Tartışma:Masonluk

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje 10K (C-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki 10K maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje 10K kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Kaç derece var?[kaynağı değiştir]

Günümüz Masonluğunda, temel olarak Çırak, Kalfa ve Üstat Mason dereceleri Masonluktaki 33 derece sisteminin temelini oluşturmaktadır. 3.dereceyi geçen bütün Masonlar, Üstat Mason olarak kabul edilir.

Genel olarak 33 dereceli bir sistemin çeşitli tarikat ve cemiyetlere bağlı kimseleri aynı localarda çalıştırmak amacı ile Elias Ashmole'nin düşündüğü kabul edilir. Ashmole, bu sistem içinde, insan düşüncesinin çeşitli dereceleriyle ilgili bilgileri bir gelişim içinde anlatmak, uygulamak amacını gütmüştür. Fakat 33 dereceli sistemi Ashmole'den önce Fransız Masonlarının düşündüğü ve Dante'nin, düşüncelerinden yararlanarak hazırladığı da Jean Palou gibi bazı masonluk tarihini inceleyenler tarafından ileri sürülmektedir. Derecenin bulucusu kim olursa olsun, gerçek olan bugün için 33 derecenin geniş ölçüde kabul edilmiş olması ve belirli görüşleri ve öğretilere işaret etmesidir. Yalnız Ashmole'nin önerdiği 33 derecenin gruplandırılması ile şimdiki gruplandırma arasında fark vardır. Ashmole, 33 dereceyi dört gruba ayırmıştır. Birinci grup 1-3.dereceleri içerir. Operatif Masonluğun çırak-kalfa-usta derecelerine gelmektedir,ikinci grup,15 dereceli olacaktır ve geçmişe ait bütün ananeler parça parça açıklanacaktır. Esası Rose-Croixlardan alınmıştır. Üçüncü grup 13 derecelidir ve Templier Şövalyelerinin geleneklerini yansıtmaktadır. Sonuncusu dördüncü grup, Simyagerlerden alınmıştır ve bütün derecelerin sentezini belirtmektedir. Ashmole'nin bu ayrımına karşılık, şimdiki 33 derece 7 kısma ayrılmaktadır.

Yahudilerle ilgisi olduğu düşünülen dernekler.88.232.150.58 09:57, 29 Kasım 2012 (UTC)

Dereceler Bahsi[kaynağı değiştir]

Türkiye'deki Mason Localarının da kabul ettiği İskoç Ritüeline göre masonluk 33 derece üzerine düzenlenmiş bulunmaktadır. Her derece belirli bir öğretinin temelini oluşturmaktadır ve kendine özgü sembolleri, kutsal kelimeleri, ritüeli ve ikaf töreni vardır.

Masonlukta 33 derece her zaman kabul edilmiş değildir. Eski Operatif masonlar, yalnız çıraklık ve kalfalık arkadaşlık sınıflarını kabul etmişlerdir. Ustalık ise bir derece olmayıp, yalnızca bir yöneticiliktir. Bu yöneticilik, likayat ve ehliyet esaslarına dayanmıştır. Masonluğun fikri çalışmalar durumunu almasından, Londra Büyük Mahfilinin kuruluşundan sonra da, iki derece kabul edilmiştir. Buna karşılık Ramsayın reformcu davranışları ve mükemmel üstatlar mahfili kurmak isteği, dördüncü dereceyi ortaya çıkartmıştır. Bu arada, masonluğun yalnız Hristiyanlık etkisinde kalmadığını göstermek için, o çağda (XVII. yy.) var olan bütün dini ve fikri temayülleri masonluk içinde temsil ettirme endişesi, birdenbire dereceleri 91'e kadar çıkartmıştır. 1758 yılında, II.Frederick (1712-1786), 33'lüler Süprem Konseyi kurmayı ve İskoç ritinin muntazam bir dereceler sistemine kavuşmasını istedi. Sonunda, 1800 yılında, ilk defa bir 33'ler konseyi Charleston'da kuruldu. Bu konseyden yetki alan masonlar, 1804 yılında Fransa'da, 1805'de italya'da, 1813 yılında Kuzey Amerika'da, 1817'de Belçika'da, 1824'te de İrlanda'da, 1829'de İskoçya'da ve 1861'de Türkiye'de, 33'ler konseyi kurmuş ve 33 derece hemen hemen ortak bir derece sistemi olmuştur. Buna rağmen günümüzde, yalnız dört dereceyi uygulayan bazı Alman Ritleri vardır.

