Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi
Harita
KısaltmaTBB
SloganMavi Gözlü Kent
Kuruluş2014
TürBüyükşehir belediyesi
MerkezSüleymanpaşa, Tekirdağ
Büyükşehir Belediye BaşkanıCandan Yüceer
(CHP)
Genel sekreterYüksel Özdal
ÜyelikTrakya Belediyeler Birliği
Marmara Belediyeler Birliği
Türkiye Belediyeler Birliği
Personel2800[1]
Resmî sitetekirdag.bel.tr

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi veya kısaca TBB, Tekirdağ ilinin sınırları içerisinde Belediye faaliyetlerini yürüten kamu kuruluşudur. Büyükşehir Belediye Başkanı Candan Yüceer'tır.

Kuruluş[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı 2011 yılına ilişkin Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçları dikkate alınarak ve 12 Kasım 2012 tarihi itibarıyla büyükşehir yasa tasarısı, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilerek 6360 sayılı kanun olarak yasalaşması ile Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi kurulmuştur.

Büyükşehir olmadan önce 8 ilçe ve 1 merkezden oluşan Tekirdağ ili büyükşehir kanunu ile bir takım değişiklikler yaşamıştır. Eski Tekirdağ Belediyesinin mahalleleri merkez olmak üzere, merkez ilçe sınırları içerisindeki köyler ile beldelerden oluşan Süleymanpaşa ilçesi kuruldu. Çorlu'nun Marmaracık beldesi merkez olmak üzere Çorlu İlçesi Sağlık ve Yeşiltepe mahalleleri, Marmaracık, Misinli, Ulaş ve Velimeşe Beldeleri ile 10 Köyün birleştirilmesi ile Ergene ilçesi kuruldu. Çerkezköy'ün Kapaklı Beldesi merkez olmak üzere Çerkezköy ilçesine bağlı olan Uzunhacı, Karlıköy, Bahçeağıl, Yanıkağıl ve Pınarca köylerinin ve Karaağaç Beldesinin birleştirilmesi ile Kapaklı ilçesi kuruldu. Ayrıca Tekirdağ'ın su hizmetlerini kaliteleştirmek amacıyla Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (TESKİ) kurulmuştur.

Yerel Seçimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi seçim sonuçları
Seçim Belediye Başkanı Parti Oy Oranı
2014 Kadir Albayrak CHP %45,7
2019 Kadir Albayrak CHP %51,2
2024 Candan Yüceer CHP %50,2

[değiştir | kaynağı değiştir]

Logonun temel yapısı Tekirdağ’ın “T” ve Büyükşehir’in “B” harflerinden oluşmaktadır. Yapraklar Tekirdağ’ın simge meyvası kirazı vurgulamaktadır. Mavi renk; şehrin doğallığını ve denizini, onu çevreleyen yeşil ise ormanlarını ve tarımı temsil etmektedir.[2]

Organizasyon yapısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi [3] ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Encümeni[4] olmak üzere üç ana gruba ayrılır.[5]

Meclis[değiştir | kaynağı değiştir]

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin faaliyetleriyle ilgili kararları almak için oluşturulan bir organdır. 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun 13. maddesine göre her ayın ikinci haftası birleşim gerçekleşmektedir. Meclis 37'si Cumhuriyet Halk Partisi, 21'i Adalet ve Kalkınma Partisi, 2'si Milliyetçi Hareket Partisi, 1'i İYİ Parti ve 1'i bağımsız olmak üzere 62 üyeden oluşmaktadır.[6]

Bağlı Birimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin 7 denetleyici ve düzenleyici birimi, 22 daire başkanlığı ve 75 şube müdürlüğü bulunmaktadır.

