Tartışma:Recep Tayyip Erdoğan/Arşiv 4

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Diğer arşivler

Başbakan gürcü kökenli değildir. Bu bilgi uydurmadır.

Kendi ağızıyla söylediği birşeyi tartışma konusu yapmamak lazım, adam Gürcüyüm dediyse öyledir.

BAŞBAKAN'IMIZIN BABASI Gürcistan TÜRK'Ü. Bildiğiniz gibi Batum'a bağlı bölge, Türk sayılır (Acar ve Ahıska Türk'leri) Türkiye tarihinden kopuk olduğu için, bazen yanliş fikirlerle karşı karşıya kalıyor.

Ahıska'da Türkler vardır burası doğru ama başbakan Batumlu olduğu söylemişti (batum ile ahıskanın ayrı yerler olduğunu vikipedinin ilgili sayfasından öğrenebilirsiniz) bir de Acara demişsiniz Acarada Türkler yoktur acarlar (yani müslüman gürcüler) vardır.
  • Böyle şüpheli bir bilginin makalede bulunması saçmalık. İnsanları sevmeyebilirsiniz. Bir siyaetçi olarak başarısız bulabilirsiniz ve hatta onlardan nefret edebilirsiniz. Ama bu, Vikipedi'yi bir siyasi karalama aracı oarak kullanmanızı gerektirmez. Ben de aynısını Deniz Baykal makalesine yapsam şık olur muydu? Bilgi makaleden kaldırılmıştır, ısrarla geri konulursa, tarafımca ısrarla silinecektir! BeyazFikirler 29 Mayıs 2008 (UTC)
Tayyip beyin annesi evde Haçapuri pişirirdi. Takabeg ileti 16:07, 29 Mayıs 2009 (UTC)
Şaka bir yana burda ne yazıyor? Takabeg ileti 16:09, 29 Mayıs 2009 (UTC)
Birincisi, o haber kaynağının ne derece güvenilir olduğu, tartışılır bir konu. Muhalif bir gazetenin basit ve çirkin bir iftirası olmadığını bana nasıl ispatlayacaksın? Yalan haber yüzünden defaatle yargılanıp mahkum olmuş bir basın organını -ve o basın organının dahil olduğu medya grubunu- güvenilir bir kaynak gibi sunmak ne derece doğru? İkincisi, bakın bakalım burada ne yazıyormuş? Şimdi hangisine inanacağız? BeyazFikirler 23:59, 29 Mayıs 2008 (UTC)

"Özel hayatı"

Yeni eklenen: "Fakat türban takmayan oğullarını da RAMSEY'in sahibi Remzi Gür'ün verdiği burslarla ABD'de okutmuştur" cümlesi, bir VP:TBA ihlâli.

  • Bunu yumuşatmak için: "Oğulları da Ramsey firmasının sahibi Remzi Gür'ün verdiği burslarla ABD'de okumuştur." diyebilirim, ama burs veren firmanın ve en büyük hissedarının adını burada ilân etmek ne kadar ansiklopedik bilemiyorum.
  • Öte yandan "Oğulları da özel bir firmanın verdiği burslarla ABD'de okumuştur." diyebiliriz. Ancak, oğullarının ABD'de okuması ne kadar ansiklopedik?
  • Daha da öte yandan, biyografik bir ansiklopedi maddesinde "özel hayatı" başlıklı bölüm olması ne kadar ansiklopedik?

