The Boondocks (çizgi roman)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
The Boondocks
The Boondocks
Boondocks karakterleri. En üstten saat yönünde: Huey Freeman, Michael Caesar, Hiro Otomo, Riley Freeman, Cindy McPhearson ve Jazmine DuBois
Yayın bilgileri
YayıncıThree Rivers Press
Andrews McMeel Publishing
Yayınlanış aralığıGünlük
BiçimiÇizgi roman serisi
TürHiciv
Yayınlanma tarihi8 Şubat 1996
Yaratıcı ekip
Yazar(lar)Aaron McGruder
Çizer(ler)Aaron McGruder
Jennifer Seng (2003–2004)
Carl Jones

Boondocks, 1996'dan 2006'ya kadar yayınlanan, Aaron McGruder tarafından yazılan ve orijinal olarak çizilen günlük bir çizgi romandı. İlk çevrimiçi müzik sitesi Hitlist.com için 1996 yılında McGruder tarafından üretildi,[1] 1997'de aylık hip hop dergisi The Source’ta basıldı. Popülerlik kazandıkça, çizgi roman Universal Press Syndicate tarafından alındı ve 19 Nisan 1999'da ulusal çıkışını yaptı. Popüler ve tartışmalı bir çizgi roman olan The Boondocks, Afro-Amerikan kültürünü ve Amerikan siyasetini genç, siyahi radikal Huey Freeman'ın gözünden hicvediyor . McGruder sendikası, bunun şirketin şimdiye kadar sahip olduğu en büyük lansmanlardan biri olduğunu söyledi.[2]

Yayın geçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Seri, 8 Şubat 1996'da Hitlist.com'da[3] çıkış yaptı. Daha sonra 3 Aralık 1996'da Maryland Üniversitesi gazetesi The Diamondback’te[3] baş editör Jayson Blair’in[4] gözetiminde yayınlandı ve McGruder'a sayı başına 30 dolar (diğer karikatüristlerden 17 dolar daha fazla) ödendi. McGruder, serinin teknik bir hata nedeniyle ara vermesinden iki hafta sonra, 18 Mart 1997'de The Diamondback'teki yayınını bitirdi ve bir Diamondback çalışanı, herhangi bir açıklama yapmadan çizgi romanın yerine "OOPS" kelimesini yazdırdı. Gazete özür dilemeyi reddettikten sonra seriyi iptal etti. (2004 yılında The New York Times muhabiri olan Blair'in uydurduğu haber makalelerinin ifşa edilmesi üzerine, McGruder'ın çizgi romanı Blair'i hicveden diğer çizgi romanlara katıldı.)

Seri, Washington Post Writers Group, Creators Syndicate, United Media ve Chronicle Features dahil olmak üzere altı sendika tarafından reddedildi. Seriyi reddeden sendikaların çoğu destekleyiciydi ancak The Boondocks'ın "fazla provokatif" olduğunu düşünüyordu. 1997 yazından bir makale, Universal Press Syndicate’in şeridi "sert bir şekilde incelediğini" iddia etti; UPS sonunda onu günlük yayın için Nisan 1999'da seçti[5]

2003 Sonbaharında, Boston, Massachusetts merkezli sanatçı Jennifer Seng, McGruder'dan çizim görevlerini üstlendi. The New Yorker ile yaptığı bir röportajda McGruder, "Taviz verilmesi gereken bir şey varsa, bu çizim olacaktı. Yazarlıkta çizerlikten daha iyi olduğumu düşünüyorum."[4] Carl Jones, 2004'ün sonlarında çizer olarak Seng'in yerini aldı. Public Enemy #2 koleksiyonunun girişinde McGruder, "Bazı çizim görevlerinde bana yardım etmesi için bir sanatçı tuttum. İnsanlar seriyi çizmeyi bıraktığımı düşünüyor, ama durum hiç de böyle olmadı. Bugüne kadar kişisel olarak dokunmadığım tek bir Boondocks sayısı olmadı - Huey, Riley, Caesar ve Büyükbaba’nın ayrıntılarına hala takıntılıyım. Hala her panelin üzerinden geçiyorum. Hala nasıl göründüğünü umursuyorum ve her zaman umursayacağım."[6]

