilçe tam bilemiyorum) kelimesinin Farsçadaki karşılığı bu bahş. Keza İngilizcede bahş değil, province mi county mi ne denmiş. Bahşlar diye bir kategori oluşturup, İran'ın bahşları kategorisini de buraya ekliyoruz (eklememiz gerekiyor mevcut kategorilerdeki mantıkla). Ancak zaten bahş=ilçe (yahut il).--RapsarEfendim? 10:30, 29 Nisan 2012 (UTC)
  • Yorum Yorum Garip bir mevzu. Rapsar'ın aynı kavramın farklı seviyeleri veya farklı kavramların aynı seviyeyi ifade edebileceği fikrine katılıyorum. Ancak bu durum üst kategorileri silmeyi gerektirir mi emin değilim. --Sayginerv-posta 22:23, 30 Nisan 2012 (UTC)
Çok güzel bir örnek şu :)--RapsarEfendim? 22:24, 30 Nisan 2012 (UTC)
Rapsar farklı anlamlar taşıyorlar ama bu ana kategoriyi silmeyi gerektirir mi? Benim takıldığım nokta bu. Belki aynı şey değil ama mesela her ülkede siyasi makamların yetkileri, anlamları farklı ancak hepsini devlet başkanları gibi bir taşıyıcı kategoriye koyabiliyoruz. Demek istediğim bu. --Sayginerv-posta 22:36, 30 Nisan 2012 (UTC)
  • Silinsin Silinsin per Rapsar. Aslında en mantıklısı Coriolis (mesaj) 13:40, 24 Mayıs 2012 (UTC)
  • Yorum Yorum Kasaba ve köy kategorileri neden silinmeli? esc2003 (mesaj) 13:45, 24 Mayıs 2012 (UTC)
Kasaba ve köy, şehir gibi değerlendirilebilir aslında belki. Ama, zaten yerleşim yerleri adlı kategorilerimiz varken bunlara gerek var mıdır? Macaristan'daki yerleşim birimleri kategorisi mesela, tüm birimleri kapsar. Onun altına bir daha şehirler diye bir kategori açmak gerekli midir? İşleri karıştırmak ve zora sokmaktan başka fayda sağlamaz, bence.--RapsarEfendim? 15:58, 24 Mayıs 2012 (UTC)
"Macaristan'daki yerleşim birimleri kategorisi mesela, tüm birimleri kapsar. Onun altına bir daha şehirler diye bir kategori açmak gerekli midir?" bu dediğiniz kısmı anlamadım. Şehir de yerleşim birimidir. esc2003 (mesaj) 16:19, 24 Mayıs 2012 (UTC)
Kasaba ya da köy kelimesi hangi idari yapilanma (i.e. ülke) altinda tanimlanmissa orada anlam kazaniyor. Belcikanin köyü ile Nijeryanin köyü ayni sey degil. Ya da bir siniflandirmaya göre köy olan sey digerine göre kasaba olabilir. Bu siniflandirma ülke kategorilerinin altinda yapilmali. Ülkelerine köyler, kasabalar yaniltici kategoriler. Bunlari koyarak varolmayan bir hiserarsiyi olusturuyoruz. Aslinda idari birimlerini (eger türkceye yerlesmemisse) isimlerini bile türkcelestirmememiz, birbirine esitlemememiz lazim ama neyse. Umarim aciklayabildim. Coriolis (mesaj) 16:59, 24 Mayıs 2012 (UTC)
Söylediğiniz durumda da değişen bir şey olmayacak Belçika'daki köyler kategorisi ve Nijerya'daki köyler kategorisini bir arada görmemizi sağlayan Kategori:Ülkelerine göre köyler -ya da burada istendiği gibi aynı işlevi yapabilecek olan "Kategori:Köyler"- kategorisi silinsin. Değişen ne oldu? esc2003 (mesaj) 17:10, 24 Mayıs 2012 (UTC)
Kategori:Ülkelerine göre köyler, kasabalar, oblastlar gibi kategorilerin de silinmesi lazım. Kategori:Ülkelerine göre yerleşim birimleri --> Kategori:X ülkesinin yerleşim birimleri --> Kategori:X ülkesinin köyleri yapılanmasının ters yöne işlemediğini düşünüyorum. Nedeni de bahsettiğim gibi iki farklı şeyi sadece ismi aynı (köy, kasaba, oblast, rayon) diye (hatta biz Türkçeye çevirirken aynı ismi verdik diye) aynı sepete sokmamız Coriolis (mesaj) 17:41, 24 Mayıs 2012 (UTC)
@Esc, şehir -benim bildiğim kadarıyla- idari bir bölüm değil, nüfusu belli bir sayının üstünde olan yerleşim yeri. Bu nüfus -yine bildiğim kadarıyla- ülkeden ülkeye değişiyor. Türkiye için -mesela- 1.000 nüfus üstündeki yerleşim yerleri şehir oluyor. Bunun altı ise köy, kasaba vb isimler alıyor. Ancak mahalle, ilçe, il, oblast vs öyle değil. Nüfusla alakası yok, sınırları var. İdari bir bölüm.--RapsarEfendim? 18:53, 24 Mayıs 2012 (UTC)



Yukarıdaki tartışılan bir kategorinin arşivlenmiş sayfasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız. Bu sayfaya herhangi bir ek değişiklik yapılmamalıdır.