Burada, bana öyle geliyor ki, belli bir dünya bakışı ve siyasi eğilimin izi var. Yani bu kişinin çevresindeki kadınların incançları, giyimleri nedir? Ailesi hangi emperyalist ülkede okumaktadır? Ya okutan kimdir? Bağlantılar neler? Gibi bir sorgulayış, ima, muhalif propaganda söz konusu. Yani, mesela, bırakın çocuklarını okutmak, muhtelif aile efradı ABD'de eğitim gören ve bunların bir kısmının akademik başarıları gayet su götürür olan İsmet İnönü maddesinde bunları yazsaydık, ben yine rahatsız olurdum. Emin olamıyorum bizim ansiklopedi olarak tavrımız tam olarak yukarıdaki seviyelerden hangisinde olmalı. O yüzden sadece emin olduğum ilk kademe taraflılığı siliyor ve ilk örnekteki şekilde düzeltiyorum. Saygılar, Filanca 17:48, 2 Şubat 2008 (UTC)

  • Oğullarını, kimin bursuyla, nerede okuttuğu ansiklopedik bilgiye girmez. Özel hayat başlığı olabilir mi? Bazen olabilir. Örneğin medeni hâle ilişkin bilgiler kısaca bu tip bir başlık içinde verilebilir. Şu kadar çocuğu vardır, şununla evlidir, şundan boşanmıştır vs. tarzı bilgiler içindir bu; imâlı, TBA ihlâlleri için değil. İlgili ifadeler kesinlikle çıkarılmalı. Ansiklopedide olduğumuzu hatırlayalım; forumda değiliz. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 21:14, 2 Şubat 2008 (UTC)

Taraflı

Bence kesinlikle taraflı bir yazı hep övgüye yer verilmiş . Yetkililerden gerekeni yapmalarını rica ediyorum. Mic check

"'şehit aileleri tarafından aleyhinde tazminat davası açıldı" ifadesi

şehit aileleri tarafından aleyhinde tazminat davası açıldı. ifadesinden şehit aileleri siliniyor. Davanın kimin tarafından açıldığının bilinmesi gerekiyor. Silme nedenini silen arkadaşlar açıklayabilir mi--Bruno Giordano 18:23, 29 Nisan 2008 (UTC)

Şehit taraflı bir cümle.--Martianmister 19:36, 29 Nisan 2008 (UTC)

PKK tarafından öldürülmüş asker ailelerinin lafı da hoş durmuyor. Türk vatandaşlarının kanına dokunacak bir tabir. Hem tarafsız olan hem de vakıa'yı açıklayan bir ifade kullanmalıyız. Özetlersek bu olayda ne olmuş: Güvenlik güçleri, etnik bölücü terör örgütü militanları tarafından saldırıya uğramış ve hayatlarını kaybetmiş. Bu vakıa'yı açıklayan bir tabir olmalı burada... Başbakan hayatını kaybeden güvenlik güçleri için kelleler ifadesini kullandığı için tazminata mahkum olmuş...--Bruno Giordano 20:09, 29 Nisan 2008 (UTC)
  • Sizin öneriniz ne?--Martianmister 20:16, 29 Nisan 2008 (UTC)
  • Düzeltmiştim ama geri alındı. Herhalde yanlışlıkla geri alındı çünkü bir sebep belirtilmemiş. Çok minör bir değişiklik yaptım ama paragrafın yeri alta kaydığı için fark görüntüsünde kırmızı görünüyor. Bu yüzden değiştirilmiş olmalı. Saygılar, -- Bruno Giordano 17:29, 2 Mayıs 2008 (UTC)
  • Bu sürüm hem gramer hem de ilkeler açısından daha uygun gibi geliyor bana:

14 Ocak 2000 tarihinde Avusturalya'nın Melbourne şehrinde yayın yapan SBS radyosuna verdiği mülakatta aşağıdaki ifadeyi kullanmıştı:

“ Sayın Öcalan şu an, düşüncelerinin değil, almış olduğu kellelerin hesabını veriyor. Bense düşüncelerimden dolayı 4 ay hapis yattım, aramızdaki fark çok büyük. ”