Giriş paragrafı[kaynağı değiştir]

"moral ve metafizik idealleri paylaşırlar" --> metafizik ideal ne demektir? Bu ifadeyi anlamakta güçlük çekiyorum, eğer bu bendeki bir eksiklikten kaynaklanmıyorsa daha açık ifade etmeli veya silmeliyiz. "Moral" yerine ise "ahlaki" desek daha doğru olur kanaatindeyim. Filanca 22:34, 16 Ekim 2008 (UTC)

  • en:Freemasonry'den birebir çeviri. Kaynak olarak da bunu vermiş: Griffin, Mark (2002). "Freemasonry and Religion". United Grand Lodge of England. Retrieved on 2007-05-08. TDK güncel sözlükteki moral'in tanımı şöyle: moral -li isim Fransızca morale Bir insanın ruhsal gücü, manevi güç, maneviyat

--Bruno ileti 07:48, 17 Ekim 2008 (UTC)

Burda "moral"in Türkçe anlamının dışına çıkıp yabancı dillerdeki gibi ahlak anlamında kullanmış olabilirler:

moral /ˈmɔrəl, ˈmɒr-/ –adjective 1. of, pertaining to, or concerned with the principles or rules of right conduct or the distinction between right and wrong; ethical: moral attitudes. Zaten hatalı bulduğum şey de bu. Eğer "ahlaki idealler" demek isteniyorsa, ki bu oldukça mantıklı, "moral ideller" yazmak Türkçe yanlışı oluyor. Saygılar, Filanca 10:58, 17 Ekim 2008 (UTC)


Türkiye'de Masonluk[kaynağı değiştir]

Bu maddenin Türkiye'de Masonluk bölümünde tamamen yanlı ve yanlış anlatımlar mevcuttur. Tarafsız şekilde yapmış olduğum katkı dikkate alınmayarak silinmiştir. Yazılanları farklı kaynaklardan araştırmanızı öneririm. Monomithos (tartışma) 23:21, 18 Mart 2012 (UTC)

Türkiye de bilinen ve bilinmeyen masonluk.

BÜTÜN DÜNYANIN İNSANLARI BİRLEŞİN (mesaj) 03:15, 24 Ağustos 2012 (UTC)Masonluğun kendine özgü bir işareti,selamı,duruşu varmıdır? varsa beni aydınlatırsanız sevinirim. Saygılar.BÜTÜN DÜNYANIN İNSANLARI BİRLEŞİN (mesaj) 03:15, 24 Ağustos 2012 (UTC)


83.66.229.177 13:16, 16 Kasım 2012 (UTC)Merhaba. Sitemiz üzerinden alıntılar yapılmıştır. kaynak olarak gösterilen adresin "mason.org.tr" değil "masonlar.org" olarak değiştirilmesini istiyoruz. Ayrıca açıklama olarak Masonluk, Masonlardan Öğrenilmelidir. yazılmasını istiyoruz. Teşekkürler...83.66.229.177 13:16, 16 Kasım 2012 (UTC)

"ansiklopedik olmayan eklenti" (!)[kaynağı değiştir]

Masonluk sayfasının "İlgili Türkçe kitaplar" bölümüne katkı sağlamıştım ama her nedense "ansiklopedik olmayan eklenti" sebebiyle(!) silmişsiniz, Masonluk hakkındaki diğer kitapları yazdığım katkının böyle bir gerekçeyle reddedilmesi gerçekten düşündürücüdür.--Cihanstar (mesaj) 21:32, 5 Aralık 2012 (UTC)

Masonluk değil Hür Masonluk[kaynağı değiştir]

  • Bu alanda büyük çaplı bir çalışmaya giriştim de. Aslında Farmasonluk da bu anlamda kullanılıyor ancak Hür Masonluk Türkçede daha fazla kullanılıyor. Fakat yalnızca Masonluk kullanımı yanlış olacaktır. Maddeye de kaynaklı olarak eklediğim gibi Masonluk "Ortaçağ Katolik yapı işçilerinin bir meslek örgütüdür". Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası, Özgür Masonlar Büyük Locası. Ayrıca InterWiki'lerden de bunun doğruluğu görülebilir. --i.e.msj 16:11, 12 Eylül 2013 (UTC)
  • İ.E, maddeye eklediğiniz Tuncar Tuğcu'ya ait olan "Masonların Saklı Tarihi" adlı kitabı daha evvel kısmen okumuştum. Güvenilir bir eser olduğunu söyleyemem, okumayı yarıda kesmiştim doğal olarak. Eğer tanımlamalar için kaynak arıyorsanız Mason Sözlüğü kullanmanızın daha faydalı olacağını söyleyebilirim. Madde adı için yapılan değişekliğe gelirsek, bu konuda bir çeviriden hareketle değişiklik yapmak iyi güzel ama "Hür masonluk" denildiği vakit sayfayı okuyan insanlar madde adına bakarak belli bir obediyanstan bahsedildiğini sanacak, kafaları karaşacaktır. Birçoğunun aklına Hür Masonluk başlığından dolayı Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası'nda bahsedildiği gelecektir muhtemelen. Özgür Masonlar Büyük Locası ile Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası'nın birebir aynı anlayışa sahip olmadığına hiçbir şüphe yok. Maddenin eski adına dönmekte yarar var. 2004 yılında Masonluktan istifa ettiğini ifade eden Bojidar Çipof farklılıklar konusunda şöyle demektir [bu istifa etme, uykuya yatma, ayrılma olayı vs. ayrı bir konu ama...]:

