Tartışma:Türkiye Komünist Partisi (2001)/Arşiv 1

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

[Başlıksız][kaynağı değiştir]

Bir siyasi parti nasıl tanınır,programıyla...bu kadar basit, tüzük konmadı, neden çünkü tüzük partinin iş işleyişidir,üyeleri ilgilendirir...ben partinin programımının tekrar eklenmesini talep ediyorum..yarın tekrar ekliyorum zaten...

  • Vikipedi'de hangi partinin maddesine parti programı konuyor? Partinin resmi sitesinin adresi orada verilmiş, isteyen girip partinin programını oradan okur. Madde içindeyse, partinin temel görüşleri ve programın bir özeti verilir. --Martianmister 19:05, 16 Ocak 2007 (UTC)

burda yazan arkadaslarimiz baskalarinin yazdiklarina kanmayacak kadar akillidirlar zaten.. bir parti programi sizi tkpli yapmaz herhalde o ideolojiyi benimsemediginiz surece.. onun icin sacma sapan konusmayin.. --Darkmarch 02:40, 12 Şubat 2007 (UTC)darkmarch

  • Konunun burayı okuyan kişinin TKP'li olup olmamasıyla ilgisi yok sayın Darkmarch. Bir partinin programı tam haliyle vikipediye alınmaz. --Martianmister 15:03, 27 Şubat 2007 (UTC)

Sayfadaki tarafsız, kaynaksız, ilgilisiz metinler çıkarıldı. Sayfa düzenlendi. ----devrimdptmesaj 10:27, 8 Mayıs 2007 (UTC)

Kullanıcı:53atmaca'nın yaptığı değişiklikleri geri aldım. Lakin sayfada partinin aldığı oylar ilgili başlıkta zaten var. Ayrıca TİP vb eski partilerin aldıkları oyları buraya yazmak doğru olmaz. ilgili partilerin sayfalarına aldığı oylar yazılabilir.


devrimdptmesaj 13:18, 9 Mayıs 2007 (UTC)

Bu madde gerçekten tarafsız.Bu madde yazılırken siyasi görüş ve komünist bir bakış açısı var.Tarafsız bir yazı oluşturulmalı.--İndiana jones 13:53, 20 Ağustos 2008 (UTC)

-- Sayfa üzerindeki bazı imla hataları düzeltildi. AU

Restorasyon ve Stalin[kaynağı değiştir]

Siyasi görüş kısmı Komünizm olarak değiştirildi. Eğer itiraz eden olmayacaksa yanına stalinizm diye not düşmeyi de düşünüyorum. Evet, fikirler?--Martianmister 15:26, 9 Mayıs 2007 (UTC) Öyle ise yazılabilir tabi. Ancak kaynak göstermek sorunlu olabilir. Yasal siyasi bir partinin biz stalinistiz diyebileceği kadar demokratikleşemedi türkiye henüz. Partinin adını bile zorla kabul ettirdiler. ----devrimdptmesaj 16:02, 9 Mayıs 2007 (UTC)

  • Komünizme birşey denemediğine göre stalinizme hayli hayli denemeyeceğini düşünüyorum. Partinin stalinist olduğuna kaynak ise [1] adresindeki parti programı olabilir. Tek ülkede sosyalizmi öngörmesi, kentli işçi sınıfına dayanması gibi satır aralarındaki birtakım özellikleri bunu gösteriyor. Ayrıca tanıdığım TKP'lilerin satalin hakkındaki düşüncelerini iyi biliyorum.--Martianmister 16:16, 9 Mayıs 2007 (UTC)
O zaman kaynak olarak bu sayfayı gösterip Stalinist diyebiliriz bence.----devrimdptmesaj 16:40, 9 Mayıs 2007 (UTC)
    • Tamam diyelim o zaman.--Martianmister 16:47, 9 Mayıs 2007 (UTC)
      • partinin resmi görüşü marxist leninist görüştür. stalinist bir çizgide olma görüntüsü sanırım stalin ismini duyunca küfretmeye başlayan diğer soldan ayrılmasının ürünüdür. Parti stalin gerçekliliğini doğruları ve yanlışlarıyla analiz eder.tam bir kopuş ve ya tam bir yönelme yoktur.
    • parti marxist leninist tir, parti stalini gelenek icinde sahiplenir, partinin resmi gorusu soylendigi gibii marxist leninisttir..Partinin kurulus adi maddede yazildigi gibi Sosyalist TUrkiye Partisi degil; Sosyalist Iktidar Partisi dir --donostistanbul