Terör örgütü lideri için sayın ifadesini ve terör örgütünün saldırılarında hayatlarını kaybedenler için kelle ifadesini kullanması nedeniyle, basında ve kamuoyunda eleştirildi. Bu sözlerin basın yayında yayınlanması sonrasında, PKK terör örgütü ile mücadelede hayatlarını kaybetmiş güvenlik güçlerinin yakınlarınca kendisine tazminat davası açıldı. Davalılar tarafından sembolik olarak 3 kuruş tazminat talebinde bulunulduğu ve avukatlığını Kemal Kerinçsiz'in yaptığı davada, 3 kuruş tazminat cezası İstanbul Kartal 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nin Aralık 2007 tarihinde verdiği kararla kesinleşti. Erdoğan, sözlerinden dolayı tazminat cezası ödemeye mahkûm oldu.[14][15][16][17]Saygılar, --Bruno Giordano 17:34, 2 Mayıs 2008 (UTC)

Bu versiyon bence daha iyi görünüyor. Sizin versiyonunuz fazla uzun. Sürekli tekrara ve gereksiz yere ayrıntıya kaçılıyor.--Martianmister 17:48, 2 Mayıs 2008 (UTC)


Merhaba,

  • PPK tarafından öldürülmüş kısmına bazı itirazlarım var.
  1. PKK bir kişi değil organizayondur. Organizasyon fiilen adam öldüremez. İnsanlar adam öldürür.
  2. Yaygın kullanımı itibariyle öldürülmek tabiri tepki çekebilir.
  3. Çünkü, yaygın anlamıyla öldürülmek cinayet anlamında kullanılır. Bir askeri aracın geçtiği yola mayın koyulunca ve mayın patlayınca kurbanlar öldürülmüş olmuyor. Saldırıya kurban gitmiş oluyorlar. Silahla taranan askeri birlikte isabet alan bir askerimiz öldürülmüş olmuyor yine saldırıya kurban gitmiş oluyor. Öldürülmek, cinayet ve benzeri kasıtlı bir cana kast sonucu hayatını kaybetmek anlamına geliyor. Terörist saldırılarda hedef gözetmeden güvenlik güçlerine veya sivillere saldırı yapılıyor. Burda saldırıyı yapanlar tarafından yapılan eylem, kasten veya kasıtlı cinayet şeklinde bir öldürme değildir. Terör suçlarında savcılar zaten taamüden adam öldürmekten dava açmazlar. Mesela Fransanın Orly havaalanında patlayan bombada ölen sivillere öldürüldü diyemeyiz. Ölenler, bombalı saldırıda haytlarını kaybettiler. Bombayı koyanlar belirli bir kimse ve kimseleri öncelikle öldürmeyi planlamamışlardı. Bombanın patlaması sonucu insanların yaralanıp ölmesini ve dehşet ve korku yaratmak istemişlerdi. ikiz kulelere uçakla çarpanların hedefi 37. kattakileri öldürmek değil eylem yapmak ve seslerini duyurmaktı.

Bu nedenlerle terörist saldırılarda ölenler için(güvenlik güçleri veya siviller) öldürüldü diyemeyiz. Saygılarımla, --Bruno Giordano 19:00, 2 Mayıs 2008 (UTC)

  1. Organizasyonlar fiilen adam öldürür.
  2. Öldürülmek tabirinin tepki çekmesi için herhangi bir neden olduğunu sanmıyorum.
  3. Terörist saldırılar sonucu olan ölümler de sadece ölümdür. Vikipedi'deki tüm diğer maddelerde de bu böyle yeralmaktadır.--Martianmister 10:37, 3 Mayıs 2008 (UTC)

Selamlar...Bu cümle bu şekilde olamaz, yanlış bilgi veriyor, öldürülen askerlerin yakınları tarafından açılmadı dava. Şehit aileleri derneği tarafından açıldı. Bu haliyle taraflıdır. Şehit aileleri dernekleri de hem bireysel hem dernek adına davacı olmak için harekete geçti. İstanbul Şehit Anaları Derneği başkanı Pakize Akbaba açtı bu davayı ve eğer yanlış bilmiyorsam derneğin dava açması mümkün olmadığından dernek üyeleri bireysel olarak dava açtılar. Şehit kelimesi taraflı diyorsunuz ama Kemal Kerinçsiz isimli avukatın adını zikredip, bu haberin yer aldığı her kaynakta Şehit Anaları Derneği ibaresini önemsemiyorsunuz gibi oluyor. Eksik veya tek bir yandan veriliyor bilgi, bu haliyle taraflı. Ayrıca kaynak olarak verilen SABAH gazetesindeki ifade : Davacı avukatı ve Şehit Aileleri ve Anneleri Dernekleri vekili Kemal Kerinçsiz'dir, bilginize. İyi çalışmalar.--Boyalikus 17:07, 5 Mayıs 2008 (UTC)

