Tartışma:Vladimir Mayakovski

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Faşist faşizm yanlısı demektir.Bakınız:İtalya 1922-1943..Ayrıca Mayakovski'den bahsedilirken "bazı taşlamalar" demek eksik bir bilgi olur.Zira Mayakovski zaten salt Sovyet edebiyatı yapan biridir.Bu nedenle oraya antisosyalistlere,komunizm karşıtı kişilere yazılabilirdi.Bazı sığ kalmış.Ayrıca "komunistlere karşı" deyimi kullanılabiliyorsa,"faşistlere karşı" deyimide kullanılabilir,nede olsa bu ideolojidir ansiklopedik manada..--Nihan 22:41, 10 Nisan 2006 (UTC)

  • faşistler, emperyalistler gibi ifadelerin kullanımına dikkat etmemiz gerekli. taşlama yazdığı kişiler komünizm karşıtı olabilirler, fakat kendilerini faşist olarak nitelendirmeyebilirler, faşist olmayabilirler. bugün komünistler birçok yerde kapitalistleri, milliyetçileri vs.. faşist, emperyalist olarak nitelendiriyor. faşist diye belirtilen kişi ve kurumların faşist olduklarının sabit olması gerekir, oysa çoğu yerde bu kelimeler yorum ve hakaret olarak kullanılıyor. komünizm karşıtı herkes faşist değildir, faşizmi benimsemeyebilir.

örneğin mussolini faşisttir, faşizmi savunur. mussoliniye faşist deriz, tanımlamış oluruz. ama ingiliz liberallere faşist derseniz bu hakarettir. liberaller (genel olarak) faşizm ve komünizmi aynı kefeye koyarlar (totaliterizm.) maddede "faşistlere yazdığı taşlamalar yüzünden ingiltereye alınmamıştır" geçmesi bu açıdan taraflı algılanabilir. kime faşist deniyor? bunun belirtilmesi gerekli. ortaya faşist vs. denemez. saygılar.. Tembelejderha 23:00, 10 Nisan 2006 (UTC)

"bazı taşlamalar" demekte ortada bırakır Mayakovskiyi.Kimin neyi nasıl nitelendiğinin bir önemi yoktur ansiklopedik bilgilerde.Liberaller olsaydı liberaller yazılırdı,emperyalistler olsaydı emperyalistler yazılırdı."Komünistlere karşı" denilince Sovyetler,Küba,Çin vb ülkelerle,komünizm yanlısı insanlar anlaşılır."Faşistlere karşı" denilince Almanya,İtalya gibi ülkelerle,faşizm yanlısı insanlar anlaşılır.Faşizm sonuçta bir ideoloji biçimidir.Zaten Mayakovski'nin şiirlerinde ve eserlerinde hepsi bir kalıp içerisine sokulmamıştır.En azından "bazı" demek de yanlı bir yaklaşım olur.Hangi bazı?Bazı diyince akla bir sürü şey gelir.Üstelik orada tarih olarak 1925 belirtilmiş.Bu durumda kime taşlamada bulunduğuda ortada oluyor;İtalyanlara...Liberaller için ayrı,emperyalistler için ayrı taşlamaları zaten mevcuttur.Özet olarak ansiklopedilerde kimin ne anlayacağına bakılmaz,gerçek olduğu gibi aktarılır.Faşizm bir ideolojidir yineliyorum,tıpkı komunizm gibi...Daha belirgin bir ifadeyle yer değiştirebilir.--Nihan 23:11, 10 Nisan 2006 (UTC)

  • ingiltereye alınmama sebebinin italyan faşistlere yaptığı taşlamalar olduğundan emin misiniz? ingilizlerin faşistlere yapmış olduğu onca eleştiri, taşlama varken? kesin iddia etmiyorum, belki gerçekten öyledir. sonuçta ben konu hakkında bilgi sahibi değilim ama ifade bende ciddi şüphe uyandırdı. ingiliz halkı ve hükümeti faşizme komünizmden daha büyük bir antipati duyar diye biliyorum. eğer gerçekten sebep "faşistlere yaptığı taşlamalar" ise bunu daha açık bir şekilde ifade ederseniz güzel olur, "faşist" ifadesinin hakaret yollu kullanımın yaygınlığı ve ülkenin ingiltere olması yüzünden söylüyorum, yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermemek açısından. "bazı" ifadesini yalnızca hakaret yahut karalama anlamında bir kullanım ihtimalini engellemek için tercih ettim, yoksa çok belirsiz bir ifadedir, tabii ki daha niteleyici bir ifade daha iyi olur. Tembelejderha 23:24, 10 Nisan 2006 (UTC)


bir de ingilizce vikipedide şu bilgi verilmiş, dikkatimi çekti:

As one of the few Soviet writers who were allowed to travel freely, his voyages to Latvia, Britain, Germany, the United States, Mexico and Cuba influenced works like My Discovery of America (Мое открытие Америки, 1925). He also travelled extensively throughout the Soviet Union.

Tembelejderha 23:28, 10 Nisan 2006 (UTC)

  • Aslında şüphenizi bir önceki cevabınızda kendiniz gidermişsiniz.Liberaller faşistleri ve komunistleri aynı safta görürler.Belirtmek istediğim önemli bir husus var.Sovyet rejimini sovyet sanatından yada sanatçısından ayırmak mümkün değildir.Sovyet hükümetinin yazarlara ve şairlere ısmarlama şiirler ve romanlar hatta müzik eserleri yazdırdığını belirtmeliyim.Bu yüzden yurodivlik diye bir tanım bile atılmıştır.Zaten Mayakovskinin daha geniş manada sanatı

nitelendirilirse;şiirlerinde takındığı ifade ile yaptıkları birbirini tutmaz.Kişisel kanaatim böyle..Hatta bazı şiirlerini X kişiye yazdırdığı söylenir.Fakat bunun kanıtı olmadığı için yazılamaz..Daha net bir ifadeyle sovyet rejimi "faşiste" karşı yaz der ve "faşiste" karşı yazılır.İngilizce wikipedide İngiltere'ye gitti demiş,ABD'ye de gitti ama kaçak yollardan giriş yaptı.Bilmem ingilizcede yazıyor mu?Benim edindiğim bilgi bu yönde,yanlışsa düzeltilir.Daha açıklayıcı olması için Kapista adlı fizikçiyi örnek vermek isterim Cambridge üniversitesinde çalışmıştır,bir konferans için Moskova'ya gittiği anlaşılınca geri dönüş vizesi İngiltere tarafından iptal edilmiştir.O dönemde kimin neye karar vereceği belli olmuyor.--Nihan 23:56, 10 Nisan 2006 (UTC)

Zaten birçok eksiklik gözüme çarptı,zamanla düzeltilir diye düşünüyorum.Uygun kelimeleri bulunca,daha net ifadelerle yazarız :)--Nihan 00:06, 11 Nisan 2006 (UTC)

Lili Brik metinde var ama...[kaynağı değiştir]

Lili Brik metinde var ama kim olduğu hakkında bilgisi olan var mı? Saygılarımla--LandSCape 21:12, 29 Nisan 2006 (UTC)

Lili Brik ile ilgili geniş bir bilgim var.Ama buraya kopyaladığınız metin bir kaynaktan alınmış.Eğer düzeltmeyeceksiniz silmeniz gerekir diye düşünüyorum.Zira içeriği taraflı ve varsayımsal.İsterseniz bir notpadde düzeltip buraya ekleyin,burdan kaldırın,gerekli düzeltmeleri yaptıktan sonra ekleyin.Siz benim anladığım noktayla ilgili birşeyler yazıcaksınız,oda taraflı olucak...--Nihan 12:54, 1 Mayıs 2006 (UTC)

