Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü

Koordinatlar: 34°44′16″K 120°32′15″B / 34.73778°K 120.53750°B / 34.73778; -120.53750
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü
Space Launch Delta 30
28 ağustos 2013'te bir Delta IV Heavy roketi
Uzay Fırlatma Kompleksi 6'dan havalanırken
Harita
Genel bilgiler
TürABD Uzay Kuvvetleri Üssü
KonumSanta Barbara, Kaliforniya
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Koordinatlar34°44′16″K 120°32′15″B / 34.73778°K 120.53750°B / 34.73778; -120.53750
Tamamlanma1941–1942 (Kamp Cooke olarak)
SahipSavunma Bakanlığı
İşletmeciAmerika Birleşik Devletleri Uzay Kuvvetleri
Resmî site
Kaynak: Federal Havacılık İdaresi (FAA)[1]
Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü logosu
Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü

Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü (IATA: VBGICAO: KVBGFAA LID: VBG), daha önceki adı Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü olan, Amerika Birleşik Devletleri Uzay Kuvvetleri'nin Santa Barbara ilçesi, Kaliforniya'daki bir askeri hava üssüdür. 1941'de kurulan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü, Western Range'den uzay aracı fırlatan ve aynı zamanda füze testi yapan bir uzay fırlatma üssüdür. Amerika Birleşik Devletleri Uzay Kuvvetleri'nin Space Launch Delta 30 üssü için ana delta görevi görür. Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü, askeri uzay fırlatma görevine ek olarak, NASA ve SpaceX gibi sivil ve ticari uzay varlıkları için uzay fırlatmaları da gerçekleştirir.

Rol ve harekatlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Vandenberg SFB'deki ana birim Space Launch Delta 30'dur (SLD 30; eski adıyla 30th Space Wing, 30th SW). 1994'te 30th SW, ekip çalışması için Hava Kuvvetleri Üstün Birim Ödülü'nü kazandı. Dünya çapında yüzlerce üssü geride bıraktı ve Batı Uzay ve Füze Merkezi'ni ICBM, uzay ve füze testi ve uzay ikmal görevlerini yürüten kanada sorunsuz şekilde entegre etmesiyle dikkat çekti.[2][3] SLD 30, Western Range'e ev sahipliği yapar, Savunma Bakanlığı uzay ve füze testlerini yönetir ve Batı Kıyısı'ndan kutuplara yakın yörüngelere uydular yerleştirir. Kanat personeli ayrıca Hava Kuvvetlerinin Minuteman III Kıtalararası Balistik Füze Kuvvetleri Geliştirme Testi ve Değerlendirme programını da desteklemektedir. Batı Sıradağları, Vandenberg'in kıyı sınırlarında başlar ve Hawaii'deki alanlar da dahil olmak üzere Kaliforniya kıyılarından batıya doğru Batı Pasifik'e kadar uzanır. Operasyonlar pekçok federal ve ticari çıkarı kapsar.

Delta, harekâtlar, fırlatma, görev desteği ve tıbbi grupların yanı sıra doğrudan atanmış birkaç personel kurumu şeklinde organize edilmiştir.

  • 30. Harekât Grubu
30. Harekat Grubu, West Coast uzay ikmal ve menzil operasyonları için temel yetenek sağlar. Harekat uzmanları, uzay ikmal, füze testi fırlatma, havacılık ve uzay gözetleme görevleri için Western Range'in işletilmesinden ve bakımından sorumludur.
  • 30. Görev Destek Grubu
30. Görev Destek Grubu, Amerika Birleşik Devletleri'nde üçüncü en büyük Hava Kuvvetleri Üssünü destekler. Ayrıca yaşam kalitesi ihtiyaçları, barınma, personel, hizmetler, inşaat mühendisliği, müteahhitlik ve güvenlikten de sorumludur.
  • 30. Tıp Grubu
30cu Tıp Grubu, Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'ne atanan kişiler, aileleri ve emekliler için tıbbi, dişçilik, biyoçevre ve halk sağlığı hizmetleri sunar.

Uzay ve Füze Miras Merkezi[değiştir | kaynağı değiştir]

Uzay ve Füze Miras Merkezi, Thor ve Discoverer (CORONA) casus uydu fırlatma serisinin ilk Uzun menzilli balistik füze (IRBM) testlerinin yapıldığı Uzay Fırlatma Kompleksi 10'da bulunuyor. Vandenberg'in 30. Uzay Kanadının Halkla İlişkiler ofisi aracılığıyla düzenli olarak planlanmış turlara açık olan tek Ulusal Tarihi Dönüm Noktasıdır. Merkez, Soğuk Savaş'ın başlangıcından itibaren Vandenberg'deki füze ve uzay ikmal faaliyetinin gelişimini askeri, ticari ve bilimsel uzay çabalarındaki sınıflandırılmamış mevcut gelişmeler aracılığıyla yorumlamak için eserleri ve hatıraları korur ve sergiler.

Mevcut sergi alanı, "Soğuk Savaş Kronolojisi" ve "Teknolojinin Evrimi" olmak üzere iki sergiden oluşur. Sergiler, fırlatma kompleksi modelleri, fırlatma konsolları, roket motorları, yeniden giriş araçları, görsel-işitsel ve bilgisayar ekranlarının yanı sıra uygun olduğunda uygulamalı etkileşimin birleşimini kapsar. Ek tesislerin restorasyonları tamamlandıkça, merkezi mevcut sergi alanlarından aşamalı olarak geliştirme planları vardır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Şablon:Source-attribution
  2. ^ O'Boyle, Brenna (4 Şubat 1994). "30th Space Wing takes top honors". Donrey Media. The Lompoc Record. 9 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2023. 
  3. ^ "Vandenberg AFB space team wins outstanding unit award" (Basın açıklaması). U.S. Air Force. 14 Aralık 1999. 9 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2023.