  • Merhaba Boyalıkuş. Orada yeralan yazı ve bilgileri yazan ben değilim. Oraya Kemal Kerinçsiz'in adını yazan ya da bahsedilen derneğin adını yazmayan da ben değilim. Ben değişiklik yapmadan önce orada şehit yakınları şeklinde bir ifade vardı ve ben de bu ifadeyi ölen askerlerin yakınları şeklinde değiştirdim. Davanın ardında bir deernek olduğunu bilseydim onun adını yazardım. --Martianmister 06:47, 6 Mayıs 2008 (UTC)
Merhaba Martianmister ben size yazmamıştım, sadece şehit kelimesinin sorunu üzerinde durdum. "Önemsemiyorsunuz gibi oluyor" derken size yönlendirmemiştim :) Sanırım yanlış anladınız. Referansda belirtildiği için gözden kaçmaz diye düşündüm. Sanırım Şehit aileleri dernekleri ve şehit anaları dernekleri diyerek düzeltme yapmak bir sorun yaratmaz. iyi çalışmalar.--Boyalikus 13:59, 6 Mayıs 2008 (UTC)


İftira ve İnkarla Mücadele Birliği, ADL

ABD’nin ADL'den üstün cesaret ödülü, ibaresinden ADL ifadesi kaldırılmamalı. Bu kuruluş ADL diye tanınır Türkçe ismi tanınmış değildir. İsimleri yabancı dilde olan yurtdışı örgütler yabancı isimdeki kısaltmalarıyla anılır. IMF vs. gibi. --Bruno Giordano 12:00, 3 Mayıs 2008 (UTC)

  • Şu anki hali daha iyi görünüyor. Ayrıca vikipedide bağlantılarda kısaltmaların veya en bilinen isimlerin kullanılmasıyla ilgili bir kural yok. Bağlantıya tıklayan kişiler ilgili bilgileri oradan öğrenebilirler. bkz: Uluslararası Para Fonu--Martianmister 12:49, 3 Mayıs 2008 (UTC)

Ödülün sahibi?

Az önce verilen ödülün kaynağına bakıyordum:[1]

Bu ödül Recep Tayyip Erdoğan'a mı, yoksa Türkiye'ye mi verilmiştir? Haberde Erdoğan, Rodos eski Konsolosu Selahattin Ülkümen’in başı çektiği, 2. Dünya Savaşı’nda soykırıma uğratılan Yahudileri kurtaran Türk diplomatlar adına verilen, ’Courage to Care’ (İlgi göstermeye cesaret ödülü)’nü törenle aldı. deniliyor. Bu durumda ödülün verildiği kişi kendisi değil.--Martianmister 13:09, 3 Mayıs 2008 (UTC)

  • Selahattin Ülkümen 1988 yılında almış. [2] ADL'nin ödülünün Türk diplomatları adına verildiği vurgulanmış ancak başbakan'a takdim edilmiş törenle bu yüzden başbakan almış gibi görünüyor ama ödül kendisine takdim edilmiş aslında. [3] Başbakan ayrıca 2005 yılında Çevik Bir'in de aldığı AJC(Amerikan Jewish Committee) tarafından verilen cesaret karakteri ödülünü de almış. Diğer bir İsrail lobi örgütü AJC(Amerikan Jewish Committee) ise Başbakan R.T.Erdoğan'a Ocak 2004 tarihinde "Profiles in Courage" (Cesaret Karakteri) ödülü verdi. Aynı ödül 28 Şubat sürecinin kudretli Generali Çevik Bir'e de verilmişti. Bu şekilde düzeltmek gerekiyor sanırım.--Bruno Giordano 15:26, 3 Mayıs 2008 (UTC)

