Tartışma:Matematiksel safsata

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Arkadaşlar bu madde hiçbir vikipedide yoktur. Tarafımdan yaratılmıştır ve bir taslaktır. İlerki zamanlarda tarafım ve sizler yönü ile %100 gelişecektir. Şu anki eksikler, kaynaklar, madde bilgisi eksikleri, tarihi, yanlışlar ve açılış yazısı.
İyi çalışmalar →Scientia← 23:14, 9 Ağustos 2009 (UTC)

Madde içeriği[kaynağı değiştir]

Maddenin İngilizce sürümünü inceledim. Arşimedin teoremi olduğuna dair hiçbir bilgi yok. Ayrıca madde kaynaksız. Şu haliyle özgün araştırma görünümünde. Bilgi ve ilgi sahibi olan arkadaşlar göz atarlarsa iyi olur. --Eldarion 09:31, 17 Ekim 2009 (UTC)

Denklemin yanlışı tam olarak açıklanmamış[kaynağı değiştir]

Öncelikle, güzel bir madde. Fakat, maddede 2+2=5'deki paradoksun cevabı tam olarak varilememiştir. Herhangi bir sayının kendine bölümü 1'dir. Fakat "0" dışında. Sıfırın kendine bölümü her türlü sayıyı ifade edebilir. Çünkü, 0.x=0 denklemini tüm sayılar sağlar. Örneğin; 0.521=0 ise 0=0 dır. Çünkü sıfır yutan elemandır. Fakat 1.x=1,789.x=789,.x= denklemlerinin hepsini sadece "1" sayısı sağlar. 2+2=5'in açıklamasına gelecek olursak: (x+y)(x-y)=y(x-y) ifadesindeki x-y ifadesi "0" dır. bu denklem x+y=y ifadesine sadeleştirilmiştir.0/0 tüm sayıları ifade edebileceği için "1" e eşit değildir. Yanlışın asıl sebebi budur.


Haklısınız yanlışın asıl sebebi budur. Maddede küçük de olsa bir "0" (sıfır) kullanımı yazılmıştır. Madde kesinlikle özgün bir araştırma olmadığından ve matematiksel bir varlığı olduğundan dolayı denklemdeki sapmalar, gerçeksizlikler, yanlışlıklar ve cebirsel seçimler hakkında kaynak azlığı çekilmektedir. Eğer bu alanda deneyimli iseniz lütfen çekinmeden değiştirin. Ayrıca maddeyi incelediğiniz ve görüş belirttiğiniz için mutlu oldum. →Scientia← 19:31, 18 Şubat 2010 (UTC)

  • Arşimet'i nereden çıkarttınız ? Bu maddede bilgi hatası var. Silinmesi ya da yeniden yazılması lazım.--Boyalikus 22:21, 25 Şubat 2010 (UTC)

Arkadaşlar bu sayfayı ben bi internet sitesinde görmüştüm ve tamamen özgün bir anlatımla yazılmıştı. O gördüğüm sitede ise hiç Arşimet'ten falan bahsetmiyodu. Bence bu sayfa kesinlikle silinmeli çünkü öğrenci milletinin zaten kafası karışık bi de böylesi matematiksel işlemlerle biz karıştırmayalım ve son olarak ta bu sayfayı daha ne kadar geliştirip vikipediye katkıda bulunabiliriz ki? Kesinlikle silinmeli...--!!!ELİFFF!!! 14:43, 30 Mart 2010 (UTC)

  • Öğrencilerin kafasını karıştıracak olan nedir? Madde iyi incelenirse böyle bir olasılığın söz konusu olmadığı anlaşılacaktır. --Superyetkinileti 17:03, 30 Mart 2010 (UTC)

MADDE TAMAMEN, HER AÇIDAN YANLIŞ, UYDURMA[kaynağı değiştir]

Herşeyden önce sıfıra bölme içerdiği için matematiksel olarak YANLIŞ (tartışmalı değil, paradoks hiç değil) bir denklem çözümünü sunuyor. Bunun doğruluk değerinin, örneğin denklemin bir tarafında artı işaretini eksiye çevirmekten hiçbir farkı yok. Bunun yanlışlığı ilköğretim müfredatında bile mevcut. İkinci olarak değil Arşimet, HİÇBİR matematikçinin böyle bir çalışması yok. Tarihsel olarak DA yanlış, uydurulmuş bir madde. Son olarak kaynakçası -doğal olarak- mevcut değil.