Tartışılan konuda birkaç değişiklik daha yaptım. Maddenin şu anki hali nasıl?--Martianmister 18:51, 17 Temmuz 2007 (UTC)

Parti Stalini elbette savunur ama "Stalinist" kelimesi Stalin karşıtlarının Gelenek Sol çizgideki insanları eleştirmek icin kullandığı bir kelimedir. Bu yüzden kullanılması doğru değildir Regnante80 (mesaj) 18.00, 3 Temmuz 2020 (UTC)[yanıtla]

Stalinizm diye bir kavram yoktur.Troçkist oportünist cephesinin uydurmasıdır.Çünkü Stalin Teorik anlamda katkı yapmamaıştır Marksizme-Leninizme.Bu iş Lenin'e "Stalinist" demeye kadar uzanır... Wikisosyalizmofficial (mesaj) 17.56, 3 Ocak 2021 (UTC)[yanıtla]

Partinin kimi konulara bakışı[kaynağı değiştir]

Partinin avrupa birliği, nato, imf vs gibi kimi spot konularda kısa görüşlerini gireceğim. Yöneticiler açısından bir sorun var mı?

Siyasi görüş değişikliği[kaynağı değiştir]

Siyasi görüşten komünizm ve yurtseverlikten, marksizm ve leninizm olarak değiştirdim. Komünizm zaten bir siyasi görüş değildir; farklı farklı devrimcilerin; leninistlerin, maoistlerin ve daha birçok bölümlemenin nihai hedefi olan ütopyadır. Siyasi görüş biraz yöntem içerir gibi geliyor. Leninizm zaten bir hareket klavuzudur. Marksizm ise çoklukla sistem analizi içermesine rağmen aslında bilimsel sosyalizme karşılık gelen bir kavramdır ve bir komünist marksist olmak zorunda değildir.bkz.Charles Fourier O halde siyasi görüşün yöntemi ve seslendirilen genel kavramın açıkça anlaşılabilir özelleşmesinden oluşur. Tkp, yurtseverliği sürekli vurgulayan bir parti olmasına karşılık, yurtseverliğin troçkizm ve klasik liberalizm(taraftarı fikir düzeyinde vardır) dışında kapsamadığı herhangi bir politik düşünce yoktur, farklı değerlerle yaklaşarak her politik oluşum ülkesine olan sevgisini gösterir; mhp, dsp, chp ve akp'nin politik görüş tahtasına da rahatlıkla yazılabilir yurtseverlik. Politik görüş, yurtseverlik fikrini kendi doğrultusunda biçimlendiren bir şey olmalıdır.Cankut 01:25, 27 Şubat 2008 (UTC) Umuteymen 04:45, 22 Ocak 2010 (UTC) TKP, hem Mustafa Kemal'in görüşlerine hemde Mustafa Kemal tarafından katledilen Mustafa Suphi'nin görüşlerine birarada nasıl sahiplenmektedir. Bu konuyla ilgili açıklamanın düzeltilmesi gerekiyor. en en yurtsever parti olduğu tam bir taraflılık örneğidir.(osir)

Bu gereksiz pasajın silinmesi gerekli, doğru dürüst anlatım bile yok.95.7.244.165 10:48, 15 Temmuz 2011 (UTC)

Bu partinin siyasi görüşü, yurtseverlik (yada vatanseverlik) ve SBKP revizyonizmini savunma üzerine kurulu olduğundan (örneğin kruşçev'in SBKP 20.kongresinde, anti-stalinizm adı altında yaptıklarını görmezden gelip hem stalin'i hemde kruşçev'i sosyalist lider olarak tanımlarlar), daha çok Rusya Federasyonu Komünist Partisine yakın çizgi izlemektedir. Onlarda SBKP'nin kruşçev ve hempalarından kalan yönetimini yurtseverlik ve rus milliyetçiliği ile harmanlayarak savunmakta, bu nedenle Rusya'nın gerçek komünist partisi olan Rusya Komünist İşçi Partisi tarafından eleştirilmektedirler.