Çocuklarının eğitim alanı ile ilgili bölümde hepsinin ABD'de eğitim görüyor olması maddesine bunun nedenleri de eklenmeli. Çünkü nedeninin baş örtü ve imam hatiplere yönelik kısıtlamalar olduğu yazılırsa o cümleden anlaşılanlar da değişir.

Saygılar.

Gereksiz ve çocukça ...

Kaynaklarda bulunan karikatürler bağlantısı sayfanın tarafsızlığını bozmakta ve bir o kadarda gereksiz... her kesime ve onların seçim haklarına saygı duymalıyız, bu kişiye yapılan saygısızlık T.C halkının %47 sine yapılmış bir saygısızlıktır...

tayyip %53'e her fırsatta saygısızlık yapıyor ama...ne de olsa padişah o ne isterse o nu yapar...
  • Çok ilginçtir ki burada bile, hem de ansiklopedik bir sitede bakıyorum ısrarla AKP yanlısı yorumlar ve savunmaya geçişler yapılmış. Koskoca wikipedi'de bile Türklüğümüzü gösteriyoruz ya bravo doğrusu. Tayyip Erdoğan bu ülkenin tek başbakanı değildir. Sonuncusu da olmayacaktır. Bunu unutmayınız. Ayrıca halicin temizlenmesi bir ilk değildir, onu temizleyenlerin başında Dalan gelir. Wikipedi editörlerinden ricam lütfen maddelerin ansiklopedik ve tarafsız olmasına özen gösteriniz!(CLD)

"Özel hayatı"

Yeni eklenen: "Fakat türban takmayan oğullarını da RAMSEY'in sahibi Remzi Gür'ün verdiği burslarla ABD'de okutmuştur" cümlesi, bir VP:TBA ihlâli.

  • Bunu yumuşatmak için: "Oğulları da Ramsey firmasının sahibi Remzi Gür'ün verdiği burslarla ABD'de okumuştur." diyebilirim, ama burs veren firmanın ve en büyük hissedarının adını burada ilân etmek ne kadar ansiklopedik bilemiyorum.
  • Öte yandan "Oğulları da özel bir firmanın verdiği burslarla ABD'de okumuştur." diyebiliriz. Ancak, oğullarının ABD'de okuması ne kadar ansiklopedik?
  • Daha da öte yandan, biyografik bir ansiklopedi maddesinde "özel hayatı" başlıklı bölüm olması ne kadar ansiklopedik?

Burada, bana öyle geliyor ki, belli bir dünya bakışı ve siyasi eğilimin izi var. Yani bu kişinin çevresindeki kadınların incançları, giyimleri nedir? Ailesi hangi emperyalist ülkede okumaktadır? Ya okutan kimdir? Bağlantılar neler? Gibi bir sorgulayış, ima, muhalif propaganda söz konusu. Yani, mesela, bırakın çocuklarını okutmak, muhtelif aile efradı ABD'de eğitim gören ve bunların bir kısmının akademik başarıları gayet su götürür olan İsmet İnönü maddesinde bunları yazsaydık, ben yine rahatsız olurdum. Emin olamıyorum bizim ansiklopedi olarak tavrımız tam olarak yukarıdaki seviyelerden hangisinde olmalı. O yüzden sadece emin olduğum ilk kademe taraflılığı siliyor ve ilk örnekteki şekilde düzeltiyorum. Saygılar, Filanca 17:48, 2 Şubat 2008 (UTC)

