Tartışma:Kürdistan Bölgesel Yönetimi/Arşiv 1

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: Türkoğlu1927 tarafından 3 yıl önce neden kuzey irak diyorlar? başlığına

Bu madde de eksiklikler var. Etnik yapi hakkinda gercege yakin veriler bulmaya calisiyorum, kayankleriniz varsa belirtin gözden geciriyim. Ama ne Günesli, ne Ayyildizli, nede Arap kilici bayraklari siteleri göstermeye caba sarf etmeyin, kesinlikle tarflidir.Sero 21:15, 8 Mart 2006 (UTC)

Sayfa hatalarla dolu başlık kürdistan bölgesel yöentimi değil,Irak kürdistan özerk bölgesi olmalıdır.Ayrıca ırak anayasında belirlenen alan ve yüzölçümü 37.000 km2 dir.Burda 83.000 km2 gösterilmiş bu verinin gerçekle alakası yoktur.bölgenin nüfusu 8.000.000 kişi gösterilmiş Irak genelinde 4.3-4.5 milyon kürt olduğu bilinmektedir Geriye kalan 3.5-4 milyon kişi Arap,Türkmen,asuri olmaktadır kısacası Musul,kerkük,Selahaddin ve diyala şehirleri kürdistan içinde gösterilmiştir Bu şehirlerin çoğunluğu Türkmen ve araptır.Bu veride hatalıdır.IKÖB resmi olarak dohuk,erbil ve süleymaniyeden oluşur.Bu şehirlerin toplam nüfusu 4 milyon civarındadır.Amerikan işgaliyle oluşturulmak istenen Kürdistan düşüncesiyle ne yazıkki Irak kürdistan özerk bölgesi siyasi fikirlerle donatılmış görünmekte bilimsel gerçeklerle değil.İngilizce veya diğer viki sayfalarına bakmanız yeterlidir.Düzeltilmeli...

Kürdistan Özerk Bölgesi adı doğru değil. Gerçek adı Irak Kürdistan Özerk Bölgesi. İran'da da Kürdistan adında bir bölge var gerçi özerk değil ama karışıklık olmaması için adının Irak Kürdistan Özerk Bölgesi olması lazım. --Ruzgarmesaj 02:23, 5 Haziran 2006 (UTC)

bunu böyle oldugunu nerden biliyon? kaynaklarin varmi? almancadan türkceye cevirince "kürdistan özerk bölgesi" söylenir... simdi sende birden bire gelip baska bisey söylüyorsun... kaynaklar lütfen...Bu imzasız yazı 85.3.160.136 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

---> Ben de adının Irak Kürdistanı, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (veya Irak Kürdistan Özerk Bölgesi) olması gerektiğini düşünüyorum. Irak Kürdistan'ı bence en iyisi. Suriye'de de fiilen benzeri özerk bir yönetim ortaya çıkıyor. Olmasa bile Kürtler birçok ülkeye dağılmış bir halk olduğu için bölgesel yönetimin dahil olduğu ülkenin söylenmesi lazım. Ulubay (mesaj) 23:10, 31 Ocak 2014 (UTC)

  • Arapça ve İngilizce Vikipedilerde de Irak Kürdistanı 31.3.224.66 00:08, 8 Mart 2015 (UTC)

forumlar kaynak gösterilerek madde yapilmaz. suudi arabistan 30 tane helikopter satti ve zirhli araclar icin görüsmeler sürüyormus. bölge italatini dubai üzerinde yapiyor. norvec petrol sektörüne elinde tutuyor. türkiye insaat sektörünü kontrolu altina almis. irak firmalari orda is aliyorlar. akaryakitlar iran ve türkiye üzeri geliyor. (bazen hatta türkiyeden insanlar orda orduya katiliyorlar) türkiyenin orda üsleri var, ajanlari cirit atiyor. cin ile iliskiler yoluna giriyor. polonyanin konsoloslugu var. bircok avrupa ülkesi ile ekonomo isbirligi yapildi. amerika pesmergeye özel kuvvet egitiyor. isrel tarafinda savas pilotlari egitilecek. 2007 de amerika tarfindan zaxo da hava harp akedemisi kurulacak. kurdistan arilines lüban,dubai,suudi arabistan gibi arap ülkeri disinda, almanya isvec hollanda gibi ülkerle direk seferler düzenliyor.


peki bütün bunlari buraya yazacakmiyiz. ulusak kanalmi burasi. israel türk iliskilerini napacaksiniz, büyükanit i pek ilgilendirmiyor heralde.Sero 21:49, 1 Ağustos 2006 (UTC)

Türkmenler de seçime katılmıştır, bilindiği gibi Telafer şehri Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı bölgedir, Türkmenler azınlık haklarına sahiptir ve kendi anadillerinde eğitim hakkına sahiptirler. Ama iddia edilenin aksine Türkmen nüfüsu o kadar da yoğun olmadığından Türkmen milletvekili sayısı çıkmamıştır, biz Türkiye'den seçimleri izledğimizde Türkmenlerin de seçimlere aktif olarak katıldığı biliniyordu ve hatta Türkiye de bile oylarını kullandılar. Bu da demektir ki Türkmenler seçime katılmışlardır. Kullanıcı 85.99.51.219 - Türkmenler seçime katıldı ama o Irak genel secimleriydi.Bölgesel secimler değildi. Kürtler her işte oldugu gibi yine dalavere yapıp Türkmenlerin seçme ve seçilme hakkını hiçe sayıp onları engelledi. Ha bu arada Telafer ve Kerkük, IrakKürt özerk yönetimine bağlı değil. AMa barzaninin amacı Telafer, Kerkük ve Musulu Kürt bölgesine katmaktır.

nüfu sayımları şaibeli. doğrulanır bir nüfu sayımı yok. o yüzden kimse atıp tutmasın. abd nin birilerine yönetme erkini bıraktığı bir bölge. eğer abd kontrolü dışında birşey olursa hiç iyi şeyler olmaz oralarda. --Koraman 20:29, 9 Aralık 2007 (UTC)

Sayfadaki 8 milyon kişi nüfus verisinin ancak 4.3 ile 4.5 milyonu kürtlerden oluşmaktadır Geriye kalan nüfus Türkmen,arap ve hristyanlardır.Yine sayfadaki 83.000 km2 kare yüzölçümü işgal altındaki Musul,kerkük,selahaddin ve diyala gibi Kürt olmayan Arap ve Türkmenlerin yoğun olduğu şehirler kürdistanda gösterilmesiyle oluşmuştur.Gerçek yüzölçümü 37.000 km 2 dir....Düzeltilmeli bu verilerle Kürtler olduğu kadar herkez yanılmaktadır.

neden kuzey irak diyorlar?[kaynağı değiştir]

türk medyasını anlamış değilim neden birtürlü kurdistanı kabullenemiyolar. özerk kurdistan devleti demiyolarda kuzey ırak diyorlar anlayamadım bu tutumlarını ırkçı ülkücü polikasını değiştirmeli asıl tarafsız basın olmalı!!! Bu imzasız yazı 78.180.246.41 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Normalde bütün DÜNYA bu bölgeye ((AUTONOME REGIERUNG KURDISTAN))yani Kürt federali diyorlar. Ama Türkiye KÜRT.... diye bir ismi asisina almak istemiyor...

Çünkü orası ırağın kuzeyi ve ayrıca Türkmenlerşn olacak. Türkoğlu1927 (mesaj) 09.30, 6 Şubat 2021 (UTC)Yanıtla

BAZI KELIMELER[kaynağı değiştir]

“Oldukça zengin petrol kaynaklarına sahip Kürdistan Özerk Bölgesi, büyük bir gelişim, dönüşüm ve aynı zamanda Amerikan sömürümü içerisindedir. Büyük ihtimalle petroller bittikten sonra Kuzey Irak'a bağımsızlık hakkı tanınacaktır.” cümlesi kişisel bir yorumdur. Maddeden çıkarılması gerekir!Bu imzasız yazı Alp911 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Alp911'in uyarısı üzerine gerçekten ansiklopedik ifade taşımayan şu cümleyi

Oldukça zengin petrol kaynaklarına sahip Kürdistan Özerk Bölgesi, büyük bir gelişim, dönüşüm ve aynı zamanda Amerikan sömürümü içerisindedir. Büyük ihtimalle petroller bittikten sonra Kuzey Irak'a bağımsızlık hakkı tanınacaktır.

çıkardım. Bilginize. Teşekkürler ve iyi çalışmalar. Mızrakmsj 21:55, 22 Nisan 2008 (UTC)

madde kesinlikle tarafsız değildir, orada türklerde yaşıyor kaynak gösterebilirimBu imzasız yazı Evecven (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Sanırım saldırı olmuş makaleye, düzeltebilirseniz iyi olur. Ha bi de, maddenin üye olmayanlar tarafından değiştirilmesinin engellenmesi de iyi olur bana göre. Zed x 11:15, 23 Haziran 2008 (UTC)

Evet vandal girmiş. tamir ettim:) Farkettiğinizde siz de tamir edebilirsiz. Teşekkür ederim. Takabeg ileti 11:30, 23 Haziran 2008 (UTC)

Sayfadaki Nüfus ve yüzölçümü verileri kasıtlı biçimde hatalıdır.Diğer vikilere bakabilirsiniz.Düzeltilmesini diliyorum

Bu bölgenin Irak içinde kalan tam bir haritası bu maddeye yerleştirilirse nereden bahsedildiğini tam olarak anlayabiliriz. Ayrıca haritada büyük ve bazı küçük şehirlerde belirtilmeli.

