Vikipedi:Hizmetlilik başvurusu/Koc61

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki bir başvurunun arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız. Bu sayfaya herhangi bir ek değişiklik yapılmamalıdır.

Sonuç: Başarısız. Koc61'in hizmetli olması yönünde fikir birliği oluşmamıştır.Bu imzasız yazı Elmacenderesi (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 01.59, 15 Ekim 2010 (UTC)[yanıtla]

Sayısal sonuç
 Geçerli oy: 7
 Destek: 0
 Karşı: 5
 Tarafsız: 2
 Oran: %0

Koc61[kaynağı değiştir]

Oy verin! (0/0/0) Oylama bitiş tarihi 03:12, 14 Ekim 2010 (UTC)

Koc61 (MesajKatkılarİstatistikler) – Sizinde bildiğiniz gibi vikipedimizdeki yetkililer, sayılarına göre fazla yük taşıyorlar. Ve bu yükler gün geçtikçe artıyor. Şu an aktif 10 adet hizmetlimiz var. Vikipedide günlük yapılan değişiklikler göz önüne aldığımızda bu sayı yetersiz. Çünkü bir insan vikipediye belli bir ölçüde zaman ayırabilir. Hizmetlilik oylamalarında oy verenler genelde tarafsız bakış açısı, diğer kullanıcılarla iletişim gibi konulara dikkat çekiyorlar. Bu yüzden VP:TBA politikalarına iyice hakim olmadan bir süre adaylık göstermek istemedim. Bir hizmetlinin VP:TBA, VP:KP, VP:SP ve VP:EP gibi politalara hakim olması gerekiyor. Bu politikaları iyice sindirdiğime inandığım için hizmetliliğe adaylığımı koyarken rahatım. Eğer hizmetli olursam, keyfi olarak çalışmak yerine nerede eksik varsa oraya yardım etmek istiyorum. Daha doğrusu bence bu bir mecburiyet. Okumaya zaman ayırdığınız için teşekkürler. --koc61mesaj 03:12, 30 Eylül 2010 (UTC)



Lütfen olumlu / olumsuz oyları gerekçelendirelim. Vikipedi çoğunluk demokrasisi değildir.
Oy vermeden ve/veya yorumda bulunmadan önce
Vikipedi:Hizmetlilik başvurularında kaçınılması gereken gerekçeler
sayfasına göz atmanız yararlı olabilir.


Olumlu Olumlu[kaynağı değiştir]

Olumsuz Olumsuz[kaynağı değiştir]