  • Oğullarını, kimin bursuyla, nerede okuttuğu ansiklopedik bilgiye girmez. Özel hayat başlığı olabilir mi? Bazen olabilir. Örneğin medeni hâle ilişkin bilgiler kısaca bu tip bir başlık içinde verilebilir. Şu kadar çocuğu vardır, şununla evlidir, şundan boşanmıştır vs. tarzı bilgiler içindir bu; imâlı, TBA ihlâlleri için değil. İlgili ifadeler kesinlikle çıkarılmalı. Ansiklopedide olduğumuzu hatırlayalım; forumda değiliz. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 21:14, 2 Şubat 2008 (UTC)

Taraflı

Bence kesinlikle taraflı bir yazı hep övgüye yer verilmiş . Yetkililerden gerekeni yapmalarını rica ediyorum. Mic check

"'şehit aileleri tarafından aleyhinde tazminat davası açıldı" ifadesi

şehit aileleri tarafından aleyhinde tazminat davası açıldı. ifadesinden şehit aileleri siliniyor. Davanın kimin tarafından açıldığının bilinmesi gerekiyor. Silme nedenini silen arkadaşlar açıklayabilir mi--Bruno Giordano 18:23, 29 Nisan 2008 (UTC)

Şehit taraflı bir cümle.--Martianmister 19:36, 29 Nisan 2008 (UTC)

PKK tarafından öldürülmüş asker ailelerinin lafı da hoş durmuyor. Türk vatandaşlarının kanına dokunacak bir tabir. Hem tarafsız olan hem de vakıa'yı açıklayan bir ifade kullanmalıyız. Özetlersek bu olayda ne olmuş: Güvenlik güçleri, etnik bölücü terör örgütü militanları tarafından saldırıya uğramış ve hayatlarını kaybetmiş. Bu vakıa'yı açıklayan bir tabir olmalı burada... Başbakan hayatını kaybeden güvenlik güçleri için kelleler ifadesini kullandığı için tazminata mahkum olmuş...--Bruno Giordano 20:09, 29 Nisan 2008 (UTC)
  • Sizin öneriniz ne?--Martianmister 20:16, 29 Nisan 2008 (UTC)
  • Düzeltmiştim ama geri alındı. Herhalde yanlışlıkla geri alındı çünkü bir sebep belirtilmemiş. Çok minör bir değişiklik yaptım ama paragrafın yeri alta kaydığı için fark görüntüsünde kırmızı görünüyor. Bu yüzden değiştirilmiş olmalı. Saygılar, -- Bruno Giordano 17:29, 2 Mayıs 2008 (UTC)
  • Bu sürüm hem gramer hem de ilkeler açısından daha uygun gibi geliyor bana:

14 Ocak 2000 tarihinde Avusturalya'nın Melbourne şehrinde yayın yapan SBS radyosuna verdiği mülakatta aşağıdaki ifadeyi kullanmıştı:

“ Sayın Öcalan şu an, düşüncelerinin değil, almış olduğu kellelerin hesabını veriyor. Bense düşüncelerimden dolayı 4 ay hapis yattım, aramızdaki fark çok büyük. ”


Terör örgütü lideri için sayın ifadesini ve terör örgütünün saldırılarında hayatlarını kaybedenler için kelle ifadesini kullanması nedeniyle, basında ve kamuoyunda eleştirildi. Bu sözlerin basın yayında yayınlanması sonrasında, PKK terör örgütü ile mücadelede hayatlarını kaybetmiş güvenlik güçlerinin yakınlarınca kendisine tazminat davası açıldı. Davalılar tarafından sembolik olarak 3 kuruş tazminat talebinde bulunulduğu ve avukatlığını Kemal Kerinçsiz'in yaptığı davada, 3 kuruş tazminat cezası İstanbul Kartal 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nin Aralık 2007 tarihinde verdiği kararla kesinleşti. Erdoğan, sözlerinden dolayı tazminat cezası ödemeye mahkûm oldu.[14][15][16][17]Saygılar, --Bruno Giordano 17:34, 2 Mayıs 2008 (UTC)