Henüz tam olarak bu sayfaya dönemedim çünkü Elsa Triolet sayfasına yoğunlaşmak zorunda kaldım asıl kilit isim o çünkü. Elsa'nın 1924 - 1927 arasında tanışmayıp 1928'de tanışmışlar gibi takdim edilişi tam bir saçmalık ama elimde (bulunduğum yerde kitaplarım ve dergilerim yok) sadece web bazlı kaynakların tarihlerine göre yazmak zorundayım... İki komünist var ve şiir ile alakalı bunlar biri şair ve diğer şiir sever, aragon da şair ve Mayakovski'nin Paris gezisinde tanışmamışlarda sanki 1928'de tanışmışlar gibi anlatımı bana gerçekliğe aykırı geliyor... Bu konuda tek web bazlı türkçe kaynak şu: http://www.ozgurpolitika.org/1999/01/05/opkul1_b.html ama ben bu konuda çok titizim. Çünkü 17 - 24 yaş aram neredeyse sosyalist kültür ve o eksende sosyalist gerçekcilik arasında geçti. Şiirle ilgilenen bir insan olarakta elbette bir şiirseverden çok bu isimleri önemsemem kaçınılmazdır. Bu nedenle taraflı bir metin ortaya çıkacağını düşünmeniz yersiz. Ancak onlar iddialar kısmında işlenecek türden tali konular sonuçta elimizde KGB arşivi yok. Saygılarımla.--LandSCape 13:15, 1 Mayıs 2006 (UTC)

6 Kasım 1926 tam tanışma tarihi.Mayakovski tanıştırmıştır ikisini.Çok titizlenmeye gerek yok aslında.Ayrıca eşcinsel değil biseksüeldir Aragon.Elsa Toriet ve Lili bricki ,iki kız kardeşi bağlayacağınız nokta düşündüğüm şeydir.Kilit nokta ve İki komunist diye vurgulamanız dikkatimi çekti,ekseniniz belli sizin.--Nihan 15:02, 1 Mayıs 2006 (UTC)


Komünist vurgusu yapma nedenim aralarında ortak bağ alanı olması ve bu onların aynı zamanda gerçekliğidir de. Ayrıca Aragon'da FKP'ye 1927'de girmiş. Yani hiç mi parti toplantılarında yada Mayakovski'nin 1924 yılı ziyaretinde denk gelmezler. Mayakovski'nin gezi /gönderiliş amaçlarından biri zaten Komünizm propagandası yapmak ve dönüşünde oralarda olan rezillikleri halkına anlatıp hallerine şükredip Parti için çalışmlarını sağlamak yoldaşlarının.. Elsa, Paris'te ve 1928'e kadar tanışamıyorlar, bu en azından ikilinin adına açılan evlerini konu alan sitede öyle diyor. Ben onu baz almak zorunda kaldım son aşamada çünkü tek eksiğim 1928'de Mayakovski neredeydi sorusunun yanıtını aramaktı. 1928'de Paris'e bir Renault araba almaya gitmiş :)

'1928 Rupture avec Nancy Cunard, tentative de suicide lors d’un voyage en Italie. Le 6 novembre, rencontre avec Elsa Triolet au bar de la Coupole.' http://www.maison-triolet-aragon.com/rubrique.php3?id_rubrique=57 < bu link onların ölene kadar yaşadıkları yerin tanıtımı ve onların hayatları ile iligili bilgilerin olduğu yer...

http://www.sovlit.com/bios/mayakovsky.html buda mayakoski'ye ait oldukça detaylı...

Titizlenmemin nedeni benim yapıyor olmam sonuçta telifi tarafımdan VikiPedi'ye bağışlanmış olacak. VikiPedi bende bağımlılık yaratmadan bunları bitirsem iyi olacak 4-5 tane de Türkiye'den maddem var. Aragon'un cinsel tercihi benim yazım değil henüz o paragraf halen ham (M. Kırıkkanat'a ait) uyarınız doğrultusunda işlerim o cümleyi ayrıntı bilgi için teşekkür eder, saygılar sunarım.--LandSCape 16:12, 1 Mayıs 2006 (UTC)


---

Bolşevik Partisi[kaynağı değiştir]

Bu Bolşevik Partisi nedir acaba. Bolşevik olarak linklense raha doğru olur diye düşünüyorum. Lakin bolşevik partisi diye bir şey yok. Bolşevikler RSDİP'de bir fikir çevresinde birleşmiş bir kesim. --Devrimdpt 10:11, 21 Kasım 2006 (UTC)

Boşevik Menşevik kutuplardan bolşevik olanlar 1-0 önde olduğu için, literatürde sık sık karşılaşılır. Genel olarak kullanılıyor. Bu isimde kitaplar olduğunu biliyorum yanılmıyorsam sosyal yayınlarıydı.--Boyalikus 01:01, 30 Ekim 2007 (UTC)