Vikipedi:Denetçi isteği/Dava/SONSAVASCI

Vikipedi, özgür ansiklopedi

SONSAVASCI[kaynağı değiştir]

Her ikisi de Vikipedi:Şikâyet sayfasında son derece benzer tarz da Kullanıcı:Eldarion'u şikayet etmiştir. Hayrola daha çok yeni üye olmuşken bu sayfayı kullanış şekli SONSAVASCI ile tesadüf ötesi benzerlik gösteriyor Atacameñoileti 16:59, 11 Ekim 2007 (UTC)

Sonsavaşçı'nın son değişikliği 12 Eylül olduğu için bir sonuç çıkmayacaktır ancak dava gerekçesine bir madde daha eklemek isterim. bu mesajda benim kadar futbolcu konularına zaman ayırdıysanız diyor. Sonsavaşçının katkılarına bakarsanız sırf futbolla ilgili. Aslında Atacameño'nun belirttiği gerekçede iki şikayetin altında imza olmasa aynı kişinin elinden çıktığını da herkes anlayabilir ama ek bilgi olsun bu da.--Machiavelli' msj 17:10, 11 Ekim 2007 (UTC)


İyi bayramlar. Bir arkadaşımın isteği üzerine bu konuya yazıyom ben aracıyım. Vikipedi kukla sayfasında "birden fazla kullanıcı adını AYNI ANDA kullanan kullanıcılar" diye jimbo wales tarafından yapılmış bir tabir vardır. Kuklaların birbirlerine tartışmalarda destek çıkması, oylamalarda kurnazlık yapması, üç geri dönüş kuralını ihlal etmesi ve benzeri şeylerin EŞZAMANLI olarak olması gerekmektedir. 1 aydır kullanılmayan terkedilmiş bir kullanıcı hesabı ile 3 günlük kullanıcı hesabı birbirinin nasıl kuklası olabilir? Aradaki büyük tarihsel fark bir yana, dava gerekçesi olarak sunulan şikayetler de birbirinden bağımsızdır. İki kullanıcı birbirlerinin şikayetleri hakkında yorum da yazmamıştır ki zaten bir tanesi terkedilmiş hesaptır. Hal böyleyken, bu bir rastgele bilgi aramadır. Denetçi bunları mutlaka dikkate almalıdır. OSMAN TEZEL

  • Bu talebimi yaparken ilk hesabın 12 Eylül'den beri kullanılmadığını fark etmemiştim ama fark etseydim yine de bu davayı açardım. Zira amacım konuyu bilmeyen üçüncü kişilerin, kimseyi töhmet altında bırakmayacak şekilde muhatabımızı bilmelerini sağlamaktı. Hayrola sadece 3-4 günlük olduğu halde çok tecrübeli vikipedistlerin bile zorlanacağı şekilde bir şikayette bulundu. Bu şikayettin asıl sahibinin kim olabileceğini, üçüncü şahısların tahmin edememe riskine karşı bu sayfayı açarak tarihe bir not düşmek istedim. Zaten bu iki kullanıcının aynı kullanıcılar olmadığı konusunda en ufak bir şüphem olsa böyle bir talepte bulunmazdım. Aşağıda teknik nedenlerden olası kararı çıkmış olsa da benim için bu iki kullanıcı aynı kullanıcılardır. --Atacameñoileti 21:58, 13 Ekim 2007 (UTC)


  • Olası Kullanıcıların katkı değerlendirilmesi göz önünde bulundurularak kullanıcılarda bir denetlemeyi uygun kılacak ölçüden oldukça fazla davranışsal iz bulunması hasebiyle denetleme tarafımdan gerçekleştirilmiştir. Kullanıcılar arasında bir doğrudan çakışma tespit edilmemiş olmakla birlikte şu sonuçlara varılmıştır:
    1. Kullanıcı:Hayrola'nın sağlıklı bir denetleme için yeterli teknik bilgisi sistemde bulunmamaktadır.
    2. Eldeki var olan bilgiyle ancak bir olasılık tahmin edilebilir, bilgiler yakındır fakat çakışma bulunmamaktadır.
    3. En sağlıklı sonuç her zamanki gibi davranışsal iz tahlili ile yapılabilir; böylece olası bir çorap veyahut canlı kukla tespiti yapılabilecektir. İlgili taraflar davranışsal iz tahliline gidebilirler, denetleme - ki zaten kesin bir kanıt değildir - ancak bir olasılık öne sürebilmektedir. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 01:22, 12 Ekim 2007 (UTC)

İtiraz[kaynağı değiştir]

  • Davanın halen güncel davalarda bulunması ve tamamlanmışlar bölümüne taşınmaması hasebiyle cevaben yazıyorum ve itiraz ediyorum... Öncelik bu denetlemeyi yaparak, denetçi mahremiyet kurallarını çiğnemiş bulunmaktadır ve checkuser yetkilerine insiyatif sınırlarının dışında keyfi olarak kullanmıştır.

Vikipedi:Kullanıcı izleme uygulaması Bu bilgiler sadece bir hafta saklandığı için, ondan önce yapılmış olan değişiklikler Checkuser üzerinden gösterilmeyecektir.

Eğer bu bilgi doğruysa, doğal sonuç olarak bu başvurunun reddedilmesi gerekmektedir. Çünkü değil 1 hafta, 1 aydır pasif bir kullanıcı ile ilgili değişiklerin görülmesi söz konusu değildir. Bu durumda denetçi tarafından görülen kayıtlar sadece bana ait olanlardır. Dolayısıyla, ortada herhangi bir fayda bulunmaksızın, denetçi tarafından, IP adresim ve mahrem bilgilerime ulaşılmıştır. Bu bir Wikimedia gizlilik ilkesi ihlalidir...

Ayrıca ingilizce wikide şöyle denmektedir

[1]

The tool is to be used to fight vandalism, to check for sockpuppet abuse, and to limit disruption of the project. It must be used only to prevent damage to any of Wikimedia projects.

The tool should not be used for political control; to apply pressure on editors; or as a threat against another editor in a content dispute. There must be a valid reason to check a user. Note that alternative accounts are not forbidden, so long as they are not used in violation of the policies (for example, to double-vote or to increase the apparent support for any given position).

Denetçi tarafında yapılan "Olası" açıklaması için önce denetleme yapmak gereklidir, ama denetleme yapacak sebepler yukarda belirtildiği üzere yoktur. Bu da yapılan denetlemeyi geçersiz kılar, bu durumda ya dava iptal edilir ya da tekrardan ele alınması gerekmektir. Tekrar ele alındığı zaman da -eğer benim tezim doğruysa- reddedilecektir. Sonuç itibariyle mevcut kararın değişmesi için itiraz ediyorum. Noumenon hakkında ayrıca şikayette bulunma hakkım da saklıdır. --Hayrola 07:57, 14 Ekim 2007 (UTC)


Bu bölüme {{Vikipedi:Denetçi isteği/Dava/SONSAVASCI}} eklediğinizden emin olun.