Bu parti kelimenin kaba anlamıyla sol spektruma girer. Çünkü her ne kadar 1920 TKP'sinin postmodern bir öykünmesi olsa da, aslında SİP'ten başkası değildir. SİP ise 2. TİP'e kadar uzanan bir çevreye dayanır. Ancak Marksist-Leninist olarak tanımlanması ansiklopedik bilgi taşımıyor. En azından Bakü TKP'sinin Türkiye Soluna verdiği zararları vermemekte, kendi çapında eğlenen ve DSİP'li diğer postmodern troçkist (!) rakipleriyle sidik yarıştırma işinden rant sağlamaktadırlar. DSİP vicdani ret gelsin der, bunlar zorunlu askerlik kalsın. Oysa komünistler için, ne vicdani ret ne de zorunlu askerliğin savunulması diyalektiğin ruhuna aykırı şeylerdir. Vicdani ret salt bireysel bir eylem olup, toplumsal olanı dışlar ve anarşizme yaklaşır. Zorunlu askerliği savunmakta vicdani retti savunmak kadar abes olup, egemen sınıfın baskı organına yani orduya proleter askerler, erler ve yedek subaylar yetiştirir, onları kullanıp atar.78.186.121.164 12:48, 15 Haziran 2012 (UTC)

Parti yayınları[kaynağı değiştir]

Parti yayınları listesindeki "Granma" başlığı çıkartıldı. Granma, Küba Komünist Partisi'nin yayın organıdır. TKP, Granma'nın Türkçe'ye çevirisini yapmaktadır.

Diğer partilerle ilişkiler[kaynağı değiştir]

"Diğer sol partiler tarafından SİP-TKP diye anılır" ifadesi çıkartıldı. SİP-TKP ifadesi, Eski TKP'li Ürün çevresi tarafından oluşturulmuş bir ifade biçimidir, bilgi değeri bulunmamaktadır.

  • Bu çok ilginç bir açıklama olmuş. SİP-TKP adı Ürün çevresince konulmuş olabilir. Diğer gruplar tarafından da kullanılır. Peki neden bilgi değeri içermez? Cezve 05:44, 17 Temmuz 2009 (UTC)
  • Önceki adınız SİP değil miydi? Bunun neresinde bilgi değeri yok? Bakü TKP'si ile hiç bir tarihsel ilişiğiniz yok. En eski orjininiz TİP'e dayanıyor. Sonra STP ardından SİP, son olarakta sahte TKP'yi kurdunuz.95.7.244.165 10:46, 15 Temmuz 2011 (UTC)

TKP'nin aslı ne ki, sahtesi ne olsun. Aslı şu an ürün dergisi ve benzeri bir kaç grubun temsil ettiği 1920 bakü TKP'si, revizyonist ve tasfiyeci çizgisi nedeniyle 1960'lara kadar bir ton parçaya ayrılmıştır. (TKP-Atılım, TKP-Kıvılcım, TKP-Birlik) arta kalan çekirdek TİP revizyonizmi ile 1987'de birleşerek t6asfiyeci ve legal TBKP'ne evrilmiştir. Hikmet kıvılcımlı gibi diyalektik materyalizmden bihaber dandik sosyoloğun görüşlerini savunan bir çok çevre bunlardan gelir ya da bunların görüşlerini savunur. 2001 TKP'si, gelenek dergisi, STP ve SİP evriminin son halkasıdır. Gelenek dergisi ise 12 mart sonrasında kurulan 2. TİP'e dayanır. Anlayacağınız, postmodern TKP (2001) ile modern TKP (1920) arasında çokta manidar bir fark yok açıkçası. Zaten Sultan Galiyev ve Mustafa Suphi gibi kişilerin türk milliyetçisi sosyal-şoven bir görüşe sahip olmaları, revizyonist 1920 TKP'sinin sosyal-faşist bir karaktere sahip olması, SBKP/B'ni takip etmesi bunların birer örneği. Bu bağlamda isim hırsızlığı denen şeye pek inanmadığım gibi buna gerekte duymuyorum. sovyet sosyal emperyalizmini, sosyal-faşizmi eleştiremeyen bir partinin taklidide orjinali kadar önemsizdir kanımca. İkincil önem arzeden Mao ve ÇKP tezlerinin eleştirisini veremeyen Aydınlık, TİİKP, TKP/ML, MKP, HK ve benzeri oluşumların yanı sıra bunlar birincil önemde olan Sovyet sosyal emperyalizmini ve Kruşçev revizyonizmini bile eleştirmezler. Yine aydınlık ve benzeri oportünist gruplar geri tahlilleri savunmalarına ve ÇKP-MDD, Halk İktidarı, İşçi-Köylü ittifakı, Toprak Reformu, Yarı-feodal ve Komprador burjuvazi vs. tezlerinde ısrar etmelerine rağmen en azından bunu eleştirmektedirler. Bakü TKP'si tıpkı TKEP, Kurtuluş Hareketi vb. gibi sosyal-faşist, tasfiyeci (legal, yarı-legal) ve revizyonist bir partidir.78.186.121.164 12:25, 15 Haziran 2012 (UTC)

