Tartarocyon

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tartarocyon
 
Biyolojik sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
İnfa şube: Gnathostomata
Üst sınıf: Tetrapoda
Sınıf: Reptilia
Takım: Carnivora
Familya: Amphicyonidae
Cins: Tartarocyon
Solé, Lesport, Heitz & Mennecart, 2022
Tür: Tartarocyon cazanavei

Tartarocyon, Geç Miyosen döneminde yaşamış Amphicyonidae ailesinin yok olmuş bir cinsidir. Fosilleşmiş kalıntıları Sallespisse, Fransa'da bulunduktan sonra bu cins tanımlanmıştır. Sadece holotip mandibula (alt çene) kemiğinden bilindiğinden dolayı fosil materyali kıtlığına rağmen, bu canlının beden ağırlığının 200 kg'a yakın olduğu kestirilmiştir ki, bu ağırlık kestirimi en yakın akrabası Cynelos'unkini uzak ara geçip Tartarocyon'u Miyosen Avrupa'sının en büyük kara avcısı yapmaktadır. Tartarocyon cazanavai, ilgili cinsteki tek türdür.[1] Canlının cins adı, insan yiyen bir devden gelen Fransız Güneybatı Pireneler efsanesinden gelmekteyken, tür adı holotip fosilin bulunduğu arazinin sahibini onurlandırmaktadır.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Lazaro, Enrico de. "Gigantic Bear-Dogs Lived in France 12 Million Years Ago". www.sci.news. 19 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2022. 
  2. ^ Solé, Floréal; Lesport, Jean-François; Heitz, Antoine; Mennecart, Bastien. "A new gigantic carnivore (Carnivora, Amphicyonidae) from the late middle Miocene of France". peerj.com/. 15 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi.