Tartışma:Kürtlerde din

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Kürdistan (Başlangıç-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Kürdistan maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Kürdistan kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Tarih (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Tarih maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Tarih kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Din (C-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Din maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Din kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Sayın Aamir Khan Lepzerrin sayfada yayımladığınız bu haritaya göre acaba bir şey sorabilir miyim?

Bolu'da mı Kürdistan'a giriyor?

Fotoğrafı yayımlayarak telif haklarını aldığınız için bundan sonra fotoğrafla ilgili sorumlu sizsiniz. Öte yandan sizden bazı şeyleri öğrenmek isterim. Yayımlamak için yalnızca aracı olup, fotoğrafı siz hazırlmamış olsanız bile, haritayı elde ettiğiniz o kaynağı sorgulamanızı da isterim. Şöyle ki;

  • Haritada yer alan bilgiler, hangi kaynağa göre hazırlanmıştır? Elinizde resmi bir veri, örneğin en azından Türkiye'de insanların mezheplerini öğrenmek için bölge bölge mezhep haritası yada o bölgelere gidilip kişilere inançlarını sorup soruşturarak öğrenmek gibi, istatistik olarak kabul edilebilecek bir veri mevcut mudur? Öyleyse, o harita da bölgelere göre paylaştırılan işaretlemeler neye göre doğrudur?
  • Tam olarak nereyi göstermektedir? Açıklamanızda Kürdistan demişsiniz ama, sözümün başında da belirttiğim gibi, Bolu'da mı Kürdistan'a giriyor? Eğer anlatmak istediğiniz, Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı yerlerse, Kürdistan ifadesi böyle geniş bir harita için yanlıştır. Nitekim, Kürdistan bir bölge adıysa ve haritada gösterildiği söylenilen Kürdistan ise, her şey tartışmaya açık olacaktır.

Diyeceğim o ki, bahsi geçen haritanın güvenilir kaynaklardan çıkmış, tarafsız bakış açısına hakim olduğunu düşünmüyorum. Fotoğrafın, herhangi bir Vikipedi sitesinde kullanılmaması gerektiğini ve kaldırılması gerektiğini düşünüyorum. Gerçekleşmesi muhtemel işlemlerden önce, beni ve konuyla ilgilenecek olan kişileri aydınlatırsanız memnun olurum.--Merhabaviki (mesaj) 19:17, 30 Aralık 2015 (UTC)


Kürdistan,bir coğrafya ismidir.Kürtler'in yaşadiği herhangi bir yer Kürdistan olabilir.Politik anlam taşımadiği için (En azından bilimsel çalişmalarda) Kürtler'in bulunduğu herhangi bir yer maddenin amacına göre bilgiye dahil edilebilir.
Söz konusu halk olan Kürtler'i oluşturan aşiretlerin ( Kürt Aşiret ve Aşiret Konfederasyonları ) dökümü bulunmakta.Bu aşiretlerin hangi inanca bağli oldukları ve tarihsel süreçleri ayrırntılı bir şekilde bin yıllık farklı bilimsel çalişmalarla elde edilmektedir.En ayrıntılı çalişma Şerefname ile elde edilmişse de günümüze kadar çeşitli araştirmaların sonucunda elde tutulur bilgilere sahip olunmuştur.
Örnek:Alevi olan X aşiret Maraş'ın Elbistan bölgesinde yerleşiktir.
O halde bir Din Haritası oluşturulacaksa hiç şüphesiz Elbistan için bir renk belirlersiniz ve o renge "Aleviler" der kodlarsınız.
Kürtler için Türkler bakış açısı ile baktiğiniz için bir çok soru cevapsız kalabiliyor.Örneğin Türkler hususunda bir sosyal yapı araştirması yapacaksınız ve konunuz Din olacak ama nasıl yapacaksınız? çünkü Türkler bir bütün ve sadece ailelerden meydana gelmektedir.Ancak Kürtler böyle değil,birbirinden bağimsiz binlerce aşiretten meydana geliyorlar ve her bir aşiretin inancı ve kullandığı lehçe bellidir.Hakkari Pinyaniş aşireti Sünni/Şafii/Kurmanç'tir,Sivas Koçgiri aşireti Alevi/Kurmanç'tir,Urmiye Ardelan aşireti Alevi/Goran'dir,Erbil Barzan aşireti Sünni/Şafii/Soran'dır.