28 Şubat 2006'da McGruder, serinin 27 Mart 2006'dan başlayarak altı aylık bir ara vereceğini ve yeni sayıların Ekim ayında devam edeceğini duyurdu. Bu arada Universal Press Syndicate tarafından önceki sayıların tekrarları sunuldu.[7] Boondocks, zirvede 300'den fazla müşteriye dağıtıldı, ancak yarısından fazlası, aradan sonra yeniden çalıştırmaları yayınlamak yerine farklı eserleri yayınları.[8][9] 25 Eylül 2006'da Universal Press Syndicate başkanı Lee Salem, "Aaron McGruder , The Boondocks'u basılı gazeteler için emekliye ayırma veya devam ettirme konusunda hiçbir açıklama yapmamış olsa da ... gazeteler yakın gelecekte serinin geri geleceğine güvenmemeli." Geri dönmeyi seçerse Universal'in McGruder'ı tekrar kabul edeceğini de ekledi.[10] McGruder'ın sendikadaki editörü Greg Melvin, karikatüristin geri dönmesi için ikna etme amacıyla onunla bir araya geldi fakat başarısız oldu. McGruder, diğer projelerin yanı sıra Cartoon Network şovundaki çalışmasını, daha sonra seriye geri dönmemesi için sebep olarak gösterdi.[11] Seri iptal edildikten sonra, 26 Kasım 2006'ya kadar bazı gazeteler tarafından yeniden gösterimler yapılmaya devam edildi[12] Serinin tekrarları GoComics’te çevrimiçi olarak mevcuttur.[13]

Şubat 2019'da, radyo kişiliği Charlamagne tha God'ın Instagram sayfasında bir dizi tek seferlik seri yayınlandı.[14]

Açıklama[değiştir | kaynağı değiştir]

Seri, büyükbabaları Robert ile Chicago'nun batı yakasından çoğunlukla beyaz sakinlere sahip hayali banliyö Woodcrest’e taşınan Huey Freeman ve küçük erkek kardeşi Riley'yi anlatıyor. Bu, McGruder'ın çocukluğunda Chicago'dan muhtelif bir Maryland banliyösü olan Columbia'ya taşınmasıyla ilgilidir. Dağlık alan veya kentten uzak kasaba anlamına gelen "boondocks", karakterlerin hissettiği, esasen Afro-Amerikan kentsel yaşamdan soyutlanmışlığı ima eder.

Huey, son birkaç on yılın siyah radikal fikirlerine politik olarak duyarlı bir bireydir (4 Mayıs 1999 tarihli sayıda açıklandığı gibi, Huey aslında adını Huey Long’dan alan[15] Kara Panter Huey P. Newton’dan almıştır[16] ) ve modern siyah kültürünün birçok yönünü sert bir şekilde eleştirir. Örneğin, zaman zaman Vivica Fox ve Cuba Gooding, Jr.'a karşı en az Bush yönetimine karşı olduğu kadar katıdır. Öte yandan Riley, gangsta rap kültürüne ve "thug" yaşam tarzına aşıktır. Büyükbabaları Robert, katı bir disiplinci, 2. Dünya Savaşı gazisi ve her iki torunun da değerlerinden ve fikirlerinden rahatsız olan eski bir sivil haklar aktivistidir.

Huey'nin en iyi arkadaşı, Huey'nin eleştirilerinin çoğuna katılan, ancak konulara mizahi bir yaklaşım benimseyerek Huey'nin tipik karamsar tavrına olumlu bir karşı nokta görevi gören, rastalı, gelecek vadeden bir rapçi olan Michael Caesar'dır. Aynı zamanda gelişmekte olan bir komedyendir, ancak mizahının çoğu Huey'de genellikle başarısız olan "annen" şakaları yapmaya çalışmaktan ibarettir. Freeman'ların komşuları, siyahi avukat Thomas DuBois (WEB Du Bois'e atıf) ve yine bir avukat olan beyaz karısı Sarah'dır. Küçük kızları Jazmine, etnik kimliği konusunda çok özgüvensizdir ve Afrika soyundan koptuğu için Huey genelde kendisine antipati beslemektedir.