  • küçük bir harita bulunup eklendi.--Muratsahinileti 10:57, 14 Eylül 2008 (UTC)

Kürdistan Bölge Hükümeti ya da Kürdistan Bölgesel Hükümeti[kaynağı değiştir]

Anladığım kadarıyla bu madde Kürdistan Bölge Hükümeti (google: 5.120) ya da Kürdistan Bölgesel Hükümeti (3.720) olması gerekiyor. Irak Kürdistan Özerk Bölgesi (903) o kadar yaygın değildir. Takabeg ileti 14:11, 3 Kasım 2008 (UTC)

+ Kürdistan Bölgesel Yönetimi (google: 7.510). Takabeg ileti 18:16, 3 Kasım 2008 (UTC)

Asuri ve suryaniler ayri kategori imis gibi yazilmislar.asuri ve suryani ayni seydir ve ayni kokene dayanirlar,asuri kelimesi kadim asurlular icin kullanilirken suryanilik hristyanlik sonrasi ayni kavmin bu isimle cagrilmasindan ibarettir.

Özet bilgiler (Ekonomi)[kaynağı değiştir]

Selamlar, kimse yanlış anlamasın gıcıklığına yapılmamıştır bu değişiklik. Herneyse, bölge geliri üzerine ne wikipedia sayfalarında ne de resmi sayfalarda bir bilgi yok hatta referans dahi yok. Lütfen referans eklediğkten sonra geliri ve kişi başına düşen yıllık geliri ekleyin. Ama önce referans...

Not: GDP PP den bahsediyorum. 78.160.219.32 08:57, 31 Mart 2010 (UTC)

Bilindiği üzere Türkiye Cumhiryeti Devleti ile İngiltere arasında yapılan antlaşmaya göre bu bölge " Irak Devleti " ne yıllık belli bir vergi verme karşılığında bırakılmıştır, sözleşmede yer alan maddelerden önemli olanları - Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve İngiltere Hükümeti bu bölgeye askeri giriş yapamaz. - Irak Devleti harici herhangi bir Devlet bu bölgede hak iddia edemez, etmesi durumunda garantör Devlet " Türkiye Cumhuriyeti Devleti " bölgeye mudahil olma hakkına sahip olur. Misak-ı Milli sınırları içerisinde bu bölge Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne aittir, İsrail ve Onun yandaşlarının ekmeklerine yağ sürmeyi bırakın artık Sizlerin vatan olarak kastettiğiniz coğrafya Amerika ve İsrail Askeri haritalarında " Orta İsrail " olarak geçmektedir. Öte yandan bel ve umut bağladığınız Mesut Barzan, " Barzani " nin Yahudi ve İsrail asıllı olduğunu unutmayın ve araştırın . 188.3.73.97 13:51, 22 Mayıs 2012 (UTC)

Tahmini Nüfus abartılı yüzölüçümü 40 bin km kadar Arapça bölgenin Kürtçe ile birlikte resmi dili

Şablonda yer alan şu (- Bağımsızlık Ekim 1991 - İlân Edilişi 30 Ocak 2005) bilgiler yanlış değil mi ? Halen Irak'a bağlı olan bir yönetim bağımsızlığını nasıl ilan etmiş oluyor ? Emyilmesaj 15:58, 7 Şubat 2012 (UTC)

Yani, bir bakıma haklısın. İlan edilen bağımsızlık -İngilizce Vikiye göre- de facto bağımsızlık. Bunu ekledim o kısma.--RapsarEfendim? 17:58, 7 Şubat 2012 (UTC)

Kerkük İdari Yapı[kaynağı değiştir]

"28 Mart 2017 tarihinde ise Kerkük İl Meclisi'nde yapılan oylamayla Kerkük'teki tüm resmi kurumlarda Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin bayrağının göndere çekilmesi kabul edildi. İl meclisinde alınan bu kararla Kerkük'ün statüsü daha belirgin bir hâl almış oldu." şeklinde yapılan kaynaklı ve yapıcı bir değişiklik Kullanıcı Pragdon tarafından geri alındı. Sizce bunun geri alınması doğru mu? Rapcrowl 13:01, 28 Mart 2017 (UTC)