Tartışma:Nguyen Van Thieu

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Siyaset (Taslak-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Siyaset maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Siyaset kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Biyografi (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Biyografi maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Biyografi kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Vietnam (Taslak-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Vietnam maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Vietnam kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Şurada görülebilen güvenilir kaynaklar Nguyen Van Thieu adını kullanıyor. Bunun yanı sıra Meydan Larousse ansiklopedisi (cilt 14, sf. 495) Nguyen Van Thieu kullanımına sahip. Vietnamca karakterleri kullanan Türkçe bir güvenilir kaynak ise yok. Tartışma:Ngô Đình Diệm sayfasında bu konudaki argümanları görebilirsiniz. --82 ~145 ileti 15:39, 21 Temmuz 2011 (UTC)

Türkçede "doğ." diye bir kısaltma var mı ki? Ya da "tâkıyb" diye bir kelime? İlgili sayfada argümanlar görülebilir. — Jimbo 16:00, 21 Temmuz 2011 (UTC)
"doğ." kısaltmasını kullanan tek kişi Öztuna değil. Gayet yaygın kullanılıyor. "tâkıyb" da Osmanlıca bir sözcük, eski tarihli Türkçe metinlerde hâlâ bu sözcüğe rastlıyoruz, ki bunlardan biri de Türk Tarih Kurumu. Kısacası bu iki ifadenin kullanılması kesinlikle yanlış değil. --82 ~145 ileti 17:01, 21 Temmuz 2011 (UTC)
Bu yaygınlık konusu yanlış anlaşılıyor sanırım. Vietnamcada Latin alfabesi kullanılıyor (-muş, Jimbo'dan öğrendiğim gibi). Daha nesini tartışıyoruz? Fransız futbolcu olan Didier Six'e Dündar Siz diyen bir basınımız varmış zamanında. E bu isim o zamanki Türkçe kaynaklarda yaygındı? Yaygın diye yanlış olan bu ismi mi kullanacağız?--Rapsarbi diyeceğin mi vardı? 18:21, 21 Temmuz 2011 (UTC)
Yanlış anlaşılıyorsa politikadaki ve TDK'daki ifadelerdendir. Onlar "şu şu durumlar hariç" demiyor. Politikaya göre evet, yanlış olduğunu düşünmemiz de pek önemli değil politikaya göre, tabii TBA gibi beş temel taştan birine aykırı değilse. Ayrıca Didier Six Türk vatandaşlığına geçmiş sanırsam. --82 ~145 ileti 20:47, 21 Temmuz 2011 (UTC)
O kelimenin (veya diğer kelimelerin) geçmişte kullanılmaları önemli değil, günümüzde var olmuyor olmaları önemli. Kaynak gösterilerek günümüz Türkçesinde "tâkıyb" olduğunu iddia edemeyiz. Aynı "Nguyen Van Thieu" olduğunu iddia edemeyeceğimiz gibi. — Jimbo 08:14, 22 Temmuz 2011 (UTC)
Türkçe dilinde hiç var olmadığını iddia edemeyiz, sadece tâkıyb pek yaygın değil. Aynen Nguyễn Văn Thiệu'ya benzer bir durum. --82 ~145 ileti 10:13, 22 Temmuz 2011 (UTC)
Olay yaygınlığından öte Türkçede "tâkıyb" diye bir kelimenin olmaması. — Jimbo 10:38, 22 Temmuz 2011 (UTC)
Aksine, Türkçede değil, Osmanlıcada olması, o da Türkçenin atası, hele de Öztuna gibi "eski" sözcükler kullanan bir kişinin bunu kullanması gayet doğal. Kişinin tarih alanında bir ordinaryüs profesör olduğuna da dikkat çekerim, bir bilim insanının güvenilirliğini sarsmaya eski Türkçe bir sözcük yeterli değildir. --82 ~145 ileti 13:00, 22 Temmuz 2011 (UTC)
Bu kelime güncel Türkçenin eskimiş bir kelimesi değildir. Bu kelime güncel Türkçede var olmayan bir kelimedir. Dolayısıyla madde içlerinde ("Nguyen Van Thieu" gibi) kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz. — Jimbo 15:07, 22 Temmuz 2011 (UTC)