Boondocks çok politikti ve ara sıra, genellikle ana karakter Huey'in yorumları ve davranışlarıyla alevlenen büyük tartışmalara konu oluyordu. Çizgi roman birkaç kez gazeteler tarafından durduruldu. Ana karakterler genellikle ırksal ve Amerikan sosyo-ekonomik sınıf sorunlarını tartışıyordu. Tartışmalı ve ciddi konusu nedeniyle, birçok gazete yayıncısı ya çizgi romanı gazetenin köşe yazısı bölümüne taşıdı, fazla tartışmalı sayıları yayından kaldırdı, sayıyı hiç yayınlamadı ya da tamamen iptal etti.

Ana karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Huey Freeman - Çoğu zaman kızgın görünen, keskin bir siyasi farkındalığa sahip ve kendisini bir devrimci olarak gören alaycı bir çocuk. Adını Kara Panterlerin kurucu ortağı Huey P. Newton'dan almıştır, günümüz Amerikan toplumu ve medyasındaki cehaletten rahatsızdır. Gözlemci ve zeki bir çocuk olan Huey, sık sık kendini akılcılığın temsilcisi rolünde bulur. Huey, bazı komplo teorilerinin meraklısıdır ve hiçbir otoriteye kesinlikle güvenmez.
  • Riley Freeman - Ağabeyinin tam tersi olan Riley, "thug life" konseptini över. Televizyonda gördüğü rapçilere ve çete üyelerine hayranlık duyar ve onları taklit eder. Kendisine 1990'ların ortasında kötü şöhretli uyuşturucu baronu Pablo Escobar’dan sonra kendisini "Nas Escobar" olarak vaftiz eden rapçi Nas’a atıfta bulunarak "Esco" takma adını atamıştır. Ayrıca daha önce "Young Reezy" lakabına sahiptir, ancak bu, zamanla kaybolmuştur. Kendisine verdiği diğer takma adlar arasında "Usame bin Ladin" (11 Eylül'den aylar önce seçilmiş) ve Uday yer alıyor. Riley bu son takma adı, haberleri izlediği son derece nadir durumlardan birinde seçmiştir; normalde bilgi edinmekten kaçınmak için büyük çaba sarf eder. Bir keresinde okulda C+ aldıktan sonra üzüldü çünkü bu tür "örnek" notların "sokaktaki itibarını" zedeleyeceğinden korkuyordu. Riley, Noel için jant isteyip de alamadığından beri, kendisine borçlu olduğuna inandığı şeyi almak ve onu cezalandırmak gibi ikili bir amaç için Noel arifesinde Noel Baba'yı kızdırmaya kararlıdır. 2005 yılında, Riley'nin saçı, saçını kestirmemesi nedeniyle giderek büyüdü; bir Afro'ya dönüştüğünde, insanları Huey olduğuna inandırabiliyordu, ta ki Büyükbaba ona mısır tarlası saçı yaptırana kadar.
  • Michael Caesar - Huey'in sınıf arkadaşı ve en iyi arkadaşı, sadece soyadı Caesar ile tanınan ve Huey'nin yaşam görüşlerinin çoğuna katılan bir çocuktur. Huey'den farklı olarak Caesar daha iyimser ve neşelidir ve genellikle konu hakkında şakalar yapar. Caesar aslen Brooklyn’lidir. O ve Huey, "Özgür Huey Dünya Raporu" haber bültenini ve yıllık "En Utanç Verici Siyahi İnsanlar Ödüllerini" birlikte kurmuşlardır.
  • Robert Jebediah "Granddad" Freeman - Huey ve Riley'nin emekli büyükbabası, genellikle torunlarının şaklabanlıklarına maruz kalan bir pragmatist ve disiplincidir. Robert haberlerde paniğe kapılmasıyla tanınıyor ve çocukların refahını ihmal etmeden başkalarının ihtiyaçlarından çok kendi huzuruna ve rahatlığına değer veriyor.
