The Medallion

Vikipedi, özgür ansiklopedi
The Medallion
The Medallion
The Medallion film posteri
YönetmenGordon Chan
YapımcıAlfred Cheung
Yazar
Oyuncular
MüzikAdrian Lee
Görüntü yönetmeniArthur Wong
Kurgu
StüdyoEmperor Multimedia Group
DağıtıcıTriStar Pictures (theatrical release) Screen Gems (home media)
Çıkış tarih(ler)i15 Ağustos 2003 (2003-08-15) (Hong Kong)
22 Ağustos 2003 (2003-08-22) (Amerika Birleşik Devletleri)
Süre88 dakika
Ülke
  • Hong Kong
  • Amerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
Bütçe$35–41 milyon[1][2]
Hasılat$34.3 milyon[3]

Madalyon (İngilizce özɡün adıylaːThe Medallion), (Çince: 飛龍再生/免死金牌), Hong Konglu film yönetmeni Gordon Chan'ın yönettiği, Bey Logan, Paul Wheeler, Bennett Joshua Davlin ve Alfred Cheung'la birlikte senaryosunu yazdığı, 2003 yapımı bir aksiyon komedi filmidir.

Filmin başrollerinde Jackie Chan, Lee Evans, Claire Forlani ve Julian Sands yer alıyor. Chan'ın Rush Hour film serisi, Shanghai Noon ve onun devamı olan Shanghai Knights gibi diğer Amerikan filmlerinden çok daha az başarılıydı. Film , TriStar Pictures tarafından 15 Ağustos 2003'te Hong Kong'da ve 22 Ağustos 2003'te Amerika Birleşik Devletleri'nde sinemalarda gösterime girdi.

Hikâyede Eddie (Jackie Chan), Interpol tarafından Yılankafa (Sands) olarak bilinen bir suç baronunu yakalamak ve özel güçlere sahip, insanüstü güç ve ölümsüzlük veren bir madalyonu kaçırmasını önlemek için tutulan bir Hong Kong polis memurudur.

Filmin büyük bir kısmı doğaüstü ve mistik temalara sahip olsa da aksiyon ve komediyle doludur. Film eleştirmenlerden olumsuz eleştiriler aldı. Filmin Amerika Birleşik Devletleri gişe sonucu Sony/TriStar Pictures'ın kar elde etmesine yetecek kadar güçlü olmasına rağmen,[4][5] film gişede kötü performans gösterdi ve dünya çapındaki gişede 35‒41 $ yapım bütçesine karşı yalnızca 34,3 milyon $ hasılat elde edebildi.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Eddie Yang, AJ "Yılankafa" Staul adlı bir suç baronunun yakalanmasında Interpol ile işbirliği yapan bir Hong Kong polis müfettişidir. Yılankafa, Çinli bir kitapçıdan, efsanevi bir madalyonun iki yarısını bağlamak için her bin yılda bir seçilen bir çocuğun hikâyesini anlatan eski bir kitabı satın alır. Hong Kong'da Eddie ve Interpol ajanı Arthur Watson, Jai adındaki çocuğu kaçırmak üzere olan Yılankafa ve adamlarını yakalamak için bir baskın düzenler. Eddie ve ajanlar, Jai'nin bulunduğu tapınağa sızarak Yılankafa'nın adamlarıyla dövüşür. Ajanlar Jai'yi kurtarır ama Yılankafa onlardan kurtulur. İki hafta sonra Yılankafa, Jai'yi Hong Kong'da bir kargo teknesinde yakalar. Eddie ve Hong Kong polisinden oluşan bir ekip, Yılankafa'nın birkaç adamıyla çatışmaya girip onları yener, ancak Yılankafa, Jai ile birlikte Dublin, İrlanda'ya kaçar.

İrlanda'da Eddie, soruşturmada Interpol'e yardım etmekle görevlendirilir; bu da Watson'ın canını sıkar Eddie ayrıca Nicole James adında bir İngiliz Interpol ajanı olan kız arkadaşıyla yeniden bir araya gelir. Eddie şans eseri daha sonra Jai'nin limanda tutulduğunu itiraf eden Yılankafa'nın en iyi adamlarından biriyle karşılaşır ve onu yakalar. Eddie, Watson ve Nicole, Jai'yi kurtarmak için harekete geçer ve bu süreçte birkaç Yılankafa ajanını yener. Eddie ve Jai, Yılankafa'nın adamlarından biri tarafından serbest bırakılmadan önce suya düşürülen bir konteynerin içinde mahsur kalırlar. Eddie, şişirilebilir bir çadır bularak ve Jai'yi güvenli bir şekilde içine koyarak Jai'yi hayatta tutar, ancak Eddie boğularak ölür. Jai kurtarıldıktan sonra madalyonunu Eddie'nin vücudunda kullanır.