  1. Canımın içi, gözümün nuru Koc61; lütfen yorumumu gönülden oku. Benimle Vikiyaşıt sayılırsın. Aynı ayda üye olmuşuz vikiye. Fakat eksiklerin var hizmetli olmak için. Madde madde açıklamak istiyorum:
    • Koc61, benimle aynı ayda üye olmuş. Ancak politikalara fazla hakim değil, deneyiminin de yeterli olmadığını düşünüyorum. Bunun birçok kanıtı var: Daha birkaç gün önce köy çeşmesine şunu yazarak devriyelik hakkında yeterince deneyim sahibi olmadığını gösterdin. Deneyim sahibi olmamak kötü bir şey değil, lütfen üzülme / kızma (Not:Bununla beraber YMD yapmak zorunda da değilsin, mesela o işi pek sevmediğim için sık sık yapmam ben de). Ayrıca şu yazın biraz garibime gitti açıkçası.
    • Seni tartışmalarda pek göremiyorum. Bu aralar en yoğun olan tartışmalarda bulundun mu? Bu sebeple çok daha geniş yorum yapamıyorum.
    • Ayrıca yeterince etkin olmadığını da düşünüyorum. Hizmetli olacak kişinin illa da hep etkin olması gerekmez ama etkinliğin bu açıdan yeterli de gelmiyor.
    • Sevgili Koc61, nolur yanlış anlama, üzülme bu yorumlarıma. Ben seni üzmek gibi bir amaçla yazmadım bunları. Henüz hizmetliliğin için erken olduğunu söylemek istedim. Bu görevi çok istiyor olabilirsin ama bir hizmetli olacak kişi; tartışmalara katılmalı, politikaları kavramalı, deneyim sahibi olduğunu göstermeli, diğer kullanıcılarla iyi geçinmeli (İyi geçiniyorsun kanımca) vs. Bir süre daha beklemende yarar var. İyi vikilemeler, sevgiler... --Berm@nyaİleti 14:30, 1 Ekim 2010 (UTC)
    Yorum Yorum Teşekkürler, yararlı yorumlar için. Öncelikle köy çeşmesindeki durumlara açıklık getirmek istiyorum. Orada açtığım iki başlık da bazı şeylere dikkat çekmek içindi. Devriyelik fonksiyonuyla ilgili tüm tartışmalara ve Vikipedi:Son değişiklikler devriyesi sayfasına bakmama rağmen bahsi geçen "kontrol edilmiş olarak" işaretle kısmının kullanımı hakkında kesin ve net bir açıklama yoktu. Zaten köy çeşmesinde yer alan tartışmamı ilgili "Son değişiklikler devriyesi" sayfasının tartışma bölümüne katmayı düşünüyorum. Yine "küçük değişiklik işareti"nin kullanımı hakkında hiçbir bilgi yok. İngilizce vikipedide bu var. Yakın zamanda her yaptığı değişikliğe küçük değişiklik işaretini işaretleyen birisi gördüğüm için bu konuya dikkat çekmek istedim. Bence, hizmetli olan birinin köy çeşmesini kullanımı bir eksiklik değil, aksine artı olarak düşünülmeli. Çünkü bir hizmetlinin bile sürekli diğerlerine fikir danışması gerekir. Etkinlik ve tartışma sayfaları konularında ise Vikipedi:Hizmetlilik başvurularında kaçınılması gereken gerekçeler sayfasını okumanı tavsiye etmekle yetiniyorum. Yine kibar eleştirilerin için çok teşekkürler. Kesinlikle herhangi bir şekilde incinmedim ya da kırılmadım. Çünkü gereğince naziktin. --koc61mesaj 15:44, 1 Ekim 2010 (UTC)
  2. Kendisi faydalı ve iyi niyetli bir kullanıcıdır. Gerçekten öyle; fakat hizmetlilik gibi bir görevi kaldıramayacağını düşünüyorum ne yazık ki! Bermanya'nın belirttiği noktalar kullanıcının hizmetli olabilmesi için tecrübesiz olduğunun göstergesi. Tartışmalarda az da olsa fikir belirtse iyi olabilirdi. Neyse, ileride belki... @Bermanya, İng. Vikide değişiklik yaparken "This is a minor edit" tikinin yanında şöyle bir şey var. Yani pek de haksız sayılmaz :)--Rapsar 14:34, 1 Ekim 2010 (UTC)
  3. Aynı fikirdeyim. koc61 henüz hizmetlilik için yeterince iyi değil.(Tabi ben de) O yüzden bence biraz daha sonra hizmetli olabilir.--Burak Pala 15:21, 6 Ekim 2010 (UTC)
  4. Deneyimi yetersiz. --iazak 10:19, 7 Ekim 2010 (UTC)
  5. Sayın Koc61 lütfen alınmayınız ancak oyum maalesef karşı;çünkü daha deneyiminiz hizmetlilik için az belki ileride.Bu konuda diğer kullanıcıların yorumlarına katılıyorum.İyi vikiler.--Drlp ileti 20:23, 11 Ekim 2010 (UTC)

Tarafsız Tarafsız[kaynağı değiştir]

