Vikipedi:Denetçi isteği/Dava/Adem20 3

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Adem20 3[kaynağı değiştir]

Adem20 bildiğiniz gibi buradan 6 ay engellendikten sonra en.wiki'de Türk bürokratların maddelerini google translate aracılığıyla en.wiki'ye girmeye başlamıştı. Ancak son zamanlarda IP vasıtasıyla burada yeniden faaliyete başladığını düşünüyorum. Yukarıda yazdığım ve son birkaç günde kısa bir süreliğine orataya çıkıp madde açan IP'lerin ortak noktası, Adem20 gibi Şu sayfadaki maddeleri açmaya devam etmesi ve yerleşim yeri maddeleri girmesi. Ancak futbolcu maddelerinde Adem20'nin aksine futbolcu bilgi kutusu aracını kullanmayıp Adem20'nin Nisan 2016'da açtığı maddelerde kullandığı "uluslararası" yerine "uluslarası" ibaresini son günlerde açtığı maddelerde tekrar kullanmasının onu ele verdiğini düşünüyorum. Çünkü bu çok da yaygın yapılabilen bir imla hatası değil. Adem20 normalde ABD'nin eyaletleri maddelerini kopyala yapıştır yaparak çoğu zaman yanlış maddelere sebebiyet verse de hep kaynakçalı açardı ancak bu kullanıcılar kategorisiz açıyor ve bu yönüyle tanınmamak için maddeleri böyle açtığını düşünüyorum ancak düşünmediği bir ayrıntı onu ele veriyor zira aylar önce Şu maddeyi açtıktan hemen sonra wikidata'ya kendisi eklemiş. Dün ise açılan Ainaro adlı maddenin wikidatası açıldığı dakika içerisinde direkt Adem20 tarafından eklenmiş. Adem20 geçenki denetçi isteğinde kuklacılığın ne olduğunu bilmediğinden dem vurup kaldırılmasını istiyordu. İyi niyetli bir kullanıcı olabilirdi geçmişte ancak artık kuklacılığı bilerek ve gizleyerek yaptığı ortaya çıkarsa iyi niyet arayamam. Kendisi zaten robot çeviriler ve özensiz kopyala-yapıştır maddeler açması sonucu çok dikkatimi çekmeye başlamıştı.--Śαвяí¢αи76ileti 21:47, 18 Şubat 2017 (UTC)

Ek olarak:

-- Curious (mesaj) 22:23, 18 Şubat 2017 (UTC)

Onaylanmış Yapılan denetlemede, belirtilen tüm IP adreslerinin Adem20 tarafından kullanıldığı tespit edilmiştir. İyi çalışmalar. --e.c. 10:20, 19 Şubat 2017 (UTC)

  • İstek yapıldı Yapıldı Vikipedi'de 6 aylık kuklacılıktan ötürü engeli olan ve bunu bilmeyip yeni öğrendiğini iddia eden Adem20, 6 aylık engel süresinin dolmasını yalnızca 2 ay bekleyebildi, bu nedenle süresiz olarak engellendi.--Śαвяí¢αи76ileti 10:55, 19 Şubat 2017 (UTC)
  • İstek yapıldı Yapıldı Adem20 ile olan istişare sonucu kendisinin bu davranışını olumlu ve faydalı katkılar yapabildiğini göstermek olarak gördüğüm için ve katkı yapmak isteyen iyi niyetli bu kullanıcıyı kaybetmemek için engelini bugünden itibaren tekrar 6 aya çıkardım. Ancak sözünde durmayıp 6 ay beklemeden yeniden katkı yapmaya başlarsa bu kez hiçbir şekilde gerekçe dinlemeyi düşünmüyorum.--Śαвяí¢αи76ileti 13:45, 19 Şubat 2017 (UTC)
"Katkı" yapmaya çalıştığı için mi engelliyoruz şimdi kendisini? Yoksa zarar mı veriyor?--RapsarEfendim? 20:59, 19 Şubat 2017 (UTC)
Engellenme sebebi kendini ispatlamaya çalışıp yaptığı bilinçli kuklacılık. Sadece bu davranışından ötürü ilk başta süresiz engellesem de kullanıcının iyi niyetini ve verdiği görmezden gelemedim, engel süresini uzatmakla yetindim. Ancak engelinin dolmasını beklemeden katkı yapmaya başlarsa o zaman süresiz engellenmesi gerekebilir. Yani kuklacılık faaliyetini, "Vikipedi'ye zarar vermek yerine sadece sabırsız davranıp iyi bir şekilde katkı yaparak kendini kanıtlama amaçlı yaptığı" şeklinde yorumlayarak süreli engelin biraz daha uzayarak devam etmesi daha uygun geldi.--Śαвяí¢αи76ileti 14:57, 20 Şubat 2017 (UTC)
Sabri, kendisinin yaptığı yanlış ne onu anlamaya çalışıyorum. Amacı "katkı" vermek olan kullanıcıları "ama engel deliyor" diye şey yapmayalım ki o engel dahi en başta doğru değildi. Kendisini savunmaya çalıştım, ama kendisi bunun için bir çaba göstermediği için uzatmamıştım konuyu. Kukla kullanımının yasak olduğu ve olmadığı durumları bir incelemek lazım. Bu kullanıcının verdiği zarar var mı? Benim gözlemlediğim, daha çok katkı verme adına aceleci davranıp hatalar yapması. Bu hatalar konusunda kendisi defalarca uyarıldı, bunları da düzeltmeye çalıştı hatta. Yine hata olursa yine uyaralım, yine düzeltsin, düzeltmezse birkaç günlük ufak engellemeler verelim. Yani amacı katkı vermek olan kişileri buradan uzaklaştırmayalım, kazanalım.--RapsarEfendim? 16:38, 20 Şubat 2017 (UTC)
Aynı fikirdeyim, ben de o kullanıcıyı kaybetmek istemem ancak bu yaptığını da görmezden gelemeyeceğim için engel süresinde ufak bir uzatma yaptım ve engel süresini bekleyeceğine dair söz aldım. Mevcut engeli veren ben olmadığım için bunu azaltmamın imkanı yoktu. Ayrıca her ne kadar iyi niyetli de olsa bu engel delmesini de görmezden gelseydim, ileride başka kuklacıların iyi niyetli gözüküp engel almama ihtimalini göz önünde bulundurdum. Yoksa benim için4 ay ya da 6 ay beklemesi çok da önemli olmayacak, önemli olan beklemesi...--Śαвяí¢αи76ileti 07:10, 21 Şubat 2017 (UTC)