İçeriğe atla

Vasili Abayev

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vasili Ivanoviç Abayev
Doğum15 Aralık 1900
Kobi, Tiflis Guberniyası, Rus İmparatorluğu
Ölüm18 Mart 2001 (100 yaşında)
Sankt-Peterburg, Rusya
MilliyetGüney Osetya Oset
EğitimSankt-Peterburg Devlet Üniversitesi
ÖdüllerKızıl Bayrak İşçi Nişanı Kafkas Savunma Madalyası
Kariyeri
DalıDilbilim

Vaso (Vasili) İvanoviç Abayev (Osetçe: Абайты Иваны фырт Васо; Gürcüce: ვასილ აბაევი; Rusça: Василий Иванович Абаев, d. Aralık 1900 - 18 Mart 2001) etnik olarak Oset bir Sovyet dilbilimci.

Abaev, Rus İmparatorluğu, Gürcistan'ın Kobi köyünde doğdu. 1910-1918'de Tiflis Gymnasium'unda okudu ve 1925'te Leningrad Üniversitesi'nden mezun oldu. Friedman'ın yönlendirmesi altında İran filolojisini okudu ve diğer birçok genç dilbilimci gibi tartışmalı Nicholay Marr'ın etkisi altına girdi ve 1928'de Marr'ın Yaphetic Enstitüsü'ne katıldı. Marr'ın ölümünden sonra, II.Dünya Savaşı'nın sonuna kadar Osetya'da geniş İran konularına ve saha çalışmalarına geçti. 1945'te Leningrad'a geri döndü ve burada Osetçe bir sözlük ve gramer kitabı olan Nart destanları üzerine çalışmalarını yayımladı. Joseph Stalin'in Marr'ın dilbilim teorilerine yasak getirmesiyle ile Yaphetic Enstitüsü kapatıldı, ancak Abayev kurtuldu.

1950'li yılların başında Abayev, İskitçe ve Sarmatça dilbilimde uzmanlaşmış kişi olarak uluslararası üne kavuştu. Arkadaşı Georges Dumézil'in yardımlarıyla Abayev, İskit dilleri ile modern Osetçe arasındaki bağlantıları gösterdi. Ayrıca Oset ve Kelt mitolojisi arasında bazı çarpıcı benzerliklere dikkat çekti.

1960'lı yıllarda, dilbilimin "insanlıktan çıkarılması" ile karşılaştırdığı yapısalcılığın kararlı bir rakibi olarak tanındı.[1]

Abayev'in 190 dil ve lehçenin materyaline dayanan Oset Dili Etimolojik Sözlüğü 1959-1989 yılları arasında dört cilt halinde yayınlandı ve SSCB dışında da tanındı.[2] 100 yaşında Sankt-Petersburg'da vefat etti. Birkaç yıl sonra, Tshinvali'de adına bir anıt dikildi.

Elde ettiği ödüller

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ "В.М. Алпатов ВАСИЛИЙ ИВАНОВИЧ АБАЕВ – ТЕОРЕТИК ЯЗЫКОЗНАНИЯ". izvestia-soigsi.ru. 12 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2020. 
  2. ^ ""Этого оставить..." / Стиль жизни / Независимая газета". www.ng.ru. 8 Şubat 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2020.