Kürtler'in,Türkiye'nin her bölgesinde olduğu gerçeği aklınıza yatmiyor da olabilir ve bu sebeple haritanın bilimselliğinden şüphe duyuyor olabilirsiniz ama,zamanında göçebe bir hayat sürmekte olup uzun zaman önce yerleşik hayata geçmiş bir çok aşiret Cumhuriyetten önceleri oraları mesken tutmuş ve oralarda yaşamaktadırlar.
Hatta Tokat Alevi Kürtler'i 17.yüzyılda,Kırşehir Kürtler'i bin yıldır,Kapadokya Kürtler'i Medler'den beridir oralarda yaşamaktalar.Ve bunların inanç tercihleri de bir kaç yüzyıldır değişme göstermemiştir.
O halde Kürtler'e özgü bir sosyoloji araştirması yapılacaksa eldeki bilgilerle yapılır.Tuhaf karşılanmaması gerekir.--Aamir Khan Lepzerrin 01:51, 31 Aralık 2015 (UTC)

İfadelerinizi kullanılırken, bana değil, bilim insanlarına cevap verdiğinizi unutmayınız. Ve ifadeleriniz bilim için hiçte iç açıcı bir cevap görülmemektedir. Açıklamanızda haritanızda bilimsel bir değer taşımamaktadır. Hadi, bizi geçtik. Pek muhterem haritamıza geri dönelim; ve bilgi evrensel olduğu içinde, harita da evrensel olacaktır. Bu yüzden de, bir işlem yapalım. Haritayı sizin açıklamalarınızı bir yabancının gözünden değerlendirelim:

  • Haritayı hazırlayan kişi ırkçı olabilir çünkü sıkışmış bir kafası var. Ya da Kürtlerin, Türkiye'nin her bölgesinde olduğu gerçeği aklına yatmıyor. Anlaşılan Kürtler, Antalya'da, Mersin'de, Bursa'da yoklar. İzmir mi? Türk kanı akıyor. Ülkenin en büyük şehri olan İstanbul'dan bahsetmiyorum bile, Kürt'ün zerresi bile olmaz mı, olmazmış. Kürt mü? O yalnızca Fırat'ın doğusunda yaşar. Bu haritaya bir Kürt olarak inanabilir misiniz?
  • Evet, bütün dünya, en başta da orta doğu göç ederken, Kürtler ise zamanında göçebe bir hayat sürmekte olup uzun zaman önce yerleşik hayata geçmiş bir çok aşiret Cumhuriyetten önceleri oraları mesken tutmuş ve oralarda yaşamaktadırlar. Aslında haklısınız. Haritanıza göre neden İstanbul'da Kürt yaşamadığını anlayabiliyoruz. Şırnaktan, Diyarbakırdan, Tokattan Ankara'dan sonrasına bir göç hiç bir zaman olmadı. Şu anda Doğu da boşalmış köyler, azalan nüfus gibi bir sorun yoktur. Bırakalım nüfus araştırmalarını, haberlere bakarak bile anlayabiliriz ki, doğu da herkes yerleşiktir. Binlerce insan evlerini, köylerini terk etmeden oturmaktadır. Zaten haritaya en başta bu yüzden güvenebiliriz. Herkes yerli yerinde ya... Öyleyse, siz bu haritaya bir Kürt olarak inanabilir misiniz?
  • Bir yabancı olarak bu haritaya güvenebilirim çünkü günceldir. İşıd'in elinde ki yerlerde yaşayanlardan haber alınamasa da, hatta insan bile kalmadığı söylense bile oranın mezhep haritasını çıkartılmış. Çok başarılı. Hazırlayan her kimse, iyi bir bir istihbarata sahipmiş. Öyleyse, siz bu haritaya gerçekten de bir insan olarak güvenebilir misiniz?
  • Son olarak, Sünniler nerede? Şiiler nerede? Ben renk ayrımı yapamadım da. Yardımcı olur musunuz?--Merhabaviki (mesaj) 16:30, 2 Ocak 2016 (UTC)

Söz konusu harita hiç bir gerekçe gösterilmeden kaldırılmış bulunmakta.Kim ve hangi amaçla haritayı kaldırdığına dair bir bilgi göremedim.Sen önce bunu bir cevapla da ?--Aamir Khan Lepzerrin 18:07, 2 Ocak 2016 (UTC)

Sayın Aamir Khan Lepzerrin, Sayfanın geçmişine baktığınızda, Xwedêda Ozyilmaz'ın yaptığını görebilirdiniz. Anladığım kadarıyla dikkatinizden kaçmış. Bir şey değildi. --Merhabaviki (mesaj) 18:26, 2 Ocak 2016 (UTC)

Merhabaviki .fitne olmasin ben o resimi sildim--Xwedêda Ozyilmaz

Bir halkın inancında hakkında bilgi toplamanın önemi[kaynağı değiştir]

Söz konusu madde "Kürtlerde Din" yani özü itibari ile Kürtlerde İnanç üzerine bir maddedir.Bu aynı zamanda dikkat edilmesi gereken bir maddedir ve geliştirilmesi gerekmektedir.--Aamir Khan Lepzerrin 06:21, 1 Nisan 2016 (UTC)