Tartışma:Vartan İhmalyan

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Vikipedi bir Türkçü ansiklopedimidir? Etnik köken tahatsızlığı, yok sayılmasını kınıyorum. 30 Ekim

Hayir degildir, makalede Ermeni oldugunu belirtebilirsiniz. Kinamaniza gerek yok. Eger Ihmalyan'in Ermenice eseri varsa Turk yazarlar kategorisinin yanina Ermeni yazarlar kategorisi de koyabilirsiniz. Ama Turk yazarlar kategorisini silmeniz bence dogru olmaz. Prosure 08:37, 30 Ekim 2005 (UTC)

Almanyada yaşayan türk yazarlar için kullanılan terim daha doğrudur'Almanca yazan Türk yazarlar'. Bu nedenle bir isim hakkında iki ayrı etnik kökenli kategori olmaz. Vartan bey türrkçede yazan Ermeni yazardır, Ermeni yazarlar kategorisinde yer almak, öyle tanınmak en tabi hakkıdır.

Türk yazarlar ifadesındeki Türk bence etnik koken belirtmiyor. Ama oyle anlaşılabilir. Bu durumda Ermeni yazarlar kategorisi eklemek uygun bir cozum olabilir. Ama yine de Turk yazarlar kategorisinin silinmemesi dogru olur. Prosure 08:52, 30 Ekim 2005 (UTC)
  • Aslında Türk ibaresinin Türkçe yazmakla alakası yoktur, diğer wikilerdeki gibi sadece yazarın milliyetine vurgudur (milliyet - köken değil). Ama şöyle bir karışıklık var, kişi illa da kökeninin bulunduğu ülkeyle özdeşleştirilmek zorunda değildir, hangi milletin kategorisine konulmasına karar verirken, yazarın kendi seçimi, kendisini nasıl gördüğü en önemli rolü oynar ve yazarın vatandaşı olduğu ülke de önem taşır. Mesela, bir Rus-yahudisi olan ve Rusya'da doğan Isaac Asimov Amerikalı yazarlar kategorisine girer. Şahsi kanaatimce bu makale hem Ermeni yazarlar hem Türk yazarlar kategorisinde olmalıdır, Ermeni yazarlar çünkü kökeni Ermenidir, Türk yazarlar çünkü Türkiye vatandaşı olmuştur. Nasıl Nabokov, eserlerinin bir kısmını Rusça bir kısmını ise İngilizce yazmış, Rusya'da doğmuş ve 1940'da ABD'ye gitmiş bir yazar olarak hem Rus yazarlar hem de Amerikalı yazarlar kategorisindeyse, Vartan İhmalyan da hem Türk yazarlar hem de Ermeni yazarlar kategorisinde olmalıdır. - Kubra 12:16, 30 Ekim 2005 (UTC)
  • Kubra'nın söylediği gibi hem Ermeni yazarlar hem de Türk yazarlar kategorisinde olması uygundur.--Ugur Basak 21:54, 30 Ekim 2005 (UTC)
  • Eger Ermenice de yazmissa "Ermeni yazarlar" kategorisini ekleyelim. Ancak "Ermeni kokenli Turkler" diye bir kategori daha acip bu ansiklopedik sahislari kokene gore aramak isteyenler icin uygun kategoriye alabiliiz. Citrat 03:38, 31 Ekim 2005 (UTC)
  • Eğer kökenlerine göre kategoriler açacaksak, bunu Ermeni kökenli Türkler için spesifik olarak yapamayız ve bu yüzden ortaya çok fazla kategori çıkar ki kanımca bu sorun yaratır. Sonra Tatar kökenli Ruslar, Kürt kökenli Türkler, Türk kökenli İngilizler vs. gibi kategori yığınları arasında biz de zorluk çekeriz, yeni makaleler ekleyenler de. Üstelik köken belirtilmesi ayrımcılık olarak algılanabilir dışardan. Ben milletlere göre düzenlerken kategorileri "writer by nation" vardı kafamda, yani yazdıkları diller değil. Eğer yazdıkları dillere göre de bir düzenleme sunacaksak bence "Türkçe yazan yazarlar", "Ermenice yazan yazarlar" vb. kategoriler açılabilir - bu köken belirten kategorilerden daha iyi ve düzenli de olur, ama sonuçta elimizde şu anki "Türk yazarlar" ve "Ermeni yazarlar" gibi bir sonuç olur. Son bir nokta olarak şunu da belirteyim, bir kişi 2 farklı kökten ve 3. de bir milletten olabilir (Ermeni ve Rum kökenli bir Türk olabilir mesela) bu da köken kategorileştirmesinde sorun yaratabilir... - Kubra 07:04, 31 Ekim 2005 (UTC)
Zaten milliyetine gore bir kategori yapılıyor, neden azınlıklar için alt bölümler olmasın? Yukarida sundugun tum kategoriler ansiklopedi icin yararli olur. Turk ve Ermeni yazarlar kategorileri kalsin ancak alt koken belirten kategoriler de eklensin. Ben "Tatar kokenli Ruslar"i bulmak istedigimde kategori olmali, yada "Rus kokenli Amerikalilar" için. Cift kokenli kisiler de olabilir, iki kategori de kullanilabilir. Pek ayrimcilik olarak gormuyorum, sonucta daha iyi tanimlamaya calisiyoruz. Citrat 15:51, 31 Ekim 2005 (UTC)
Tamam da Dünya'da ne kadar çok ırk olduğunu düşünürsek, çift hatta üçlü ırksal özelliklere sahip olabiliyorsa insanlar, ne kadar çok kategori oluşacağını bir düşün. Her hangi bir kişi sadece "rastlantısal" olarak bile bu kategorileri gördüğünde ne hissedeceğini merak ediyorum - şahsen ben kaybolmuş hissederdim. Üstelik bir makalenin bir çok kategoride bulunması spesifikliğini kaybettirmez mi? Bilmiyorum sadece bu köken işi bana fazla detay geliyor; En azından şimdilik. (: - Kubra 18:07, 31 Ekim 2005 (UTC)
Neden her irk icin bir kategori olmasin? Illaki herkese icin irk kategorisi koymak gerekmiyor ama milliyet ve irki ayirmak o kadar zor degil. Ciftli ve uclu kategoriler de zor degil, bu capraz iliskilendirme oluyor. Ingilizce Wikipedia'yi ornek vererek is yapmak istemem ama en:Category:American people by national origin bu kategorilerin kullanabilirligini gosteriyor. Bu arada bu tartismayi uygun bir yere tasimaya ne dersin? Citrat 19:27, 31 Ekim 2005 (UTC)
Olur, bu konuyu başka bir yerde tartışmaya açmamızın gerekli ve verimli olacağına inanıyorum. - Kubra 19:36, 31 Ekim 2005 (UTC)

Bu tartisma Vikipedi tartışma:Kategori kuralları'nda devam etmektedir. Citrat 15:56, 1 Kasım 2005 (UTC)