Vartan İhmalyan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vartan İhmalyan
Doğum22 Mart 1913 (111 yaşında)
Konya
Ölüm29 Ocak 1987 (73 yaşında)
Moskova
Takma adİhmal Amca
MeslekYazar
DilTürkçe
MilliyetErmeni
VatandaşlıkOsmanlı,

Polonya,

Türkiye
EğitimGüzel Sanatlar Akademisi
DönemCumhuriyet Dönemi
AkrabalarJak İhmalyanın kardeşi.

Etkilendikleri

Vartan İhmalyan (22 Mart 1913, Konya — 29 Ocak 1987, Moskova), Türkiye Ermenisi yazar.

Gizli Türkiye Komünist Partisi üyelerinden Türkiye Ermenisi yazar. İhmal Amca olarak bilinen Vartan İhmalyan, yazdığı masallarla tanınır. Ressam Jak İhmalyan'ın kardeşidir.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

22 Mart 1913 tarihinde Konya'da doğdu. İstanbul Kadıköy Lisesi'ni bitirdikten sonra İkinci Dünya Savaşı nedeniyle askere alındı. Askerliğini 1937-1939 yılları arasında er olarak Denizli'nin Çivril ilçesinde taş kırarak yaptı. 1944 yılında Robert Kolej'in inşaat mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra Güzel Sanatlar Akademisi'nde mimarlık eğitimine başladı. Mimar olarak çalışırken bir yandan 20 yaşında okul arkadaşı Rasih Güran aracılığı ile girdiği Türkiye Komünist Partisi'nde çalıştı. 1944'te yakalanıp Sirkeci'deki Sansaryan Han'da yargılandı. 1946'da tekrar yargılanıp Sansaryan Han'da 3 ay yattı ve Türkiye'yi terk etmeye karar verdi.

Eşiyle birlikte Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne geçmek düşüncesiyle Paris'e gitti, ancak Paris'e varıncaya kadar göç durdurulduğu için transit vizesi ile sekiz yıl Fransa'da yaşamak zorunda kaldı. 1956'da Türkiye Komünist Partisi tarafından Budapeşte Radyosu Türkçe bölümüne gönderildi. Macaristan'da karşı-devrim yapılması üzerine Çekoslovakya'ya sığındı. Prag'da Nâzım Hikmet ile tanışarak yakın dost oldu. Onun aracılığı ile Varşova'ya atandı. Varşova Radyosu Türkçe bölümün kapanınca Pekin Radyosu Türkçe servisinde çalışmak üzere Polonya'dan Çin'e gönderilir. Çin-Sovyet anlaşmazlığı üzerine 1961'de Çin'den ayrılıp Moskova'ya geldi ve Moskova Radyosu Türkçe Servisi’nde çalıştı. 1987'de Moskova'da öldü.[1]

Nâzım Hikmet'in yönlendirmesi ile masal yazmaya başlamıştır. İlk masal kitabı Bulgaristan'da Türkçe olarak yayınlanan Sihirli Çiçek adlı kitaptır. 1972’de Duş adlı masalı Türkiye'de bir yarışmada ödül kazandı. Şeytan Uçurtması, Güneşe Vurgun Çocuk, Eşek Eşekken ve Boyalı Kırlangıç adlı masal kitapları vardır. Türkiye'de, çocuklar için yazdığı İhmal Amca adlı öykü kitabı ile Bir Yaşamın Öyküsü adlı hatıraları Cem Yayınevi tarafından piyasaya sunuldu.

Kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Sihirli Çiçek
  • Şeytan Uçurtması
  • Güneşe Vurgun Çocuk
  • Eşek Eşekken
  • Boyalı Kırlangıç
  • İhmal Amca
  • Bir Yaşamın Öyküsü

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2020.