Taraflılık[kaynağı değiştir]

Vikipediye yakışmayacak derece yanlılık ve taraflılık vardır.Bir siyasi partinin ansiklopedik tanımından ziyade komunist partinin propaganda sayfası gibi bir sayfa oluşturulmuş.Derhal değiştirilip,ansiklopedik bir hale getirilmelidir...

Bu kaynaksız cümle üzerine değişiklik savaşı mı yaşanıyor acaba ? Şimdilik kaldırıyorum. Güvenilir kaynaklarla birlikte eklenebilir bence. Takabeg ileti 09:42, 1 Şubat 2010 (UTC)

Bilgi kutusunda partinin kurucusu bölümüne Mustafa Suphi yazılmış. Mustafa Suphi 1921 yılında öldü, bu partinin kurucusu başka biri. 91.121.6.36 21:21, 3 Eylül 2012 (UTC)

UKKTH ile ilgili...[kaynağı değiştir]

UKKTH Leninizmin temel yapıtaşıdır.Komünist bir partinin Leninist olması gerekir.(Lenin, UKKTH ve Emperyalist Ekonomizm adlı yapıtında değinmekte.)TKP, UKKTH'yi tamamen reddetmekte.Bu konu önemli olduğu için yeni bir alt madde eklenmeli. Wikisosyalizmofficial (mesaj) 17.54, 3 Ocak 2021 (UTC)[yanıtla]

Yeni bir alt başlık açılmalı[kaynağı değiştir]

Tartışmalar/Eleştiriler adlı bir alt başlık ile TKP eleştirilerine yer verilmelidir. Wikisosyalizmofficial (mesaj) 18.24, 3 Ocak 2021 (UTC)[yanıtla]

Sevgili arkadaşlar, [2] bu dosya ilgili siyasi partinin güncel sitesinden alınmış geçerli bir logodur ve adil kullanım gerekçesi ilgili şekilde belirtilmiştir. Bu dosya ilgili maddeden 9 Şubat 2022 tarihinde çıkartılmış ve sonrasında dosya silinmeye aday gösterilmiştir. Bunun yerine konan dosya ise bu dosyanın aynısıdır ancak bir kullanıcı bunu kendi orijinal çalışması olarak göstermiş ve Commons'a bu şekilde eklemiştir. Dolayısıyla işleyişte bir yanlışlık vardır. Saygılarımla...Arşivci yurttaş Ogün Eratalay mesaj 12.15, 9 Şubat 2022 (UTC)[yanıtla]

Selamlar, kendim oturup çizdiğim için orijinal çalışma olarak gözüküyor. Kafanızda soru işareti kalmaması için CC-zero olan lisanslı PD-shape olarak değiştirdim. Malûmunuz, bu tür şekiller basit şekiller sınıfına girmekte. Mutlu ve sağlıklı günler dilerim. Jelican9💬 14.58, 10 Şubat 2022 (UTC)[yanıtla]