Bu versiyon bence daha iyi görünüyor. Sizin versiyonunuz fazla uzun. Sürekli tekrara ve gereksiz yere ayrıntıya kaçılıyor.--Martianmister 17:48, 2 Mayıs 2008 (UTC)


Merhaba,

  • PPK tarafından öldürülmüş kısmına bazı itirazlarım var.
  1. PKK bir kişi değil organizayondur. Organizasyon fiilen adam öldüremez. İnsanlar adam öldürür.
  2. Yaygın kullanımı itibariyle öldürülmek tabiri tepki çekebilir.
  3. Çünkü, yaygın anlamıyla öldürülmek cinayet anlamında kullanılır. Bir askeri aracın geçtiği yola mayın koyulunca ve mayın patlayınca kurbanlar öldürülmüş olmuyor. Saldırıya kurban gitmiş oluyorlar. Silahla taranan askeri birlikte isabet alan bir askerimiz öldürülmüş olmuyor yine saldırıya kurban gitmiş oluyor. Öldürülmek, cinayet ve benzeri kasıtlı bir cana kast sonucu hayatını kaybetmek anlamına geliyor. Terörist saldırılarda hedef gözetmeden güvenlik güçlerine veya sivillere saldırı yapılıyor. Burda saldırıyı yapanlar tarafından yapılan eylem, kasten veya kasıtlı cinayet şeklinde bir öldürme değildir. Terör suçlarında savcılar zaten taamüden adam öldürmekten dava açmazlar. Mesela Fransanın Orly havaalanında patlayan bombada ölen sivillere öldürüldü diyemeyiz. Ölenler, bombalı saldırıda haytlarını kaybettiler. Bombayı koyanlar belirli bir kimse ve kimseleri öncelikle öldürmeyi planlamamışlardı. Bombanın patlaması sonucu insanların yaralanıp ölmesini ve dehşet ve korku yaratmak istemişlerdi. ikiz kulelere uçakla çarpanların hedefi 37. kattakileri öldürmek değil eylem yapmak ve seslerini duyurmaktı.

Bu nedenlerle terörist saldırılarda ölenler için(güvenlik güçleri veya siviller) öldürüldü diyemeyiz. Saygılarımla, --Bruno Giordano 19:00, 2 Mayıs 2008 (UTC)

  1. Organizasyonlar fiilen adam öldürür.
  2. Öldürülmek tabirinin tepki çekmesi için herhangi bir neden olduğunu sanmıyorum.
  3. Terörist saldırılar sonucu olan ölümler de sadece ölümdür. Vikipedi'deki tüm diğer maddelerde de bu böyle yeralmaktadır.--Martianmister 10:37, 3 Mayıs 2008 (UTC)

Selamlar...Bu cümle bu şekilde olamaz, yanlış bilgi veriyor, öldürülen askerlerin yakınları tarafından açılmadı dava. Şehit aileleri derneği tarafından açıldı. Bu haliyle taraflıdır. Şehit aileleri dernekleri de hem bireysel hem dernek adına davacı olmak için harekete geçti. İstanbul Şehit Anaları Derneği başkanı Pakize Akbaba açtı bu davayı ve eğer yanlış bilmiyorsam derneğin dava açması mümkün olmadığından dernek üyeleri bireysel olarak dava açtılar. Şehit kelimesi taraflı diyorsunuz ama Kemal Kerinçsiz isimli avukatın adını zikredip, bu haberin yer aldığı her kaynakta Şehit Anaları Derneği ibaresini önemsemiyorsunuz gibi oluyor. Eksik veya tek bir yandan veriliyor bilgi, bu haliyle taraflı. Ayrıca kaynak olarak verilen SABAH gazetesindeki ifade : Davacı avukatı ve Şehit Aileleri ve Anneleri Dernekleri vekili Kemal Kerinçsiz'dir, bilginize. İyi çalışmalar.--Boyalikus 17:07, 5 Mayıs 2008 (UTC)

