Tartışma:Sovyetler Birliği'nin resmî isimleri

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Sovyetler Birliği (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Sovyetler Birliği maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Sovyetler Birliği kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Bir ülkenin, bir bölgenin, bir kuruluşun, bir kişinin vs (çoğaltabiliriz örnekleri) başka dillerde okunuşu, yazılışı niye ansiklopedik olsun ki? Türkiye Cumhuriyet'nin, ABD'nin, Almanya'nın, Moritanya'nın, Angola'nın vs diğer Dünya dil ve lehçelerinde yazılışı, telaffuzu neden ansiklopedi maddesi olsun ki.---Potkal (mesaj) 18:03, 5 Haziran 2017 (UTC)

Yani, mantıklı. Burada göz aldanması yaratan nokta, ülke adının çok uzun olması sanırım :)--RapsarEfendim? 18:43, 5 Haziran 2017 (UTC)
  • Yorum Yorum İlk bakışta bana da çok garip geldi, fakat diğer dillerdeki versiyonlarını incelediğimde Languages of the Soviet Union ile ilgili olabileceği akla yatkın. Bilindiği üzere Sovyet halkları birçok halktan oluşmakta ve bu ülke sınırları içerisinde yaşayan bu halkların toplamda yüzlerce dili ve/veya lehçeleri mevcut. Sovyetler Birliği'nin "ortak pazar dili" ve gayri "iletişim dili" Rusça olmasına rağmen çokdillilik ilkesi gereği herhangi bir resmi dili bulunmamaktaydı (1990 yılında "birlik dili" yasası çıkana kadar). Bu kapsamda incelendiğinde her etnik dilde ülke adının tanımlanması ansiklopedik olarak incelebilir. "Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi isimleri" maddesi olsa epey bi abes olurdu çünkü ulus sayısı sınırlı, olsa olsa Zazaca, Kürtçe, Ermenice falan olur ama ülkenin resmi dili olduğundan bu pek fark yaratmıyor. Fakat Sovyetlerde durum farklı ve unsuru olduğu her halkın dili ve lehçesinde ülke adının tanımlanması ansiklopedik olmaya daha yakın. Benim fikrim bu. --Ahmet Turhan (mesaj) 20:19, 5 Haziran 2017 (UTC)