Bu madde tarihi bilgi açısından, matemetiksel doğruluk açısından ve Vikipedi kuralları açısından yanlış. Bu kadar aleni, uydurma bir maddedin silinmesinde neden geç kalındığını anlamıyorum.

24.222.219.59 22:33, 28 Şubat 2012 (UTC)

Madde kaldığına göre adlandırmasını tartışalım diyorum. Ne yapalım? İngilizce Vikipedi "matematiksel safsata" gibi bir şey demiş.--RapsarEfendim? 20:34, 23 Mayıs 2012 (UTC)

Aklıma gelen üç olasılık var:
  1. Matematik safsatası yaparız ama maddenin içini diğer safsatalarla da doldurmak lazım.
  2. Sıfırla bölme yaparız ama o vakit de sıfırla bölme ile ilgili diğer özellikleri de eklememiz gerekir.
  3. Sıfırla bölme safsatası yaparız. Ama KD olduğunu düşünmüyorum. Ayrıca bu şekilde kullanan başka proje de yok sanki.
Her halükarda madde adını taşıdıktan sonra bunu silmek lazım. Bu ismin redirct olacak kadar bile kullanımı yok. Coriolis (mesaj) 20:38, 31 Mayıs 2012 (UTC)
Sıfıra bölme mi? Alakası yok sıfıra bölmeyle. Eşitliğin her iki tarafında çarpan halinde bulunan sıfırları sadeleştirme, sıfıra bölme değildir.--RapsarEfendim? 20:41, 31 Mayıs 2012 (UTC)
Bkz en:wiki:Mathematical fallacy#Division by zero altındaki All numbers equal all other numbers başlığı: Okuduğumun yalancısıyım. yoksa bildiğim konu değil yani :) Coriolis (mesaj) 20:48, 31 Mayıs 2012 (UTC)
"All numbers equal all other numbers" olması lazım burada anlatılanın. 4=5, 1=0 vs.--RapsarEfendim? 20:53, 31 Mayıs 2012 (UTC)
evet, dediğim gibi Division by zero'nun alt başlığı. :) Coriolis (mesaj) 20:59, 31 Mayıs 2012 (UTC)
Ad konusunda fikir verebilir.--RapsarEfendim? 21:10, 31 Mayıs 2012 (UTC)

BİLGİ YANLIŞI OLAN UYDURMA MADDE[kaynağı değiştir]

Bu sayfa vikipedi için utançtır. Denklemin iki tarafındaki sıfırı sadeleştirmek sıfıra bölme işlemidir. Sıfır bölmede tanımsız olduğundan ortada paradoks falan yok. Kaynak yok, birileri arşimet diye uydurmuş, her satırı uydurma, orta öğretim düzeyinde matematik bilmeyen biri tarafından uydurulmuş ve madde yıllardır silinmiyor.

Silme yetkisi olan biri u utancı temizlemek adına bir matematikçiye sorsun ve silsin lütfen.

--Dusunur12 (mesaj) 17:16, 28 Mart 2014 (UTC)Arkadaşlar hangi taraftan bakarsanız bakın 2+2=5'in inkar edilemez bir olgu olduğunu yapılan "tez"le gördük.Yanlış olduğu kadar doğru ama doğru olduğu kadar da yanlıştır,tek gerçek budur.Bu sadece matematiğin açıklık getiremediği bir "dengesizlik"dir

Madde eksik matematik bilgisinden yola çıkarak anlatılan bir işlem. KD olması bile şüpheli, fikrimce .--Ayrıntılı Bilgi|ileti 17:53, 28 Mart 2014 (UTC)

Madde isminin değiştirilmesi[kaynağı değiştir]

Maddenin adının değiştirilmesine yönelik bir tartışma yok. O halde kim, neye dayanarak madde adını değiştirdi? Ԙobserve 23:49, 15 Nisan 2015 (UTC)

Maddelerin isimleri tartışarak değişmek zorunda değil sevgili Reob. Siz de daha uygun olduğunu düşündüğünüz bir madde adına taşıyabilirsiniz maddeleri. İtirazınız varsa belirtin geri alalım. İngilizce ama şurda görebilirsiniz. Sevgiler. (Bu arada maddenin taşındığına dair bir ibareyi bu tartışma sayfasına koyabiliriz kafa karışıklığını gidermesi açısından. Burdaki yazılar eski ada ve içeriğe hitap ediyor zira.) --Stultiwikiabana yaz 14:22, 21 Mayıs 2015 (UTC)