  1. Şahsın etik ve politikalara çokca bağlı biri olmadığı kanaatindeyim. Tartışmalarda ise ispat ve politika hususları üzerine ikna gücünün zayıf ve şimdilik yetersiz olduğu kanaatinide paylaşıyorum. Açıkcası daha fazla zamana ihtiyaç var. Sağlıcakla. - Nebe?viye mesaj 19:00, 3 Ekim 2010 (UTC)
  2. Aynı düşüncedeyim... Ğaaw 15:28, 5 Ekim 2010 (UTC)


Geçersiz Geçersiz[kaynağı değiştir]

  1. Ben tarafsız olarak düşünüyorum ki şahısın belirli bir zaman içerisinde kendini kanıtlayabileceğine inanıyorum.bu yüzden biraz daha zaman talep edilmesini öngörüyorum.vortigon 12:47 7 Ekim 2010 (UTC)Kullanıcının henüz oy hakkı yok.--Eldarion 10:01, 7 Ekim 2010 (UTC)

Yorum Yorum[kaynağı değiştir]

Köy çeşmesi durumuna katılıyorum.Ortada kesin bir uyarı olmadığını belirtmek istiyorum.kullanıcı:vortigon

Sorular Sorular[kaynağı değiştir]

Aşağıdaki sorular 2006 sonundan beri hizmetli adaylarına topluluğun kendisini daha iyi tanımasına yardımcı olabilmek için sorulmakta. Cevaplayıp cevaplamamakta serbestsiniz.

