Elsa Triolet

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Elsa Triolet
DoğumЭльза Каган (Elsa Kagan)
12 Eylül 1896(1896-09-12)
Moskova, Rus İmparatorluğu
Ölüm16 Haziran 1970 (73 yaşında)
Moulin de Villeneuve, Fransa
Takma adLaurent Daniel
MeslekYazar
MilliyetFransız
Önemli ödülleriGoncourt Akademisi Edebiyat Ödülü 1944

Elsa Yur'evna Triolet (12 Eylül 1896 - 16 Haziran 1970) Moskova doğumlu Fransız yazar, çevirmen, Louis Aragon'un eşi, Liliya Brik'in kardeşi.

1896 yılında Moskova'da doğdu. Yahudi bir ailenin çocuğu olan Elsa Kagan'ın (Rusça:Эльза Каган) annesi müzik öğretmeni, babası ise avukattı. Elsa ve kızkardeşi mükemmel bir eğitim gördü. Almancayı ve İngilizceyi çok iyi konuşuyorlar ve çok güzel piyano çalıyorlardı. Elsa Moskova Mimari Akademisini bitirdi.

Şiiri çok seviyordu. 1915 yılında şair Vladimir Mayakovsky ile tanıştı. Kendisini eve davet ettiğinde Mayakovsky Elsa'nın kiz kardeşi Liliya Brik'e âşık oldu.1918'de Rus İç Savaşı sırasında Elsa bir Fransız süvari subayı olan Andre Triolet ile evlendi ve Fransa'ya göç etti. Ancak Triolet ile yaptığı evlilikte mutlu olamadı. Mayakovsky'nin ve diğer Rus şairlerinin şiirlerini Fransızcaya çevirdi. Daha sonra Triolet'den boşandı.

1920 yılında Tahiti'ye yaptığı seyahati mektuplarıyla, arkadaşı Victor Shklovsky'ye anlattı. O da mektupları Maksim Gorki'ye gösterdi. Gorki mektupların sahibinin yazarlığı düşünmesi gerektiğini söyledi.1925 yılında Rusça yayımlanan "Tahiti'de" adlı kitabı, bu mektupları temel alarak yazılmıştır.

1928 yılında Elsa, Fransız yazar Louis Aragon ile tanıştı. Evlendiler ve 42 yıl mutlu bir evlilik sürdüler. Aragon'u Fransız komünist Partisine girmesi konusunda etkiledi. Triolet ve Aragon Fransız anti-faşist hareketinde görev aldı. Elsa Triolet 1944 yılında Fransız edebiyatının en önemli ödülü olan Goncourt ödülünü kazandı. Elsa Triolet bu ödülü kazanan ilk kadın oldu. 73 yaşında Moulin de Saint-Arnoult da kalp krizi sonucunda öldü.