Liberal tanımlamasında olan ve inançlı ya da inançsız herkese kapılarını açan “Özgür Masonlar Büyük Locası” ve o grubun “Suprem Konsey”i çok fazla 1965’ten sonraki ilk büyük üstadları olan “Orhan Hançerlioğlu” ve arkadaşlarının etkisinde kalmıştır. Bu topluluktaki bakış açısı irdelendiğinde “ateizm”e doğru bir mehil olduğu görünmektedir ve “Evrenin Ulu Mimarı” kavramı da söylemdeki ve eylemdeki farklılıktan ötürü havada kalmaktadır.
Liberal Masonlukta kullanılan ve derneğe girişte kişinin “vicdan”ı ile özdeşleştirildiği vurgulanan, “Ant Kürsüsü” üzerindeki ve içinde hiçbir yazı olmayan “Beyaz Kitap” için zaman geçtikçe ve üyenin dereceleri arttıkça başka bir anlam yüklendiği gözlenir. Zira girişte üyeyi düşüncede tamamen “özgür” bırakan ve kendi vicdanı ile baş başa kalacağını zanneden üyenin kafası süreç içinde başka düşüncelerle doldurulur ve yönlendirilir. Orhan Hançerlioğlu olmak üzere 1966 yapılanmasında ya da daha sonraki süreçte rol alan, öne çıkan birkaç “inançsız” masonun yerleştirdiği fikirler bu camiada egemendir. 4. Dereceden ilerleyerek üste çıktıkça ise “Bilimsellik Doğmasi” ile karşılaşılır ve bu düşünce “Tanrıtanımazlık” ile bütünleşir.
[...] 30. dereceye yükselme töreninde, üzerinde bir haç bulunan bir bayrak törenin devamında yere atılarak yükselecek adaydan bunu çiğneyerek yürümesi ve yedi basamaklı bir merdivene çıkması beklenir. Liberal düşüncede olan mason derneğinde bunu bilimsellikle çıkılan 7 basamaktan sonra “Bilimsellik” dışında hiç bir gerçek bulunmayışını benimsemek için yaparlar.
Muhafazakâr tanımlamasında olan ve “ehli kitap” olmayanları, “ruhun ölümsüzlüğüne” inanmayanları üyeliğe kabul etmediğini beyan eden “Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası”nda ise “Ant Kürsüsü” üzerinde Kuranı Kerim, İncil ve Tevrat yani üç kitap bulunur. Ant içen inandığı kitaba elini koyarak yemin eder. Burada da 4. Dereceden ilerleyerek üste çıktıkça, Allah’la özdeşleştirilmeye çalışılan “Evrenin Ulu Mimarı” kavramı öne çıkmaktadır.
Aslında her iki dernekte de “Evrenin Ulu Mimarı”nın tam olarak neyi tanımladığı hususu havadadır ve “söylem ile eylem” farklılığı vardır. Kimilerine göre “Allah” kimilerine göre ise “Kosmos”dan başlayarak bir yerlere vardırılan bir inançsızlık ve doğal olarak ortaya çıkan “ikilem” her iki toplulukta süregelmektedir…

--Vitruvian (mesaj) 22:57, 12 Eylül 2013 (UTC)
Aslında Farmasonluk daha doğru olur ve Masonluk normalde tam olarak Freemasonry terimini karşılamıyor. Fakat yaptığım değişiklik, Türkiye'de senin de dediğin gibi farklı düşünmelere neden olabilir. Masonluk maddelerini çeviriye başladığımdan dolayı, konuyla ilgili bazı yerlerde sorunlar yaşıyordum. Yani aslında tam taşıma nedenim bir kaynağa bağlı değil. Fakat onu bulabildim. Ayrıca Hür Masonlar Locası ve Özgür Masonlar Locası yurt dışında çok fazla tanınmıyor. Şimdilik böyle devam edeyim, belki ileride bu karmaşa atlatılır. Teşekkürler.--i.e.msj 07:28, 13 Eylül 2013 (UTC)
  • Masonik kaynaklar masonluktan "hür masonluk" değil, "masonluk" olarak bahseder. Bu şekilde kalmasında sakınca görmüyorum. - lunchweek (mesaj) 19:40, 18 Nisan 2017 (UTC)