Bağlı Kurumlar ve İştirakler[değiştir | kaynağı değiştir]

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin 1 kamu kuruluşu ve 5 anonim şirketi bulunmaktadır.[7]

Kurum Kısaltma Kuruluş Genel Müdür Faaliyet Alanı/Ek Bilgi
Kamu kuruluşları
Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü TESKİ [8] 2014 Turhan Toprak Su ve kanalizasyon hizmetleri
Anonim ve limited şirketler
Tekirdağ Otopark Ulaşım Nak. İmar Plan ve Taah. San. ve Tic. A.Ş. Tekulaş [9] 2014 İlyas Küçükmidil Toplu ulaşım ve otopark hizmeti
Tekirdağ Personel A.Ş.[10] Personel A.Ş. 2017 Zeynep Meral Personel istihdamı
Tekirdağ Çevre ve Atık Yönetimi Sanayi Ticaret A.Ş. Çevre A.Ş. Çevre ve atık yönetimi
Tekirdağ Gıda ve Tarım Sanayi Ticaret A.Ş. Gıda A.Ş. Gıda hizmetleri
Tekirdağ Birlik Yem San. ve Tic. A.Ş. Birlik Yem Hayvansal yem üretimi
Tekir Ağaç Peyzaj Park Bahçe A.Ş. Tekir Ağaç Hizmet sektörü

Tekirdağ İletişim Merkezi (TEKİM)[değiştir | kaynağı değiştir]

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi iletişim konusunda tüm altyapı çalışmalarını tamamlamış bunun için halkın doğrudan ve hızlı ulaşabileceği Tekirdağ İletişim Merkezi (TEKİM) adı altında 7 gün 24 saat hizmet veren çağrı merkezini kurmuştur. Tekirdağ il sınırlarından 153 numarasında Tekirdağ sınırları dışından da 0850 459 5959 numarasından ulaşılabilmektedir. "Tdagbld" kullanıcı adıyla Facebook, Twitter, Instagram ve Youtube sosyal medya platformlarında yer almaktadır.[11]

Hizmet Binası[değiştir | kaynağı değiştir]

2022 yılında yapımı tamamlanan ana hizmet binası Atatürk Mahallesi 57. Alay Caddesi No:6 Süleymanpaşa Tekirdağ adresinde hizmet vermektedir. 67 bin 210 metrekare alana inşa edilen ve 12 bin 420 metrekare oturum alanı bulunan hizmet binası, 2 bodrum kat, zemin kat, 2 baza kat ve 6 ofis katından oluşuyor. Bina içerisinde ise; Büyükşehir Belediyesi hizmet birimleri ve çalışma ofisleri, konferans salonu, çok amaçlı salon, sergi salonu, meclis salonu, encümen salonu ve otopark bulunmaktadır. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Ana Hizmet Binası ana binanın yanı sıra çeşitli etkinliklerin gerçekleştirilebileceği bir meydana da sahiptir. 13 bin 462 metrekare inşaat alanında oluşan meydanda seyir terası, etkinlik meydanı, yansıma havuzları, kent koridoru, anıt alanı, peyzaj alanı ve meydan altı otoparkı bulunmaktadır. 55 bin metrekare alana sahip olan çevre düzenlemesi içinde bulunan 3 adet kafe binası, bisiklet yolu, piknik alanı, yansıma havuzu, yürüyüş yolu ve peyzaj alanları ile şehrin yeni kent parkı işlevini üstlenmektedir.[12]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi - Faliyet raporu" (PDF). 30 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 29 Mart 2024. 
  2. ^ "Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi - Kurumsal Kimlik Kılavuzu" (PDF). 26 Kasım 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  3. ^ "Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi". 4 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2023. 
  4. ^ "Tekirdağ Büyükşehir Belediye Encümeni". 4 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2023. 
  5. ^ "Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi - İdari Yapı". 2 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2023. 
  6. ^ "Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi - Meclis Üyeleri". 30 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2023. 
  7. ^ "Sayıştay Denetim Raporu". 
  8. ^ "Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü". 14 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2023. 
  9. ^ "Tekirdağ Otopark Ulaşım Nak. İmar Plan ve Taah. San. ve Tic. A.Ş." 5 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2023. 
  10. ^ "Tekirdağ Personel A.Ş." 23 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2023. 
  11. ^ "Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi - İletişim". 5 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2023. 
  12. ^ "Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi - Hizmet Binası". 11 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]