  • Thomas ve Sarah Dubois - Mahallede ırklararası bir çift. İkisi de avukat olarak çalışır. Tom sık sık Huey ile güncel siyaset hakkında konuşurken (bazen tartışırken) görülürken, Huey, Tom'u konformist bir beyaz yakalı olarak gördüğü için kendisiyle alay etme eğilimindedir. Bazen alaycı bir şekilde onun gerçekten siyahi olmadığını öne sürecek kadar ileri gider. Tom, Al Gore yerine Ralph Nader'e oy verdiğinde ona "iki yüzlü siyasi sürtük" dedikten sonra Sarah tarafından geçici bir süreliğine evden kovuldu. Dört yıl sonra Tom, Nader'ın John Kerry'den oy almasını ve Demokratların 2004 Başkanlık Seçimlerini kaybetmesini engellemek umuduyla onu kaçırdı. Huey sonunda onu Nader'i serbest bırakmaya ikna etti.
  • Jazmine Dubois - Thomas ve Sara'nın, ona karşı genel soğukluğuna rağmen Huey'den hoşlanan çift ırklı kızı. Çift ırklı statüsü konusundaki güvensizliği ile dikkat çekiyor. Jazmine genellikle saf olarak tasvir edilir ve Huey'nin karamsarlığının aksine iyimserdir. Serinin başlarında, beyaz mı yoksa siyah mı olduğu sorununu gölgelemek için kasıtlı olarak belirsiz bir şekilde renklendirilmiştir. Bu, doğrudan öğretmeni tarafından ırkının sorulmasına neden olmuştur. Yaklaşık iki yıl boyunca ortadan kaybolmuş, sonradan teröristlerden çok korktuğu ve evinden dışarı çıkmadığı ortaya çıkmıştır. Korkarak teröristlere yardım ettiğini düşündüğü için ("Korku içinde yaşarsan teröristler kazanır" şeklindeki açıklamaları duyduğundan dolayı) üç kez FBI'a teslim olmaya çalışmıştır. Jazmine, kıvırcık ve hacimli saçlarından utanmaktadır ve annesinin saçları gibi daha düz saçlar dilemektedir. Huey'nin Tom'a kendisinin ve Sara'nın görünüşünü değiştirmesine yardım etmek yerine "Afrikalı yüz hatlarının doğal güzelliğini vurgulamayı" denemeleri önerisi bir kulaklarından girip diğerinden çıkmıştır. Bir keresinde Jazmine "büyük ve kabarık" saçlarından şikayet ederken, Huey onun sözünü keserek bulutlar hakkında ne düşündüğünü sormuştur. Bulutların güzel olduğunu düşündüğünü söylemiş, ancak Huey'nin söylemeye çalıştığı noktayı tamamen kaçırmıştır.
  • Ruckus Amca - aşırı ırkçı ve kendinden nefret eden yaşlı, kilolu siyahi bir adam. Karakterler arasındaki en koyu renkli insandır. İlk olarak Aralık 2004'te, Riley uçan katlanır sandalyeyle ilkini alt ettikten sonra alışveriş merkezindeki Noel Baba’nın yerine geçtiğinde görünmüştür. Eylül 2005'te ilk Pazar sayısında Huey ve Riley'nin otobüs şoförü olarak yeniden yer aldı ve ayrıca okulda kapıcı olarak çalıştığını da belirtti. O ve Robert bazen bu belirtilen görünümler dışında birlikte dama oynarken de görülürler.
  • Cindy McPhearson - Huey'nin sınıfında ırksal meseleler hakkında tamamen bilgisiz görünen beyaz bir kız. Rap müziğe, özellikle de Snoop Dogg'a düşkünlük ve merak gösteriyor.

