Tartışma:Gültan Kışanak

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: Beyoglou tarafından 1 yıl önce Telaffuz başlığına

Ekim 2016 - Tuklanması hakkında[kaynağı değiştir]

Merhaba. Gültan Kışanak sayfasında son günlerde (25 Ekim - 1 Kasım arası) çeşitli değişiklikler yapıldı. Ben de son yaptığım nihai değişikten bahsetmek istiyorum.

1) Öncelikle maddedeki şu ifadeyi çıkarttım: (...) kamu kaynaklarını terör örgütüne aktarmak, (...) Kaynakların hiçbirinde böyle bir ifade yok. Medya, ana başlıklarda veya manşletlerde bu şekilde yansıtıyor olabilir. Ancak kaynaklarda -özellikle de başsavcılığın yaptığı açıklamada- öyle bir ifade yok. İfadenin tam hâli şu şekilde:

« (...) kamu kaynaklarını kullanarak, terör örgütü üyelerinin sözde şehitliğinin korunması ve muhafazası yönündeki eylemlerine ve silahlı terör örgütünün talimatları doğrultusunda cebir ve şiddet olgusunu meşru gösterecek nitelikte örgüt lehine söz ve eylemlerde bulunmak »

Görüldüğü gibi bu savcının bu ifadesinde doğrudan kamu kaynaklarının PKK'ya aktarılması kastedilmiyor. Teröristelerin gömüldüğü şehitliğin belediye araçlarıyla (veya personeliyle) korunması kastediliyor. İşte bu nedenden ötürü kamu kaynaklarını terör örgütüne aktarmak cümlesini sildim.

2) Kışanak'la beraber eşbaşkan Fırat Anlı'nın tutuklanması ifadesini sildim. Çünkü Türk idare hukukunda eşbaşkanlık diye bir kavram yok. Dolayısıyla Fırat Anlı'nın resmî makamını göz önünde bulundurarak "meclis üyesi Fırat Anlı tutuklandı" şeklinde yazdım.

3) Hukukçu değilim, ancak idare hukukunu kısmen biliyorum. Maddede Kışanak'ın “eski belediye başkanı” olduğu yazılmış. Şu aşamada bu ifadelerin yanlış olduğunu söylemeliyim Hukuken, yani tüzel kişilik olarak Gültan Kışanak henüz belediye başkanlığından atılmış sayılmıyor. Hâlâ görevde yani. Görevden atılmış sayılması için mahkeme kararı gerekiyor. Zira belediye başkanlarının görevlerine Danıştay kararıyla son verilir. (Kaynak: Büyükşehir Belediyesi Kanunu, madde 19)

Ancak; 15 Ağustos 2016 tarihli ve 674 sayılı KHK'nın 38'inci maddesine baktığımız zaman durum farklılaşıyor. Maddede özetle şu yazıyor:

« (...) Belediye başkanının terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık suçları sebebiyle görevden uzaklaştırılması veya tutuklanması ya da kamu hizmetinden yasaklanması veya başkanlık sıfatı veya meclis üyeliğinin sona ermesi hâllerinde İçişleri Bakanlığınca belediye başkanı (kayyum kastediliyor) görevlendirilir. »

Kalınlaştırdığım ifade önemli. Kışanak'ın belediye başkanlık sıfatı sona erdi mi? Ben hiçbir yerde böyle bir cümle göremedim. Demek ki henüz sıfatı düşmedi. Bunu düşünerek "eski belediye başkanı" gibi kısımları düzelttim. Yine de ceza hukuku bilen Vikipedistlere sormak istiyorum. Bir kişinin davası bile başlamadan başkanlık sıfatı düşer mi? Böyle bir şey mümkün mü? Eğer mümkünse Kışanak eski başkandır denebilir. Ancak değilse benim yazdığım -şu an için- doğru demektir. – Amillians (mesaj) 02.08, 2 Kasım 2016

Telaffuz[kaynağı değiştir]

Resmi dairelerde kullanıldığı üzere PeKaKa şeklinde kullanılmalı. TDK'yi baz alsak bile temel kaide TDK değil burada bilindiği üzere. Vikipedi'de maddelerde yaygın ve resmi kullanım olması sebebiyle böyle kalmalı. İyi çalışmalar. ᵇᵉʸᵒᵍˡᵒᵘ (wha?) 19.48, 10 Ocak 2023 (UTC)Yanıtla