1. Hizmetlilerin üzerinde işyükü olarak bir yoğunluk olduğu malum. Bu işyükünün hangi kısımlarını paylaşmayı düşünüyorsun en çok? Vandalların engellenmesi dışında hizmetlilere has işlemlerin hangilerinde katkının olması muhtemel? Hangileriyle boğuşmaya sıcak bakmıyorsun?
C: Hizmetli olsaydım, nerede açık varsa oraya yoğunlaşmayı tercih ederdim. Hizmetli olurken vandalları engellemek gibi öncelikli bir amacım yok. Sıcak bakmadığım bir işyükü yok. Yalnız işlerin nasıl işlediğini iyice sindirmeden bazı işlerin altına girmem doğru olmaz.
2. Bugüne kadar yazdığın maddeler içinde en çok hoşnut olduğun hangisi ve neden?
C: Bugüne kadar tek başıma yazdığım bir madde olmadı. Diğer vikipedistlerin maddelere büyük katkıları oldu. Ben daha çok seçkin maddeleri sevdiğimden ve seçkin maddelerin tek kişi tarafından oluşturulma ihtimali olmadığından, en çok hoşnut olduğum böyle bir madde yok.
3. Hizmetlilik görevleriyle şu anda Vikipedi'de eğildiğin işler arasında nasıl bir denge kurmayı düşünüyorsun?
C: Hizmetlilik görevi öncelikli olucaktır. Vikipedi'de eğildiğim işler duruma göre ertelenebilir veya askıya alınabilir.
4. Daha önce herhangi bir kullanıcıyla değişiklik yüzünden anlaşmazlık yaşadın mı? Neden? Geçmişe baktığında aynı durumda farklı bir şey yapar mıydın?
C: Yaşadım. Hizmetli birinin fikrini aldıktan sonra. Köy çeşmesinde paylaştım orda verilen fikir doğrultusunda hareket ettik. Anlaşmazlıktan dolayı herhangi bir şekilde sinirlenmedim. Çünkü vikipedide kimsenin baskın olması doğru olmaz. Çoğu şey topluluk kararına ve daha deneyimli kullanıcılara bağlı.
5. Bir kullanıcının süresiz engellenmesi konusunda ne düşünüyorsun? Politikalara göre bunu haketmişse, gerekli engeli verir misin yoksa inisiyatif kullanarak süreli bir engeli mi tercih edersin?
C: Süresiz engellenme politikaları uzun dönemler-deneyimler sonucunda şekillendi. Bu politikalarda bir değişiklik olmadığı sürece engellerim. Çünkü bu benim insiyatifimde olan bir şey değil. İnsiyatif ancak yeni üye kazanmak için yeni gelenlere kullanılabilir. Bu da VP:EP'yi zedelememelidir.
6. Anonim kullanıcılar hakkında ne düşünüyorsun? Sıcak bir tartışmada bir hizmetlinin fikrini mi yoksa anonim bir kullanıcın fikrini mi daha çok önemsersin?
C: Vikipedi'de bir hizmetli ile bir anonimin fikirleri aynı öneme sahiptir. Tabi ki bu tartışma alanındadır.
7. Özeleştiri yapman gerekse, hangi alışkanlık/huylarının Vikipedist olarak verimini düşürdüğünü söyleyebilirsin?
C: Son değişikliklerle fazla uğraşmam yeni madde açmamı sekteye uğratıyor.
8. Sayfaları sürekli yarı-koruma veya tam koruma altında tutmaya nasıl bakıyorsun?
C: Gerektiğinde yapılması gereken bir uygulama. Bu uygulamalar keyfi yapılmıyor.
9. Vikipedi'nin değişmeyen üç içerik politikası (VP:D, VP:TBA ve VP:ÖAYV) hakkında ne düşünüyorsun? Bu politikaları ihlal edenlere karşı nasıl bir tutum izlersin?
C: Bu politikaların önemi, ihlal edenlere karşı davranışı etkilemez. Yönerge ve politikalar bu politikaları ihlal edenlere karşı ne gerektiyorsa o yapılır. Sen bu polikaları ihlal ettin diye bir kullanıcıya aşırı yüklenme olmamalı. Gerekli uyarılar yapılmalı ve politikaları sindirmesi sağlanmalıdır.
10. Vikipedi'de bugüne kadar doğru olduğu kabul edilip uygulanmış olan kararlar arasında kesinlikle karşı olduğun herhangi biri var mı? Neden?
C: Hayır, ben vikipedideki kararların genelde uzun bir süreç ve büyük bir birikim sonucu verildiğini düşünüyorum.
11. Jimbo Wales'ın yerinde olsan ve Viki işleyişindeki ana faktörlerden birini değiştirme şansın olsa hangisini değiştirirdin ve bunun neden gerekli olduğunu düşünüyorsun?
C: İşleyişteki ana faktörler değişirse vikipedi amacından sapabilir. Ticari bir yapıya bürünebilir. Ya da artık bir özgür ansiklopedi olmayabilir.
12. Troll sence nedir? Nasıl başedilmelidir? Müdahale edemeyeceğin (Kişisel tartışmaya girmiş olmanız nedeniyle) bir troll'e karşı nasıl bir tutum izlersin?
C: Kasten ve maksatlı olarak vikipedi katkılarını ve işleyişini baltalamaya çalışan kullanıcıdır. Birini troll olarak atfetmek kişisel bir görüştür. Yine Vikipedi:Troll zararlısı deneme yazısında belirtildiği üzere bazı şeyler kullanıcıyı troll zararlısı yapmaz. Mücadele edilemeyen bir trollü beslememek, ona prim yaptırmamak ve ilgi göstermemek gerekebilir. Çünkü bir troll sırf ilgi gösterdiğiniz ve siz tartışmaya devam ettiğiniz için trollük yapmaya devam edebilir. Yine trollerle ağır tartışmalara girmek vikipediye daha fazla zarar vermelerine neden olur. Burada iyi niyeti korumak çok önemli. Gerekirse yorum talebi ve arabuluculuk talebi gibi çözüm metodları denenmelidir. Kısacası bir Trolle karşılaşıldığında önemli olan ortamı soğutabilmektir.
13. Vikipedi'ye neden katkıda bulunduğunu ve bulunmaya devam edeceğini söyleyebilir misin?
C: Burada bilginin önemini ve vikipedi gibi özgür ansiklopedinin önemini uzun uzun anlatabilirdim. Ama anlatmayacağım. Çünkü bunu herkes biliyor.

Yukarıdaki bir başvurunun arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız. Bu sayfaya herhangi bir ek değişiklik yapılmamalıdır.