Yan karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Hiro Otomo - Huey'nin arkadaşlarından biri, genç bir Japon-Amerikalı DJ. Hiro, yalnızca serinin orijinal Diamondback versiyonunda yer almıştır.
  • Müdür Williams - J. Edgar Hoover İlkokulu müdürüdür. Huey ve Riley'nin gelişine birkaç siyahi suistimal filmi kiralayarak hazırlanan, yanlışlıkla bu filmlerin siyahi kültürünün bir temsilcisi olarak düşünen, gerçek dünyadan uzak beyaz bir adamdır. Huey'nin FBI dosyalarına erişimi vardır.
  • John Petto - Huey, Cindy ve Caesar'ın onlarla nasıl başa çıkacağı konusunda en az müdür kadar bilgisiz olan beyaz öğretmenidir. Eski kafalı ve siyahilere alışık olmayan öğretmen, Huey'nin zekasından çekinmekte ve ders sırasında Huey ile girdiği tartışmalarda zorlanmaktadır
  • Bayan Peterson - Riley'nin, öğrencilerin kendi paylarına düşeni yapmadıkları takdirde başarısız olmaları gerektiği konusunda katı bir kuralı olan öğretmenidir. Bu nedenle, bir keresinde bir matematik dehası olan ancak zorlukla okuyup yazabilen Romanyalı bir kızı sınıfta bırakmıştır. Öğretmenliğe başlamadan önce aslen bir rahibedir, ardından üç yüksek güvenlikli hapishanede çalışmıştır. Bayan Peterson'ın Riley'ye ve sokak davranışlarına karşı pek sabrı yoktur.
  • Flagee ve Kurdele
  • Psikopat Yıldız Savaşları Adamı

Tartışmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

McGruder'ın çizgi romanının içeriği, politik olarak solcu ve ara sıra müstehcen olduğu için sık sık eleştirildi ve bu da birçok gazetenin köşe yazıları bölümünde yayınlanmasına yol açtı. Örneğin, BET’nin rap videolarıyla dalga geçen bir sayı (bazıları kadın dansçıların cinsel açıdan müstehcen hareketlerine dayanan) ve Whitney Houston'ın uyuşturucu sorunlarıyla alay eden ve kalçalarını vurgulayan bir sayı dolaşımdan çekildi. Boondocks, 11 Eylül 2001 saldırılarından sonra, Huey'nin Ronald Reagan'ı terörü finanse ettiği için ihbar ettiği bir sayı büyük ilgi topladı. Kısa bir süre sonra, her zamanki oyuncu kadrosu yerine konuşan bir vatansever sarı kurdele ve bir bayrak (Ribbon and Flagee olarak adlandırılır) öne çıkararak birkaç şeritte oto-sansüre başvurmuştur.

Önde gelen yayınlardan birkaç sayı kısa süreliğine çekilmiştir.[17][18][19] Örneğin, Huey ve arkadaşı Caesar'ın ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice için kişisel bir reklam hazırladıkları ve onu "işkence etmek için sevgi dolu bir eş arayan Darth Vader tipi bir kadın" olarak tasvir ettikleri "Condi'nin Bir Erkeğe İhtiyacı Var" sayısı, Washington Post'un bir haftalık sayıları yayınlamamasıyla sonuçlandı. Ancak gazetenin şikayet amiri Michael Getler daha sonra McGruder'ın yanında yer aldı.[20] Post ayrıca, siyah yarışmacıların Russell Simmons için çalışmak üzere bir realite TV şovunda yarıştığı, ancak tüm yarışmacıların kaba ve tembel olduğu "Can a Nigga Job Get a Job?" sayısını yayınlamayı da reddetmiştir.[21]

McGruder, çizgi romanda ve televizyon dizisinde sık sık Siyahi muhafazakar yorumcu Larry Elder’a eleştiride bulunmuştur.[22]

Derlemeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Çizgi romanlar, bu karton kapaklı kitaplarda toplandı:

  • 2000: Because I Know You Don't Read the Newspaper (19 Nisan 1999 – 29 Ocak 2000 sayıları)
  • 2001: Fresh for '01...You Suckas! (30 Ocak, 2000 – 5 Kasım, 2000 sayıları)
  • 2003: A Right to Be Hostile
  • 2005: Public Enemy #2 (12 Mart 2003 – 13 Kasım 2004 sayıları)
  • 2007: All the Rage (1 Aralık 2004 – 31 Aralık 2005 sayıları)

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Raphael Satter (5 Kasım 2002). "Boondocks creator talks about comic strip". The Chicago Maroon. 21 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2015. 
  2. ^ Tom Heintjes (8 Kasım 2013). "Universal Soldier: The Lee Salem Interview". Hogan's Alley. 8 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2015. 
  3. ^ a b "The Boondocks" (PDF). UClick.com. Andrews McMeel Universal. 4 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2016. 
  4. ^ a b "The Radical". The New Yorker. 12 Nisan 2004. 9 Kasım 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2006.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  5. ^ Parker, Lonnae O'Neal. "STRIP TEASE," 1 Ağustos 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Washington Post (August 20, 1997).
  6. ^ McGrduer, Aaron. Introduction, Public Enemy #2: An All-New Boondocks Collection (Three Rivers Press, 2005). 978-1400082582
  7. ^ "Comic strip 'The Boondocks' taking six-month hiatus". USA Today. 28 Şubat 2006. 23 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2023.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  8. ^ "Colleagues praise 'Boondocks', aren't surprised it may have ended". The Hollywood Reporter. 27 Eylül 2006. 14 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  9. ^ "McGruder Stopped Doing 'Boondocks' Because He 'Was Sick of It'". 21 Kasım 2006. 29 Kasım 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "Syndicate Says Boondocks May Not Return". The Washington Post. 26 Eylül 2006. 30 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2023.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  11. ^ "Return of 'Boondocks' comic strip delayed". CNN. 25 Eylül 2006. 27 Eylül 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  12. ^ "The Boondocks Comic Strip Ends This November". 26 Eylül 2006. 23 Ekim 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  13. ^ "The Boondocks". GoComics. 11 Haziran 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2012. 
  14. ^ "ICYMI: Aaron McGruder Resurrects 'The Boondocks' Just in Time". ColorLines. 8 Şubat 2019. 30 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2019. 
  15. ^ "The Boondocks – May 04, 1999 strip". 4 Mayıs 1999. 24 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2013. 
  16. ^ "Huey P. Newton". FamousAfricanAmericans.org. 30 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2021. 
  17. ^ Shipp, E. R. "On 'The Boondocks'" 28 Ağustos 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The Washington Post (Apr. 9, 2000).
  18. ^ Valby, Karen. "A political cartoonist is banned in New York: Boondocks' Aaron McGruder loses his Daily News gig," 25 Temmuz 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Entertainment Weekly (Oct. 19, 2001).
  19. ^ McGrath, Ben. The Radical: Why do editors keep throwing "The Boondocks" off the funnies page?" 9 Temmuz 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The New Yorker (April 12, 2004).
  20. ^ "Putting 'The Boondocks' in the Dock". The Washington Post. 19 Ekim 2003.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  21. ^ Holtzclaw, Mike. "'BOONDOCKS' STIRS UP CONTROVERSY," Daily Press (Sept. 20, 2004).
  22. ^ Satire TV: Politics and Comedy in the Post-Network Era, Jonathan Gray, Jeffrey Jones, Ethan Thompson. New York University Press, April 2009. p. 271.

[[Kategori:Siyasi çizgi romanlar]] [[Kategori:Amerikan şerit çizgi romanları]] [[Kategori:1996'da tanıtılan çizgi romanlar]] [[Kategori:İncelenmemiş çeviri içeren sayfalar]]