Morgda Watson, Eddie'nin cesedi için üzülür ve son sözlerini söylemeye hazırlanırken Eddie aniden yanında belirir. Eddie, Jai'nin madalyonu kendisini diriltmek için kullandığını ve eski bedeninin toza dönüştüğünü fark eder. Jai madalyonu ikiye bölerek birini Eddie'ye verir. Yılankafa'nın adamları Jai'yi yeniden ele geçirmek için hastaneye gelir ve dövüş sırasında Eddie, madalyonun ona insanüstü güç ve ölümsüzlük de verdiğini keşfeder.

Nicole, Jai'ye bakar, ancak o yine Yılankafa tarafından yakalanır Yılankafa, kalesinde saklandığı yerde, Jai'yi gücünü kazanabilmek için madalyonu etkinleştirmeye zorlar, ancak Yılankafa, gücün yalnızca yarısıyla insanüstü güç kazanır ve ölümlü kalır. Yılankafa ve adamları, diğer yarısını çalmak için Watson'ın ailesine saldırır. Watson'ın Çinli karısı da kendisi gibi bir polis memuru olduğu ortaya çıkar; bu durum Watson'ı şaşırtır çünkü işini ailesinden gizli tutmaktaydı. Birlikte Yılankafa'nın adamlarının saldırısına karşı savaşırlar.

Eddie, Watson ve Nicole, Yılankafa'nın kale sığınağının yerini öğrenir ve onun işini sonsuza kadar bitirmeye gider Operasyon ilk başta sorunsuz ilerler ancak Yılankafa, Nicole'u öldürür ve ölümsüz olur O ve Eddie, Eddie madalyonu verdiği hayatı almak için kullanana kadar şiddetli bir kavgaya girerler, bu da madalyondaki yılan ve balığın görünüp Yılanbaş'ı almasına neden olur ve bu da onu madalyonun içine hapseder. Jai, Eddie'nin aynı zamanda süper güç ve ölümsüzlük kazanan Nicole'ü diriltmek için madalyonu kullanmasına izin verir. Jai bir portal aracılığıyla başka bir boyuta girip Watson'ı korkuturken ikili daha sonra insanüstü bir hızla mesafeye doğru koşar.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Jackie Chan Müfettiş Eddie Yang
  • Lee Evans - Interpol Müfettişi Arthur Watson
  • Claire Forlani - Müfettiş Nicole James
  • Alex Bao Jai
  • Julian Sands - Yılankafa / AJ Staul
  • Johann Myers - Giscard
  • John Rhys-Davies - Komutan Hammerstock-Smythe
  • Anthony Wong - Lester Wong (Snakehead'in asistanı)
  • Christy Chung - Charlotte Watson
  • Billy Hill - Miles Watson
  • Nicholas Tse - restorandaki garson (konuk oyuncu)
  • Edison Chen - restorandaki garson (konuk oyuncu)

Yılankafa'nın adamları[değiştir | kaynağı değiştir]

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Tahmini 35 milyon dolarlık bütçeyle film, o zamanın şimdiye kadarki en pahalı Hong Kong yapımıydı.[6][7][8]

Çekimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Çekimler Ağustos 2001'de İrlanda'nın Dublin kentinde gerçekleşti. Jackie Chan ' The Tuxedo'yu çekerken prodüksiyona ara verildi ve filmin yapım aşaması o yıl Asya'da yeniden başladı.[8][9] Çekimler Dublin Kalesi'nde ve Wicklow kırsalında gerçekleşti.[10] Yapımcılar başlangıçta sahneleri Avustralya'da çekmeyi planlamışlardı ancak çekimleri Dublin'de yapmaya ikna oldular.[8]

Övgüler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 23. Hong Kong Film Ödülleri
    • Adaylık: En İyi Aksiyon Koreografisi (Sammo Hung)
    • Adaylık: En İyi Görsel Efekt (Matthew Gidney)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Hansen, Jeremy (29 Mayıs 2001). "Chan pic 'Binds' new helmer". Variety. 30 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2022. 
  2. ^ Şablon:Cite the numbers
  3. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; mojo isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  4. ^ Martin Grove (24 Ağustos 2003). "A summer stinker at the box office". 24 Ocak 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2022. "We break even in the mid-teens," a Sony spokesman said, referring to millions of dollars. 
  5. ^ "Slashers' stash". Variety.com. 24 Ağustos 2003. 16 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2023. 
  6. ^ "Chan, Yeoh return to teach & preach". Variety.com. 6 Şubat 2002. 16 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2023. 
  7. ^ "EMG's Chan sees no borders in future pix". Variety.com. 18 Mayıs 2002. 16 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2023. 
  8. ^ a b c "Wacky Jackie". The Irish Times. 8 Eylül 2001. 8 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. "Wacky Jackie" 8 Ağustos 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  9. ^ "Jackie Chan's 'Highbinders' Starts Principal Photography". IFTN. 2 Ağustos 2001. 16 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2023. 
  10. ^ "'Highbinders' Is First Big Budget Asian Shoot In Ireland". IFTN. 27 Ağustos 2001. 16 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]