Tartışma:Osmanlı Hanedanı

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: Birburqwe tarafından 4 yıl önce Kayı başlığına
Lütfen VPBanner şablonu yerine Tartışma şablonunun |proje= parametresini kullanınız.
Aşağıdaki imzasız yorumu yazan kullanıcıya: Dönüp tapaj hatanızı düzeltmek konusunda gösterdiğiniz hassasiyeti imza zorunluğu konusunda da göstermeniz rica. Bir de başlıksız (bu kez ben ekledim) yorum bölümü açılmaması düzen ve görünüm bakımından önemli Teşekkürler. --E4024 (mesaj) 10:22, 2 Temmuz 2012 (UTC)

anlamadığım bişey var padişahların yönettiği bi çok tarih birbirleriyle çakışıyor beraber yönettikleri anlamına mı geliyor yani bu ???

  • Eğer tarihler soy ağacında yazanlarsa orada yazan tarihler saltanat süresi değil yaşam süreleridir. christoph20036 23:17, 14 Kasım 2008 (UTC)

sonuçta Osmanlı hanedanı kendilerinden önceki Osmanoğullarının devamıdır yani farkeden bir şey olmuyor--Mavilalanmesaj 01:04, 16 Kasım 2008 (UTC)

Mustafa Kemal Atatürk[kaynağı değiştir]

Mustafa Kemal Atatürk'ün Osmanlı Hanedanlığı ile ne ilgisi var. Bu bilgiyi çıkarıyorum --Szoszvmesaj 19:22, 17 Haziran 2011 (UTC)

Bu tablo çok karışık bilen bir kullanıcı tablodan Atatürk'ü çıkarabilir mi rica etsem.--Szoszvmesaj 09:12, 4 Temmuz 2011 (UTC)
Kaldırdım.--Rapsar 10:16, 4 Temmuz 2011 (UTC)
İki tane Atatürk kutusu varmış. Biri hala duruyor. Gerçi bu tablo çok karışık, değiştirilmeye açık olmayan şablonlar kullanmak pek uygun değil aslında. Tablonun eski hali daha basitti. Bu halinde daha çok bilgi var ancak kullanışlı olmadıkça ne kadar yararlı tartışılır.--Szoszvmesaj 14:37, 4 Temmuz 2011 (UTC)

İki liste arasındaki fark[kaynağı değiştir]

Osmanlı Hanedanı maddesinde de, Osmanlı padişahları listesi maddesinde de padişah listeleri verilmiş. O zaman aynı içerikli iki liste oluşturmak gereksiz hale geliyor. Eğer Hanedanlık çok geniş bir kavram olduğu için burada sadece padişahları ve valide sultanları listeleyebiliyorsak liste eksik demektir. Böyle bir durum var ise Osmanlı padişahları listesi ve Valide sultanlar listesi adında ayrı maddeler bulunduğu için bu sayfadaki listenin bir anlamı kalmıyor. Tüm hanedanlığı listelemeye çalışırken oluşan listenin karışık durumu da söz konusu. --Sadrettinmesaj 19:13, 1 Mart 2012 (UTC)

İmparatorluğu yöneten bir hanedan var. Osmanlı Hanedanı yerine Osmanlılar denilmesi uygundur. XX Hanedanı, tarih boyunca pek çok farklı aile tarafından yönetilen İngiltere, Rusya vb. imparatorluklar için uygun bir tanımlama. esc2003 (mesaj) 10:24, 22 Nisan 2012 (UTC)

Tahtın el değiştirme, veraset kuralları (en son Ekber Evlad), uygulamadaki sapma ve istisnalar, biad usulü, resmi tarihte yadsınan Sultanlar, ulufe dağıtma, kılıç ve valide alayları, saraylar, saray düzeni, protokol vb birçok önemli husus ve ayrıntılar, hatta bir ara kadınların tahta geçmesi ve cumhuriyet gibi erken dönem tartışmalarına -az ya da çok- yer verilerek geliştirilmesi gerekiyor maddenin... --E4024 (mesaj) 23:04, 30 Haziran 2012 (UTC)

Ata Babam Sultan Mahmut II'nin bir lafı var.

Biraz düşündürücüdür. "Baba ve dedelerimiz Türk kızlarıyla da evlendiler, ben de evlendim ama Türk kızları saraya oğlan evlat veremediler.." demişti. Şans mı, yoksa rastlantı mı?.. Çok ilginç bir şey ve olay!..

Adnan Yılın (1968), ile bu Ercan Yılın (1997), Osmanli hanedani Şehzadeler değil


Mahmut Sevket Efendi'yi ziyarete gitmistik[kaynağı değiştir]

Bir Fransiz kasabasinda oturuyordu. O siralar kizi Avinyon'da ameliyat olmus. Birlikte onu ziyarete gittik. Odasina girdigimiz zaman kizi konusamiyordu. Mahmud Sevket Efendi "Nermin" diye sesleniyor, kizinda cevap yok. Nermin isaretle kagit kalem istedi, bulduk. Yazdi ki "ameliyat ederken yanlislikla dilimi kestiler konusamiyorum." O adamin karyolanin üzerine bir abanisi yardi. Dünyada bir kizim var, bundan sonra o da böyle dilsiz mi kalacak?" diye. Ben hayatimda, aniden bir insan yüzünden böyle ter aktigini görmedim. Sonra bana döndü dedi ki: "Osmanogullarinin dramini yazip bizi aleme mi acindiracaksin? Hiristiyanlara da "Müslümanlari asirlarca zaferden zafere kosturmus bir aileden iste böyle intikaminizi aldiniz, sizin arzu ettiginizden daha büyük facialara sürüklendiler? diye mi göstereceksin?" Bu söz, onlarin gurbet hayatini anlatirken daima kulaklarimda çinladi.


  • Güray Han Osmanoğlu (1987)
  • Demir Han Osmanoğlu (1988)
  • Adnan Yılın (1968)
  • Serdar Yılın (1983)
  • Ercan Yılın (1997)

Bunlar ŞEHZADELER degil ve hicbir alakasi ile Osmanli Hanedani Mensuplari var

25 ŞEHZADE var baska yok...Lütfen türk Vikipedia Osmanli hanedani mensuplari hakaret etme, sagol.

Bakarmisin:

http://www.ibrahimpazan.com/index.php/12-yasayan-osmanl-lar/21-bbb

http://www.sabah.com.tr/Yasam/2012/06/12/osmanli-hanedaninin-yeni-uyesi—

V. Murad'a "Deli" lakabını teyid eden bir referans yok. Verilen kaynakta bu kelime geçmiyor. Kaynak ver ise zaten VP:ÖAYV'e göre güvenilir olmalıdır. "Deli" kelimesinin kaldırılması taraftarıyım. Yozer1 (mesaj) 20:46, 31 Aralık 2013 (UTC)

Suleyman Shah & Gündüz Alp[kaynağı değiştir]

Islam Ansiklopedisi:

  Osmanlı Devleti'nin ilk yılları hakkında hemen hepsi menkıbevf bilgilere boğulmuş olan bu kaynaklarda Ertuğrul Gazi'nin babasının adı iki ayrı şekilde belirtilmiştir. lk Osmanlı tarihçilerinden Ahmedi, Enveri ve Karamanı Mehmed Paşa babasının Gündüz Alp olduğunu yazarlarken Oruç b. Adil, Aşıkpaşazade ve Neşri gibi tarihçiler onun adını Süleyman Şah olarak kaydetmiş­lerdir  Bu ikinci kaynak grubunda verilen bilgilerin doğru olmadığı bugün kesinleşmiş gibidir. Nitekim ele geçen Osman Bey'e ait bir sikkede "Osman b. Ertuğrul b. Gündüz Alp" ibaresinin bulunması bu fikri daha da güçlendirmiştir.

--Удивленный1 (mesaj) 07:19, 3 Eylül 2017 (UTC)

HA-HA. As I see turkish wikipedy-users didn't read turkish historians. It's funny. Please, READ. Don't be afraid:

[1], [2]. --Удивленный1 (mesaj) 06:58, 7 Aralık 2017 (UTC)

"Milliyet: Türk"[kaynağı değiştir]

Hanedanın milliyetinin Türk olduğu yazıyor fakat 36 padişahın 35'inin anneleri (2'si tartışmalı olmakla beraber) Türk değil. Osmanlıların hakim oldukları ülkede soya değil dine göre gruplandırma yaptığını dikkate alacak olursak "Milliyet: Türk" ifadesinin yanlış olduğuna ve Osmanoğullarının birden fazla etnik grupla kan bağı kurmuş beynelmilel bir aile olduğuna hükmedebiliriz. Bundan ötürü maddede bir düzenleme yaptım. – Ullierlich 05.23, 1 Mayıs 2019 (UTC)Yanıtla

bence bu ifadeyi kaldıralım direkt. tartışmalı demek de tartışmalı. osmanlı hanedanının milliyet anlayışı türk değil islamdır aslına bakarsak. zihniyeti de dine göre çalışır. 07.56, 1 Mayıs 2019 (UTC)
Nottan hareketle ifadeyi "erkek soyu" olarak değiştirdim. --esc2003 (mesaj) 11.22, 1 Mayıs 2019 (UTC)Yanıtla

Kayı[kaynağı değiştir]

Nasıl Oluyorda Osman Gazinin Babası Ertuğrul Gazinin Geldiği Kayı Boyu Osmanlı için tartışmalı deniliyor Ertuğrul Gazinin kayı boyundan olduğu belli Osman Gazi ise oğlu olduğu belli ozaman Osmanlının Kayı boyundan geldiği Nettir bu tartışmalı ibaresinin düzeltilmesi gereklidir. Mehmed007 (mesaj) 23.11, 26 Nisan 2020 (UTC)Yanıtla

Ortada maalesef bir kesinlik bulunmuyor. Farklı tarihçiler farklı iddialara sahip. Birinci elden kanıt olarak bir şey bulunmadığı sürece de konu hep şüpheli kalacaktır. Birburqwe 23.59, 26 Nisan 2020 (UTC)Yanıtla