  • Merhaba Boyalıkuş. Orada yeralan yazı ve bilgileri yazan ben değilim. Oraya Kemal Kerinçsiz'in adını yazan ya da bahsedilen derneğin adını yazmayan da ben değilim. Ben değişiklik yapmadan önce orada şehit yakınları şeklinde bir ifade vardı ve ben de bu ifadeyi ölen askerlerin yakınları şeklinde değiştirdim. Davanın ardında bir deernek olduğunu bilseydim onun adını yazardım. --Martianmister 06:47, 6 Mayıs 2008 (UTC)
Merhaba Martianmister ben size yazmamıştım, sadece şehit kelimesinin sorunu üzerinde durdum. "Önemsemiyorsunuz gibi oluyor" derken size yönlendirmemiştim :) Sanırım yanlış anladınız. Referansda belirtildiği için gözden kaçmaz diye düşündüm. Sanırım Şehit aileleri dernekleri ve şehit anaları dernekleri diyerek düzeltme yapmak bir sorun yaratmaz. iyi çalışmalar.--Boyalikus 13:59, 6 Mayıs 2008 (UTC)


İftira ve İnkarla Mücadele Birliği, ADL

ABD’nin ADL'den üstün cesaret ödülü, ibaresinden ADL ifadesi kaldırılmamalı. Bu kuruluş ADL diye tanınır Türkçe ismi tanınmış değildir. İsimleri yabancı dilde olan yurtdışı örgütler yabancı isimdeki kısaltmalarıyla anılır. IMF vs. gibi. --Bruno Giordano 12:00, 3 Mayıs 2008 (UTC)

  • Şu anki hali daha iyi görünüyor. Ayrıca vikipedide bağlantılarda kısaltmaların veya en bilinen isimlerin kullanılmasıyla ilgili bir kural yok. Bağlantıya tıklayan kişiler ilgili bilgileri oradan öğrenebilirler. bkz: Uluslararası Para Fonu--Martianmister 12:49, 3 Mayıs 2008 (UTC)

Ödülün sahibi?

Az önce verilen ödülün kaynağına bakıyordum:[4]

Bu ödül Recep Tayyip Erdoğan'a mı, yoksa Türkiye'ye mi verilmiştir? Haberde Erdoğan, Rodos eski Konsolosu Selahattin Ülkümen’in başı çektiği, 2. Dünya Savaşı’nda soykırıma uğratılan Yahudileri kurtaran Türk diplomatlar adına verilen, ’Courage to Care’ (İlgi göstermeye cesaret ödülü)’nü törenle aldı. deniliyor. Bu durumda ödülün verildiği kişi kendisi değil.--Martianmister 13:09, 3 Mayıs 2008 (UTC)

  • Selahattin Ülkümen 1988 yılında almış. [5] ADL'nin ödülünün Türk diplomatları adına verildiği vurgulanmış ancak başbakan'a takdim edilmiş törenle bu yüzden başbakan almış gibi görünüyor ama ödül kendisine takdim edilmiş aslında. [6] Başbakan ayrıca 2005 yılında Çevik Bir'in de aldığı AJC(Amerikan Jewish Committee) tarafından verilen cesaret karakteri ödülünü de almış. Diğer bir İsrail lobi örgütü AJC(Amerikan Jewish Committee) ise Başbakan R.T.Erdoğan'a Ocak 2004 tarihinde "Profiles in Courage" (Cesaret Karakteri) ödülü verdi. Aynı ödül 28 Şubat sürecinin kudretli Generali Çevik Bir'e de verilmişti. Bu şekilde düzeltmek gerekiyor sanırım.--Bruno Giordano 15:26, 3 Mayıs 2008 (UTC)

Çocuklarının eğitim alanı ile ilgili bölümde hepsinin ABD'de eğitim görüyor olması maddesine bunun nedenleri de eklenmeli. Çünkü nedeninin baş örtü ve imam hatiplere yönelik kısıtlamalar olduğu yazılırsa o cümleden anlaşılanlar da değişir.

Saygılar.